Tochitura

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
enemy
3 příspěvky 31.08.05 07:36
Tochitura

zdravím všechny labužníky a labužnice a prosím o pomoc :-) Byli jsme na dovče v Rumunsku a strašně nám tam chutnalo místní jídlo " tochitura ". Nevěděl by jste někdo jak na to? Má to být vepř.maso v pepřové omáčce, ale recepty co jsem našla já dle mého názoru neodpovídají té chuti. Já v té omáčce cítila i tymián a ten nikde nebyl uveden. Dobré duši předem mooockráte díky


Reklama


Reklama

Reakce:
 
manek  12.12.05 02:06
Tochitura

Ingrediente:
Carne de porc, carne de vita, carne de oaie (carnea este potrivita ca grasime: nici slaba, nici grasa), 2 cepe, sos tomat, piper, patrunjel, sare, vegeta
Preparare:
Se calesc cele 2 cepe in ulei, pana se rumenesc usor, apoi se pune carnea taiata cubulete.
Se prajeste la foc potrivit, citeva minute. Cind este gata, se adauga sosul tomat, piperul, sarea, vegeta si patrunjelul. Se serveste cu mamaliguta calda.

POFTA BUNA!!

 
Alice_G
505 příspěvků 12.12.05 21:10
Tochitura - manku

já tvůj recept zkusila rozebrat, cepe jsou 2 cibule (opražené na oleji), pak je tam určitě vepřové, rajčatová šťáva a pepř, vegeta a sýr a petrželka. Postup ani zbývající suroviny nedokážu doplnit :-)). Podává se to každopádně s mamaligou - rumunskou variantou polenty (jak píšeš - studenou).. Ale když já se zabejčím, najdu víc..
Prosím enemy, ať blíž popíše, jak to jídlo vypadalo - jestli byla omáčka bílá nebo červená… Našla jsem v nejjednodušší verzi tochitury něco jako pfeffersteak z vepřového ve smetanové omáčce - tochitura moldavesenea. Pak mě skolila tochitura munteneasa jako směs rúzných druhů mas, okořeněných, obdělaných, rozložených na talíři (jmenováno vepřové, telecí a drůbeží / krocaní), v jiné variantě je tam i klobása, zřejmě se fantazii meze nekladou, s omáčkou, která obsahuje i tomatovou šťávu - to odpovídá mankovu receptu. Nahoru se má při podávání přidat smažené vejce (fried egg) a sýr (typu brynzy?). Šak mi to manek přeloží, :-DDD. Tymián jsem tam taky nikde nenašla - ale některé recepty používají bylinkový sýr, tak tam snad ucítíš tu vůni.
Lituju, víc nemám.
Pěkný večer ! AG

 
manek  12.12.05 23:27
Pokus o překlad

Předem, prosím, nepřekládal jsem to já, ale „jedna známá, která nechce býti jmenována“, pak upozorňuji, že ani ona ani já neumíme rumunsky ani jedno slovo, ale naštěstí existují slovníky a internet, takže se něco dalo pochytit, alespoň z těch ingrediencí ;o)
maso vepřové, hovězí, skopové (nakrájené na kostky, si myslím, slovíčko cubulete by tomu napovídalo), maso nemá být ani tučné, ani libové, čili něco mezi tím, pepř, 2 cibule (od jednotného čísla CEAPĂ ;o) ), rajčatová omáčka, petržel, vegeta a sůl (sare je sůl, nikoli sýr ;o)) )
Cibuli osmahnout zlehka na oleji („lehce do červena“), přidat maso nakrájené na kostky a zřejmě několik minut na přiměřeném plameni opékat (nemám zdání, co to je „citeva“), před dohotovením přidat rajčatovou omáčku (či protlak??), sůl, pepř, petržel, vegetu a servírovat s onou studenou omáčkou mamaliguta, o které se již zmiňovala Alice. No a k tomu si popřát POFTA BUNA, čili dobrou chuť.
Pokud to ovšem nebude mít s chutí tochitury nic společného, nepřebíráme za to odpovědnost ;o))

 
manek  12.12.05 23:38
Další verze, i se sýrem ;o))

…a tu už si zvládnete přeložit sami ;o))

Moldavian stew

500 gr pork meat
250 smoked sausages
300 gr cheese
3-4 spoons lard (oil)
10 garlic cloves
250 gr pork liver
1-2 pork kidneys
5 eggs
salt, pepper

Clean, wash and keep over the night the kidneys in water with vinegar. Cut all the meat, kidneys, liver in cubes. Heat the lard (oil) and fry it all. When the meat is brownish add the garlic, salt, pepper. Place it on a large plate, add a pouched egg on each plate (5 servings recipe) and scrap some cheese.

(The Romanian name of the dish: Tochitura moldoveneasca)

P.S. Že by „citeva“ bylo „dusit“????

 
manek  12.12.05 23:43
Omlouvám se velice

Myslel jsem na něco jiného a psal též něco jiného..mamaliguta pochopitelně není omáčka, ale ony zmíněné „placky“, připravované z vody, soli a kukuřičné mouky. Moc se omlouvám.

 
manek  12.12.05 23:58
A ještě jedna ke stažení!

Dokument v angličtině s vánočním rumunským menu, kde mimo jiné je i recept na tochituru…
zde Romanian%20Food%20-%20Bucharest.doc ke stažení či otevření.
A teď už přeji NOAPTE BUNĂ čili Dobrou noc!

 
Bunter
457 příspěvků 14.12.05 01:21
Tak přátelé,

mám tu shodou okolností jednoho rumunského utečence a tomu jsem dal dnes recept přeložit. Ingredience-vepřové, hovězí a skopové maso, dvě cibule, rajský protlak, pepř, patrunjel nedovedl přeložit, ale je to Bedrník obecný, našel jsem si to na internetu, sůl a vegeta. Na oleji osmažíme dozlatova cibulku (olej nevidím ) přidáme maso a dusíme do měkka. Ke konci dušení přidáme rajský protlak, vegetu a bedrník. Podáváme s horkou (calda je horký mamaligutou.To také nedovedl přeloži a já si našel na internetu, že to je zapékaná kukuřičná kaše s vejci a ovčím sýrem.Tak myslím, že to máme kompletní.Hod­ně štěstí

 
manek  14.12.05 07:16
Excuse me ;o)

pătrunjel je petržel, aspoň tak praví Dictionar Român-Ceh, vydaný v roce 1982 v Bukurešti, a cald je opravdu teplý, to mi uniklo ;o), a za tu mamaligutu se omlouvám, špatně jsem pochopil (já teda ne, ale ona přítelkyně, ale jako správný gentleman to beru na sebe) sled slov v onom dokumentu, který se nyní tváří jako neexistující, tak posílám odkaz, na kterém se již dozajista otevře: http://www.learningeurope.co.uk/…ucharest.doc

 
manek  14.12.05 07:19
2 cepe in ulei

ulei=olej ;-)

 
Bunter
457 příspěvků 14.12.05 18:30
Manku,

mě opravdu gooogl vyhledal bedrník.Poslal jsem ti majlíka


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz