Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
daduuja Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recept pochází od Mathiase Reegena, rodáka z Rakouska, pro kterého
vaření není jen prací, ale hlavně výzvou. Vymýšlí stále nové
kombinace chutí a zajímavější jídla, což činí jeho kuchyni
jedinečnou.
Vařil pro celebrity jako je Anastasia, rakouský prezident Heinz Fischer nebo
bratry Schumacherovi.
Největší ocenění pro něj bylo pozvání od potomků královské rodiny
Habsburgú, Francesci a Karla, aby jako dvorní kuchař vařil v jejich
sídle.
Do roku 2012 (mimo jiné) v kuchyni šéfoval 20 zaměstnancům
v bratislavském hotelu Sheraton a zaměřoval se na francouzskou kuchyni.
Recept z Kuchárska elita Dezerty.
Zmrzlina: Přivedeme do varu šlehačku s cukrem a vanilkovým luskem. Do šlehačky přidáme krupicovou mouku, pořádně rozmícháme, aby se neutvořily žmolky a vaříme asi 3 minuty. Vyndáme vanilkový lusk, přidáme bílou čokoládu, dobře rozmícháme a necháme vychladnout. Opět promícháme a dáme zmrazit, během procesu promícháme asi 3x. Karamel: Olivy vypeckujeme a v troubě při teplotě 120°C je sušíme asi 70 minut. Z cukru připravíme tmavý karamel. Přidáme trochu vařící vody a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Studený karamel musí mít barvu a konzistenci lesního medu. Suché olivy nasypeme do sklenice, zalijeme karamelem a necháme odležet alespoň tři dny, ale vydrží 3 týdny.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Zmrzlina zo pšeničnej krupicovej múky
1150 příspěvků 9.6.16 21:00
@amylon Ano, jsem si jistá, měla jsem řecké černé Kalamata s peckou, ve slaném nálevu, pokud si nebudete jistá, stačí v průběhu sušení ochutnat.
Recept i s úvodem je z knihy Kuchárska elita, která byla vydaná v době, kdy v Sheratonu Mathias opravdu pracoval. Šéfkuchaři nevydrží dlouho na jednom místu, takže i on skončil už před 4 lety a dnes místo šéfkuchaře zastává Tomáš Opletal.
1150 příspěvků 9.6.16 20:50
@jolana chutná to dobře


Ale… pokud to bude dezert po bramborovém guláši nebo knedlu-vepřu-zélu, tak si nepochutnáš
@Eja a @casino mají pravdu, krupicová kaše vylepšená bílou čokoládou, nemusí se mrazit, stačí vychladit v lednici a drží tvar.
Olivy v karamelu málokdo pozná, sladko-hořký karamel a někde vzadu slanost a specifická chuť oliv, chutná mi to.
@amylon
Položme se na otázku, jaké že olivy se zde mají podrobit procesu sušení?
Čerstvé?
Čerstvé, předem máčené ve vodě (že aby poratily hořkost)?
Ze slaného nálevu?
Naložené v EVOO?
No, možná by bylo nejjednodušší napsat do surovin SUŠENÉ (pečené) OLIVY
(já mám ze všech oliv nejraději pečené olivy. Černé a neochucené! Ale v rodině jsem za černou olivu
33 příspěvků 8.6.16 11:44
A taky je zajímavé, že Sheraton Bratislava uvádí jako šéfkuchaře Tomáše Opletala…
33 příspěvků 8.6.16 11:01
Opravdu jste sušila olivy asi 70 minut při 120 stupních celsia? Jste si tím jistá? I když každá trouba „peče“ jinak, za tu dobu by podle mého názoru byly z oliv uhlíky.
@Eja
a i nyní, když dělám „krupicu“, tak
doforoty, a část pak postudenu jak píšete, nebo se zavařeninou (tedy
s necitrusovou marmeládou
či jamem 
Už dááávno nejsem malý (ale pozoruju, že se pomalu začínám zmenšovat
Jako malá jsem milovala, když babička zbytek krupicové kaše dala vychladit do mističek, vyklopila, polila domácím sirupem - flameri…
rozhodně vyzkouším.
Jsem si na to vzpomněla - tohle je ale trochu jiný level
5068 příspěvků 6.6.16 19:25
Dando, ako to chuti? a tie olivy kandovane maju chut oliv na sladko abo ako?.. ak dobre ne nalozim na jesen az budu olivy..