Nemate nekdo recept na dobre linecke cukrovi. A mam jeste jeden problem, vzdycky, kdyz se snazim vyvalet testo, tak se mi hrozne lepi, a to pouzivam neprilnavou podlozku. A vzdycky ji posypu moukou nebo cukrem i formicku namacim do mouky. a vzdycky se mi to pokazi.
Linecke cukrovi
dala jsem ti na Labuznika recept na Klasicke linecke po babicce (neumim prime odkazy), je to lety osvedceny a vyzkouseny recept, delam podle nej na Vanoce i pres rok z kila mouky (holt mam mlsnou rodinu) Tak at se ti povede!
Já už pár let vyvaluju těsto (bez podsypávání) mezi dvěma mikroténovými fóliemi, stačí větší rozstřižený sáček.
Linecké jemné – dělám dvojitou dávku
21 dkg hl. mouky
14dkg másla
7 dkg cukru
citr. Kůra
vanilkový cukr
1 až 2 žloutky
Vytvarovat do kytiček nebo jiných tvarů, uprostřed slepovat marmeládou, nejlépe rybízovou
Nekde jsem cetla zlepsovak. Aby jste testo moc neohrali rukama, je dobre vyvalovat sklenenou lahvi, do ktere napustite studenou vodu a zaspuntujete. Testo je dele chladne, lip se s nim pracuje.
Dekuji vsem za vase rady, urcite to vyzkousim. Poridila jsem si valecek, ktery jde naplnit vodou, dala jsem tam studenou, ale moc to nepomohlo. Vyzkousim ten recept. Diky
používám ten recept 21-14-7, co misapoho. Ten dutý váleček musíš
naplnit hrozně ledovou vodou, ale nejlépe ledovou drtí, popř. ho můžeš
nechat 20 minut s vodou na mrazáku. K válečku bys měla mít i podložku.
Já mám celou u a občas se mi stane, že některé
tukové těsto se lepí tak jako tak (např. listové chlazené z různých
pekáren - nelepí se mi jen dva druhy tady u nás). Jediné řešení je
podmoučit, ale jen asi polévkovou lžíci z každé strany.
„Lepivost“ tukových těst všeobecně je prý daná typem mouky (stará,
jemnost mletí, kvalita zrna…) a taky typem použitého tuku (Hera, máslo,
Lukana …). Je to prostě vysoká alchymie. Dej vědět, jak jsi dopadla
s tím druhým těstem!!! Díky!
Nechci si moc prihrivat polivcicku, ale 21-14-7 mi taky nikdy moc neslo. Jednou myslim malem skoncilo v kosi. Ale to babiccino ma trochu jiny pomer a dela se opravdu dobre. Myslim, ze i chutove bude lepsi nez to kupovane. Hodne stesti a dej vedet!!
podle kterého se u nás peče minimálně 30 let je tento:
17 dkg hladké mouky
11 dkg másla
6 dkg moučkového cukru
1 žloutek
chci se jen zeptat na tu podložku, kterou používáš místo válu… dá se na ní krájet či vykrajovat??? nepoškodí se??
No nedá se na ní krájet! Já na ní krájím akorát to, co potřebuju
pomocí plastové „stěrky“ (ne silikonové) - třeba kolečka salámu,
plátky sýra, když peču slané pečivo. Na silikonové podložce ani
v žádné silikonové formě bys taky nekrájela nožem, to dá rozum.
Vykrajuju na ní pomocí plastových vykrajovátek (ovečku, králíčka a
kočičku mám od maminky ještě z mého dětství). Ale veřejně
přiznávám, že bych podložku za dřevěný vál už nikdy nevyměnila. Nejen
kvůli skladnosti, ale hlavně kvůli manipulaci a snadné údržbě.
Zkusím, holky, některé z těch Vašich těst! Když byl ještě děda
naživu (diabetik), kupovala jsem dia těsto na linecké a uznávám, že mi
chutnalo víc než to naše. Nemáte někdo recept??? Myslíte, že se tam ta
malá kolečka rozdrtí anebo se prodává nějaké sypké sladidlo pro
diabetiky? Rozhodně do cukroví dávám vždy o něco míň cukru než tam
má být.
ja v tom mem testu nevidela nikdy zadny problem, pracovala jsem jeste s vychladlym testem a kdyz bylo tvrde, vzdycky se z nej dobre pracovalo. Ja ho delala navic vetsi davku, protoze se u nas linecke hodne ji a jeste z nej delam Myslivecke knofliky, ale to jiste znate.
O jaké podložce to prosím píšete? Kde ji seženu? Mám děsně mrňavou kuchyni (kuchyňský kout) a dřevěný vál je opravdu hrozně neskladný a má spoustu další nevýhod..
dekuji za dalsi rady. Udelala jsem nove testo a zkousela ho valet pres mikroten a uz to slo lepe. Mam take podlozku na valeni, je moc dobra z Tupperware. Taky jsem ted skusila jedno testo koupit, voni krasne citronove. Tak uvidim. Zatim diky a hodne uspechu pri peceni
sladidlo pro diabetiky se prodává i v sypkém stavu, je toho asi 250 gr. alespoň se mi to tak jeví a mají ho téměř v každé samoobsluze v diakoutku. Kouknu se ti zítra u nás, jak se jmenuje a napíšu ti to sem
Aniko: to nové těsto jsi odzkoušela které??? Zkoušela jsi vyválet i bez mikrotenu?
Vrbo: díky, kouknu se tam taky a asi ho koupím. Už i okurky dělám s „kolečkama“, tak zkusím i jedno cukrovíčko.
Ja ted vyzkousela testo z jednoho casopisu a bylo moc dobre. Valela jsem ho ale v mikrotenu, taky se lepilo.
zkus dát váleček před vyvalováním těsta asi na 1 hodinu do
mrazničky. Těsto by se pak nemělo lepit.
Ale já vyvaluji linecké přes mikroten a nelepí se mi.
diky za radu s tim valeckem, priste to vyzkousim. Ja se to taky naucila valet pres mikroten. Je to pohodlnejsi a cistsi ted pouzivam ten valecek, ktery jde naplnit vodou, davala jsem tam studenou, ale nebylo to ono.
Prosim o radu, udelala jsem si testo na bananky a kdyz s nim pracuju je drobive a sussi je mozne to jeste nejak zachranit? diky
Prosim o radu, udelala jsem si testo na bananky a kdyz s nim pracuju je drobive a sussi je mozne to jeste nejak zachranit? diky
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
