cornish pastry

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
rosnicka
262 příspěvků 01.02.05 11:50
cornish pastry

Prosím, nemáte někdo recept na „Cornwallské pastry“ tj. takové těstové kapsy, ve kterých se zapéká většinou slaná náplň (kuřecí maso, zelí atd)?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 01.02.05 12:21
cornish pastry

Rosničko, probrázdila jsem web a na Google bylo toto:
Smíchat dohromady půl kila mouky, čtvrt kila másla, deci vody a špetku soli. Uděláš těsto, vyválíš a plníš směsí hovězího, brambor, mrkve, cibule. Osolíš, opepříš. A pečeš při cca 180 stupních 40 minut.

 
rosnicka
262 příspěvků 01.02.05 13:37
Esmi,

diky, moc jsem si na nich v Cornwaluu pochutnavala…tak ted je zkusim uplacat doma:-)))

 
possum
464 příspěvků 01.02.05 14:02
anebo

si kup listkove testo, popripade uz platy, a maso se zeleninou upec v tom.

 
rosnicka
262 příspěvků 01.02.05 14:40
hmmm,

to mě samozžejmě také napadlo, ale tak jak znám PASTRY já, tak rozhodně nejsou z lístkového těsta.

 
rosnicka
262 příspěvků 01.02.05 14:40
hmmm,

to mě samozžejmě také napadlo, ale tak jak znám PASTRY já, tak rozhodně nejsou z lístkového těsta.

 
possum
464 příspěvků 01.02.05 14:49
no jo,

to bylo jen jako na rychlika. Nebo je v CR shortcrust pastry. Tady je hotovy jako listkovy. Z toho by to bylo uplne ono.

 
esmeralda
4813 příspěvků 01.02.05 22:28
Cornish pasties

Holky, to o čem mluvíte nejsou Cornish pastries (jednotné číslo- pastry) ale Cornish pasties (jednotné číslo -pasty). A pasty znamená piroh, paštička, maso zapečené v těstě. Possum, to těsto bych přirovnala více k „shortcrust“ než k listovému.

 
possum
464 příspěvků 02.02.05 02:00
Esme,

mas 100% pravdu. Ja videla Cornish a dal necetla pozorne.
A maji v CR shortcrust pastry? Ja myslim, ze na rychlika by to slo i z toho listkoveho. My to nekdy v praci delame.

 
rosnicka
262 příspěvků 02.02.05 08:50
Esmi,

díky, to je ono. Jsem hlava dobová, tak se mi správný název vykouřil z hlavy.
Nevíš, prosím tě, kde sehnat ten recept?
 Dík

 
rosnicka
262 příspěvků 02.02.05 08:50
Esmi,

díky, to je ono. Jsem hlava dobová, tak se mi správný název vykouřil z hlavy.
Nevíš, prosím tě, kde sehnat ten recept?
 Dík

 
esmeralda
4813 příspěvků 02.02.05 09:19
Cornish Pasty

Rosničko, mě se zdá že umíš anglicky. Naťukej do Google „Cornish Pasty“ a otevře se ti tisíce receptů.

 
rosnicka
262 příspěvků 02.02.05 10:13
dík,

zkusím:-)))

 
Bradicka
163 příspěvků 07.12.06 04:05
Shortcrust? Puff?

Koukla jsem na tuhle diskuzi, protoze mne zajima, jaky je rozdil mezi shortcrust a puff pastry. Jsem porad v CR, takze krom listoveho testa mne zadny jiny „preklad“ nenapada, ale mozna je v tech dvou testech rozdil? Dekuji predem za vysvetleni:)

 
possum
464 příspěvků 07.12.06 04:31
rosnicko,

uz delsi dobu patram, ale zatim presne nevim. Nekdo tvrdil, ze je to jako rozdil mezi listovym a listkovym. Nekdo, ze je to linecke. Shotcrust se tak nelistkuje jako puff. Shortcrust se nekdy pece prazdne (tart), jen se na nej nasype ryze nebo fazule, po upeceni se vysypou a po vychladnuti se ten tart plni.

 
possum
464 příspěvků 07.12.06 04:37
Se omlouvam, to neni pro rosnicku, ale bradicku!!!
 
possum
464 příspěvků 07.12.06 04:45
bradicko,

snad ti pomuze tohle.
Puff pastry- 500g mouky, 5g soli, 280-350ml studene vody, 400g pastry margarine. Popis psat nemusi, ze jo.
Shortcrust pastry - 200g mouky, 100g masla nebo pastry margarine, 50ml vody. Mouku s maslem roznachnas jako na posypku, pridas vodu a rychle zpracujes. Pak na vale vypracujes. Ma se nechat odpocinout v lednici nejmene 1/2 hodiny pred pouzitim.

 
Bradicka
163 příspěvků 07.12.06 05:24
Possumko:)

moc dekuji, ja jsem prave nasla na netu obrazek masoveho kolace z shortcrust pastry a pripominalo mi to spis to linecke, jak pises… www.schwartz.co.uk/…pedetail.cfm?…

a jako listove jsem vzdy prekladala to puff pastry.

No a uprimne - ja ani nevim rozdil mezi listovym a listkovym testem:(

Jeste jednou moc dekuju a preju krasny adventni cas…

 
sim
293 příspěvků 07.12.06 16:12
krehke cesto

ide o 2 uplne odlisne cesta - krehke a listove
cesky ekvivalent teda rozhodne existuje :-) krehke testo

 
di
2451 příspěvků 07.12.06 17:05
Asi už píšu pozdě,

ale tuhle diskusi jsem našla až včera a nedá mi, abych neocitovala svého oblíbeného Dr. Žaluda a jeho kuchařku Buvolí křídla a jiné recpty a příběhy /> „Cornish Pasties vznikly v Cornwallu, chudé oblasti uhelných dolů v jihozápadní Anglii. Manželky horníků se vždy snažily uvařit pro své manžele ten typ jídla, které by si tito mohli vzít do práce, bylo vydatné a taky se dalo snadno konzumovat. A to je také podstata tohoto pokrmu: vydatné těsto s chutnou náplní upečené do zlatova a křupava. Originální Cornish Pasties dokazují přímo genialitu těchto žen: "šáteček“ těsta měl v původní verzi uvnitř z téhož těsta udělanou „příčku“, která ho rozdělovala na dvě části. V jedné části byla jako náplň směs masa a zeleniny, druhá část obsahovala nějakou marmeládu. Takto mohl manžel v práci konzumovat tento oběd či večeři jen jednou rukou a měl pěkně vše pohromadě: nejdříve „hlavní chod“, potom „moučník“.
Objednáte-li si toto jídlo někde v anglické hospůdce dnes, najdete už jen jednu náplň: maso se zeleninou. Na druhé straně obyčejně dostanete bramborovou kaši či hranolky a nějakou zeleninu, snad mrkev s hráškem, jako přílohu. A přirozeně, nemusíte vše jíst pouze jednou rukou.
A teď co udělat, pokud si toto jídlo chcete uvařit doma: nejdřív si připravte těsto. Pro asi 8 šátečků smíchejte ve velké míse 2 hrnky hladké mouky a 1/2 lžičky soli. Přidejte 3 lžíce studeného másla a 6 lžic studeného sádla nakrájených na malé kousky a vpraqcujte tento tuk pomocí vidličky do mouky, až je vše spojeno. Přidejte 4 lžíce ledové vody, přikryjte mísu a dejte těsto odpočinout do ledničky na 1 hodinu.
Mezitím si připravte náplň: smíchejte 1/4 kg najemno nasekaného či na hrubo pomletého telecího masa (ale dobré je i libové vepřové), 1 hrnek oloupaných na drobné kostečky nakrájených brambor, 1/2 hrnku stejně připraveného tuřínu či kedlubny, 1/2 hrnku nahrubo nasekané cibule, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1/2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky tymiánu a 1/2 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželové natě.
Vyjměte těsto z ledničky, dejte na pomoučený vál a rozválejte na 3 mm tloušťku. Pomocí misky, poklice, sklenice či čehokoliv o průměru asi 15 cm vykrajujte z těsta jednotlivé porce. Na každou dejtw 1 navšenou lžíci masové směsi, na vršek přidejte 1/3 lžičky másla. Navlhčete okraj těsta teplou vodou a těsto v půli přeložte tak, že vznikne „šáteček“. Zmáčkněte dotýkající se okraje nejdřív prsty a potom vidličkou, aby se dokonale spojily. Dejte na plech, v povrchu každého šátečku nakrojte malou štěrbinu (na unikání páry při pečení), potřete rozkvedlaným vejcem a dejte péct do předehřáté středně teplé trouby asi na 30 minut (až jsou zlatové). Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Dobrou chuť."
P.S. Nikdy jsem tenhle recept nezkoušela, jen cituju.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz