Šmolc

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Bunter
457 příspěvků 29.08.05 18:14
Šmolc

Má někdo zkušenosti s přepouštěním másla na tak zvaný šmolc? U Dadala jsem si něco přečetl, ale chtěl bych se dozvědět více

Reakce:
 
lydia
1227 příspěvků 29.08.05 19:16
Tome,

mam to zase jenom v nemcine . Pomuze ti to ?

 
esmeralda
4813 příspěvků 30.08.05 00:01
Šmolc - Tome,

nejsem si jistá, jestli je to to samé. V indickém vaření se používá máslo ze kterého jsou odstraněny pevné částice mléka a voda. Název je Ghee nebo Clarified Butter. Postup je jednoduchý. Máslo se rozpustí a pevné částice se u:,–(í na povrchu. Pak se sesbírají. Nejlépe se to dělá, když je to úplně vychladlé. Jestli o tom chceš číst víc, tak se podívej tady .
Dá se to koupit běžně v konzervě.

 
Bozka
50 příspěvků 30.08.05 10:37
Šmolc

Esme, dík, konečně je mi jasné, co je to Ghee. Podle Tveho a Lydiina odkazu je to prakticky to samé. Člověk se pořád učí!

 
petromil
90 příspěvků 30.08.05 14:52
šmolc

u nás tomu říkáme přepuštěné máslo,dřív to dělala babička,jde o to zbavit se syrovátky,máslo je pak trvanlivější,roz­puštěný máslo nechala chvilku u:,–(it a pak přecedila do jiné nádoby,na dně zůstala syrovátka a nečistoty,v této době se to asi vyplatí dělat jen lidem co mají vlastní mléko,ale mám takový dojem,že jsem někde viděla přepuštěný máslo prodávat

 
Bunter
457 příspěvků 30.08.05 20:14
Díky všem

německy se tím nějak prolouskám,stejně to mají Rakušáci od násGhee se tady běžně prodáva v cizineckých krámech hlavně v indických a to v takových žlutých umělohmotných kýblech všech velikostí.Je to však z buvolího mléka.Před lety jsem to vyzkoušel,ale nic moc.Šmolc má být po přepuštění tvrdý jak vosk a snáší při smažení vysoké teploty.Finální produkt se má míchat se sádlem.Samotný šmolc prý nemá v sobě vůbec žádný cholesterol.Také jsem se dočetl, že nejkvalitnější šmolc je možno zakoupit ve Scandinavii a v Holandsku.V Ho­landsku možná, ale tady to nikdo nezná
Chtěl jsem si připravit šmolc s předstihem na Vánoce,jelikož chuť řízků a ryb na něm smažená je prý nedostižná či přímo božská

 
Bunter
457 příspěvků 30.08.05 20:43
Lydie

Lydie ještě jednou díky.Požádám Sněhuli,to je dvorní překladatelka

 
lydia
1227 příspěvků 21.09.05 15:57
Tome,

nevim, jestli to jeste potrebujes. Ale nasla jsem nahodou v jedne stare, ceske kucharce „Stolecku prostri se“ z roku 1947 tento navod.
Originalni text: Prepousteni masla. Maslo dame do nadoby a postavime na okraj plotny. Tuk se rozpusti. Nechame vychladnout, pak horni tukovou vrstvu nekolikrat propichneme a syrovatku odlijeme. Maslo postavime opet na plotnu a za staleho michani povarime. Penu sbirame a kdyz zacne maslo po druhe penit, zasypeme je spetkou soli a mouky. Jakmile mouka do cervena oprazena klesne ke dnu, maslo odstavime. Pozor na prevareni! Maslo nechame ustat a procedime je do cistych hrnku, prip.sklenic. Povazeme je modrym celofanem (chranime je proti pristupu svetla), obalime papirem (sklenice) a dame do chladne spize. Nejlepe se uchova maslo zavarene v patentnich sklenicich.
Nevim, jestli je to ten smolc, co ty potrebujes, ale da pry se tak aspon maslo uschovavat po delsi dobu.

 
anonka
3 příspěvky 02.04.15 21:39

Ghee není šmolc!!! Šmolc je smíchané ghee se sádlem půl na půl (za tepla). Vynikající na smažení, nepřepaluje se (téměř).

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz