Recept Ukrainsky Orechovy Dort s Kavovou naplni a Mocca polevou
VeraWalling Ukrajinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Tento recept jsem objevila v americkem casopise Country Living, jako jeden z viteznych receptu. Pecu ho velmi casto, protoze je u me rodiny velmi oblibeny a take ho pecu na zakazku. Chci se o nej s Vama podelit. Dort je hlavne oblibeny u muzu, asi pro svou kavovou prichut. Dobrou chut!
Postup
Na dort: Troubu nahrejte na 180C. Ja pouzivam 2 dortove formy, ktere potru maslem a na dno ulozim pecici papir. Smichejte mlete orechy, mouku, skrob a prasek do peciva. Vejce rozdelte na bilky a zloutky. Bilky uslehejte se soli ve velke mise na tuhy snih. Zloutky slehejte na penu, pridejte najednou piskovy cukr a mixujte az je hmota hladka a nadychana a svetle zluta: asi 5 minut. Pridejte 2 lzicky vanilkoveho extraktu. Suche prisady smichejte se zloutkovou hmotou az se spoji, pak opatrne vmichejte (FOLD) tuhy snih. Testo rozdelte do forem a upecte asi 25 az 30 minut. (ze je testo hotove zjistite tak, ze se lehce dotknete povrchu prstem a kdyz je pruzne, ze se vrati do roviny, tak je testo upecene). Na polevu (Frosting): poleva je husta, ne tekuta. Neznam na to Cesky vyraz. Cokoladove chipsy rozpustte a nechte vychladnout. Maslo, cokoladu a zbytek vanilkoveho extratu slehejte, az se spoji. Postupne pridavejte cukr, silnou kavu, liker a slehejte, az je hmota nadychana. Kavova napln: Slehacku vyslehejte do tuha s troskou cukru, pridejte instantni kavu a vyslehejte, az se zrnka castecne rozpusti. Dortove platy podelne rozkrojte. Prvni plat potrete cokoladovou polevou, navrstvete 1/3 slehackove naplne a prikryjte druhym platem. Postup opakujte se vsemi 4 platy - na posledni uz nedavejte slehacku. Pak cely dort potrete zbytkem cokolodove polevy. Ozdobte posekanymi orechy a dejte vychladit. Salek = Cup (americky merka) 1 salek praskoveho cukru = 10dkg 1 salek piskoveho cukru= 20dkg 1 salek hladke mouky = 10dkg 1 salek tekutin = asi 240ml DOBROU CHUT!
Recept je z kategorií: Dorty
- 21.09.09 vloženo
- 19780x zobrazeno
Čas přípravy
- asi 1,5 hodiny
Počet porcí
- 16 porcí
Ingredience
- 30dkg jemne mletych vlasskych orechu
- 3 PL nasekanych orechu ( na ozdobu )
- 1/3 salku mouky
- 2 PL kukuricneho skrobu
- 1 KL prasku do peciva
- 12 velky vajec
- 1/4 KL soli
- 1 1/4 salku piskoveho cukru
- 3 1/2 KL vanilkoveho extraktu.
- na Mocca polevu:
- 3/4 salku masla (zmekleho)
- cokolada na vareni (ja pouzivam cokoladove chipsy-1 balicek 320g)
- 6 salku praskoveho cukru
- 3/4 salku silne kavy
- 1 1/2 PL kavoveho likeru (Kahlua apod.), nemusi byt.
- na kavovou napln:
- 2 salky smetany ke slehani
- 2 lzicky instantni kavy.
Doporučená příloha
horka kava, mleko
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku3.10.14 10:39
nejvíc nejlepčí! cukru ubírám, zdobím ořechy a višněmi v rumu.
všem hrozně chutná, prý jako z vyhlášené cukrárny děkuju, měla jsem velký úspěch, dnes jdu
péct znovu.
Diskuse k receptu Ukrainsky Orechovy Dort s Kavovou naplni a Mocca polevou
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Ukrainsky Orechovy Dort s Kavovou naplni a Mocca polevou
LnkaK02
jsem rada, ze byl tento dort pro Vas inspiraci. Po pravde receno, pro me take, byl to jeden z prvnich dortu, ktery jsem pekla. Vetsinou pecu cukrovi, ale to je daleko pracnejsi. Tento recept jsem objevila v „Coutry Living“ casopise, kde byl vyfocen na titulni strance a vypadal uzasne. Zvitezil ve ctenarske soutezi, jako jeden z nejlepsich receptu. Ten mrkvovy dort byl dalsim ocenenym receptem.
Hodne stesti pri peceni!
72 příspěvků 10.10.10 22:39
Dovolila jsem si vložit sem fotky, co jsem udělala při pečení v dubnu…
Čokoláda na vaření mi přijde sladší, no. Ale já jsem použila mléčnou, mám jí ráda
A místo Kahlua jsem dala bílý rum. Na
mrkváček se podívám, díky! Víte, že díky vám jsem našla svůj
obrovský koníček- pečení dortů? Ten váš byl první a protože měl
takový úspěch, pokračovala jsem dál. Takže díky! 
Lenkak! Jsem rada, ze dort chutnal. Ja ten cukr take ubiram a cokoladu pouzivam vyhradne horkou. Nevim, zda v cechach je cokolada na vareni take slazena…?
Take cukr nepouzivam krystal, protoze ho tady bohuzel nename, ale pisek. Mame tady take nekolik druhu praskoveho cukru, napriklad 4× prosevany, nebo 10× prosevany, pak jsou ty miry v salku ponekud jine, protoze nektery cukr je lehci, jak tady nekdo uvedl, skoro perovy.
Zkuste ten mrkvovy dort! je take skvely, hodi se hlavne na velikonoce.
zatim z Karoliny
Vera
72 příspěvků 27.4.10 15:13
Jé, blbě jsem to napsala- myslím, že celek jsem neochutnala, ne že celek nebyl skvělý!
72 příspěvků 27.4.10 15:12
Dort jsem pekla kamarádovi ke třicetinám a všichni ho chválili až do nebes. Já sama bohužel chutnala jen dílčí části, které byly skvělé, ale celek už ne. Jen toho cukru do polevy jsem dávala místo 6 šálků asi tak dva maximálně a i tak to bylo strašlivě sladké. Jinak opravdu excelentní! Mám i nafocený postup, ale nevím, jak poslat fotky? Vero?
Jinak gramáže šálků cukru jsem neřešila, moučkového jsem dala stejně o hodně míň a krystalu bylo akorát, jako do každé jiné buchty- člověk přece lecos už odhadne, ne?
Vero, díky za recept, určitě jsem dort nedělala naposledy!
Dobry den,
uz ubehl nejaky ten patek od dne, co jsem pridala tento recept. Skutecne jsem velmi prekvapena, jakych detailu si lide nevsimnou. Jako velka pismena v nazvu meho receptu. Nedorozumeni o tom kolik cukru je v americkem salku bude asi nejlepe vyresit tim, ze kdo bude mit chut si tento dort upect, at si salek poridi.
Tento dort skutecne neni prilis sladky. Je velmi nadychany a lehky.
Gaburiatko: zadne ztuzovace do slehacky nepridavam, ale pridam pri slehani trosku praskoveho cukru. Nebudu tady psat jestli 8dkg nebo 8,5 dkg… Ta vrstva slehacky na dortu je tenka. Jde spise o tu kavovou chut. Myslim, ze ztuzovac nemuze uskodit, ale neni nutny. Dort ulozte do chladnicky.
Doufam, ze me za tento Prispevek nebudou Ostatni zase kamenovat.
mejte se hezky
Vera
To mi hlava nebere, a jsem rád, že nemusím věřit
()))
() Raď kočičko, raď pejsku, kde (kdo
) se stala chyba?
Jsem tedy žádostiv kdo to rozetne, že by teddy?:))
Mně vyšlo: písek 213 g, mletý 193g
Teddybeare, však já Veru neškrtím, jen jsem se zeptal.
4812 příspěvků 26.10.09 05:13
Také mě zarazil ten nepoměr váhy různých cukrů.
Já ale, když něčemu nevěřím, zkontroluji si to sama.
A ejhle… 240 ml pískového cukru váží 200 gr, zatímco stejný objem práškového 120gr.
Ale věřit mi nemusíte. Třeba jsou cukry na různých kontinentech jiné.
Americký hrnek je 8 tekutých uncí což je (pro ty co to mají rádi přesně) 236.588237 ml.
89 příspěvků 26.10.09 03:15
Myslím, že bychom měli nechat Veru dýchat. Všechna písmena v názvu má velká, protože žije v Americe a v angličtině se to tak píše. Měření na šálky přece není neznámé ani v Evropě, navíc jeho absolutní velikost přece není tak důležitá, jedná se o poměrnou míru. Dort je sice sladší, ale náplň je úplně neslazená, tak se to chuťově srovná. A kdo sldaké nerad, nebude ho péct.
Gaburiatko, většina mužů má velmi ráda kávové sladkosti, věřte mi prosím.
551 příspěvků 26.10.09 02:08
casino, priznam sa, ze z matematiky mi vzdy hrozila dvojka
Ať zfajruju jak Žanek Husa v Pakostici, esli 1 škopek písku neváží stejně (plus-minus) jak 1 škopek práškového (mletého
cukru. Leda by na Ukraině nebo v Karolině
místo práškového měli péřový cukr 
))
gabi, mně vyšlo 1300 g (taky výpočtem
Zkuste hodit voko na http://verasdelights.com
Mohu se prosím zeptat, co se to rozšiřuje za zvyk, psát v nadpise skoro každé slovo s velkým písmenem?
Mohu se prosím zeptat, co se to rozšiřuje za zvyk, psát v nadpise skoro každé slovo s velkým písmenem?
551 příspěvků 25.10.09 17:30
do tejto torty ide 850 g cukru…nepocitajuc cukor v cokolade…to sa mi zda privela
740 příspěvků 25.10.09 16:51
Vera a ta uslahana slahacka s instantnou kavou sa nerozteka dlhsim statim torty ? Zvacsa sa u nas pridavaju nejake smetafixy, ked torta dlhsie stoji, aby sa napln neroztiekla. Ja teda osobne nemam skusensot so slahackouou naplnou, ale podla receptov skoro kazdy dava nejaky stuzovac slahacky. Inak moj muz neznasa kavu a cokolvek co kavou zavana, tak som myslela, ze muzi kavove nemaju radi, ale zistila som, ze svokor vsetko s kavou miluje a kopec inych muzov, takze ako spravne pises, muzi su na kavove
Velmi by som ju chcela upiect svokrovi na nejake
narodky, ked pises, ze casto pekavas 
Omlouvam se za nedostatek informaci.
tak jsem to pomerila a povazila.
1 cup - asi 240 ml tekutin
10 dkg praskoveho cukru
20 dkg piskoveho cukru
10 dkg hladke mouky
a sacek cokoladovych chipsu tady vazi 326 gramu
jo a formy jsou 23cm a dort bude asi 15cm vysoky
doufam, ze to pomuze
ten cup odmeruji tak, ze lzickou nabiram cukr (mouku) a postupne pridavam do salku az je povrch zarovnany. Kdyz vezmete cup a zaborite ho do cukru nebo mouky a naberete cukr,(mouku), tak v nem budete mit o neco vice…
1136 příspěvků 21.9.09 16:46
Cup je asi 240 ml. Odměrka se dá koupit i u nás, viděla jsem jí v Ikee, Marks&Spencer… Je dobré si jí opatřit, pokud člověk často vaří podle amerických kuchařek.
Dorty peču rád!


Prosím, kolik mililitrů (ml) má jeden Salek = Cup (americky merka) To asi nebude náš hrnek (200 - 250 ml)
Kolik gramů (g) váží 1 balíček čokolády? (nebo aspoň, kolik je to šálků
Formy odhaduji podle počtu vajec a podle toho že se korpusy prokrojí na průměr 22 cm; jak je potom výsledné dílo vysoké?
Nebýt v receptu ořechy, tak si myslím, že Kolumbus nepřivezl žádnou váhu