POLOTOVARY pripravene na pozdeji do mrazaku... recepty

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Helusa02
4 příspěvky 01.02.05 02:42
POLOTOVARY pripravene na pozdeji do mrazaku... recepty

prosim neznate nekdo jakekoli recepty na polotovary do mrazaku, ze si je udelam dopredu ve vetsim mnozstvi, rozdelim na porce, zmrazim a pak jen vytahuju na co mam chut a rychle dodelam…
prptoze ne vse se da mrazit, dik moc!!!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 01.02.05 05:54
POLOTOVARY připravené na později do mrazáku... recepty

Helušo, receptů na zmrazení je jistě dost, ale to bych jenom opisovala kuchařky. Myslím že nejvděčnější jsou guláše a karí všeho druhu. U nás je také oblíbená omáčka z mletého hovězího na špagety (Spaghetti Bolognese). Také mám v mrazáku vždy nějaké maso naložené v marinádě. A když přijdou náhodní hosté jenom to rozmrazím a ugriluji. S čerstvým pečivem a salátem je to rychlá večeře. Nedalo mi se podívat do mrazáku. Našla jsem tak zmrzlou huspeninu. Ani ta se mrazením moc nezmění. Když dostanu lacino ryby, koupím jich víc, obalím jako řízky, proložím mikrotenem a zmrazím. Smažím je ve vysoké vrstvě oleje rovnou z mrazáku. Smažení trvá pár minut.
Jestli si vzpomenu ještě na něco zajímavého, připíšu. Zatím přeji úspěšné mrazení.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 01.02.05 08:48
Esmeraldo

Zaujaly mne ty ryby v mrazáku - to se s nimi nic nestane? Myslela jsem, že třeba kapra mrazit znamená udělat z něj kaši… Nebo je to tím, že je smažíš zmrazené?
Pokud mě vyvedeš z omylu, budu moc ráda, rybky se u nás baští hodně…
Děkuji předem *

 
misapoho
135 příspěvků 01.02.05 10:53
...

ja taky doma mrazim kapra a nic se s nim nestane. Jen asi nechce byt v mrazaku moc dlouho.

 
esmeralda
4813 příspěvků 01.02.05 11:31
POLOTOVARY pripravene na pozdeji do mrazaku... recepty

Lucianko, musím se přiznat. Takto připravuji rybu nebo jiné mořské potvory hlavně před vánocemi. Nečekám až se ceny zdvojnásobí a jdu ryby nakoupit na slavný Fish market
v Sydney třeba už v září. Tam je záruka že jsou SKORO tak čerstvé jako když si to chytíš sama. Přinesu ryby domů a obalím v trojobalu. Potom je naskládám do plastikové krabice. Jednotlivé vrstvy prokládám mikroténovou fólií, aby se to neslepilo. A když přijde hlad nebo vánoce, smažím jednu rybku nebo krevetu za druhou. Jsou absolutně čerstvé. A co nespotřebuješ (což se u nás moc nestává) vrať zpět do mrazáku. Úspěch zaručen.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 01.02.05 11:33
Esmeraldo,

děkuji, potěšila jsi mě!

 
rosnicka
262 příspěvků 01.02.05 11:36
Jak je to se sladkým pečivem?

Jdou zmrazit bábovky, koláče atd.? Popř. které (tj. piškotové, třené, ovocné, tvarohové? Nechávate je pak rozmrazit v pokojobé teplotě či v mikrovlnce?
 Dík

 
rosnicka
262 příspěvků 01.02.05 11:36
Jak je to se sladkým pečivem?

Jdou zmrazit bábovky, koláče atd.? Popř. které (tj. piškotové, třené, ovocné, tvarohové? Nechávate je pak rozmrazit v pokojobé teplotě či v mikrovlnce?
 Dík

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 01.02.05 11:33
tvarohové koláče

budu asi vypadat jako nepřítel mražení, ale tvarohové koláče bych mrznout nenechala

piškotové těsto, bublaniny a třeba i štrúdl - tam bych si možná troufla

 
esmeralda
4813 příspěvků 01.02.05 11:57
POLOTOVARY pripravene na pozdeji do mrazaku... recepty

Lucianko a Rosničko, ráda bych poradila se slakostmi, ale jsem masožravec. Snad jen jediný navrh: podívejte se v supermarketu co se tam prodává za sladkosti z mrazáku. A pak se to dá adaptovat na doma. Ze sladkostí mám v mrazáku snad jen buchtičky (bez šodó a podle vynikajícího Pepíčkova receptu) pro Micka. Nemyslím že se jim něco stane. Zato knedlíků mám pořád zásobu a z vlasní zkušenosti tvrdím že knedlíky se mohou bez újmy zmrazovat a zase rozmrazovat téměř do nekonečna.

 
Eleeen
1127 příspěvků 01.02.05 12:28
co mrazím já

ohledně sladkého: s úspěchem mrazím cukroví a hlavně svůj perníkový řez (je na Labužníkovi). Základním pravidlem pro mrazení sladkých věcí je: nemrazit krémy nastavené pudinkem, ale moučnou kaší a nejlépe mrazit pouze krémy z pravého másla.
maso: ráda si udělám dušené kostky vepřového či hovězího masa - pouze na cibulce se solí a trošičkou pepře. Tyto pak rozdělím podle porcí. Lze je přichutit jakkoliv a mám tak vystaráno pro případy, kdy opravdu nemůžu uvařit něco čerstvého.
OOO K masu třeba přidám orestovanou cibulku, zaprášenou červ. paprikou a trošku zalitou vodou, pak zahustím zákvedkou ze smetany a mouky, přidám podušené zelí = segedínský guláš.
OOO K masu přidám podušené žampionky s tymiánem = maso na houbách
OOO K masu přidám luštěniny z plechovky (buď bílé velké fazole anebo třeba v chilli omáčce), zahustím zákvedkou z vody a mouky, uvařím k tomu rýži s hráškem, kterou mírně na ozdobu posypu sýrem = mexický guláš (tak tomu u nás říkáme)
OOO K masu přidám protlak a bylinky a česnek, přisolím = maso k těstovinám, celé posypu parmezánem.
OOO K masu přidělám šťávu z 1/2 kostky a povařím hrášek (brokolici, mrkvičky, květák…) a zahustím zákvedkou se smetanou = kostky ve smet. omáčce s hráškem (či jinou zeleninou).
Toto nejsou kulinářské recepty, tak mě kvůli postupům, prosím, nenapadejte. Ale pracující ženy a ženy s dětmi toto „rychlé“ občasné vaření ocení.
Dále velice ráda udělám hromadu směsi z mletého masa (já mám ráda směs hovězí + vepřové) jako na karbanátky, rozdělí třeba na 3 hromádky, různě ochutím (1. česnek, majoránka, vejce, sůl, pepř, kmín; 2. provensálské koření, bílý pepř, vejce, sůl; 3. nějaké arabské koření či kari, vejce, sůl) + všude strouhanku na zahuštění. Nasmažím kuličky, válečky, karbanátky, které zamrazím buď přímo ANEBO si vedle nachystám hrnec s okořeněnou vodou (např. nové koření, bobkáč, sůl anebo kostka zel. vývaru) a do ní hážu narychlo osmažené tvary, 20 min. nechám podusit, pak dám zákvedku s mouky a vody. Mrazím i se šťávou - skvělé k rýži, těstovinám i k bramborám a knedlíkům.
Také mrazím syrové maso, naložené do koření - angličanka Nigella (možná ji někdo znáte) tvrdí, že maso se začne správně marinovat až na mražáku. ;-DDD. Toto maso pak stačí nechat rozmrznout a prsknout ho na pánev - zase jednoduché.

 
Pilka
113 příspěvků 01.02.05 14:10
Taky mrazím

skoro všechno. Vařím manželovi do práce na každý den (kupoval si uzeniny a vylétl mu cholesterol). Tak něco uvařím, z masa cokoliv, 2-3 porce, jednu dostane hned a další si schovám do mrazáku a střídám mu to s čerstvě vařeným, aby nejedl pořád totéž. Kuře pečené v rajčatech a cibuli (zeleniny ve stejném poměru), soté z jakéhokoliv masa, guláš jakýkoliv, nemám dobré zkušenosti se zeleninou, ať syrovou nebo blanžírovanou, je gumová. Hrášek mrazím ze zahrádky syrový a je vynikající, krásně zelený. Pečené kuře, kachna, husa. Nezkoušela jsem pečené vepřové, nejspíš ze strachu, aby nezešedlo i uvnitř. Sladké taky mrazím cokoliv, určitě je pravda to s nastavovanými krémy, dělám jen čistě máslový (velmi zřídka), ten se zmrazí úplně v pohodě. Cukroví samozřejmě, štrúdl jsme včera zrovna jedli - vyndala jsem 3 kousky z mrazáku k snídani. Kynuté úplně bez problémů, piškot taky.Jen zcela určitě ne cokoliv se želatinou - takže takové ty tunely plněné tvarohem se želatinou nebo moučník s ovocem v želatině (pod sklem) ROZHODNĚ NE. Želatina se rozteče. Knedlíky tam mívám taky, bramborové, bramborové plněné, houskové, ovocné kynuté. Polévky - vývary jistě, nedávno boršč. Nemám zkušenost se smetanovými omáčkami, ale ty u nás nejdou. Stále mám připravený chleba (nakrájený na krajíčky), rohlíky i třeba kupované sladké loupáky pro případ nouze, ale nenechávám to tam dlouho, ono to jakoby vymrzne a ztvrdne, určitě vždy vše ukládám jen dobře zabalené.
Neboj a zkoušej, pro zaměstnanou ženskou to jinak nejde. Čerstvé je čerstvé, ale nejsme jen kuchařky, že, musíme taky vydělávat na živobytí, trochu žít a …
Tak se mějte moc hezky.

 
rosnicka
262 příspěvků 01.02.05 14:46
Máte tip v čem to dávat zamrazit?

Já používám plastové krabičky s víčkem (ale zaberou dost místa) nebo speciální plastové sáčky do mrazáku(ale s nimi je práce, když to chci rozmrazit).
Spíš bych potřebovala nějaký tip, jak šikovně skladovat tzv.jednoporcov­ky(či prostě menší porce celkově zmrazeného pokrmu), aby si to ten můj „pan tvorstva“ mohl jen vzít a šikovně šoupnout do mikrovlnky.

díky

 
rosnicka
262 příspěvků 01.02.05 14:46
Máte tip v čem to dávat zamrazit?

Já používám plastové krabičky s víčkem (ale zaberou dost místa) nebo speciální plastové sáčky do mrazáku(ale s nimi je práce, když to chci rozmrazit).
Spíš bych potřebovala nějaký tip, jak šikovně skladovat tzv.jednoporcov­ky(či prostě menší porce celkově zmrazeného pokrmu), aby si to ten můj „pan tvorstva“ mohl jen vzít a šikovně šoupnout do mikrovlnky.

díky

 
Vali
1326 příspěvků 01.02.05 19:21
využití krabic od mléka
  • vymyté krabice od mléka rozpůlím. Po zmražení obsah vyndám a uložím v mikrotenovém sáčku, vzniklé kostky jsou skladnější, použitou krabici vyhodím. Dále mám schované plastové misky od mražených jídel, v těch se dá také dobře zamražovat a nepotřebuji kupovat plastové krabičky. Dále je možné použít plastové misky od nanukáče.
    Jinak do mrazáku dávám drobenku na koláč, strouhaný sýr, mleté ořechy, mletý mák, v malých krabičkách mám pokrájený kopr.
 
Labužník Helusa02
4 příspěvky 02.02.05 06:34
POLOTOVARY - moc diky... jste zlati

…moc diky vsem za odpovedi, taky Pilce za vycerpavajici rady, hned se na to vrhnu, hlavne jsem potrebovala vedet, co v zadnem pripade ne a co normalne mrazite. Maso v marinade a knedliky, super. Esmeralda je u protinpzcu, mezi klokany? ja zdravim z Chicaga, mam dve prace, hladoveho chlapa a presto chut na vareni!

 
babi
6360 příspěvků 02.02.05 11:13
...

Odpovědi a nápady zde uveřejněné jsou vyčerpávající, ale mohu přidat jeden velice základní a nejdůležitější bod: Nikdy nezmrazovat maso a ryby dvakrát! To znamená, když je něco zmrazené a potom uvařené, už se nemá znovu zmrazovat!

Na zmrazování pokrmů používám zmrazovacích sáčků (ty co se nahoře ¨zapnou¨jako na zip) s odstraněným vzduchem a popsané s obsahem sáčku a počtem porcí. Na plocho zmrazené pak zaberou co nejméně místa. Nic se smetanou nezmrazuji! Při psaní svých receptů, pokud nezapomínám, tak udávám, je-li pokrm vhodný ku zmrazení a ve kterém bodě postupu.

Mimo jídla zmrazuji na př. naškrobené lněné ubrusy a ubrousky, košile a halenky, atd. které se potom nádherně žehlí


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz