arabská káva

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
mářa 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.02.05 11:22
arabská káva

Zdravím všechny labužníky. Nevíte někdo jak se vaří káva v džezvě???? S tou hustou bílou pěnou nahoře!!!

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 01.02.05 13:18
Káva ve džezvě

Nevím, jestli je to arabský způsob, já jsem se ji naučila vařit v bývalé Jugoslavii: do džezvy se odměří studená voda na počet šálků (cca 1/2 šálku se nechá v hrnečku na ochlazování vzkypělé kávy). Počítá se s malými hrnečky. Do studené vody se dá káva (podle chuti, zpravidla lžička na malý šálek) a cukr, zamíchá a postaví se na oheň. Když začne do hrdla džezvy stoupat pěna, zalije se trochou studené vody z hrnečku, aby se káva nevařila, zamíchá a dá se znovu na oheň. To se opakuje ještě dvakrát (čili celkem vzkypět třikrát). Když je káva hotova, lžičkou se pěna rozdělí do šálků a doleje kávou z džezvy. Sedlina z kávy by měla zůstat na dně džezvy. Pokud vím, jsou různé způsoby, někdo vaří s cukrem, někdo bez, někdo dává kávu do studené vody, někdo ji sype do vařící. Mne ji takhle naučila vařit teta, která žila v bývalé Jugoslávii a sbírala zkušenosti od Srbska přes Chorvatsko až po Slovinsko.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.02.05 14:36
mářa

je celá, krásne séria článkov v časti

http://www.inzine.sk/section.asp?…

odporúčam čítať aj diskusie ku článkom, nájdeš inšpiráciu ako k sortám kávy, tak ku spôsobom prípravy.

inak veľmi zjednodušene. Skutočná turecká káva je veľmi presladená a veľmi silná káva pripravená práve v džezve. Do studenej vody veľa káavy a cukru, priviesť k varu, po vybehnutí peny staiahnuť z ohňa a ešte 2× zopakovať. Naliať do šálky. Do kávy sa môže pridať prípadne aj kardamon.

 
mářa 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.02.05 16:15
...

Díky za radu, zkusím to.Je fakt, že takhle jsem jí v Chorvatsku viděla vařit,ale byl to takový fofr, že jsem nevšimla co a jak. Pak se tam ještě vaří takový úžasný karamel s mandlemi.Lije se na plech a po ztuhnutí se dá uchovávat v mrazáku? Taky moc dobré.

 
DanaJ
1136 příspěvků 24.02.05 10:51
Voda či nevoda

Ještě sem nikdy neviděla dělat a tedy ani nedělala kávu v džezvě, ale slyšela jsem od známé, která džezvový obřad provozuje, že když káva vypění, tak jí odstaví. O dolévání vody nic neříkala… ale neberte můj názor na sto procent, mohla na to jen zapomenout.

Taky bych to zkusila. Určitě si džezvu někdy koupím. Láká to.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz