Jablečná marmeláda, popř. jablečný džem

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
delisa
203 příspěvků 28.08.05 14:18
Jablečná marmeláda, popř. jablečný džem

Prosím, má někdo z vás vyzkoušený recept? Já měla, ale někde ho založila a nemohu ho najít. Děkuji

Reakce:
 
1irena
594 příspěvků 28.08.05 15:30
Deliso

nedávno jsme tu diskutovaly pod trochu náročnější, ale zajímavou věcí od babi. Recpt a diskuze zde

 
meisje
580 příspěvků 28.08.05 17:34
...

Moje maminka uz leta dela „jablecne zele“ (dzem), vim jen to ze se to musi delat z nezralych jablek, takze stejne uz bych ti asi nepomohla, tak sorry

 
meisje
580 příspěvků 28.08.05 17:38
...

Presto, ale od ni recept vyzadam a soupnu ho sem - treba se hodi pristi rok

 
Labužník bosorečka02
9 příspěvků 06.09.05 16:20
...

No, my sme minulý rok trochu inovovali, a prácu si zjednodušili. Jablká sa v troške vody rozvaria, potom sa rozomelú a nechajú bez cukru odpariť, až dostanete konzistenciu džemu. My to od minulého roku nechávame piecť v rúre, vyhneme sa prskaniu lekváru po celej kuchyni.
Až je lekvár akurát, na ohni sa doňho vmieša cukor a nechá zovrieť. Akurát my ho ešte vždy zavárame - istota je istota
Ozaj, ak do upečeného džemu zamiešate kakao a horkú čokoládu, dostanete jablkovú „nutellu“

 
Scarlet02
577 příspěvků 06.09.05 18:12
deliso

našla jsem tady tohle

 
Labužník bosorečka02
9 příspěvků 06.09.05 18:27
ešte ma napadlo

sice tak trochu mimo - ak máš veľa jabĺk, stačí ich nahrubo nastrúhať, trochu z nich vytlačiť šťavu a poriadne natlačiť do skleničiek. Zavar ich obyčajným spôsobom a v zime používaj do koláčov miesto džemu.

 
delisa
203 příspěvků 07.09.05 20:04
děkuji

všem za rady a nápady. Možná něco z toho vyzkouším. Ale stále to ještě není ono. Já si jen tak matně pamatuji, že jsem do té jablečné marmelády snad vařila cukerný sirup.

 
suma
114 příspěvků 10.10.05 18:31
Jablečná marmeláda

2 kg jablek a 300 - 600 g cukru.
Očištěná jablka bez jadřinců, mohou být i se slupkou - přidat několik lžic vody a rozvařit. Svařit na 1/2 objemu, podle chuti přidat cukr a již dlouho nevařit. Plnit do nahřátých sklenic.

 
suma
114 příspěvků 10.10.05 18:35
Jablečný džem

3 kg oloupaných jablek, 1 kg cukr krystal, 1,5 balíčku pektogelu,
3/4 lžičky kyseliny citronové, na špičku nože přípravku proti plísni.
Jablka na kousky, zasypat trochou cukru a nechat 24 hodin odležet. Přidat zbývající cukr, pektogel a vařit 5 minut, přidat přípravek proti plísni a plnit do sklenic. Nesterilujeme.

 
suma
114 příspěvků 10.10.05 18:45
Jablková povidla - mohou být i hruškové.

5 kg jablek, 1/4 l octa, 1 kg cukru.
Oloupaná a vyjadřincovaná jablka nakrájet, promíchat s cukrem a octem a nechat stát do druhého dne. Rozvařit do husta, nepodlévat. Plnit do sklení s víčky nebo celefánem.

 
suma
114 příspěvků 10.10.05 18:50
Jablková povidla 2

10 litrů oloupaných, na plátky nakrájených jablek, 1,3 kg cukru, 1/2 l vody, pektogel
Vodu svařit s cukrem až se táhne. Přidat nastrouhaná jablka, vařit 30 - 45 minut za občasného míchání.
Do skleniček a sterilizovat 20 min.

 
suma
114 příspěvků 10.10.05 18:54
Jablečná nebo švestková klevela

3 kg oloupaných jablek bez jadřinců, /švestek bez pecek/, 1 kg krystalového cukru, 1/8 l octa 8%
Na větší kousky pokrájené ovoce smícháme s cukrem a octem a necháme 24 hodin odležet. Pak 1 hodinu vaříme, dáme do sklenic, sterizujeme 20 minut při 90 st.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz