Jak připravit sázená vejce?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ranger
5 příspěvků 25.03.06 20:08
Jak připravit sázená vejce?

Asi to bude směšný, ale máme doma problém dobře připravit volský voko. Někdy se na něm vytvoří „igelitová“ vrstvička, naposledy jsme na nich měli podivnou hnědou sklovinu. Pánev máme snad kvalitní a vejce domácí, takže tím to snad nebude.

Můžete mi prosím někdo podrobně popsat postup přípravy sázeného vejce? Díky.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
danda  25.03.06 20:48
Volská voka

Osvědčilo se mi je nesolit během pečení a péct odkryté

 
kamilio
548 příspěvků 25.03.06 21:18
Volská oka

Co říká Delia Smith: Olej smícháme se sádlem, postavíme pánev na silný plamen až se nám tuk v pánvi začne jakoby míhat před očima. To je docela dobře vidět. Do takového tuku rozklepneme čerstvé vajíčko a necháme vejce v tuku půl minuty prudce smažit až budeme mít okraje pěkně křupavé. Pokud nám to však nevyhovuje, můžeme začít smažit na méně horké pánvi. Teď plamen stáhneme asi tak na polovinu, trochu ji nakloníme a když steče tuk, nabereme ho lžící a vejce tímto omastkem pěkně shora zaléváme. Zespoda se vajíčko na horké pánvi dělá hodně rychle, ale na povrch se tak rychle žár nedostane. Když však vejce takto shora několikrát horkým tukem přelijeme, dostanou hezkou, růžovou barvu. Většinou chceme, aby hotové volské oko bylo po okrajích osmažené a křupavé, uprostřed ještě jemné a polotekuté.
Teď si vezmeme pár papírových utěrek a vypneme plamen. Volské oko vyjmeme plochou naběračkou z pánve a položíme na utěrku, která z něho vytáhne téměř všechen tuk. Jestli chceme smažit na másle, klidně si ho do oleje přidáme, ale pak nesmíme smažit příliš zprudka, ale jen na poloviční výkon. A potom máme nádherné smažené vejce.

 
penda
4752 příspěvků 26.03.06 00:48
Video

volská oka (způsob přípravy pro mne zcela neznámý ;o)) )

Jinak volská oka jsem většinou připravovala v lívanečníku. nejsem ten správný rádce, jsem zastánce právě té průhledné blanky (ale průhledné, ne jinak zabarvené!), čili je dělám pod pokličkou.

 
marmelada
1643 příspěvků 26.03.06 08:55
Volská oka

podle Delii občas dělávám. Viděla jsem jednou ten díl, kde je připravovala. Jsou opravdu lahodná. Ale přiznám se, že když nestíhám, dělám to jako Vlaďka, mrsknu je do lívanečníku a nechám to na nich. Jen se nesmí dělat moc dlouho a zvolna, pak jsou gumová.

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.03.06 12:07
Volská oka,...

…dělám na teflonové pánvi tak, že rozpálím minimum olej nebo sádlo a rozklepnu do něj vejce (na pánev o průměru 28cm dávám 4 kousky, dala jsem i 5 - to ještě jde, ale 6 už se dělá špatně). Vajec nesmí být na pánvi moc, protože pak se dělají dlouho a většinou se vysuší a tím se vytvoří vespod ta hnědá „igelitová“ vrstvíčka, která se taky povede, když se peče hodně zprudka. Když se dělají hodně zprodka, tak se v nich mohou udělat velké bubliny. Teplotu si musíš vychytat.

Někdy si pomáhám propíchnutím jakési blanky bílku. Žloudek nepropichuji. …ze začátku jsem si jí nevšimla, ale když se na vejce chvilku kouká, tak je vidět, že se kus bílku rozteklo a ve středu ve vzdálenosti tak 2cm od okraje žloudku je ještě jedna blanka, ve které se schovává bílek a tedy pak i žloudek…

Vejce solím až když jsou skoro hotová a nebo až na talíři.
Volská oka nikdy neotáčím.
To polévání tukem mě zaujalo, ale pak jsem si uvědomila, kolik bych musila toho tuku do pánve dát, aby bylo vůbec možné ho lžící nabrat a vejce polejt, tak jsem od toho upustila. Nemám ráda moc mastná jídla a i když se vejce osuší ubrouskem, tak budou podle mě mastnější než ta vejce, která se omasí jen ze spodní strany.

 
Manana
1515 příspěvků 30.03.06 22:42
volská oka

mám nejraději, jak je dělají v Anglii k snídani. Žádné připečeniny, žádné připáleniny, hezky na správně rozpálený tuk (ne moc) vrcnout vejce, musejí mít prostor, a pomalu na mírném ohni dělat tak, aby bílek byl všude stejně udělaný - i zespoda musí zústat bílý a měkký, a žloutky musí zůstat tekuté, nesmí být sražené nebo udělané. Neotáčet, nesolit, nepíchat. Taková vejce pak můžete upravovat různými způsoby podle Nero Wolfa třeba na černém másle (beurre noir) s estragonovým octem nebo sherry, a když je podáte s kaviárem, šampaňským a s opečenými tousty k snídani, nemá to chybu.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz