Recept Vodácký grog

jezevec Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Z množství cukru, kterým bychom sladili, vyrobíme karamel (hlídáme, mícháme), přidáme hřebíček, vařící vodu podle kubatury šálků, rozpustíme karamel, přidáme skořici. Do šálků nalijeme rum a doplníme vařícím karamelem. A teď to nejvčtší zvěrstvo: přidáme kousek másla, zamícháme. Nápoj ztratí trochu na vzhledu, ale dost získá na chuti a jemnosti. (Ne každý rum je z Jindřichova Hradce, nebo z Božkova). Já jsem znal tuto dobrotu pod názvem "Námořnický grog". Těch už by tu byl malý průvod, proto jako vzpomínku na chvíle u ohně a kytar, při kterých jsme si ho lili do tehdy mladých hrdel bude vodácký. Suroviny dávkujeme podle filmové klasiky, tedy "přiměřeně, přiměřeně", nebo "co kdo snese".

Recept je z kategorií: Teplé alkoholické

Nahlásit recept

  • 24.11.07 vloženo
  • 7567x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut

Ingredience

  • cukr
  • voda
  • hřebíček
  • skořice
  • rum
  • máslo

Doporučená příloha

  • Dobrá společnost

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vodácký grog

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vodácký grog

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vodácký grog - renard

Mísidlo muselo mít víc než galon (když jen rumu tam dal 2 litry). Dík za připomenutí krásné knihy, musím si jí po strašné spoustě let znovu přečíst!

renard
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vodácký grog

A ještě jedna poznámka, tentokrát na téma Námořnický grog : už nevím, v jakém filmu to bylo, ale jedna z postav charakterizovala Námořnický grog jako nápoj, v němž „rum musí bejt, cukr může bejt a voda nesmí bejt!“

renard
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vodácký grog

Naproti Smíchovskému nádraží v Praze kdysi (není to tak dávno) existoval country klub CI5. Tam tento grog nazývali „grogem magora vodníka“ (nevím proč). Ražniči tam například slulo „šavle generála Custera“, případně „Vinetuovo kopí“, špekáček dušený v černém pivu a dalších ingrediencích „utopený Apač“ a pod. To k názvu Vodácký grog. Je to jedno. Hlavně, že chutná. Co je ovšem důležitější : v CI5 tento grog sice přinesl číšník, ale doprovázený kuchařem, který měl v ruce do ruda rozžhavenou ocílku, a tu před hostem do grogu ponořil. Mělo to obrovský význam pro chuť nápoje, protože žhavá ocílka působila jako katalyzátor chutí. Opravdu. Sám jsem to vyzkoušel. Ponoření žhavého železa do horkého nápoje se používá i při přípravě tzv. flipu (nemá to nic společného s tím, co je nazýváno flipem v terminologii barmanů), což je nápoj z piva a dalších pří:,–( vařený kdysi při dobývání Ameriky (dovolím si k jeho přípravě dát samostatný recept). A tento Vodácký grog? Podívejte se, jak jeho přípravu popisuje spisovatel Kenneth Roberts ve svém rozsáhlém historickém románu Cesta na severozápad, který vypráví pohledem malíře Langdona Towna příběh majora Roberta Rogerse, dobrodruha a velmi schopného velitele jednotek rangerů, bojujících v období francouzských a indiánských válek v polovině 18. století na straně Britů a kolonistů : „Cap popadl misidlo a dal se do práce. Nasypal do něho dva šálky javorového cukru, přidal na prst horké vody a míchal, až se cukr rozpustil, potom tam nalil dva mázy rumu, přidal hroudu másla jako pěst a hrst mleté skořice. Konečně dolil misidlo vřelou vodou až po okraj. V šálcích, které nám Cap podával, byl rum změněn jakoby zázrakem. Směs byla lahodná a sladká - chutnala nevinně jako syrob proti kašli.“ Už jen zbývá dodat, že tento grog určitě nedělal z tuzemáku… A také se v románu nepíše, jaký mělo misidlo objem.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vodácký grog - jezevče :-)

máš pravdu a dokonce jsem si vzpomněla, jak před lety u Sušice, to jsme byli na vandru, jsme se seznámili s klukama, co byli na vodě a ti nás pozvali na večeři a měli sebou tři druhy mouky, arzenál koření, olej i sádlo…pstruhy nachytali, na ohni udělali a dodnes jsem nejedla tak chutně připravenou rybu venku, ti možná měli i ingredience do Vodáckého grogu, ale rum jsme pili surový :-))

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vodácký grog

No, mohl by to vozit ten, kdo si chce vylepšit grog, je to voňavější. My ho tenkrát určitě taky neměli…Je to jen název… Ruské vejce taky není z Ruska, španělský ptáček ze Španělska, tak při troše velkorysosti…

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vodácký grog - jezevče :-)

já ti nevím - vodácký -, jezdíme na vodu hodně let, opravdu na vodu a zatím jsme nikdy neměli a neznám nikoho, kdo by sebou vozil hřebíček, skořici :-))
Jo, ten karamel v kotlíku nebo ešusu udělat by šel, i máslo se občas najde …:))

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vodácký grog-Eja

Máš pravdu holka, bez toho by to asi nešlo… Jo, práce kvapná… Mockrát děkuji.

Eja
3887 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vodácký grog

Jezevče, nechybí Ti v ingrediencích něco dost podstatného ??? :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz