prosim neznate nekdo jakekoli recepty na polotovary do mrazaku, ze si je
udelam dopredu ve vetsim mnozstvi, rozdelim na porce, zmrazim a pak jen vytahuju
na co mam chut a rychle dodelam…
prptoze ne vse se da mrazit, dik moc!!!
POLOTOVARY pripravene na pozdeji do mrazaku... recepty
Helušo, receptů na zmrazení je jistě dost, ale to bych jenom opisovala
kuchařky. Myslím že nejvděčnější jsou guláše a karí všeho druhu.
U nás je také oblíbená omáčka z mletého hovězího na špagety
(Spaghetti Bolognese). Také mám v mrazáku vždy nějaké maso naložené
v marinádě. A když přijdou náhodní hosté jenom to rozmrazím a
ugriluji. S čerstvým pečivem a salátem je to rychlá večeře. Nedalo mi se
podívat do mrazáku. Našla jsem tak zmrzlou huspeninu. Ani ta se mrazením moc
nezmění. Když dostanu lacino ryby, koupím jich víc, obalím jako řízky,
proložím mikrotenem a zmrazím. Smažím je ve vysoké vrstvě oleje rovnou
z mrazáku. Smažení trvá pár minut.
Jestli si vzpomenu ještě na něco zajímavého, připíšu. Zatím přeji
úspěšné mrazení.
Zaujaly mne ty ryby v mrazáku - to se s nimi nic nestane? Myslela jsem,
že třeba kapra mrazit znamená udělat z něj kaši… Nebo je to tím, že
je smažíš zmrazené?
Pokud mě vyvedeš z omylu, budu moc ráda, rybky se u nás baští
hodně…
Děkuji předem *
Lucianko, musím se přiznat. Takto připravuji rybu nebo jiné mořské
potvory hlavně před vánocemi. Nečekám až se ceny zdvojnásobí a jdu ryby
nakoupit na slavný Fish market
v Sydney třeba už v září. Tam je záruka že jsou SKORO tak čerstvé
jako když si to chytíš sama. Přinesu ryby domů a obalím v trojobalu.
Potom je naskládám do plastikové krabice. Jednotlivé vrstvy prokládám
mikroténovou fólií, aby se to neslepilo. A když přijde hlad nebo vánoce,
smažím jednu rybku nebo krevetu za druhou. Jsou absolutně čerstvé. A co
nespotřebuješ (což se u nás moc nestává) vrať zpět do mrazáku.
Úspěch zaručen.
Jdou zmrazit bábovky, koláče atd.? Popř. které (tj. piškotové,
třené, ovocné, tvarohové? Nechávate je pak rozmrazit v pokojobé teplotě
či v mikrovlnce?
Dík
Jdou zmrazit bábovky, koláče atd.? Popř. které (tj. piškotové,
třené, ovocné, tvarohové? Nechávate je pak rozmrazit v pokojobé teplotě
či v mikrovlnce?
Dík
budu asi vypadat jako nepřítel mražení, ale tvarohové koláče bych mrznout nenechala
piškotové těsto, bublaniny a třeba i štrúdl - tam bych si možná troufla
Lucianko a Rosničko, ráda bych poradila se slakostmi, ale jsem masožravec. Snad jen jediný navrh: podívejte se v supermarketu co se tam prodává za sladkosti z mrazáku. A pak se to dá adaptovat na doma. Ze sladkostí mám v mrazáku snad jen buchtičky (bez šodó a podle vynikajícího Pepíčkova receptu) pro Micka. Nemyslím že se jim něco stane. Zato knedlíků mám pořád zásobu a z vlasní zkušenosti tvrdím že knedlíky se mohou bez újmy zmrazovat a zase rozmrazovat téměř do nekonečna.
ohledně sladkého: s úspěchem mrazím cukroví a hlavně svůj
perníkový řez (je na Labužníkovi). Základním pravidlem pro mrazení
sladkých věcí je: nemrazit krémy nastavené pudinkem, ale moučnou kaší a
nejlépe mrazit pouze krémy z pravého másla.
maso: ráda si udělám dušené kostky vepřového či hovězího masa - pouze
na cibulce se solí a trošičkou pepře. Tyto pak rozdělím podle porcí. Lze
je přichutit jakkoliv a mám tak vystaráno pro případy, kdy opravdu nemůžu
uvařit něco čerstvého.
OOO K masu třeba přidám orestovanou cibulku, zaprášenou červ. paprikou a
trošku zalitou vodou, pak zahustím zákvedkou ze smetany a mouky, přidám
podušené zelí = segedínský guláš.
OOO K masu přidám podušené žampionky s tymiánem = maso na houbách
OOO K masu přidám luštěniny z plechovky (buď bílé velké fazole anebo
třeba v chilli omáčce), zahustím zákvedkou z vody a mouky, uvařím
k tomu rýži s hráškem, kterou mírně na ozdobu posypu sýrem = mexický
guláš (tak tomu u nás říkáme)
OOO K masu přidám protlak a bylinky a česnek, přisolím = maso
k těstovinám, celé posypu parmezánem.
OOO K masu přidělám šťávu z 1/2 kostky a povařím hrášek (brokolici,
mrkvičky, květák…) a zahustím zákvedkou se smetanou = kostky ve smet.
omáčce s hráškem (či jinou zeleninou).
Toto nejsou kulinářské recepty, tak mě kvůli postupům, prosím,
nenapadejte. Ale pracující ženy a ženy s dětmi toto „rychlé“
občasné vaření ocení.
Dále velice ráda udělám hromadu směsi z mletého masa (já mám ráda
směs hovězí + vepřové) jako na karbanátky, rozdělí třeba na
3 hromádky, různě ochutím (1. česnek, majoránka, vejce, sůl, pepř,
kmín; 2. provensálské koření, bílý pepř, vejce, sůl; 3. nějaké
arabské koření či kari, vejce, sůl) + všude strouhanku na zahuštění.
Nasmažím kuličky, válečky, karbanátky, které zamrazím buď přímo ANEBO
si vedle nachystám hrnec s okořeněnou vodou (např. nové koření,
bobkáč, sůl anebo kostka zel. vývaru) a do ní hážu narychlo osmažené
tvary, 20 min. nechám podusit, pak dám zákvedku s mouky a vody. Mrazím
i se šťávou - skvělé k rýži, těstovinám i k bramborám a
knedlíkům.
Také mrazím syrové maso, naložené do koření - angličanka Nigella
(možná ji někdo znáte) tvrdí, že maso se začne správně marinovat až na
mražáku. ;-DDD. Toto maso pak stačí nechat rozmrznout a prsknout ho na
pánev - zase jednoduché.
skoro všechno. Vařím manželovi do práce na každý den (kupoval si
uzeniny a vylétl mu cholesterol). Tak něco uvařím, z masa cokoliv,
2-3 porce, jednu dostane hned a další si schovám do mrazáku a střídám mu
to s čerstvě vařeným, aby nejedl pořád totéž. Kuře pečené
v rajčatech a cibuli (zeleniny ve stejném poměru), soté z jakéhokoliv
masa, guláš jakýkoliv, nemám dobré zkušenosti se zeleninou, ať syrovou
nebo blanžírovanou, je gumová. Hrášek mrazím ze zahrádky syrový a je
vynikající, krásně zelený. Pečené kuře, kachna, husa. Nezkoušela jsem
pečené vepřové, nejspíš ze strachu, aby nezešedlo i uvnitř. Sladké
taky mrazím cokoliv, určitě je pravda to s nastavovanými krémy, dělám
jen čistě máslový (velmi zřídka), ten se zmrazí úplně v pohodě.
Cukroví samozřejmě, štrúdl jsme včera zrovna jedli - vyndala jsem
3 kousky z mrazáku k snídani. Kynuté úplně bez problémů, piškot
taky.Jen zcela určitě ne cokoliv se želatinou - takže takové ty tunely
plněné tvarohem se želatinou nebo moučník s ovocem v želatině (pod
sklem) ROZHODNĚ NE. Želatina se rozteče. Knedlíky tam mívám taky,
bramborové, bramborové plněné, houskové, ovocné kynuté. Polévky -
vývary jistě, nedávno boršč. Nemám zkušenost se smetanovými omáčkami,
ale ty u nás nejdou. Stále mám připravený chleba (nakrájený na
krajíčky), rohlíky i třeba kupované sladké loupáky pro případ nouze,
ale nenechávám to tam dlouho, ono to jakoby vymrzne a ztvrdne, určitě vždy
vše ukládám jen dobře zabalené.
Neboj a zkoušej, pro zaměstnanou ženskou to jinak nejde. Čerstvé je
čerstvé, ale nejsme jen kuchařky, že, musíme taky vydělávat na
živobytí, trochu žít a …
Tak se mějte moc hezky.
Já používám plastové krabičky s víčkem (ale zaberou dost místa)
nebo speciální plastové sáčky do mrazáku(ale s nimi je práce, když to
chci rozmrazit).
Spíš bych potřebovala nějaký tip, jak šikovně skladovat
tzv.jednoporcovky(či prostě menší porce celkově zmrazeného pokrmu), aby si
to ten můj „pan tvorstva“ mohl jen vzít a šikovně šoupnout do
mikrovlnky.
díky
Já používám plastové krabičky s víčkem (ale zaberou dost místa)
nebo speciální plastové sáčky do mrazáku(ale s nimi je práce, když to
chci rozmrazit).
Spíš bych potřebovala nějaký tip, jak šikovně skladovat
tzv.jednoporcovky(či prostě menší porce celkově zmrazeného pokrmu), aby si
to ten můj „pan tvorstva“ mohl jen vzít a šikovně šoupnout do
mikrovlnky.
díky
- vymyté krabice od mléka rozpůlím. Po zmražení obsah vyndám a uložím
v mikrotenovém sáčku, vzniklé kostky jsou skladnější, použitou krabici
vyhodím. Dále mám schované plastové misky od mražených jídel, v těch
se dá také dobře zamražovat a nepotřebuji kupovat plastové krabičky.
Dále je možné použít plastové misky od nanukáče.
Jinak do mrazáku dávám drobenku na koláč, strouhaný sýr, mleté ořechy, mletý mák, v malých krabičkách mám pokrájený kopr.
…moc diky vsem za odpovedi, taky Pilce za vycerpavajici rady, hned se na to vrhnu, hlavne jsem potrebovala vedet, co v zadnem pripade ne a co normalne mrazite. Maso v marinade a knedliky, super. Esmeralda je u protinpzcu, mezi klokany? ja zdravim z Chicaga, mam dve prace, hladoveho chlapa a presto chut na vareni!
Odpovědi a nápady zde uveřejněné jsou vyčerpávající, ale mohu přidat jeden velice základní a nejdůležitější bod: Nikdy nezmrazovat maso a ryby dvakrát! To znamená, když je něco zmrazené a potom uvařené, už se nemá znovu zmrazovat!
Na zmrazování pokrmů používám zmrazovacích sáčků (ty co se nahoře zapnou¨jako na zip) s odstraněným vzduchem a popsané s obsahem sáčku a počtem porcí. Na plocho zmrazené pak zaberou co nejméně místa. Nic se smetanou nezmrazuji! Při psaní svých receptů, pokud nezapomínám, tak udávám, je-li pokrm vhodný ku zmrazení a ve kterém bodě postupu.
Mimo jídla zmrazuji na př. naškrobené lněné ubrusy a ubrousky, košile a halenky, atd. které se potom nádherně žehlí
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
