s noži je každá rada drahá. Né všechny „nové“ a předražené
firmy dodávají kvalitu. Zde se jedná zejména o mnoho značek z Japonska.
Japonci se snaží, spoustu toho dokázali ve všech možných oborech a
samurajské meče dovedli k dokonalosti, ale s noži nemají tradici. Není
problém zde zakoupit kuchyňský nůž od firmy MASAHIRO za 1.500Nk a od firmy
MAC za 2.460Nk.
Já osobně se držím evropské kvality a tradice i když mám i americké
nože od firmy Buck.
Tak Evropa. Dobré jsou LION Sabatier z Francie, švýcarské VICTORINOX a
německé SOLINGEN.
Já mám i německé F. DICK PREMIER, řeznické od švédské firmy SWIBO nebo
švédské EDGE. Pravou perlou je španělský damašek od Navaja del Cazador,
který mám v kazetě a jenom se na něj dívám. Od Solingena nůž bohužel
nevlastním, ale vlastním hřebík Solingen ocílku. U Solingenu musí být
člověk moc opatrný, jelikož každej trhovec prodává zaručené pravé
Solingen nože. K nám do Norska jezdí například holandská mafie a
u supermarketů nabízejí maníci z auta nádherný kufřík plný nožů
s tím, že mu někdo ukradl peníze a teď že musí ten vzorek prodat aby
měl na zpáteční letenku a bla bla bla…Když už mě herec zastavil
párkrát v jednom roce a pak v roce následujícím tak mu říkám tebe
okrádají nějak moc často a to už se maník dekoval. Souprava vypadá
krásně, ale je z bláta!!! Čím krájím? Tak já nože občas měním, ale
hned se vracím k mým osvědčeným. Jsou to švýcarské VICTORINOX. I když
mají tvrdší chromovou ocel a špatně se na Solingence obtahují, mám je
rád a cenově jsou velmi zajímavé. Nesmím však zapomenout na mé
zamilované nože z dřívějška, kterých mi tenkrát v Teplicích několik
kusů vyrobil génius a nožířský guru pan Brázda z listů vývěvy
hovnocucu Praga V3S. I když je to černá ocel a náročná na údržbu, nože
se krásně obtahují a krájí jedna radost. Kuchyňských nožů mám celkem
ke stovce a k tomu ještě sekery a sekáčky, ale většina těch černých
historických odpočívá v kumbále v kufru a čeká na lepší časy až
jednou vyměním panelový byt za něco jiného a kde by se jim dostalo prostoru
třeba na nějaké stěně na ukázku…
Ať už koupíš ty nebo tamty, nedávej je do myčky a hleď je uchovávat
odděleně od metel na šlehání, sběraček, naběraček a podběraček a
jiných kuchyňských pomocníků v šupleti. Nedoporučuji ani nožový blok
kam se nože zasouvají (vnitřek nejde čistit) a už úplně nemiluji ty
magnetické lišty. Přijde mi to jakoby ten magnet vysával z nože sílu.
Mrkni se ještě na Labužníka, mám takový dojem, že tu už jednou debata
o nožích byla. Lykke til
Čau Ivo
…příjemné počtení, krásná podívaná. Akorát v tom mám ještě větší čurbes než předtím… Jen bych měl ještě malý poddotaz: používáš nože s delším ostřím jak 20 cm? Často čumím na jeden kuchařský kanál a tam někteří šéfkuchaři „hrají velké divadlo s malým kašpárkem“, jiní ale mají kudly dlouhé snad 40 cm. Jaký je na to Tvůj názor?
Kde uchovavas noze, kdyz ne v supliku, ne ve spalicku, ne na magneticke
liste?
A dokaze mi nekdo logicky vysvetlit, proc nemyt noze v mycce, doposavad mi to
nikdo vysvetlit nedokazal. Tvrzeni, ze proud vody v mycce noze tupi neberu, tak
prudky neni.
Neber to, prosim, jako posklebky, ci tak nejak, proste se ptam zkuseneho odbornika
je to jednoduché. Na nože možno užít špalíček, který jde rozebrat a vyčistit. Navíc je důležité, aby pro vkládání do špalíku nebylo na straně ostří nic jiného, než měkké dřevo. Co se týče myčky, tak hlavně tepelné šoky negativně působí na kvalitu nože, především na ostří. Nože by se vůbec neměly umývat v horké vodě.
vše tu krásně popsal kamilio a já k tomu nemám co dodat. Je to
perfektní. Já moje nože uchovávám samozřejmě v šuplíku, ale ten je
jenom na nože. Na dně mám ležet starou utěrku a tam těch pár nožů
leží. Nejsou tedy společně s naběračkami atd.
Ivo já mám rád dlouhé nože 20-30 cm, malé nepoužívám akorát jeden
památeční vykošťovák a ten má délku malíčku. Stejně ale s nožem
krájíš jen tím předním dílem tou špičkou a tak možná ten kuchař
v TV objevil Ameriku. Nože mám rád široké (nebo vysoké??) S nimi také
vše nabírám. S kouzelnou kartu pracují „Kluci v akci“, ale staří
kuchaři používají nože
…ještě jednou děkuji za informace…s tím typem oblíbeného nože jsme na stejné vlnové délce. Čau, Ivo.
přimlouvala bych se za Victorinox. Již je používám 30 let a nehodlám
měnit. Tuhle jsem dokonce četla jakousi anketu a Victorinox to vyhrál. Jsou
jistě nože ještě lepší, ale $300,– se mi zdá moc za jeden nůž.
Syn vlastní tuším Wusthof, který stojí dvakrát tolik než Victorinox a
o tolik lepší se mi nezdá.
Můj nejoblíbenější je „kuchařský nůž“ s čepelí 26 centimetrů.
Tím dělám skoro všechno.
Do myčky ho sice nedávám, ale pochybuji že by mu to (opatrně uloženému
aby se nedotýkal něčeho jiného) uškodilo. O tepelném šoku pochybuji.
Vždyť myčka (aspoň ta moje a dvě předešlé) začíná mýt ve studené
vodě která se postupně ohřeje.
Někdo také vznesl námitku proti skladování nožů na magnetické liště.
Napište mi někdo, co je s tím špatně.
Snad jen na závěr: Ať žije Victorinox.
…kurňa, to vlnění fakt funguje - po Tomově psaní jsem si vylistoval stránky Victorinox a sjel jsem je odvrchu až dolů a hádej co jsem si vybral? - no přece kuchyňský nůž s čepelí 26 cm. A ještě jedna poznámka - je možné, že je to jen jakési klišé, ale faktem je, že při každé zabijačce nám náš řezník nezapomene pohrozit, že jestli mu ty jeho kudly umyjeme v horké vodě, tak že nás píchne místo toho bravka. Nejsem sice metalurg a ty teploty horké vody nejsou zase tak vysoké, ale třeba v oblasti toho ostří (které je velmi tenké) dochází k nějakému mikropopouštění oceli. Ale to je jen laický dohad.