Recept Uzené se sušenými švestkami

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Na jednom místě se tu rozezněla debata nad omáčkou z povidel, dělám ji odlišně a recept jsem tu nenašla, proto přidávám svou špetku do mlýna

Postup

Pokud jsem zvolila krkovičku, plátky masa prudce peču na másle či oleji. Pokud mám jazyky, uvařím je a udržuji teplé, vývar nevylévám.
Do výpeku z masa nebo na trochu másla a vývaru z jazyků přidám nasekané sušené švestky, mandle, citronovou kůru, dochutím bílým pepřem, solí a mletou skořicí. Je možné přidat i kousek badyánu, opatrně. Vše zalijeme slivovicí a dusíme asi 5 min. Podle potřeby ředím vývarem z jazyků (pokud mám, pokud ne, jiným vývarem nebo z kostky) ale není to vždy nutné.
Touto směsí polévám maso a podávám ponejvíce s bramborovými knedlíčky či noky.

Recept je z kategorií: Uzené maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.10.09 vloženo
  • 3233x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g uzeného masa (krkovice, jazyk...)
  • 250 g sušených švestek
  • 50 g mandlí
  • 1 citrón
  • 50 -150 ml slivovice
  • bílý pepř
  • sůl
  • skořice
  • (badyán)
  • olej či máslo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Uzené se sušenými švestkami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 27.10.11 19:37

Aničko, omlouvám se, nevšimla jsem si dotazu. Alkoholu se neboj, ten se vyvaří, přesně jak říká Jandule. Jak to ovlivní chuť? Ovlivní, docela výrazně. Omáčka je dost sladká, slivka ji udělá výraznější a ostřejší. Pokud ale nemáš slivovici ráda, je z toho cítit, radši uvař něco jiného.

Varování ministra zdravotnictví: Casino, vy recept radši ani neščtětě, pokud je vám život milý. Co kdyby vás napadlo ve vaší laboratoři začít zkoumat, jestli radši 50 ml, 100ml nebo 150ml :lol:

 
gmp
1603 příspěvků 09.10.09 19:18
Re: Uzené se sušenými švestkami

Dovolím si taky něco: Omáčku k uzenému stavím na klasickém zeleninovém základě, celer, petržel, mrkev. Při restování dám plátek badyánku na ovonění, nesmí zůstat dlouho, jinak všechno přetluče, nedávám pepř, používám zázvor (ďumbier), na podlití sladké červené víno, nepasíruji, Ponorný mixer to vyřeší, citronovou kůru, švestky mandle (s tím mám trochu problémy), strouhaný perník, slivovice, oříšek másla a zakapu citronem - dá tomu ostrou pikantnost. A slivovice štamprličku dávám nakonec do horkého. Aničko v podstatě jde o koncentrát švestkové vůně. Takhle máš v 1 cl kilo švestek. Knedlik chlebový v tomto případku nedám klasický přášek do pečiva, ale pernikový prášek do pečiva.
Tato omáčka dosáhla takové oblíbenosti u pánské části příbuzenstva že už ji nemám z čeho dělat. Při každém vaření litr slivovice vezme zasvé, zřejmě sublimuje. Miloš

 
anickav
2904 příspěvků 09.10.09 18:12
Re: Uzené se sušenými švestkami

Jandulko, ale potom, aký to má význam to tam dávať? Že sa alkohol vyparuje, viem, ale zvyšok spraví v omáčke nejakú extra príchuť?
(Nie som rýpal, iba s takýmto druhom varenia, flambovanie a pod. nemám skúsenosti. A slivovica mi absolút nechutí, ale manžel ju považuje za liek.)

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 09.10.09 18:04
Re: Uzené se sušenými švestkami

Aničko, vůbec nic to s Tebou nespraví. Pokud jsi řidič, tak si můžeš dokonce s klidným svědomím i sednout po obědě za volant. Alkohol se totiž zcela vypaří ještě o něco dřív, než začne omáčka vřít. Tenhle trik jsem dělala dětem, když byly čerstvě dospělé (tak od 16 let tedy), že jsem jim občas v zimě udělala „svařák“, ale nechala jsem ho přejít varem. Zbyla chuť, alkohol se vypařil.

 
anickav
2904 příspěvků 09.10.09 17:21
Re: Uzené se sušenými švestkami

Náááádhera!
Otázka:je tá slivovica nevyhnutná a v takom monžstve? Čo to s tým spraví? A čo to spraví so mnou?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Hruškový koláč Hruškový koláč
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz