Recept Vietnamské smažené závitky bez masa Veg Bezlep

Vietnamská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vietnamské smažené závitky bez masa

Úvod

Vietnamské smažené závitky jsou celosvětově oblíbeným asijským jídlem. Uchytily se i v Česku. V tomhle receptu vám ukážu, jak si doma připravit smažené závitky bez masa a bez vajíček. Na kráse ani chuti vůbec neubyde. Jsou proto vhodné i pro vegany. Samozřejmě nebude chybět ani postup na sladkokyselou omáčku, která je ke smaženým závitkům nepostradatelná a dodá jim šmrnc. Ve Vietnamu se smažené závitky tradičně podávájí s vařenými rýžovými nudlemi a spoustou čerstvé zeleniny a bylinek, tak je neopomeňte. Chuťový zážitek bude o to autentičtější.

Odkaz na původní recept najdete na mém osobním blogu https://chay.cz/…ky-bez-masa/

Postup

Jde o můj původní recept, který kdyžtak najdete na blogu. Je trochu obsáhlejší a čte se tam přehledněji. www.chay.cz/vietnamske-smazene-zavitky-bez-masa/ 1. Jidášovo ucho a shiitake houby si na několik hodin, nejlépe přes noc namočíme ve studené vodě. Jidášovo ucho nabobtná a téměř zčtyřnásobí svůj objem, shiitake se zhruba zdvojnásobí. Houby po namočení ještě pečlivě omyjeme. Z shiitake hub vymačkáme přebytečnou vodu a nasekáme je nadrobno. Jidášovo ucho nakrájíme na co nejtenčí nudličky. Snáz se krájí, když ho srolujete do pevné rolády a nakrájíte na tenké proužky. 2. Skleněné nudle si namočíme do teplé vody na 20-30 min. Mezitím si na struhadle nastrouháme mrkev, nasekáme najemno bílou část pórku, česnek a červenou cibuli nebo jarní cibulku. Nakrájené houby a zeleninu smícháme dohromady. Přidáme okapané sklěnené nudle, které předtím pomocí nůžek nastříháme na délku cca 5 cm, mungo klíčky a ručně rozmačkané přírodní tofu. Směs hub a zeleniny okořeníme 5 lžicemi sojové omáčky (nebo pokud máme, tak 2 lžicemi veganské ústřicové omáčky + 3 lžicemi veganské rybí omáčky), 1 lžičkou mořské soli a pepřem dle chuti. Celou směs důkladně promícháme, aby se všechny chutě spojily. Vegetariáni můžou přidat 2 vejce, aby směs byla pevnější. Já jsem v tomhle receptu vejce vůbec nepotřebovala. 3. Tak a teď balení závitků pro začátečníky. Připravíme si velký kulatý talíř, větší krájecí prkénko nebo čistou kuchyňskou desku, aby se nám na ní vešel rýžový papír. Pak si do větší nádoby nalijeme teplou vodu. Namočíme prsty do nádoby s teplou vodou a rovnoměrně rozetřeme vodu po celém rýžovém papíru. Pokud dáte moc vody, rýžový papír se při balení roztrhne. Pokud dáte moc málo, papír praskne a nezabalíte nic. Vezmeme 2 lžíce směsi, umístíme do první třetiny zvlhčenýho papíru blíže k vám doprostřed. Začneme balit od nás směrem dopředu. Až se dostaneme za půlku rýžového papíru, tak levou a pravou část papíru zavineme pevně do středu a dobalíme do konce. Podívejte se na fotku těsně nad postupem. Pokud by byl při balení rýžový papír v některé části suchý, nebo se v procesu vysušil, potřeme navíc trochou vody. Ideálně zabalený závitek by měl být pevný, napnutý, nezmačkaný, a bez popraskání. Odložíme stranou a balíme dál. Rýžový papír se většinou zvhlčí až po chvilce, proto doporučuju si navhlčit vždycky 2 papíry naráz. Zatímco jeden balíme, druhý mezitím změkne. 4. Závitky pak smažíme ve friťáku, nebo na pánvi s takovým množstvím oleje, aby dosahoval poloviny výšky závitku. Smažíme při mírné teplotě tak, aby olej stále pobublával. Při příliš nízké teplotě se do závitku vstřebá moc oleje a ve výsledku budou mastné. Pozor na příliš vysokou teplotu, při kterých závitky můžou prasknout a připálit se. Obě strany smažíme dozlatova. Osmažené vietnamské závitky necháme na papírovém ubrousku okapat od oleje. Mám pro vás ještě tip, jak závitky vždy servírovat křupavé a teplé. Závitky se totiž smaží relativně dlouho a než dosmažíme poslední, ty předtím vystydnou. První tip je buď usmažené závitky nechat okapat od oleje a odložit na plech do trouby na 140°C. Druhý tip funguje možná ještě lépe a to tak, že si závitky kdykoliv předsmažíme, dáme okapat od oleje, klidně je i necháme vystydnout a těsně před podáváním je hodíme znovu na pánev bez oleje a opečeme dokřupava. 5. K závitkům nesmí chybět omáčka. Tu si připravíme smícháním teplé vody, sójové omáčky (nebo veganské rybí omáčky), třtinového cukru, citronové šťávy, utřeného česneku, mořské soli a chilli papriček. Nebo si všechny tyhle ingredience můžeme na minutu povařit v kastrůlku. Podle vlastní potřeby si můžeme omáčku dochutit přidáním toho či onoho z výše uvedených koření. O vietnamských omáčkách vám ale řeknu jedno. Když jí zkušený kuchař připravuje stokrát, musí jí ochutnat stokrát. Nikdy není stejná. Spoléhejte proto na svůj jazyk. 6. Vietnamské smažené závitky podáváme s omáčkou, vařenými rýžovými nudlemi, čerstvě omytým salátem, a bylinkami jako jsou koriandr, thajská bazalka a perila.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 20.05.19 vloženo
  • 365x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • NA SMĚS:
  • 40 g sušeného jidášova ucha
  • 30 g sušených shiitake hub
  • 2 ks větší mrkve
  • 150 g mungo klíčků
  • hrst nasekaného pórku- použijte bílou část stonku
  • 1/2 ks červené cibule (nebo hrst nasekané jarní cibulky)
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g přírodního tofu
  • 80 g skleněných nudlí
  • 2 lžíce veganské ústřicové omáčky (lze nahradit 2 lžícemi sójové omáčky)
  • 3 lžíce veganské rybí omáčky (lze nahradit 3 lžicemi sójové omáčky)
  • 1 lžička mořské soli
  • pepř
  • rýžový papír na smažení
  • olej na smažení
  • NA OMÁČKU:
  • 200 ml teplé vody
  • 2 lžíce veganské rybí omáčky (lze nahradit 2 lžicemi sójové omáčky)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • chilli papričky

Doporučená příloha

  • rýžové nudle a bylinky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

monikachayblog 20.05.19 14:23

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Vietnamské smažené závitky bez masa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz