Co nejíte?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
oldsoft
682 příspěvků 29.06.09 19:23
Co nejíte?

Pročetl jsem pár komentářů a zjišťuji, že tu někdo nemůže pozřít fazole, jiný může se osypat z mléčné polévky, ten nejí to, onen zas ono. Znám člověka, který nepozře salátovou okurku, jiný naprosto nenávidí papriky.
Přemýšlím, co nemůžu já. Na nic nepřicházím. Jeden čas jsem nemohl rajskou polévku, až časem jsem zjistil, že jde jen o verzi ze školní jídelny, dá se udělat i znamenitě.
Pomíjím nešťastníky, kteří nemohou něco sníst z důvodů alergie. Jde o to, co nemůžete pozřít prostě proto, že vám to EXTRÉMNĚ nechutná a přijde vám to odpudivé.
Jedl jsem během cest po světě kdeco. Patrně jsem nevědomky před lety v Pekingu ochutnal i psa, ale to se nedá dokázat. Nezkusil jsem např. ústřice. Též jsem nezkusil pojídat hmyz, ale asi bych to dokázal - jednou to otestuji.
Pokud už tu takové téma je, tak je tu holt podruhé, no a co…

Reakce:
 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.06.09 19:47
Co nejíme ...

vezmu to zeširoka v celé rodině:
syn od svého mládí nemusí- tedy nekonzumuje kysané zelí v jakékoliv podobě, manžel v žádném případě nepozře salátovou okurku - nedělá mu dobře po stránce stravitelnosti, vnuky mám čtyři a tak je vezmu od č.1.- nejstarší - polévky, 2.- polévky, 3.- měkké sýry, 4.-med, no a já osobně nemusím tučná jídla, když škvarky … tak 1 PL, a to vidličkou a ubrouskem odčerpám co z mastnoty jde, tlačenky si raději vytvářím sama - toho tuku je tam přemálo, přesolená jídla všeho druhu, psa, což také nemohu dokázat, který byl prezentován jako kančí guláš, ale vědomě bych nikdy nepozřela živého ani opraženého brouka či housenku. Ono by toho možná bylo více, ale beru v potaz, co by bylo … kdyby byl jeden v úzkých … možná i ten brouk by byl pochoutkou … kdo ví?

 
alena45
588 příspěvků 29.06.09 21:42
co nejíme

no o mne je známe, že zjem všetko čo nezje mňa a ešte v obrovských množstvách. Ale aj tak sú dve jedlá, pri ktorých ani nevstúpim do jedálne. Dukátové buchtičky a plnená paprika v paradajkovej omáčke. A bohužiaľ bojím sa jesť morské potvorky, lebo som sa raz skoro zadusila po mušliach. Ale chrobáka by som možno ale fakt možno zjedla tiež len keby mi išlo o život, ale ja si pod každým predstavím krtinôžku a kto to pozná, tak vie, že to je niečo odporné už na pohľad.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.06.09 23:15
... a u nás

já nemůžu mozeček ani vidět, natož ho připravovat, či dokonce jíst ,
syn nerad papriku přešlou varem. Dříve ze sýrů jedl jen eidam, nyní se už naučil a jí všechny. Dcera je všežravec, jen nepije mléko. A můj choť je nejhorší. Ze školní jídelny si odnesl odpor k čočce, rajské polévce a omáčce. Od vojny zas nesnáší kolínka. Jiné tvary těstovin mu však nevadí.
Třeba plněné papriky: pro syna dělám jen náplň a kvůli choťovi se smetanovo-sýrovou omáčkou
Vlčáka na česneku jsem jedla, přirovnala bych ho k hovězímu. V Číně jsem jedla všechno, jen smažené kuřecí pařátky, hlavičky se zobáčky a hřebínky a ulity nějakých plžů jsem neokusila. Nemusím mít všechno. Ale v rámci boje o přežití bych zřejmě snědla cokoliv

 
zlata
1200 příspěvků 30.06.09 00:16
tak

hezké téma,
právě zjišťuju, že ač nejím banány, tak je můžu v teplé podobě, ač mi ukrutně smrdí červená řepa, neřku - li, zvedá mně „kufr“, mám jí ráda v boršči a teď zjišťuju, že bych si dala i salát s právě dotyčnou podle toho receptu … jak má nó tem krásnej obrázek. Rajčata … né … ó …, chceš mě zabít, hele a oni když se ty semínka úplně dají pryč a zbytek se rozkrájí na malinkaté kousíčky … tak je to docela dobré. Asi je toho víc, jen teď mě paměť právě zradila.

 
esmeralda
4813 příspěvků 30.06.09 10:44
Jím snad všechno....

…něco s menší, něco (většinou) s větší chutí.
Labužníci kteří mě znají jistě potvrdí že tomu naznačuje moje urostlá postava.
Nejsem z těch lidí kteří se v jídle nimrají a opatrně vyndávají z jídel věci na stranu.

Přesto bych asi měla zmínit Tofu.
Definitivně ho nevyhledávám přesto ho jím například smažené v mé oblíbené polévce Laksa z Malaysie. Jenom si představuji že jím něco chutného jako třeba houbičku na mytí nádobí.
Já vím že se všeobecně tvrdí že když se vaří tofu například s kuřetem že chutná jako kuře. Někomu možná ano, mně definitivně ne.
V restauračním menu můžete najít třeba Tofu a la kuře, ale nikdy Kuře a la tofu.
Proč asi?

Další věc která mě nenadchla jsou artyčoky (nikoliv Jeruzalémské). Kdysi jsem je uvařila. Přesně podle receptu, oloupala, okrájela a stejně to nakonec chutnalo jako když mám v hubě ústech kočku.
Od té doby jsem neměla odvahu to zkusit znovu, ani si to objednat v restauraci.
Ale uznávám že to asi neumím.

Snad nejobtížnější kulinářský zážitek byl pozřít Witchetty grub - australskou to larvu jakéhosi nočního motýla.
Kupodivu to bylo docela dobré a připomínalo mi to jemnou vaječnou omelatu s burskými oříšky. Takže bych ztracena v buši snad přežila.

Co nejí (nebo nad tím aspoň remcá) můj pertner je jiná kapitola. Ale když ho chci opravdu postrašit tak jen řeknu ŠKUBÁNKY a hned poslouchá.

Nemohu si pomoci a nezmínit nešvar: SOLENÍ.
Lidé solí aniž by jídlo ochutnali. Na stole u nás slánka není. Každý kdo ji potřebuje o ní musí požádat. A to teprve po ochutnání jídla.

 
Alis
2617 příspěvků 30.06.09 11:45
Je pár jídel, která nemusím...

a mnoho jídel, která jsem ještě neokusila, takže zatím nemohu hodnotit

Z jídel je to ponejvíce koření, nemám ráda, když rozkousnu kmín, nemám ráda chuť římského kmínu, tymiánu. Nemám ráda vařenou petržel a celer (ale sním to, jen to nevyhledávám), stejně tak jsem si postupně a dlouhá léta zvykala na mnnoho druhů zeleniny, dnes už jím skoro všechnu, ale jako dítě jsem nejedla téměř žádnou.
A taky nemám ráda horkou kyselou okurku (viz španělský ptáček).

U nás je největší problém, že málokteré jídlo jíme všichni stejné (viz kys. zelí - manžel zcela kyselé a syrové, bez ochucení, jeden syn ochucené a kyselé, druhý sladší a já nejraději zahuštěné strouhanou bramborou, kompromisy bývají složité). Tři z nás mají rádi pálivé, čvtrtý to nesnáší, já nejím nic sladkého… a tak bych mohla pokračovat do aleluja

 
meisje
580 příspěvků 30.06.09 12:50
...

Je zajimave sledovat jak jsem kazdy rozdilny a presto se najde i dost jedincu, kteri maji naprosto stejnou nechut ke k urcitym potravinam viz. kysane zeli, polevky.

Pro me naprosto nestravitelne jsou: vsechny vnitrnosti, spanelsky ptacek, klasicka plnena paprika v rajske omacce, zverina a pri slove „skubanky“ me naskakuji puchyre velikosti petikorun.
Brouky, larvy nevyhledavam, ale muzu. Mela jsem moznost ochutnat medveda a tygra a chutnalo. Muj manzel jedl v Malajsii jakysi „hamburger“ plneny cerstve narozenymi holymi mysatky ( nevim zda je to gramaticky spravne) vyuzenymi v bambusove tycce…

Esme…jak chutna kocka? Ochutnala jsi ji?

 
ewa
600 příspěvků 30.06.09 16:26
Pokud byste mě chtěli pozvat na návštěvu,

tak to vás lituju předem. Cibuli byste museli krájet hodně nadrobno, protože větší kusy lze pozřít jen syrové. Totéž se týká pórku. Na smažené cibulce si zatím pochutnáváte, protože vám nikdo neřekl, že se jíst vůbec nedá. Celer a petržel tepelně upravené taky jíst nelze.
Ale co je vůbec nejhorší: veškeré vnitřnosti. Spolu s paní Kettleovou ze známé knížky „Vejce a já“ v této souvislosti prohlašuji: Střeva my nejíme!!!

 
karminek
757 příspěvků 30.06.09 17:12
tak vážení

Tohle téma je stoprocentně nevyčerpatelné. Kdo mně z labužníků zná (myšlena figura a spolu s GMP a Mánkem členství v maximturbulen­clabboys), tak si musí myslet že není nic co bych do svého volátka nevsunul.A přece tomu tak je.
Největší paradox u mne je že ač mám rád papriky,rajča­ta,vejce a uzeninku tak smícháno,uvařeno a podáno jako lečo tak to nemusím.I když sním.
Opravdu co nevyhledávám jsou mořské plody.
Meisije tebe si klidně pozvu na návštěvu, protože to co ty zavrhuješ, já naprosto miluju.
Chrobáky a jinou podobnou havěť si myslím že bych asi taky nevzal snad ani do ruky ,natož abych to snědl.
A co se týče kysaného zelí, nebo zelí jako takového mám rád a podotýkám že i to by bylo téma dané samo o sobě.

 
pekarka
410 příspěvků 30.06.09 19:46
Tak tedy...

Já sice nejsem moc vybírává, hlavně když to uvaří někdo druhý, ale co nejím jsou jahody a dršťkovka. Pajšl a maso z madých kusů taky nemusím. Mořské plody a potvory mi moc nelezou. Nemám ráda žemlovku, asi sem se jí přejedla v mládí.Jo a rybí polívku, tu teda nemusím, proto na Vánoce máme houbovou, vydatnou. V Africe bych se taky nenajedla, páč nějaké brouky, červy a pod bych ani neochutnala. No a v Číně by mě asi nedonutily sníst krysu a jí podobnou havěť. Možná upravené, když bych netušila, tak asi jo. Jinak jsem prý mlsná.

 
alena45
588 příspěvků 30.06.09 20:27
malé myšky, brrrrrr

Bože, raz keď starý otec upratoval dvor, tak pod kopou starého dreva našiel potkanie hniezdo plné ružových holých malých potkančiatok. To fakt Tvoj manžel jedol ? Myšky sú asi menšie, ale bože, toto je najhoršie čo som tu čítala. Kde sa na to hrabe Karmínkovo lečo ? Ani ja ho nemusím. Zeleninu mám najradšej surovú.
Oldsoft, budeš udeľovať ceny za najodpornejšie jedlo ?

 
anickav
2904 příspěvků 30.06.09 21:42
Teda, ja zíram!

Ja som asi jeden z najlepších stravníkov tu na Labe, pretože mi chutí všetko! Šrotujem slané, sladké, horké, kyslé, varené, pečené, smažené, morské potvory, vnútornosti, aj býčie žľazy, atď…(Iba nemusím hrášok. Ale ho zjem…) Nemala som príležitosť ochutnať exotické špeciality typu húsenice a larvy. Tiež nenapíšem, čo by som určite nezjedla, lebo v prípade záchrany života by som asi stratila zábrany.
Jedno moje dieťa, aj keby malo umrieť od hladu, nezje RYŽU v žiadnej podobe. Ďalšie od útleho veku nenávidí ryby, hríby, kapustu, skoro všetku zeleninu, hlavne zeler a petržlen, cibuľu, papriku, struky, úplne všetky vnútornosti, tatarák alebo surové mäso by nedokázala ani ochutnať a kopu jedál tak isto. Dcéra ako dieťa vždy bola tenká a nedokázala som ju vykŕmiť ničím, lebo jej skoro nič nechutilo. Už je dospelá, jej priberčivosť sa mierne zlepšila…

 
esmeralda
4813 příspěvků 01.07.09 04:16
Meisje,

kočku jsem nejedla nebo o tom aspoň nevím.

Tady kolovala před lety fáma že v KFC servírují místo kuřete kočku. I tenkráte jsem byla velice skeptická. Zabít, stáhnout, vykuchat a rozporcovat kočku dá jistě hodně práce. Kuře dostanete za cca $4,– kilo. Komu by se to chtělo dělat?

Fámy totiž vznikají snadno. Při návštěvě čínské čtvrti v Sydney se mě návštěva z ČR ptala co že to visí za zvíře ve výloze.
Pečené kachny tu totiž Číňané prodávají bez hlavy a návštěva myslela že biskup je hlava a že to zvíře visí hlavou dolů. Byli také přesvědčeni že je to nejaký savec.

 
esmeralda
4813 příspěvků 01.07.09 04:22
Aničko,

jseš mi moc sympatická. Já taky sbaštím všechno.

Jako dítě jsem trpěla nechutenstvím a nejedla jsem skoro nic.
Maminka utratila jmnění za různé léky pro podpoření chuti. Dlouho to nezabíralo.
Když mě ale potom viděla po 16 letech měla radost že její investice přeci jen nebyla marná.

 
meisje
580 příspěvků 01.07.09 05:22
Alenko45

…jedl. On tam dlouha leta zil, takze on tam snedl spoustu prasaren. Taky to tam vybirali z hnizd, nacpali je do bambusovych trubek, ktere meli vyvrtanych par otvoru po delce a ty trubky zahrabali do vyhrate zeme blizko ohniste. Pak mysky vyklepnou z trubek a naplni jimi jakesi jejich placky z testa, pridaji nejake omacky a podava se.
Zrovna tak spousty pro nas neskutecnych veci snedl v Cine, ve Vietnamu paratky drubeze, brouky, larvy, psa i kocky, slaviky, veverky, mozecek z opice apod…je mu takove veci nevadi. Co je vsak zajimave, ze za naprosto nepozivatelne povazuje nektere veci z ceske kuchyne jako jitrnice, tlacenku apod. zabijackove speciality, ovar a houskovy knedlik. A co mu dozajista v CR privodi kolaps je cesnek! Tvrdi, ze ho neumime pouzivat, ze ho cpeme do vseho a ze vseho je citit. Uz ma takovou fobii, ze at kdekoliv ve svete nastoupime do letadla, ktere miri do CR dozajista do 20 min. uplne vazne me zacne presvedcovat, ze uz citi cesnek…z ceskych pasazeru, stewardek. Co se tyka cesneku tak je muj muz zraly na Chocholouska

 
meisje
580 příspěvků 01.07.09 05:45
Esme & Karminku...

Esme…aha, ja myslela, ze jsi ji ochutnala. Muj muz ji jedl a tvrdi, ze mu to prislo bez chuti, tak jsem si myslela, ze to s tebou zkonzultuji ))). Vim jak vypadaji ty zavesene kachny bez hlav a docela si dokazu predstavit, ze to nekomu jako kachna vubec nepripada a evokuje to divoke predstavy o neznamych savcich

Karminku…pri me nejblizsi navsteve CR se ti pripomenu s pozvanim na navstevu, protoze jak znam tvoje vyborne recepty tak jsem si jista, ze o hladu me nenechas

 
alena45
588 příspěvků 01.07.09 07:56
cesnak

meisje, no tvoj muž by ma fakt nemal rád. Ešte pred rokom som mala spotrebu cesnaku asi 2 kilá na mesiac - sama !!! Moje sestry majú fajnový nos a keď som prišla k nim, tak mi len hovorili : Prosím Ťa, nehýb sa ! Všetko sa to z Teba vyparuje. No neznášali to, ale môj organizmus to veľmi potreboval. Suseda vedela, že som prišla z chalupy podľa toho, že od nás sa šírila vôňa cesnaku, tak vždy prišla na pokec.
No chute sa menia a tento rok som z ničoho nič od neho upustila. Suseda sa sťažuje, že nevie kedy som doma, lebo mne zachutila cvikla, kel a cukinka.

 
anickav
2904 příspěvků 01.07.09 07:58
Esme,

ja som sa ako stravník zlepšila tiež až v dospelosti. V detstve som doma odmietala jesť milión vecí, hlavne polievky (jedla som asi iba hubovú a držkovú), nejedla som zeleninu a chcela som jesť iba mäso, aj ma rodičia prezývali „mäsožravec“.
A teraz ma napadá, že mám averziu voči medu. Otec choval doma včely a musela som pomáhať pri opatere včelstva, vytáčaní medu a pod. Negatívny vzťah mi zostal.

 
Miska12
108 příspěvků 01.07.09 12:36
Jen tak.

Pekařko.U Tebe bych se měl jak to prasátko v žitě.

 
gmp
1603 příspěvků 01.07.09 13:01
Jest ve známosti PT obce labužnické,

nikdy bych nepozřel špenát! Dále vnitřnosti - vařenou zeleninu. Stačilo by mi před každým jídlem jen ukázat dušenou mrkev a hned jsem o 20 kilo dolu s váhou.
Moje starší dcera v jeslích, ve školce ani ve školní družině nejedla cokoliv červeného - 70. a 80. leta! A ještě k tomu měla komentáře.
A nikdy nejím při zabíjení, o zabijačce prostě nevemu „do huby“. Ráno chleba s máslem a pak už tedy ani náhodou. Miloš

 
HelcaK
960 příspěvků 01.07.09 14:01
Jako malá

jsem jako podstatná část labužníků nejedla skoro nic. „Tlusté“ maso na talíři bylo pojistkou toho, že vrhnu i dosud zkonzumovanou libovou část, rajčata eé, čmuch hermelínu taky vyvolával dlouho dávení, natož abych ho ochutnala. Později se to bohužel též zvrhlo a žeru jako prokopnutá. Dlouho mi vydržel ten hermelín, a rajská šťáva. Vždycky jsem to ochutnala v naději, že mě to už přešlo, ale žaludek se okamžitě vydával hore háj. Ale pak najednou hermelín nevadil, a asi v osmadvaceti mi ze dne na den přestala vadit rajská šŤáva. Pak jsem si musela zvyknout na olivy, teď je miluju. Momentálně se pokouším smířit s chutí koriandrové nati.
Nečeské pofidérnosti níže popisované spadají do kategorie: Smrt hlady nastane už do hodiny, skutečně je nutné to pozřít. Zahrnuje to i mořské plody, zejména pokud mají nožičky. Sestra odmala nemusí puding, míněno konzistenci. „To cesavý (překládej třesavý) nejim!!“
Robátko nemá vyhraněný názor, víceméně nejí skoro nic, pokud to není sladké - na buchtách by přežil. Ostatní velmi opatrně, aby náhodou nedostal do těla mnoho živin. Ale nemůžu nic dělat, jak já, tak choť, jsme bývali stejní. Oba nás to přešlo.

 
HelcaK
960 příspěvků 01.07.09 14:11
Meisje,

a tvůj česnekofobický choť je z Čech, nebo pochází odjinud?

 
toffo
244 příspěvků 01.07.09 14:22
Nemůžu

banán a to od narození Aničky. Najednou se mi začal zvedat žaludek už jen od představy, že bych do něj kousla. Škrabání banánu na dětskou přesnídávku pro mě byla muka.

 
Alice_G
505 příspěvků 01.07.09 16:31
Oldsofte,

hezkou diskusi jsi tu rozpoutal … Mléčnou polévku jsem nejedla 45 let, a furt si pamatuju, jak jsem nad ní ve školce trpěla. To je asi nezlomitelné. S Alis budeme vybírat vařenou petržel a celer z polévky a odkládat na stranu talíře. A pak už vážně nejsou schopna spolknout jen plíčky (pľúcka?). Omáčka skvělá, plíce nepozřu. Ale teď jste mne dostali těmi myškami, tady si nejsem jistá, zatím zaujaly místo těsně za mlíkovou polívkou.
 AG

 
Alis
2617 příspěvků 01.07.09 18:24
Alice...

jsme stejná krevní skupina? Díky tvému příspěvku jsem si vzpomněla - plíce opravdu nedokážu dát do pusy. Dokonce ani neuším, jestli jsem je někdy jedla. Ta představa… Babička je kdysi dělala dědovi, nedokázala jsem se ani dívat. Je to jen sugesce, já vím, například játra miluju, žaludky jím bez problémů, dršťky taky, tak proč mám takovou averzi proti plícím?
Jinak starší synek měl ode mne do školky písemné potvrzení, že pokud bude rýžový nákyp, Ondra ho jíst nemusí, radši byl o hladu

 
Manana
1515 příspěvků 01.07.09 19:50
Jím skoro všechno

Tak jsem zas po čase zavítal na Labužníka a ejhle! jaká krásná diskuse se tu rozbujela! Oldsofte, budiž ti dík neskonalý. Žasnu, jaké věci se tu jeden o labužnících dozví, to je nářez!

Ale abych taky něco prozradil o sobě. Já jsem všežravec, zejména masový. Takový teplý bůček, ať už samotný nebo se zelím jakýmkoliv, se špenátem, nebo hořčicí, to je mana nebeská, a když se natrefí a člověk kousne do pečeného kmínu, to už je nebe snad deváté. Podobné pocity rozkoše a lahody prožívám při pojídání plíček na smetaně nebo srdce na slanině, a ledvinky na cibulce nebo zabijačkový guláš o zabíjačce, to je vnitřnostní třešnička na prasečím dortu. Chudáci muslimové. Ale to jejich skopové, nemyslím naše jalové jehněčí, ale maso z pořádného berana pěkně bohaté lojem, to je něco! Dokonce sním i prase v mrkvi, jak nesnážím ty nesmyslné zeleninové oblohy, ten bolševický relikt. Rajčatům, cibuli, česneku, paprikám, zelí, lávkovému salátu i smradlavému marañonu říkám ovoce, protože zeleninu nejím, mezi ní počítám tu mrkev, kedluben, artyčok, rebarboru. Ve Střední Americe jsem pojedl všelijakou havěť jako koníky i červy a housenky, všechno bylo lahodné nebo pikantní. Ryby a mořský potvory miluju, jedl jsem šneky (ne slimáky!), psa (psí škvarky jsou výborné!), kočku, pásovce, hlodavce tepezquintle, krokodýla, hada, nutrii (pro GMP: za bolševika na marjánce se špenátem to byla pochoutka!). Zapomněl jsem něco? Pil jsem pívo a kořalku bohatě plnými doušky, tady jsem se nešidil a nemusím tedy litovat. Víno jsem pil jen jako mladý alkoholu neznalý amatér (milovník!). Zvracení a bolesti břicha přestaly, fyzická kondice vyletěla vzhůru a psychika se srovnala jakmile jsem ty kyselý břečky přestal pít.
A Alice, nemohu zapomenout, jak jsem si pochutnával na mlíčný polívce ve Stakčíně na konci naší bejvalý republiky.

Tak dobrou chuť, labužníci.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.07.09 20:37
Co nejíme ...

Při pročítání diskuzí vzpomínám na nejstaršího vnuka když chodil do školky, jak špačkoval: do tý polívky dáváš pořád to zelený … ve školce mají polívky hustý, omáčky řídký … trochu mně připomínal Trautnberka, jeho brácha přizvukoval a my se u nich pro smích střídali.
Další dva vnoučci - nejmladší … kmín, jen ho zahlédnou, odmítnou ať je to cokoliv. Dalšími příspěvky si myslím, že na povrch vyplynou další a další vzpomínky. Myslím, že je to naprosto normální … jeden holky, druhý holky.

 
alena45
588 příspěvků 01.07.09 21:35
...

Alis, teraz keď si to spomenula, tak mojej dcére som na každé tlačivo, ak išli do školy prírody, alebo do tábora, musela napísať, že je alergická na žltý melón. Aj keď išli na lyžiarsky zájazd do Tatier. Kde by tam ešte za socializmu zobrali vo februári žltý melón? Ale nedala si to vysvetliť, slzy sa jej tlačili do očí, tak som to musela napísať.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.07.09 23:45
Aleno,

náš tehdy cca 8-letý syn napsal seznam potravin, které nejí a přilepil na lednici. Jednou si to prohlížela kamarádka a do transu jí dostalo, že nejí granátová jablka Bylo to před 15 lety…
A historka kolující víc jak 60 let v naší rodině o strýci a pórku, který by nepozřel. Jeho teta udělala pórkovou polévku, ale trochu na ni zapomněla a pórek se rozvařil. Strýc dlabal, až měl boule za ušima, a na otázku jak mu chutnalo odpověděl, že nejlepší na tom byly ty nitě

 
mrtvola
1394 příspěvků 02.07.09 00:19
Myslím, že sníst se dá cokoliv.

Záleží jen na míře hladu.
Protože jsem ještě nikdy nebyla blízka smrti hladem, nejím mák - absolutně. Nešílím radostí ze sladkých jídel. Ovšem jsem příliš dobře vychovaná na to, abych je z tohoto důvodu odmítla, když mi je někdo nabídne.

 
meisje
580 příspěvků 02.07.09 12:13
HelcoK

Muj „anticesnekovy“ manzel je napul francouz po sve matce a druhou puli je po otci holandan. Muj manzel mel ve svem zivote tri velke stesti tykajici se stravovani :

  • jeho prvnim stestim bylo, ze diky sve mamince poznal co je to vyborna kuchyne, holandska kuchyne se u nich varila minimalne, prevazovala francouzska.
  • druhym jeho stestim bylo, ze do svych 43let mel domov kdekoliv ve svete krome Holandska, takze na nem holandska strava nezanechala moc stop i kdyz nejake ano
  • a jeho NEJVETSIM zivotnim stestim bylo, ze potkal me a ja mu ukazala jak vyborne chutna nase nezdrava ceska kuchyne vcetne cesnekovych orgii
 
Eja
3831 příspěvků 02.07.09 12:37
Krásné téma!

Jak to tak pročítám, tak jsem asi nějaká vadná, skoro všechny ty pro někoho nepoživatelné věci mi buď nevadí nebo je mám dokonce ráda.
Ale co opravdu NEMŮŽU odmalička je med - v čaji, na chlebu s máslem, brrrr. Můžu ho na kůrčičce pečené kachničky, to zas jo .
Pak pistáciovou zmrzlinu - ani vidět…odjakživa.
A Hermelín v tepelné úpravě - smažený mi nevadí, i když ho prakticky nedělám, ale cokoli zapečené s Hermelínem neee.
A pak ještě marcipán a to je asi skoro všechno.
Jsou věci, které rozhodně nevyhledávám a když můžu, tak si jim vyhnu, ale není to už takový ten blok - to prostě nevezmu do huby

 
Alice_G
505 příspěvků 03.07.09 12:35
Alis, mrtvolo, maňáno a ostatní

Alis, jsem skupina B Rh+. Jím játra, ledvinky, srdce, žaludky, dršťky, jen ty plíce nee (tak divně křupnou při skousnutí). Brzlík, slezinu a mozeček jsem nikdy nejedla, tak nemůžu soudit, ale asi je to dobré.
Mrtvolko, máš pravdu - až bude velký hlad, porvu se i o ty nenáviděné plíčky, a možná i o psa .
Maňáno, jsem ráda, žes sem nakoukl. Díky tvým cestovatelským zážitkům jsem si vzpomněla ještě na jedno jídlo, které vážně nešlo sníst - tlusté staré skopové, v arabsky mluvících zemích zvané (tuším) rogan. Ale možná to byl jen nešťastný pokus kuchaře…
PS: Pokud máte někdo dobrý a vyzkoušený recept na mlíkovou polívku, sem s ním, já bych jí třeba dala další šanci.
 AG

 
goralka
271 příspěvků 07.07.09 07:03
Ja to všetko milujem

začnem mozočkom, krvou na cesnaku, pľúckami, surovou klobásou a nesmiem zabudnúť na otočky - tuk z čriev, ktorý sa upraží s cibuľou a dáva do huriek. Slzy mi tečú, lebo už asi sotva zažijem zabíjačku môjho detstva.
Aha, no predsa som našla niečo, čím prispejem do tejto výbornej témy.
Za žiadnych okolností nezjem z hovädzej či slepačej polievky varenú cibuľu, ostatnú zeleninu všetku. Môj brat nemal rád v zemiakovom šaláte hrášok. Poctivo ho vybral na kraj taniera s vyčítavou poznámkou: to je päť hrachov?

 
anickav
2904 příspěvků 07.07.09 07:47
A z istých dôvodov

nemôžem už ani pach rumu…a neznášam ani punčovú zmrzlinu, punčové zákusky a pod.

 
lvice
148 příspěvků 09.07.09 07:17
Co kdo nejí.

Taky ledacos nejíme, třeba plíčky, ale v podstatě sníme vše. Alespoň co se běžné krmě týka. Co se týče exotiky, něco ze zvědavosti bych možná polkla, něco pouze jako záchranu před smrtí hladem.
I když - mě nechutná pangas. Jedla jsem ho tedy jen 3× a ani jednou mi to nejelo.Manžel nejí houby a dcera by nepozřela moučník z hnědého těsta ( ani hnědou zmrzlinu), ač čokoládu běžně jí a kakao pije. Ale byli jsme před pár lety na dovolené na Sicílii. Měli jsme to s polopenzí. Byl s námi v zájezdu manželský pár - a ti nejedli těstoviny a ryby. Můžu říct, že měli hlad.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.07.09 10:03
Lvice,

připomnělas mi zážitek z ostrova Sal (Kapverdské ostrovy). Stravování bylo formou švédských stolů, takže ještě bylo vždy na výběr kuřecí maso a místní ryby buď dušené nebo pečené, někdy i hovězí a vepřové. Ale hlavně pokaždé byly steaky z tuňáka. Byla s námi i paní, která se pořád ofrňovala, nic ji nebylo vhod a vrcholem bylo, když se jí nezdálo ani kuře ani vepřové, upozornila jsem ji právě na úžasný tuňákový steak. S povýšeným odporem mi sdělila, že se přece nesníží k tomu, aby jedla ryby. Nepochopila jsem, proč tedy jela na ostrov, který je sice chudý, vyprahlý, ale domorodci jsou milí a v hotelu se opravdu snažili nám předvést to nejlepší z jejich gastronomie a hlavně z toho, co se podaří opatřit. Téměř všechny potraviny se musí dovážet. Tady jsou nějaké fotky-klik

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 16.07.09 10:49
Jako bychom s Esme byly téměř sestry,

Tofo a artyčoky - nemusím. Jinak jsem opravdu funkční popelnice. Jedinou podmínkou je kvalitní úprava, jinak sním všechno, rozhodně všechno aspoň trochu běžné. Vědomě bych nepozřela psa ani kočku, prostě si myslím, že na to nejsou určeni. Miluji pštrosa, ani krokodýl není k zahození. Nemusím ústřice syrové, ale dušené v bílém víně mi chutnají. Co ale opravdu nedám do huby, jsou býčí žlázy (důvody jsou poněkud intimní, ale spočívají ve zvedání žaludku) a vemínko.
Asi bych nevypila syrové vejce - prostě nemůžu syrový bílek, vejce na měkko miluji. Nemusím moc sladká jídla, ale když jsou dobře připravená, sním je, některá i ráda. A co opravdu, ale opravdu nemůžu, jsou obilné kaše - prostě vracím okamžitě po ochutnání.

 
ChefBronia
57 příspěvků 01.08.09 04:45
skvely namet k diskuzi

Jako decko jsem nepozrela salat v tepelne uprave - omacka s mlekem ci smetanou(hnus fialovej) a dodnes se o to ani nepokousim, plnene papriky - radeji jsem mela hlad ( u nas fungovalo snis nebo nic), dnes jeste jakztakz, ale musim si je udelat zvlast pod grilem a omacku taky zvlast, rajska polivka, hrachova kase - a bramborova kase. Krome toho tepleho salatu (kdo nezkusil, nevi oc prichazi bych ty ostatni veci snedla, ale nemusim a br. kasi uz mam docela rada
Z exotiky si uz nikdy nedam congie (cinsky pokrm - neco jako neochucena rozvarena ryzova kase - bud s potvorama morskyma nebo masem). Cekala jsem vic od kubanske kuchyne - ale nic moc, vse je citit po rybym tuku, krome jednoho rozneneho prasete v horach - to bylo nejlepsi prase, jake jsem kdy jedla.
Ale ochutnam vzdy vse - co kdybych zitra nahodou umrela a nevedela jak chutna treba uzena kureci parata (dobre) nebo pecene morce (OK) nebo barakuda (ktera je jedovata, ale kdyz to preziji mravenci tak vy take ), morsky jezek ( prima sushi).
Nemusim sunku, ale co opravdu nenavidim - kus varene mrkve, petrzele nebo celeru. Brrrr

 
Manana
1515 příspěvků 01.08.09 10:01
Chinchulines

Tak jsem zas vlezl na Labuž a když jsem se dostal sem, musím sem vložit jeden dotaz.
Jak by vám chutnaly chinchulines? Je to tradiční španělské jídlo, které vzniká tak, že se čerstvě narozeným jehňátkům buď dá napít jen jednou mléka, nebo se mu dá napít vícekrát jen vína. Pak se po pár hodinách zabije, vyndají se střeva a ta se připraví jako chinchulines. Já jsem bohužel neměl tu čest, ale určitě bych je ochutnal.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.08.09 14:59
;o)

odkedy jazdím na koňoch tak koninu. Ale len z úcty ku týmto zverom, predtým som ju jedol a ani dnes by som nemal problém. Hoci niekedy, keď mi poltonový drobček šlape po nohách, alebo sa s ním nijako neviem dohodnúť po dobrom, veru by som ho aj od jedu zožral! :o)
No a samozreme veci podľa pachu a vzhľadu skazené.
A niektoré by som asi zjedol v lepšom rozpoložení mysle lepšie bez toho, aby som poznal ich pôvod.
A mimochodom k črevám - veď na jaternici, klobáse… ich konzumujeme bežne, len nie tak „zahustené“ ;o)

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 21.08.09 20:44
Velmi pěkné téma.

Já o sobě mnohde prohlašuji, že jsem ortodoxní všežravec. I mé všežravectví má ovšem své trhliny. Tak tedy především nesnesu dršťkovou polévku a to hned ze dvou důvodů. Jendak mi ji zošklivila kdysi dávno nemocniční kuchyně, kde nám ji připravovali extrémně nedobrou, a druhým důvodem je to, že valstně nejsem schopna pozřít téměř žádné vnitřnosti (vyjma jater, která mám paradoxně docela ráda a střívek jakožto součásti uzenin). Nikdy jsem nezkusila klasický pravý tatarák a popravdě řečeno, ani ho zkoušet nehodlám.

Co se týče specialit nepříliš častých v našich končinách, údajně jsem kdysi jedla psa a hada, ale neručím za to, bylo mi v obou případech ještě docela málo, abych to identifikovala podle chuti, zvíře jsem před přípravou neviděla a bylo to ve společnosti, kde by mě nepřekvapilo, že by si ze mne utahovali.
Asi bych nikdy nepolkla živočicha, který mi na talíři ještě žije. Hodně bych váhala u potravin, jeichž pojídání hraničí s hazardem, viz. ježíci, ackee apod. Ale ostatní věci, bych možná byla schopná ochutnat a v některých případech bych asi ani nemusela umírat hlady.

A moje rodinka? Syn je ještě příliš malý, aby bylo možné objektivně posoudit, co opravdu nerad. Manžel nesnáší koprovku a nemůže ani cítit cukety a lilky. Zeleninu miluje hlavně syrovou. Ale narozdíl od jiných pánů, které znám neprohlašuje, že nejí sladké, takový desertík po obídku prý není špatný.

 
mrtvola
1394 příspěvků 23.08.09 16:56
Promiňte,

jen chci odsunout do pozadí jednu hnusnou komerční reklamu.

 
Labužník smejdka02
13 příspěvků 12.11.09 11:25
...

To je hezká diskuze ..i já jsem měla několikaleté přestávky v konzumaci jahod, koblihů, plněných paprik, tučného masa, rajské, jater a jiných vnitřností a pod..což už je historie, ale po návštěvě Mongolska před třemi lety fakt nemůžu skopové ani cejtit… Jo maximálně když si ho sama připravím a chuť příšerně přebiju, jinak cítím ten smrad všude a kousíček kůzlátka nebo jehňátka spolehlivě odhalím v každé masové směsi…V MNG po několika týdnech došla tenkrát situace tak daleko, že jako majitelka a milovnice koní (a vystudovaná technoložka potravin) jsem vědomě na zachu-trhu koupila kusanec nádherné, oschlo-oslizlé koňské kýty volně ložené pro muší promenádu na kartonové krabici ve vedru jako prase a připravila jsem z ní výborný guláš nazvaný Taxis. A jak mi chutnal. Nic jiného se nedalo, zelenina a ovoce nebyla v dané lokalitě k dostání (kromě cibule a hlávky zelí), energetický výdej velký a skopové jsem vždy spolehlivě vyzvracela.
Teď jsem měla srnu, kterou jsem do dob před MNG stejně jako jehněčí a skopové fakt mohla, a taky mi smrděla jako „zrzavá koza“…tak nevím…jestli to kdy přejde…:-)

 
sveva
751 příspěvků 12.11.09 20:01
Manana

Já jsem to jedla! Nebylo to ve Španělsku, jmenovalo se to jinak, ale věřte mi bylo to výborné. To mlíčko udělalo ve střívkách takový tvaroh.
Ale abych se vrátila k tématu, nemá ráda lékořici, pendrek atd. Rukolu také moc nemusím.

 
dag
539 příspěvků 12.11.09 22:26
co nejím

Nejím držky, mléčnou polévku a co se týče Labužníka váhám před recepty které podepsala mrtvola

 
noskovice
1322 příspěvků 13.11.09 07:44
dag,

vahas, protoze se Ti zdaji prilis slozite, nebo kvuli podpisu?

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz