Ahoj, dostala jsem cca 2kg ostružin a za týden prý budou další, tak
ráda bych je zavařila, bohužel v tomto směru jsem naprostý amatér Je to
asi měsíc, co jsem někde četla recept na ovoce ve vlastní šťávě (jen
procukrovat, napěchovat do skleniček a zavařit), ale teď si zaboha nemůžu
vzpomenout, kde to bylo… Nevíte někdo, jak na to? Jaký poměr ovoce a
cukru, jak dlouho sterilovat a tak? Moc by mi to pomohlo!!!
Předem díky
Ostružiny ve vlastní šťávě
podívala jsem se do Sešitů domácího hospodaření, ostružiny ve vlastní šťávě tam nejsou, ale jsou tu maliny ve vlastní šťávě - Na 1 kg malin 100 g cukru, oprané plnit do sklenic a prosypávat cukrem, sterilovat při 90°C 25-30 minut, potom tu je rybíz ve vlastní šťávě, ten není kupodivu proslazovaný, steriluje se při 85°C 30 minut, můžeš porovnat a vybrat jak na to. Mám taky dost dobrou úrodu ostružin a chtěla bych zkusit udělat kompot - jen pro tvoji informaci - Na 1 l vody asi 450 g cukru, hodí se jen velkoplodé zahradní ostružiny, hlavně pevné plody, které se sterilují se 15 minut při 85°C - jinak jsou s ostružinami výborné plněné kynuté knedlíky, dnes budou k obědu i do mrazáku.
díky moc! Zkusím to s těmi 100g cukru na kilo a uvidím. Mám právě ty
velké zahradní ostružiny a jsou poměrně sladké, tak by to mělo
stačit!
Ještě jednou díky a hezký den.