Prosím, nemáte někdo recept na „Cornwallské pastry“ tj. takové těstové kapsy, ve kterých se zapéká většinou slaná náplň (kuřecí maso, zelí atd)?
cornish pastry
Rosničko, probrázdila jsem web a na Google bylo toto:
Smíchat dohromady půl kila mouky, čtvrt kila másla, deci vody a špetku
soli. Uděláš těsto, vyválíš a plníš směsí hovězího, brambor, mrkve,
cibule. Osolíš, opepříš. A pečeš při cca 180 stupních 40 minut.
to mě samozžejmě také napadlo, ale tak jak znám PASTRY já, tak rozhodně nejsou z lístkového těsta.
to mě samozžejmě také napadlo, ale tak jak znám PASTRY já, tak rozhodně nejsou z lístkového těsta.
to bylo jen jako na rychlika. Nebo je v CR shortcrust pastry. Tady je hotovy jako listkovy. Z toho by to bylo uplne ono.
Holky, to o čem mluvíte nejsou Cornish pastries (jednotné číslo- pastry) ale Cornish pasties (jednotné číslo -pasty). A pasty znamená piroh, paštička, maso zapečené v těstě. Possum, to těsto bych přirovnala více k „shortcrust“ než k listovému.
mas 100% pravdu. Ja videla Cornish a dal necetla pozorne.
A maji v CR shortcrust pastry? Ja myslim, ze na rychlika by to slo i z toho
listkoveho. My to nekdy v praci delame.
díky, to je ono. Jsem hlava dobová, tak se mi správný název vykouřil
z hlavy.
Nevíš, prosím tě, kde sehnat ten recept?
Dík
díky, to je ono. Jsem hlava dobová, tak se mi správný název vykouřil
z hlavy.
Nevíš, prosím tě, kde sehnat ten recept?
Dík
Rosničko, mě se zdá že umíš anglicky. Naťukej do Google „Cornish Pasty“ a otevře se ti tisíce receptů.
Koukla jsem na tuhle diskuzi, protoze mne zajima, jaky je rozdil mezi shortcrust a puff pastry. Jsem porad v CR, takze krom listoveho testa mne zadny jiny „preklad“ nenapada, ale mozna je v tech dvou testech rozdil? Dekuji predem za vysvetleni:)
uz delsi dobu patram, ale zatim presne nevim. Nekdo tvrdil, ze je to jako rozdil mezi listovym a listkovym. Nekdo, ze je to linecke. Shotcrust se tak nelistkuje jako puff. Shortcrust se nekdy pece prazdne (tart), jen se na nej nasype ryze nebo fazule, po upeceni se vysypou a po vychladnuti se ten tart plni.
snad ti pomuze tohle.
Puff pastry- 500g mouky, 5g soli, 280-350ml studene vody, 400g pastry margarine.
Popis psat nemusi, ze jo.
Shortcrust pastry - 200g mouky, 100g masla nebo pastry margarine, 50ml vody.
Mouku s maslem roznachnas jako na posypku, pridas vodu a rychle zpracujes. Pak
na vale vypracujes. Ma se nechat odpocinout v lednici nejmene 1/2 hodiny pred
pouzitim.
moc dekuji, ja jsem prave nasla na netu obrazek masoveho kolace z shortcrust pastry a pripominalo mi to spis to linecke, jak pises… www.schwartz.co.uk/…pedetail.cfm?…
a jako listove jsem vzdy prekladala to puff pastry.
No a uprimne - ja ani nevim rozdil mezi listovym a listkovym testem:(
Jeste jednou moc dekuju a preju krasny adventni cas…
ide o 2 uplne odlisne cesta - krehke a listove
cesky ekvivalent teda rozhodne existuje krehke testo
ale tuhle diskusi jsem našla až včera a nedá mi, abych neocitovala svého
oblíbeného Dr. Žaluda a jeho kuchařku Buvolí křídla a
jiné recpty a příběhy /> „Cornish Pasties vznikly v Cornwallu,
chudé oblasti uhelných dolů v jihozápadní Anglii. Manželky horníků se
vždy snažily uvařit pro své manžele ten typ jídla, které by si tito mohli
vzít do práce, bylo vydatné a taky se dalo snadno konzumovat. A to je také
podstata tohoto pokrmu: vydatné těsto s chutnou náplní upečené do zlatova
a křupava. Originální Cornish Pasties dokazují přímo genialitu těchto
žen: "šáteček“ těsta měl v původní verzi uvnitř z téhož těsta
udělanou „příčku“, která ho rozdělovala na dvě části. V jedné
části byla jako náplň směs masa a zeleniny, druhá část obsahovala
nějakou marmeládu. Takto mohl manžel v práci konzumovat tento oběd či
večeři jen jednou rukou a měl pěkně vše pohromadě: nejdříve „hlavní
chod“, potom „moučník“.
Objednáte-li si toto jídlo někde v anglické hospůdce dnes, najdete už jen
jednu náplň: maso se zeleninou. Na druhé straně obyčejně dostanete
bramborovou kaši či hranolky a nějakou zeleninu, snad mrkev s hráškem,
jako přílohu. A přirozeně, nemusíte vše jíst pouze jednou rukou.
A teď co udělat, pokud si toto jídlo chcete uvařit doma: nejdřív si
připravte těsto. Pro asi 8 šátečků smíchejte ve velké míse 2 hrnky
hladké mouky a 1/2 lžičky soli. Přidejte 3 lžíce studeného másla a
6 lžic studeného sádla nakrájených na malé kousky a vpraqcujte tento tuk
pomocí vidličky do mouky, až je vše spojeno. Přidejte 4 lžíce ledové
vody, přikryjte mísu a dejte těsto odpočinout do ledničky na 1 hodinu.
Mezitím si připravte náplň: smíchejte 1/4 kg najemno nasekaného či na
hrubo pomletého telecího masa (ale dobré je i libové vepřové), 1 hrnek
oloupaných na drobné kostečky nakrájených brambor, 1/2 hrnku stejně
připraveného tuřínu či kedlubny, 1/2 hrnku nahrubo nasekané cibule, 1/2
lžičky soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1/2 lžičky majoránky,
1/2 lžičky tymiánu a 1/2 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželové
natě.
Vyjměte těsto z ledničky, dejte na pomoučený vál a rozválejte na 3 mm
tloušťku. Pomocí misky, poklice, sklenice či čehokoliv o průměru asi
15 cm vykrajujte z těsta jednotlivé porce. Na každou dejtw 1 navšenou
lžíci masové směsi, na vršek přidejte 1/3 lžičky másla. Navlhčete
okraj těsta teplou vodou a těsto v půli přeložte tak, že vznikne
„šáteček“. Zmáčkněte dotýkající se okraje nejdřív prsty a potom
vidličkou, aby se dokonale spojily. Dejte na plech, v povrchu každého
šátečku nakrojte malou štěrbinu (na unikání páry při pečení),
potřete rozkvedlaným vejcem a dejte péct do předehřáté středně teplé
trouby asi na 30 minut (až jsou zlatové). Vytáhněte z trouby a nechte
vychladnout na mřížce. Dobrou chuť."
P.S. Nikdy jsem tenhle recept nezkoušela, jen cituju.