Recept Uzené maso s bramborovými šiškami a povidlovou omáčkou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Uzené maso s bramborovými šiškami a povidlovou omáčkou

Postup

Plátky uzeného masa ohřejeme a podáváme s bramborovými šiškami a omáčkou. Bramborové šišky: Vychladlé vařené brambory oloupeme, jemně nastrouháme nebo prolisujeme a promícháme s krupicí, moukou a solí. Přidáme vejce a ocet a zpracujeme tužší těsto, z kterého vyválíme váleček. Nakrájíme ho na špalíky, každý trochu zaoblíme a hned zavaříme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 5 minut. Švestkova omacka: Z másla a mouky připravíme jíšku, přidáme povidla, zalijeme vodou a rozšleháme. Omáčku ochutíme skořicí, strouhanou citronovou kůrou a hřebíčkem, podle potřeby přisladíme, osolíme a necháme povařit. Pak vyjmeme hřebíček, přidáme trochu rumu (případně trochu citronové šťávy) a promícháme. Sehnat chemicky neošetřenou citronovou kůru bývá těžké. Můžete použít kůru kandovanou.

Recept je z kategorií: Uzené maso

Nahlásit recept

  • 22.09.03 vloženo
  • 13475x zobrazeno

Ingredience

  • 4 silnější plátky vařeného uzeného masa
  • Bramborové šišky:
  • 800 g vařených brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g krupice
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky octa
  • sůl
  • Švestková omáčka:
  • 7,5 dl vody
  • 150 g švestkových povidel
  • 50 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • cukr a citronová šťáva podle chuti
  • asi 1 lžíce rumu
  • 2 hřebíčky
  • kousek sušené citronové kůry (chem. neošetřené)
  • špetka mleté skořice
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Uzené maso s bramborovými šiškami a povidlovou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Pampeliska191
1075 příspěvků 23.09.03 11:35
Klaro

Tento recept je pomerne na male mnozstvi omacky, ale taky zalezi na povidlech. Samozrejme, ze nejlepsi jsou povidla domaci, ktere jsou tmavsi. Ja kdyz delam tuto omacku, tak nikdy povidla nevazim. Za:,–(ne u nas kupuji povidla v bioprodejne, ktere jsou skutecne o hodne tmavsi, nez ty ktere jsem si jednou privezla z Ceska. Toto baleni ma 225g a vetsinou ho pouziji cele. Ale musim dodat, ze ja te omacky delavam hodne, ponevadz ji mame moc radi a obvykle k ni udelam dalsi den knedlik a mame bezmasou dietu. Omacku muzes mit svetlou samozrejme i proto, kdyz das vice zasmazky.
Klaro a vis co je taky dobre? Ja si vecer namocim tak 8-10 susenych vypeckovanych svestek do trochy vody, ktere rano rozvarim a rozmixuji a podlevam s ni jisku. Pokud se mi zda omacka ridka,tak do trochy rozmixovanych svestek pridam trochu maizeny.
Pokud nemas maizenu, tak pridej trosku hrube mouky (ale moukou omacka zesvatla). Rozdil v povidlech skutecne je. Jednou jsem si privezla z Ceska povidla a pripadaly mi jako marmelada (hodne svetle). Tak Klaro, drzim palce, uvidis, ze se Ti omacka povede. Ahoj

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško

já omáčku ji jednou delala a byla taková bledá, né tmavá,
bylo to tou zápražkou. A ty ji máš na obrázku tmavou, porad.
 Děkuji

Pampeliska191
1075 příspěvků 22.09.03 12:06
Povidlova omacka

Moje maminka nikdy tuto povidlovou omacku nevarila. Poprve jsem ji jedla asi pred 33 lety, kdyz ji uvarila maminka meho manzela. Poprve jsem na to koukala a vubec mi to nechutnalo, ale jsem to nechtela dat najevo. Manzel mi tehdy rikaval, ze u nich na vesnici tuto omacku varivaji snad vsichni (ale ja ji neznala). Ponevadz jsme zili s rodicma v jednom byte a vsichni i muj muz tuto omacku milovali, tak jsem se ji chtela naucit varit. Ale ver mi otaznik, ze jsem si na ni tak zvykla, ze si ji obcas i sama pro sebe obcas udelam (nekdy treba jenom s knedlikem).
Preji dobrou chut.

otaznik
43 příspěvků 25.01.09 03:43
Zajímavá chuť

velmi mě zaujala kombinace uzeného masa a švestkové omáčky. Jelikož velmi ráda zkouším neuvěřitelné věci - mám už plán na sobotní oběd. Manžel bude určitě slintat…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz