Nakolko nie som v tejto oblasti zbehlá, prosím o radu, ako správne pripraviť drobenku. Prezrela som si viacero receptov a líšia sa čo do pomeru surovín aj druhu múky/hrubá, polohrubá/. V čom je vlastne princíp? Ak sa píše - maslo - môžem požiť margarín?
Drobenka
nie je ziadna veda a nie je jeden spravny sposob.
tuk, muka, cukor. zmiesas vidlickou alebo prstami, kym sa netvoria hrudky.
na recepte vobec nezalezi, pokial to ma pribliznu konzistenciu a drzi to
spolu… asi ma kvoli mnozstvu dodrzat recept, ak tvoris vlastny recept, pouzi
lubovolny recept zo svojej kucharky…
daju sa pridat ovsene vlocky, nasekane oriesky…
maslo je chutnejsie ako hera, tak asi aj drobenka bude. nikdy ma nenapadlo
nahradzat maslo tak neviem.
viac:
Streusel - Comes from the German word ‚streuen‘ which means ‚to sprinkle‘ or ‚to scatter‘. Was originally made to be used as a topping for the German made ‚Streusel Kuchen‘. Streusels are now used as a topping for cakes, coffee cakes, Danish pastries, muffins, pies, sweet breads, and tarts.
Streusel is a crumbly topping containing a mixture of butter, flour, and sugar. Spices, chopped nuts, and oats can be added. This mixture is sprinkled over the top of baked goods before they are placed in the oven. It provides a crisp crust that adds both taste and texture to baked goods.
z www.joyofbaking.com (moj oblubeny sladky site)
Prezrela som staršie diskusie, ako mi radíte a výsledkom pre mňa je, že
to môžem robiť hocijako - tuk, múka, cukor…zas rôzne pomery a druhy.
Môj finálny produkt sa však líši od pravého českého, žeby problém bol
vo mne? Asi málo trénujem v príprave drobenky, žmolenky, posýpky.
taky jsem mívala problémy s drobenkou, většinou se mi v troubě rozpustila - vyzkoušej drobenku podle následujících receptů (pochopitelně v upravených poměrech anebo rovnou zkus upéci celé moučníky, stojí za to!) ;o):
Vynikající
drobenkový koláč
Borůvkový koláč
s medovou polevou
Navíc ta v borůvkovém koláči z rozpuštěného másla je super rychle hotová a v nádherně souměrných „granulích“ - a když si jí připravíš nakonec i větší množství, není problém ho dát na mrazák a použít příště, tak jsem to řešila dřív, když mi drobenku připravovala většinou babička. ;o))
V Apetitu 9/2004 je netradiční recept na drobenku. Vyzkoušela jsem ho a
doporučuji. Navíc, kyž jsem se o něm zmiňovala před kamarádkou, tak se
moc divila, že to neznám, prý doma jinak drobenku nedělají.
Takže: V kastrůlku necháme rozpustit kus másla, vypneme ve chvíli, kdy je
většina rozpuštěná, ale ještě vidíme „pecičku“ másla. Za
vydatného míchání přidáme polohrubou mouku a cukr krupici půl na půl.
Zprvu se Vám může zdát mazlavá, ale velice rychle se počne tvářit jako
poctivá klasická drobenka. Ještě můžete zaprášit skořicí.
Doufám, že se podaří, já ji používám a jsem spokojená.
01
V míse smícháme
200 g hrubé mouky,
lžičku mleté skořice
a 150 g cukru
(krystal). 02
Postupně pak
přiléváme
150 g
rozpuštěného
vlažného másla.
03
Vidličkou
vše promícháme,
až vznikne žmolenka.
Necháme vychladnout.
doteraz som si myslela, že tuk nemusí byť rozpustený - že to iba rukou polomäkký tuk s múkou a cukrom spracovávam…
já až díky borůvkovému koláči přišla na to, že rozpuštěné máslo na zpracování drobenky je daleko lepší než jeho změklá forma. ;o) A pak k tomu opravdu stačí jen pouhopouhá vidlička a drobenka je bez chybičky. ;o))
tak teď poprvé vidím recept na drobenku z krystalového cukru. Díky za
recept, ale nedalo by se to vložit i někam do receptů?
Tady to brzo zapadne, což je samozřejmě škoda.
Teda já nevím, jestli nejsem neviditelná, ale skoro stejný recept jako Vlaďka jsem přidala před třemi dny a reakce žádná, teď ho sem přidá Vlaďka (Vlaďko, nic ve zlém) a ejhle, najednou se všichni diví, že to dřív neznali. Poznamenávám, že v mém receptu je méně špinavého nádobí. Nechci se hádat, jen mě to zamrzelo.
Jani, nene, já napsala o rozpuštěném máslu ještě kousíček před Tebou…:o)))......a nepřilákala jsem diskuzi tím, že to jsem já, ale asi spíš těmi obrázky. A nezlob se proto na mě, já tím nechtěla Tvůj příspěvek zneviditelnit, spíš jen názorně předvést, že to fakt funguje. Čím to mohu napravit? Co máš ráda? Kytky nebo sladké nebo … nestuduješ? Třeba bych Ti za to pomohla s „matikou“. ;o))))))))
margarín na drobenku nedoporučuji, není to ono, ani chuťově ani konzistencí. Můj recept - uříznu kus másla z lednice, do misky by očko mouku a práškový cukr, jídelním nožem nasekám máslo na kousky a přitom rovnou zamíchávám mouku a cukr, a RYCHLE rukama rozdrobím, než stačí máslo zteplat. A je to.
diskuzi jsem četla od vršku, takže prvně jsem narazila na Vlaďku, tímto
se ti samozřejmě omlouvám, nemyslela jsem to nijak zle.
A díky za tip se skořicí, tu mám moc ráda.
asi som na tom podobne ako Ab.Al. , a vôbec som sa Ťa nechcela dotknúť, alebo Ťa nevidieť. A ešte som bola naviac zmagorená z tých informácií. Ďakujem za ochotu a snahu pomôcť.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
