Jasmínová ryža

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
melita
13 příspěvků 25.11.04 11:25
Jasmínová ryža

V našom jedálničku používam jasmínovú ryžu, varím ju klasicky, ale chcelo by to už nejakú zmenu. Má niekto recept, ktorý by som mohla vyskúšať ?

Reakce:
 
babi
6360 příspěvků 25.11.04 19:23
...

melito, napsala jsem pro Tebe recept s použitím jasmínové rýže a tak se mrkni, jestli je to něco co hledáš. Mohu Ti těch receptů napsat víc.
 Ahoj

 
melita
13 příspěvků 26.11.04 08:34
...

Ďakujem za recept, niečo podobné robím z obyčajnej bielej guľatej ryže, ale len so zeleninou. Tvoj recept určite cez víkend vyskúšam.
Samozrejme privítam i ďalšie recepty.

 
Cuso
345 příspěvků 26.11.04 09:22
Melita

Jazminovou ryžou môžeš v pohode nahradiť guľatú vo všetkých bežných pokrmoch. My ju doma pužívame vo všetkých ryžových pokrmoch, snáď okrem ryžového nákypu a ani tým som si nie úplne istý.

 
babi
6360 příspěvků 26.11.04 13:47
...

Jasmínová rýže - Khao chao (thajská voňavá) je základem Thajské kuchyně, na rozdíl od basmatické rýže indické kuchyně.

Už jsem zde někde psala, že lidé v Thajsku, když zvou k jídlu, tak říkají ¨gkin kao¨, čas k pojídání rýže. V Thajsku se používá jak jasmínová rýže, tak rýže lepivá. Je důležité, aby se rýže perfektně uvařila.

Jasmínová rýže se vaří tak zvanou vsakovací metodou v uzavřené nádobě, kde si uchová svoji vůni.

Důležité je rýži dobře propláchnout od škrobu a případného prachu. Rýže se vloží do mísy s dostatečným množstvím vody. Rýže se jemně mne mezi prsty a odsebe odděluje, při čemž se voda zakaluje. Nechat vše v míse ustát a potom vodu slít, nebo rýži přelít přes síto a zase ji vpátit do mísy. Znovu zalít rýži studenou vodou a opakova proces znovu. Takto se rýže ¨pere¨několikrát. Nakonec se musí slít a může se začít s vařením. Rýže se vaří dle receptu ve vodě v uzavřeném hrnci, do té doby, než se voda vstřebá do rýže (používá se asi 600ml vody na 225g rýže).

Vložit rýži do hrnce a nalít na ni odměřenou vodu. Nesolit. Přivéct do varu, snížit teplotu na tu nejnižší. Těsně uzavřít poklicí a vařit asi 25min. až se voda vstřebá do rýže. Hrnec odstavit, ale nechat přikrytý a nechat stát 10min.

Vaření lepivé rýže - Khao Niow, která musí být namočená před vařením alespoň po 1 hodinu až po 4 hodiny, někdy i déle. Po dobrém okapání je nejlépe připravit rýži napařovací metodou. Napařovač, nejlépe bambusový se vyloží mušelínem (gázou) a nasype se tam připravená rýže. Napařovač se přikryje a rýže se napařuje 10-15min. až změkne.

Takto se někdy napařuje i Jasmínová rýže, která byla předem částečně předvařená. Je to kombinace dvou metod.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz