May day...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Ivo
1045 příspěvků 31.08.06 17:31
May day...

…přijela tchýně (už to, samo o sobě je katastrofa) a přivezla:

U nás to nikdo nejí, vyjma mě. Ale přiznám se, že s tím nemám kulinářskou zkušenost. Když to byla nějaká malá mladá hlavička, tak jsem to udělal podobně jako zelí, dal jsem tam česnek a bylo to super (až na to, že jsem to konzumoval tři dny). Ale co mám udělat s touto „palicí“, aby se mi to nezprotivilo, fakt nevím. Se zelím bych si věděl rady - zasteriloval nějaký salát nebo nechal zakvasit v zavařovácích láhvích, ale jak zmáknout velkou kapustu, nemám ani tucha (a přece nemohu vyhodit kapustu od tchýně, uznejte).
Za spoustu podnětných rad děkuje Ivo…

Reakce:
Ivo
1045 příspěvků 31.08.06 18:18
Stydím se, stydím...

…replikou z jedné české pohádky: „co jsem nařídil, odvolávám, co jsem odvolal, nařizuji“ se omlouvám - teď jsem byl poučen, že to není kapusta, nýbrž zelí…

Cuso
348 příspěvků 31.08.06 21:15
Ivo

takže teraz už vieš čo s tým? Lebo ak nie, tak ti s tým pomôžem;-) Teda zjesť…

esmeralda
4813 příspěvků 31.08.06 21:54
Zelí - Ivo,

tady si snad vybereš.

Ivo
1045 příspěvků 31.08.06 22:21
Esme, Ty šprýmařko...

…ještě teď jsem červený studem a Ty na mě takový kalibr :-))). Snad si s tím nějak poradím. Ale Cuso, kdybys měl cestu kolem, tak se rozhodně stav - vymyslíme něco i k tomu zelí…a když se jí, tak se musí i pít…

kamilio
551 příspěvků 31.08.06 23:02
Pečené zelí

Vyřízneme koštály, zelí pokrájíme na drobno. Pekáč vymaže olejem, zelí navrstvíme do pekáče, přelejeme asi 4-mi lžíce oleje, posolíme a dáme péct do touby asi na 180°C. Až začne zelí hnědnout, promícháme a pečeme dále. Postupně promícháváme častěji. Až má všechno zelí zlatavou barvu, podáváme např. s vařenými těstovinami a s opečenou anglickou. Jedna velká hlávka jsou asi 4 větší porce.

Labužník MartinaN02
30 příspěvků 01.09.06 08:10
čalamáda

Keď je taká obrovská dokúp papriku,uhorku a nejaké korenie a sprav čalamádu a vysterilizuj

Eleeen
1127 příspěvků 01.09.06 08:05
nestyď se,

já sice „nové“ zelí poznám, i když jsem z paneláku (dědečkova výchova - prázdniny jsem trávívala s dědou na polu), ale myslím, že se dá splést hůř než zelí s kapustou.
My houbaři (a ty mezi ně jistojistě patříš) víme o mnohem horších záměnách - a dobře víme, že se spletli i jiní borci.

Díky tomu sem kamilio dal super receptík, který láká k vyzkoušení.
Taky je docela dobré zelí s houbama. Ale nevím, jak se to dělá, určitě nějak dusí. Jedla jsem to jednou na návštěvě, byla tam i červená paprika. No něco, jako houbový segedín bez smetany.

Eleeen
1127 příspěvků 01.09.06 08:16
mimochodem,

ještě ho nikdo nepochválil, ale to zelíčko narostlo fakt krásné…

Ivo
1045 příspěvků 01.09.06 09:58
Jeee, Eleeen...

…děkuji…jsem rád, že nejsem zcela zatracen - to víte: tchýně ve dveřích - rudo před očima. To si pak pletu i psa s kočkou :-))).

A máš pravdu v tom, že to celkem slušně narostlo (tchýně je ten sedlák, co mu vždycky narostou ty největší kobzole (brambory) - a přitom, kdyby existoval zákon na ochranu zeleniny (tak, jako je na zvířata), tak by určitě za svoji péči dostala minimálně 8 let na tvrdo (a to ještě v dolní sazbě)). Ono ale tu mohutnost tam tak trochu nadstavují ty listy :-)))

Eleeen
1127 příspěvků 01.09.06 10:05
Ivo,

vidět to můj králík a stát u té hlávky (rozuměj chroupat ty velké tmavozelené listy), tak zažívá nebe na zemi…
Pro každého hlávka zelí znamená něco jiného, že. Pro tebe pohromu s tchýní, pro další super jídlo. Věřím, že to sníte a zpracujete… takové golubce, to je taky papačka.

DanaJ
1136 příspěvků 01.09.06 11:18
...

Už jsem se lekla, že ani nepoznám kapustu. Otevřu příspěvek koukám na obrázek a říkám si zelí…hm…pak čtu a prej kapusta…koukám na to jako vejr. Chtěla jsem sem napsat, že si myslím, že je to zelí. A pak to prasklo. Nechci tím narážet na Iva. Jen chci říct, že se mi ulevilo. Máme totiž zelí i kapustu na zahradě, koukám na ně každej den.
Ivo: Jinak úroda nádherná. Kdybysme měli ještě králíky, tak by Tě taky pozdravovali. Já též zdravím a jen dotázeček: Není to zelí letní nebo už je letos zimní? Ptám se kvůli tomu kvašení, páč letní nekvasíme, není tak dobré a rychle se kazí. Takže já bych letní ke kvašení nedoporučovala.

Eleeenko, prosím Tě, když říkáš, že to bylo jako segeďák, tak tam tedy bylo kysané zelí? Mi totiž do segeďáku dáváme kysané.
PS: Určitě houby na segeďák budou dobré. Nahradí se hovězí houbama a nedá se jak píšeš smetana. Zkusila bych to až zkvasí zelí. Loňské už nemáme a kupované mi nejede.

jau
457 příspěvků 01.09.06 12:05
křupavé kapustové rolky:

Jednotlivé listy povař asi 2 minuty ve vodě s masoxem, dej ho dost. Pak nechej okapat, silná žebra sklepni paličkou na maso, polož plátek sýra, plátek šunkového salámu, stoč, zajisti párátkem, obal v hladké mouce a usmaž na oleji. Dá se to jíst i studený Ahoj

buraci
1136 příspěvků 01.09.06 09:50
Rychlovky

Ivo, podle mne mlademu zeli slusi rychle upravy, pri kterych muze zustat krupave. Me napr. moc chutnalo veprove maso se zelim a nudlemi od Dandy. Ale dobre se vyjima take v polevkach typu borsc. Takze dobrou chut a nauc i rodinu lasce k zeli, obzvlast tomu novemu

jau
457 příspěvků 01.09.06 12:17
...

Jů, to jsem ale…To mám z toho, že pospíchám a nečtu všechno do konce Omlouvám se. Ale ty kapustový rolky můžeš zkusit někdy příště, jsou fakt jedlý A víč co? Skvělý jsou zelný flíčky, znáš? Na sádle prudce smažíš nakrájené, osolené a opepřené zelí až začne nabírat hnědou barvu. Pak ho smícháš se smaženou cibulkou a vařenými flíčky. Ani maso k tomu nebudeš potřebovat. Místo sádla se může dát i slanina na kostičky. Rychlé, levné, dobré, to je moje značka

Eleeen
1127 příspěvků 01.09.06 12:18
DanaJ

To o tom segedínu jsem psala ve smysku vypadalo to jako segedín. Tzn. kusy hub místo masa a nakrouhané nové zelí podušené místo kysaného. Vypadalo to nějak jako ten gulášek.
Asi bych do kastrolu dala cibuli, houby, osmažila posolené s kmínem (ten na houbách prostě musím mít), pak přidala papriku a podlila, do toho hodila nakrouhané zelí a podusila dohromady, podle potřeby zahustila.
Tož asi tak bych to udělala. A klidně by to mohlo být i s masem.
Nové zelí si dovedu představit i s kuřetem pečeným na černém pivě.

Ivo
1045 příspěvků 01.09.06 12:41
Dámy...

…jak jsem už níže naznačil, bude složité identifikovat, zda se jedná o zelí ranné či pozdní - v každém případě jsem však vděčný za všechny rady (i ty kapustové - protože občas se u mě objeví i opravdová kapusta…hihi).
Jen jsem chtěl ještě dodat, že nemám výhled na zelné lány a se zelím se setkávám pouze v supermarketech, kde jsou již hlávky pěkně očištěné a nemají takové „krytí“, jak tomu je na obrázku a právě kapustu si uvědomuji jako takový rozevlátý kopací míč :-))). Tak mi je za to hanba, že si asi dobrovolně změním nick na „Kapusta“......hihi

Eleeen
1127 příspěvků 01.09.06 13:11
Ivo, nikdo není dokonalý...

.. já toho taky spoustu nevím anebo dělám blbě. Aspoň si tady teď hezky popovídáme o zajímavých receptech z druhé strany.

Jáchodím nejvíc nakupovat do Terna, což je síť Coop neboli Jednota a tam mívají v červnu ažčervenci i toto tzv. rané zelíčko. Stejně Ti závidím to domácí. Ať už je rané či pozdní, koupené či darované. Ale my teď máme plnou lednici, navařeno na 2 dny dopředu, tak o dalším velkém kastrólu s jídlem ani neuvažuju…
Možná by byl dobrý i salátek s tence nakrouhaného zelí. Jen se pokmínuje, posolí a zakápne obyčejným octem (ne vinným ani jablečným) a nechá v chladu do druhého dne. Žádná zálivka, nic. Je vynikající. Já teda ještě přidávám lžičku oleje, aby ostré hrany krájeného zelíčka líp klouzaly do krku. K tomuto salátu se hodí dušené vepřové a bramborové krokety.

Eleeen
1127 příspěvků 01.09.06 13:12
oprava

z tence nakrouhaného zelí

goralka
272 příspěvků 01.09.06 13:28
...

vtipné slo=čes; kapusta=zelí; kel=kapusta a vec vyriešená.
Vďaka za pripomenutie toho, čo ešte som toto leto nevarila - segedínsky so sladkej kapusty rozumej zelí, tak isto ako z kyslej, len tam dávam viac červenej sladkej papriky a smotany, mňam, mňam.
A kvasiť sa dá všeličo, aj letná zelenina, aj zmes + koreniny. Akurát v malom množstve na rýchlu spotrebu, mám o tom útlu knižôčku.

Ivo
1045 příspěvků 01.09.06 14:20
A já bych tady z toho nechtěl dělat

…ale když už jsme to načali, tak řekněte svůj názor - z jakého zelí je nejlepší segedínský guláš? - z čerstvého ranného či pozdního anebo z kysaného či sterilovaného ve sladko-kyselém nálevu? Já ho již párkrát dělal (z kysaného), ale nebyl jsem s výsledkem extra spokojený (ale to asi nebylo zelím, nýbrž tím, co je mezi vařečkou a srdcem)…
Goralko - i u nás ve Slezsku se kapustě říká kel (to asi tím, že jsme blízko Vašich hranic)
Eleeen - už jsem tu kdysi kdesi psal slohové cvičení na téma zelí - i při takovém stupidním dušeném zelí hooodně záleží na kvalitě výchozí suroviny. Já většinou kupoval zelí v Polsku (zemědělská země - pulty tržnic se prohýbají tunami různých výpěstků (já tam vždycky na jaře/létě jezdím fetovat - dopolední sluníčko šimrá na tváři, já mám zavřené oči a čichám tu směsici vůní z těch všech zeleninek a ovoce) - nějak podobně jako toast ve francii :-) ). Ovšem ať jsem dělal co jsem dělal, polské zelí jsem neuměl pořádně dochutit - furt mi tam překážela nějaká pachuť. Už jsem začal podezřívat polské pěstitele z toho, že to honí na nějakých hnojivech apod. a abych tuto domněnku vyvrátil, tak jsem nakoupil zelí v Jeseníku. A bylo to stejné - tož jsem se smířil s myšlenkou, že prostě zelí neumím uvařit. Až za pár měsíců jsem pochopil, že na Jesenicku se polská produkce (podstatně levnější než naše) dostává hluboko do vnitrozemí. Takže ač koupené 30 km od hranic, přesto polské. Takže jsem udělal test v Ostravě (také blízko polských hranic, ale s velkým výběrem dovozu), koupil jsem několik hlávek různých dodavatelů a najednou jsem zjistil, že asfaltová pachuť je pryč, Ivošisko zelí uvařit opět umí a jedna záhada vyluštěná. Dnes už v PLR kupuji pouze (jak tu někdo vloni napsal) „vyjíčka“ (jsou takové nějaké plnější než ta naše syntetika) a kuřecí maso - zdá se mi chutnější. To už ale odbíhám. Takže tolik asi kolem zelí.

Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 01.09.06 18:56
Krásné ranné zelí.

Vaše tchýně je dobrá, ty moje výpěstky by se za tou krabičkou cigár jen krčily. Já bych zajásala, chopila se nože, největší tužší listy vyhodila, až bude tchyně na televizi. Další vrstva listů by se hodila na závitky a prostředek na vepřo-zelo-knedlo. Na ty závitky mám maďarský recept: směs mletého masa smíchat s cibulí, česnekem, solí, pepřem, trochou papriky i trošku pálivé, spařenou propláchnutou rýží. Směs zavinout do spařených zelných listů / balíme od košťálu ke špici listu a boční strany zasuneme dovnitř /. Klademe do velkého kastrolu paprskovitě dokola ve vrstvách, spojem dolů.
Můžeme prokládat paprikovými klobáskami, cibulí, zelenou paprikou a loupanými sekanými rajčaty. Doprostřed kruhu umístíme předvařené uzené koleno. Podlijeme vývarem z kolena a dusíme . Podáváme s vekou nebo chlebem, raději na zahradě pro větší společnost.
Letos bylo v marketech špičaté letní zelí, hlávka má tvar kužele. Je jemné, výborné na saláty i obvyklou úpravu.

Vali
1326 příspěvků 02.09.06 13:47
Ivo a co tohle?

PODLESNÍKY - PODLISTNÍKY
z Valašska

pečou se v létě a na podzim, kdy jsou čerstvé zelné listy.

1 kg syrových brambor, 200 g mouky, sůl, 1-2 vejce, kysané mléko, máslo, zelné listy.

Rozstrouhané syrové nebo i vařené brambory se osolí, promíchají s moukou, vejci a mlékem na řidší těsto. Očištěné zelné listy se spodem seříznou, pomastí a rozetře se na ně připravené těsto. Pekou se v peci. Z upečených se listy sloupnou a podlesníky se pomastí. Jedly se buď slané nebo pocukrované.

Není tu však napsáno jestli se balí, třeba někdo poradí.

lydia
1227 příspěvků 03.09.06 10:43
Ivo,

já dělám zelný salát.
Buď teplý: 3 /4 kg nakrouhaného zelí, sůl, ocet, kmín a asi 5 dkg špeku. Zelí zalijeme horkou vodou s octem a kmínem a necháme několik minut uležet. Opakujeme několikrát, až je zelí křehké. Špek orestujeme, smícháme se zelím a ochutíme .
nebo studený: 3/4 kg nakrouhaného zelí, sůl, kmín, ocet, cukr, olej.
Zelí lehce osolíme, přidáme kmín a necháme krátce uležet. Potom jenom dochutíme.

A ještě nekolik pověr k zelí: u nás se říka, kdo jí hodně zelí, bude hezký a bude pěkně tancovat - někdo dokonce zpíval: ich esse gerne Sauerkraut und tanze gerne Polka…já taky
Nebo: gratuluje-li ti někdo pozdě, tak se ptá, jest-li jsi už jedl zelí, v případě, že ano, tak se ti jeho přání nesplní

HelenaL
98 příspěvků 03.09.06 11:23
Kapustové lokše

U nás sú obľúbené kapustové lokše. Jednoduché, ale celkom dobré jedlo, podľa mojej dcéry vraj jedno z najlepších.
Kapustu postrúham na struhadle o veľkými otvormi (robím to v robote), osolím a nechám chvíľku postáť, aby pustila vodu. Potom pridám toľko hladkej múky, aby sa dalo spracovať cesto, ale čím menej múky, tým lepší je výsledok. Urobím kôpky asi ako väčšia ping-pongová loptička a na múkou posypanej doske rozvlaľkám na lokše. Vôbec nevadí, ak sa pritom roztrhnú, pretože okraje sú vždy chrumkavejšie a teda lepšie. Pokiaľ sa podarí vyvaľkať lokšu vcelku, tak nejaké diery urobím. Podľa pôvodného receptu sa majú upiecť na kovovej platni a potom pomastiť, ale lepšie sú opečené na panvici na t uku. Predtým je dobré omiesť z nich múku.

Ivo
1045 příspěvků 03.09.06 21:42
Všem Vám velice děkuji....

…sešlo se tu hafo skvělých nápadů a receptů a pokusím se je postupně realizovat - jen nyní se musím omluvit: když moje paní zjistila, že nejde o kapustu nýbrž o zelí a to ještě zelí ranné, tak jsem dostal příkazem z toho uvařit "normální, klasické zelí k pečeni a k tomu jsem byl přinucený udělat bramborové knedlíky (ale to už je jiný příběh, který popíši u receptu na bramborové knedlíky). I když to nebylo uchystané den dopředu, přesto to u některých jedinců vyvolávalo sklony k agresívnímu chování a ve finále se o zelí málem porvali - může být pro kuchaře lepší pochvala? :-)))))

Jenofefa
1315 příspěvků 03.09.06 22:09
Kdyby náhodou

paní tchýně příště přivezla opravdu kapustu, tak doporučuji tento **předpis **.

jablonka
8 příspěvků 06.10.06 08:51
zepečená kapusta?

Ivo, vím, že už je určitě snězená, ale zkusím napsat co s tím dělám já. Já bych vzala velikáááánský hrnec a do něj bych dala nakrájenou kapustu povařit. Zvlášť když je to taková velká palice.(Ach ty tchyně! To znám.)Na pánvi osmažíme cibulku a přidáme nadrobno nakrájenou šunku-přidáme sůl, pepř a prolisovaný česnek. Potom to smíchám s kapustou a na uvařené brambory, které nakrájím jako francouzské celou směs dám. Předtím samozřejmě pekáč vymažu sádlem a vysypu strouhankou V hrnku rozkvedlám smetanu s vajíčkem a celé to zaleju. Už nevím kde jsem k tomu receptu přišla, ale z mojí hlavy není. Fakt to bylo dobré a jde to docela rychle.

Příspěvek upraven 21.11.15 v 19:13

jablonka
8 příspěvků 06.10.06 09:06
oprava názvu-ZApečená kapusta
glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.10.06 22:36
pozdě, ale přece...

Tohle je mladé zelí.
Z něj a pouze ze zelí ranného, bohužel ne tzv. zimního, které se dá nakládat, dělám skvělý a velkice oblíbený salát:
Zelí velmi jemně nakrájím na dlouhé tenké nudlička. Prosolím, opepřím.
Ve skleničce si udělám trochu sladko-kyselého nálevu - Voda. ocet cukr - poleju přihodím lžíci-či dvě majonézy. Té je relativně málo. Není to hustý majonézový salát!
Promíchám, nálev krásně majonézu rozředí, a nakonec zasypu čerstvým jemně krájeným koprem.
Je to strašně dobré a v létě, vychlazené, to nemá fakt chybu
Zkuste.
Ještě jsem to nezkoušela, ale myslím, že by se dalo místo zelí, nyní, použít třeba čínské zelí.

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz