Prosím, poraďte nějaký dobrý recept na salát z červené řepy
NEVAŘENÉ.
předem všem moc díky.
Červená řepa
Ja mám vyskúšaný tento: mladú červenú repu postrúhať na hrubom
strúhadle, posoliť, zaliať olivovým olejom, troškou octu balsamico,
šťavou z 1 pomaranča a pridať na jemno postrúhaný chren, nadrobno
pokrájané dielky z ďalšieho pomaranča, trochu mletého bieleho korenia, ak
nie je pomaranč dosť sladký, tak aj trošku cukru. Nechať preležať
v chladničke niekoľko hodín. Pomer repy a pomaranča cca 5:1
Je to zvláštne a veľmi dobré.
Zdravím
Predvarena nastrouhana repa, cibule, jablka na kosticky.Vse promichat s olejem, soli, octem a popripade trocha cukru. Dobrou chut:-)))
Da se jist syrova, jenze ne ted - myslim jako ze je na to uz pozde:-) Mlade redkve, velikosti mensiho jablka se daji jist nevarene, pouzivam je do polskeho salatu, ktery jsem napsala predtim. Stare velke repy doporucuji trochu predvarit, ani nemusi byt uplne rozmekle. Skvely na traveni a udajne i na sklerozu:-))))
řepa se nastrouhá na hrubém struhadle a smíchá se s majonézou. Někdo si může přisolit, my už nic nepřidáváme, jen baštíme.
Moje mamina jí vaří celou a pak jí sloupává až uvařenou. Jak to děláte vy?
A myslíte, že by šla třeba jenom uvařit v bešamelové nebo ve smetanové omáčce? Jako třeba se dělá mrkev nebo fazolové lusky nebo hrášek?
Menší neovadlé bulvy červené řepy nastrouhám na hrubším struhadle a promíchám s majonézou jako Eleeen, kořením solí, česnekem a křenem. Ale mírně, česnek a křen musí tvořit spíš jakýsi ,,ocásek". Ta varianta s jablekm je taky dobrá.
Řepu vaříme zá:,–(ně neloupanou a pokud možno nepoškozenou. Jednou mi dárkyně - zahrádkářka , skrojila vršky a z řepy se při vaření vytratila spousta šťávy. Při nakládání byla světlejší a ani ta chuť nebyla ,,správná" . Proto nějaké vaření v bešamelu bych asi nedoporučila. A ještě něco. Červenou řepu vářím v papiňáku.
pěknou menší bulvu nastrouhám na jemném struhadle a smíchám s bílým jogurtem či zakysanou smetanou a osolím dle chuti. Je to zdravá mňamka…nesnášela jsem od dětství tek kompot z řepy, terý nám dávali ve školních jídelnách, ale syrová a nastrouhaná má úplně jinou chuŤ!
Červenou řepu nahrubo nastrouhám, přidám dresink z malého množství vody, hodně cukru, octa a přidám semena fenyklu. Můžeme přidat i olej. Nechám uležet, podobá se chutí salátu z vařené řepy. Je dobrý.
tam dělávají veškerou zeleninu nastrouhanou - tedy i červenou řepu -
mladou a na jemno, trošičku posolit a k tomu sojanézu (místo majolky)
mňam
jinak řepu vařím také neoloupanou, nať neoříznu až úplně u bulvy a nechávám i celý „ocásek“ aby se nevyplavaly dobroty
někde (myslím že na tomto serveru) jsem se dokonce dočetla, že je nejlépe ji upáct v troubě - pomalu, doměka, pak oloupat a pokračovat v přípravě dále jak jsme zvyklí
Ano, mas pravdu. cervenou repu muzes pect v troube. Budto pec celou a nebo krajenou na ctvrte. Cela se pece asi tak 1 hodinu - v elektricke troube 190 stupnu/plyn 5 a ty ctvrte se pecou asi 15 min na 200 stupnu/plyn 6. Pokapej to trochu olejem a zabal do alobalu.
Vidím tady téma „Červená řepa“, tak mě napadl malý literární
kvíz. Hádejte, který slavný román začíná slovy: „Červená řepa je ze
všech zelenin nejvášnivější. Ředkvička je možná horečnatější,
avšak její žár plane chladným plamenem úzkosti, a nikoli vášně.
Rajčata jsou sice dostatečně bujará, ale zase se vyznačují jistou
lehkomyslností. Řepa je smrtelně vážná.“
P.S. Řepu máme doma moc rádi, nejoblíbenější verze je nastrouhat syrovou
najemno, osolit, opepřit bílým pepřem, zalít kapkou oleje a přidat křen.
Taky je dobrá nahrubo nakrouhaná a narychlo podušená na karamelu, osolená,
opepřená, okyselená. K tomu dušená pohanka. Na pohled divná kombinace,
ale je to fakt dobré. A toho rutinu! Cévy si pak jen libují.
že by to byl Tom Robbins a Parfém bláznivého tance ?
červenou řepu já taky ráda a nekterý receptíky vyzkouším..
Šaltibarščiai
Šaltibarščiai je zaujímavá studená polievka zo zeleniny s veľmi krátkou dobou prípravy.
Potrebujeme: 1 uvarenú, olúpanú, postrúhanú cviklu, 4 lyžice
nasekanej pažítky alebo cibuľovej vňate, 2 lyžice nasekaného čerstvého
kôpru, 1 veľkú pokrájanú šalátovú uhorku, 1 liter kefíru alebo
acidofilného mlieka, 1 šálku sladkej smotany, 2 na tvrdo uvarené vajcia,
soľ podľa chuti
Postup: Prvých 6 prí:,–( dajte do nádoby, posoľte a vložte asi na jednu
hodinu do chladničky. Pred servírovaním vložte do každého taniera kúsok
uvareného vajca. Šaltibarščiai sa podávajú s varenými zemiakmi
Teď aspoň vím název. Já této polévce říkám Ruská studená polévka, protože znám recept od Rusky.
salát z mrkve a řepy - stejné díly mrkve a řepy jemně nastrouhat, smíchat s citronovou šťávou, trochou oleje, ev. přisladit, dobře promíchat a požívat.
1díl bílého zelí nakrájet na jemné nudličky,1díl červené řepy nahrubo nastrouhané/syrové/ ,křen najemno nastrouhaný a lák jako na okurky.Dobře promíchat ,nemusí být ponořeno,jenom navlhčeno,ale hlavně promícháno.Nechat alespoň 1den odležet a můžete si pochutnávat. Lze před podáváním přidat na 1 porci lžičku oleje a opět promíchat.Je to moc dobré jako příloha k masu.