Prosím o radu...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ivo
1045 příspěvků 28.08.06 10:41
Prosím o radu...

…již kdysi jsme si v Chorvatsku jako přílohu k jídlům oblíbili „blitvu“ a manželka se letos neprozřetelně o této vášni zmínila před našími domácími a já zpět domů vezl půl kufru této zeleniny.
Umíte mi někdo poradit, jak tuto „salátovinu/špe­nátovinu/mangol­dovinu“ (někde to Chorvaté překládali jako špenát a někde jako mangold) zakonzervovat? Napadlo mě zamražení jako u špenátu, ale třeba má někdo lepší variantu…

Dík, Ivo.

Reakce:
 
Tasma
415 příspěvků 28.08.06 10:45
...

Tak tady dobrá rada drahá :))) Myslím, že konzervované to asi k ničemu nebude . Buď se tvůj jídelníček na jeden týden promění v jídelníček kozla a statečně budeš každý den chroustat zelené, nebo se stejně nakonec tato zelenina ocitne v mražáku :))
No, ale řapíky by možná zavařit šly - později třeba případně do číny.

 
penda
4752 příspěvků 28.08.06 12:06
Ivo,

řekla bych, že vizáží je blitva mangold a stejně ho tak překládají i česko-chorvátské slovníky, čili upravit stejně jako mangold - listový jako špenát, řapíkový jako chřest. Problémem je to, že se mangold nedoporučuje nijak skladovat, protože i krátkým skladováním ztrácí výživné látky…ale kdybys to přesto chtěl zkusit, listy bych zmrazila jako špenát a řapíky zavařila jako chřest do sladkokyselého nálevu … třeba objevíš ingredienci nebývalé chutě! ;o))

 
Ivo
1045 příspěvků 28.08.06 13:04
Jo jo holky,

jsem kozoroh, tak mi třeba nebude dělat potíže to „spást“ :-))). Když jsem to čistil, tak jsem si teprve uvědomil, jak jsou ty řapíky křehké - ona by to opravdu mohla být lahůdka. Takže děkuji a budu nad tím ještě chvíli dumkat.

PS: vladko, ty slovníky byly on-line? Já na netu žádný nenašel…

 
penda
4752 příspěvků 28.08.06 13:47
Ne, Ivčo,

mám doma česko-chorvatskou konverzaci a v ní je blitka přeložena jako mangold…, spíš mne překvapilo, že se mangold do češtiny (z angličtiny) překládá jako řepa burák - ten výraz jsem dnes slyšela poprvé ;o))

 
penda
4752 příspěvků 28.08.06 13:53
hahahaa...

blitva, pochopitelně…

 
buraci
1136 příspěvků 28.08.06 14:01
Burak

… je cervena repa, nikoliv mangold. Babicka ji rikala buracek.

 
Ivo
1045 příspěvků 28.08.06 14:18
Hm...

Ti angláni v tom mají chaos :-))

Řepa burák (chápu-li to správně) by měla být krmná řepa. Výraz „buráček“ je asi převzatý z polštiny a myslí se tím červená řepa…

No a on-line chorvatský slovník - škoda…

V každém případě dík.

 
lydia
1227 příspěvků 28.08.06 14:25
Ivo,

dnes jsem zjistila, že ne všechny rozkopávky přes Vídeň jsou dokončeny. Vítej z dovolené.

Mangold taky někdy vařím. Mangold má trochu hrubší listy než špenát a stonky taky. Mangold se má velmi dobře oprat, stonky ze spodu oloupat. Můžeš je připravit, jak píše Vladka jako chřest. Ale já mangold spařím - pro slovo blanchieren - nemám bohužel český výraz. Stonky spařím trochu déle. Potom na drobno nakrájím a přidám, nebo rozmixuji s mangoldem. Da se i zmrazit, jako špenát. Před zmrazením se přidává trochu citronové šťávy. Mangold se má kombinovat s mléčnými výrobky, prý kvůli obsahu kyseliny (Oxalsäure). Ta prý ubírá tělu Kalzium. Ale když se jí ve velkém množství. Jinak můžeš mangold zpracovávat tak, jako špenát.
Mangold má listy jako řepa, a něco s řepou má společného, ale to už tak dobře nevím

 
penda
4752 příspěvků 28.08.06 14:55
doplňuji lydii:

Mangold je bohatší na kyselinu šťavelovou než špenát, kyselina vytváří s vápníkem ve střevech nerozpustné sloučeniny a v případě nadměrného požití mangoldu zabraňuje tělu v zužitkování vápníku. Ideální porce na osobu je asi 150-200 g. Také jsem vyčetla, že by se měl podávat spolu s vitaminem C nebo s paprikami. Tím se zabrání tvorbě nitrosaminů, které působí rakovinotvorně.

Listy chutnají se sýrem (posypané či zapečené), dusí se na cibuli s česnekem, koření muškátovým oříškem, zahušťují mlékem s trochou mouky. Kromě shody receptů s chřestem, můžeš řapíky připravit i podle receptů na řapíkatý celer - podávat s jemnou omáčkou; předvařit a podávat studené jako salát … asi je to bašta ;o)

 
Ivo
1045 příspěvků 28.08.06 15:01
Lydie - děkuji za přivítání

Jízda po rakouské dálnici a stejně tak průjezd Vídní byl tentokrát zcela bezproblemový…

Díky za info k blitvě/mangoldu - když jsme se s tímto pokrmem (salátem?) před pár roky seznámili, tak mě zajímalo co to je. Tehdy nám obsluhující číšník řekl, že je to „morský spenat“ a tak jsem v tom žil až do letoška. Teprve nyní musím řešit co s tím, tak jsem si říkal, že by bylo vhodné o tom něco vědět…

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.08.06 22:46
Není mangold jako mangold....

…a tady se Mangold říká tomuhle

Ale lidé tomu říkají Špenát. To co znám z ČR jako špenát je tady Anglický špenát.
Aby se v tom čert vyznal…

 
Ivo
1045 příspěvků 28.08.06 22:50
Esme...

…přesně tyto obrázky mi v tom dělaly zmatek…no vidíš, a on v tom je rohatej…

 
Jenofefa
1315 příspěvků 29.08.06 12:20
Pátrání...

Jak tu zeleninu uchovat, to nevím, ale zmražení mi připadá jako vhodné. Jinak jsem pátrala po tom, co blitva vlastně je. Podle chorvatských webů to je skutečně mangold, ale má více druhů, minimálně dva: listový a řapíkový.
Blitva (Beta vulgaris ssp. cicia - poznámka: spíše asi cicla) je lisnato povrće tamnozelene boje koje se u pravilu povezuje sa priobalnim područjem Hrvatske. Uglavnom razlikujemo dvije glavne vrste blitve koje uzgajamo u ovom našem podneblju i nalazimo ih na tezgama prodavača. Prva vrsta blitve odlikuje se širokim mesnatim listovima u obliku " rašćupanih" glavica ili rozeta sa vrlo malom stabljikom. Druga vrsta blitve građena je tako da su joj listovi relativno mali u odnosu na debelu, jako razvijenu i mesnatu peteljku. Blitva spada u niskokalorićne namimice kao i svo lisnato povrće jer pola šalice (100 grama) kuhane i ocijeđene blitve daje samo 20 kcal (84 kJ). Tih 100 grama kuhane i ocijeđene blitve :,-(rži: 7 grama suhe tvari,i to 2 grama proteina, 4 grama ugljikohidrata; 0.1 gram masti; te čitav niz vitamina i minerala: 3139 i.j. vitamina A (karotena) ; 19 mg vitamina C; 0.03 mg Bl vitamina; 0.09 mg vitamina B2; 0.3 mg niacina; 0.15 mg pantotenske kiseline; 180 mg natrija; 58 mg kalcija; 86 mg magnezija; 2. 3 mg željeza; 33 mg fosfora i 550 mg kalija.
Další informace: **Blitva (Beta vulgaris var. Cicla) **. I v Chorvatsku ovšem znají mimo to **Špinat (Spinacia oleracera) ** a **Novozelandski špinat (Tetragonia Tetragonioides) **. Český výklad najdete **ZDE **

 
Ivo
1045 příspěvků 29.08.06 13:21
Ćiao Jenofefko...

hvala Ti za to, da si meni toćno objasnila, sta je to blitva. Sve sam rozumio…

Ivo.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 29.08.06 15:40
Molim, Ivo,

drago mi je što mogu da pomoći…

 
gabi
551 příspěvků 29.08.06 22:29
Ahoj Ivo!

Pestujem mangold uz niekolko rokov…bezne ho spareny zamrazujem ako spenat…mam velmi vela receptov na jeho pouzitie, az by si chcel

 
Ivo
1045 příspěvků 30.08.06 00:38
Gabi děkuji...

…a budu rád, když mi vyzradíš Tvůj nejoblíbenější pokrm z této zeleniny.

 
DanaJ
1136 příspěvků 31.08.06 09:33
Mangold

Také ho zmrazujeme. Jak se tu píše spaříme a rozmixujeme. Nalijeme do vaniček po pomazánkovém másle, které se dokonale skladují v mazáku..
Stonky jsme dávali králíkům na přilepšenou, ale když tu čtu, jak se dají nápaditě zpracovat, tak jestli to nezapomenu, tak navrhnu příští rok, abysme je zkusili jako chřest. Díky Vladko.

K těm šťavelanům. Jak to téda je..? Někdo říká, že se zapichují do střev, někdo do ledvin (při nadměrné konzumaci špenátu kamínky), někdo zase že pak problémy s ukládáním vápníků do kostí. Áchych.. Mě osobně, když jím špenát bolí žaludek. Tuhle to bolelo hodně a přešlo to až po vypití půl litru mléka..hm

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz