Šmolc

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Bunter
457 příspěvků 29.08.05 18:14
Šmolc

Má někdo zkušenosti s přepouštěním másla na tak zvaný šmolc? U Dadala jsem si něco přečetl, ale chtěl bych se dozvědět více


Reklama


Reklama

Reakce:
 
lydia
1226 příspěvků 29.08.05 19:16
Tome,

mam to zase jenom v nemcine . Pomuze ti to ?

 
esmeralda
4813 příspěvků 30.08.05 00:01
Šmolc - Tome,

nejsem si jistá, jestli je to to samé. V indickém vaření se používá máslo ze kterého jsou odstraněny pevné částice mléka a voda. Název je Ghee nebo Clarified Butter. Postup je jednoduchý. Máslo se rozpustí a pevné částice se u:,–(í na povrchu. Pak se sesbírají. Nejlépe se to dělá, když je to úplně vychladlé. Jestli o tom chceš číst víc, tak se podívej tady .
Dá se to koupit běžně v konzervě.

 
Bozka
50 příspěvků 30.08.05 10:37
Šmolc

Esme, dík, konečně je mi jasné, co je to Ghee. Podle Tveho a Lydiina odkazu je to prakticky to samé. Člověk se pořád učí!

 
petromil
90 příspěvků 30.08.05 14:52
šmolc

u nás tomu říkáme přepuštěné máslo,dřív to dělala babička,jde o to zbavit se syrovátky,máslo je pak trvanlivější,roz­puštěný máslo nechala chvilku u:,–(it a pak přecedila do jiné nádoby,na dně zůstala syrovátka a nečistoty,v této době se to asi vyplatí dělat jen lidem co mají vlastní mléko,ale mám takový dojem,že jsem někde viděla přepuštěný máslo prodávat

 
Bunter
457 příspěvků 30.08.05 20:14
Díky všem

německy se tím nějak prolouskám,stejně to mají Rakušáci od násGhee se tady běžně prodáva v cizineckých krámech hlavně v indických a to v takových žlutých umělohmotných kýblech všech velikostí.Je to však z buvolího mléka.Před lety jsem to vyzkoušel,ale nic moc.Šmolc má být po přepuštění tvrdý jak vosk a snáší při smažení vysoké teploty.Finální produkt se má míchat se sádlem.Samotný šmolc prý nemá v sobě vůbec žádný cholesterol.Také jsem se dočetl, že nejkvalitnější šmolc je možno zakoupit ve Scandinavii a v Holandsku.V Ho­landsku možná, ale tady to nikdo nezná
Chtěl jsem si připravit šmolc s předstihem na Vánoce,jelikož chuť řízků a ryb na něm smažená je prý nedostižná či přímo božská

 
Bunter
457 příspěvků 30.08.05 20:43
Lydie

Lydie ještě jednou díky.Požádám Sněhuli,to je dvorní překladatelka

 
lydia
1226 příspěvků 21.09.05 15:57
Tome,

nevim, jestli to jeste potrebujes. Ale nasla jsem nahodou v jedne stare, ceske kucharce „Stolecku prostri se“ z roku 1947 tento navod.
Originalni text: Prepousteni masla. Maslo dame do nadoby a postavime na okraj plotny. Tuk se rozpusti. Nechame vychladnout, pak horni tukovou vrstvu nekolikrat propichneme a syrovatku odlijeme. Maslo postavime opet na plotnu a za staleho michani povarime. Penu sbirame a kdyz zacne maslo po druhe penit, zasypeme je spetkou soli a mouky. Jakmile mouka do cervena oprazena klesne ke dnu, maslo odstavime. Pozor na prevareni! Maslo nechame ustat a procedime je do cistych hrnku, prip.sklenic. Povazeme je modrym celofanem (chranime je proti pristupu svetla), obalime papirem (sklenice) a dame do chladne spize. Nejlepe se uchova maslo zavarene v patentnich sklenicich.
Nevim, jestli je to ten smolc, co ty potrebujes, ale da pry se tak aspon maslo uschovavat po delsi dobu.

 
anonka
3 příspěvky 02.04.15 21:39

Ghee není šmolc!!! Šmolc je smíchané ghee se sádlem půl na půl (za tepla). Vynikající na smažení, nepřepaluje se (téměř).


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz