Recept Zmrzlina zo pšeničnej krupicovej múky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zmrzlina zo pšeničnej krupicovej múky

Úvod

Recept pochází od Mathiase Reegena, rodáka z Rakouska, pro kterého vaření není jen prací, ale hlavně výzvou. Vymýšlí stále nové kombinace chutí a zajímavější jídla, což činí jeho kuchyni jedinečnou.
Vařil pro celebrity jako je Anastasia, rakouský prezident Heinz Fischer nebo bratry Schumacherovi.
Největší ocenění pro něj bylo pozvání od potomků královské rodiny Habsburgú, Francesci a Karla, aby jako dvorní kuchař vařil v jejich sídle.
Do roku 2012 (mimo jiné) v kuchyni šéfoval 20 zaměstnancům v bratislavském hotelu Sheraton a zaměřoval se na francouzskou kuchyni.

Recept z Kuchárska elita Dezerty.

Postup

Zmrzlina:

Přivedeme do varu šlehačku s cukrem a vanilkovým luskem.
Do šlehačky přidáme krupicovou mouku, pořádně rozmícháme, aby se neutvořily žmolky a vaříme asi 3 minuty.
Vyndáme vanilkový lusk, přidáme bílou čokoládu, dobře rozmícháme a necháme vychladnout.
Opět promícháme a dáme zmrazit, během procesu promícháme asi 3×.

Karamel:

Olivy vypeckujeme a v troubě při teplotě 120°C je sušíme asi 70 minut.

Z cukru připravíme tmavý karamel.
Přidáme trochu vařící vody a mícháme dokud se cukr nerozpustí.
Studený karamel musí mít barvu a konzistenci lesního medu.

Suché olivy nasypeme do sklenice, zalijeme karamelem a necháme odležet alespoň tři dny, ale vydrží 3 týdny.

Nahlásit recept

  • 05.06.16 vloženo
  • 2905x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30min

Ingredience

  • 500g smetany na šlehání
  • 100g cukru
  • 40g pšeničné krupice
  • 1/4 vanilkového lusku
  • 50g bílé čokolády.
  • Karamel:
  • 400g černých oliv
  • 500g cukru
  • čerstvé ovoce na dozdobení.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 05.06.16 14:05

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Zmrzlina zo pšeničnej krupicovej múky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
1140 příspěvků 09.06.16 21:00

@amylon Ano, jsem si jistá, měla jsem řecké černé Kalamata s peckou, ve slaném nálevu, pokud si nebudete jistá, stačí v průběhu sušení ochutnat.

Recept i s úvodem je z knihy Kuchárska elita, která byla vydaná v době, kdy v Sheratonu Mathias opravdu pracoval. Šéfkuchaři nevydrží dlouho na jednom místu, takže i on skončil už před 4 lety a dnes místo šéfkuchaře zastává Tomáš Opletal.

 
daduuja
1140 příspěvků 09.06.16 20:50

@jolana chutná to dobře :-)
Ale… pokud to bude dezert po bramborovém guláši nebo knedlu-vepřu-zélu, tak si nepochutnáš :-)
@Eja a @casino mají pravdu, krupicová kaše vylepšená bílou čokoládou, nemusí se mrazit, stačí vychladit v lednici a drží tvar.
Olivy v karamelu málokdo pozná, sladko-hořký karamel a někde vzadu slanost a specifická chuť oliv, chutná mi to. :mavam:

 
casino
4478 příspěvků 08.06.16 20:04
OLIVY?

@amylon
Položme se na otázku, jaké že olivy se zde mají podrobit procesu sušení?
Čerstvé?
Čerstvé, předem máčené ve vodě (že aby poratily hořkost)?
Ze slaného nálevu?
Naložené v EVOO?
No, možná by bylo nejjednodušší napsat do surovin SUŠENÉ (pečené) OLIVY
(já mám ze všech oliv nejraději pečené olivy. Černé a neochucené! Ale v rodině jsem za černou olivu :mrgreen:

 
amylon
24 příspěvků 08.06.16 11:44

A taky je zajímavé, že Sheraton Bratislava uvádí jako šéfkuchaře Tomáše Opletala…

 
amylon
24 příspěvků 08.06.16 11:01

Opravdu jste sušila olivy asi 70 minut při 120 stupních celsia? Jste si tím jistá? I když každá trouba „peče“ jinak, za tu dobu by podle mého názoru byly z oliv uhlíky.

 
casino
4478 příspěvků 07.06.16 20:45

@Eja
Už dááávno nejsem malý (ale pozoruju, že se pomalu začínám zmenšovat :oops: a i nyní, když dělám „krupicu“, tak doforoty, a část pak postudenu jak píšete, nebo se zavařeninou (tedy s necitrusovou marmeládou :mrgreen: či jamem :palec:

 
Eja
3831 příspěvků 07.06.16 18:33

Jako malá jsem milovala, když babička zbytek krupicové kaše dala vychladit do mističek, vyklopila, polila domácím sirupem - flameri…
Jsem si na to vzpomněla - tohle je ale trochu jiný level :potlesk: rozhodně vyzkouším.

 
jolana
5065 příspěvků 06.06.16 19:25

Dando, ako to chuti? a tie olivy kandovane maju chut oliv na sladko abo ako?.. ak dobre ne nalozim na jesen az budu olivy.. :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Ořechový koláč Ořechový koláč
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz