Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
MilenaD Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Cukr, žloutky a celá vejce utřeme do běla a do husta, obezřele vmícháme mleté oříšky a sníh z bílků - střídavě sníh, posypeme ořechy, zapracujeme, a tak furt dál, močálem černým, kolem bílých skal (asi ve třech dávkách). Pečeme ve vymazané, vysypané formě zhruba hodinu. Prochladlé vyklopíme, rozkrojíme a plníme krémem - jakýmkoliv, ale originál je tento: Přísady 1 utřeme, přísady 2 rozvaříme, až směs zhoustne, necháme vychladnout a vmícháme do másla s cukrem. Většinou ho zdobím i na povrchu jen krémem, boky sypu strouhanými oříšky; čokoládová poleva není marná, ale těch chutí je tam pak příliš mnoho a ruší to. Ten dort je krásně vlhký, přitom nadýchaný, a dost dlouho vydrží - což je většinou pustá teorie v případě, že jste tak mlsní, jako my.
Recept je z kategorií: Dorty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Babiččin kávový dort
126 příspěvků 30.11.14 15:24
Fotku nemám, ale z této dávky peču dort v klasické formě (23 cm) a je asi tak 7 - 8 cm vysoký, podle toho, jak jsou elementálové nakloněni mému počínání. Měl by se péci zvolna, odhadem tak na 160, nepoužívám v tomto případě horkovzduch a v případě nutnosti (tu nutnost lze poznat zrakem i nosem) položím na formu kus pečícího papíru.
Po naplnění (já ho prokrojuji zpravidla jednou, ale máte-li jistou ruku, lze i dvakrát), bude zase o něco vyšší.
Když jsem kdysi potřebovala něco víc omračujícího, udělala jsem spodní korpus nižší, ve formě tuším tak 26 - 27 cm, ten byl na jedno prokrojení, a nahoru malý dortík, průměr 16 cm. Vypadalo to dost dobře.
3 příspěvky 27.11.14 23:10
Velká škoda, že jste nepřidala fotku. Potřebovala bych vidět, jak bude asi vysoký. Že je dobrý je mi jasné už z receptu. Takhle ho budu muset upéct na první dobrou a doufat, že velikost bude vyhovovat (potřebuju vysoký, reprezentativní kousek, aby se dal rozdělit na hodně porcí).
No co, když to stačit nebude, nastoupí improvizace se zbytky, což je metoda pravých mistrů.
2 příspěvky 6.9.09 19:02
Chtěla bych ho vyzkoušet ale co se šlehá s máslem,žloutky nebo cukr?
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Sražený krém můžeš napravit tak, že ho malinko nahřeješ za stálého míchání.
(nejlépe nad parou)
126 příspěvků 25.1.09 03:43
Kdysi jsem tenhle dort pekla na nějakou oslavu - tuším tátových narozenin, která se odehrávala v kruhu našich společných přátel ve věku od dvaceti po padesát let. A protože mi na tom hodně záleželo, srazil se mi neřád krém, a protože jeden průšvih na sebe váže druhý, doma nebyl ani ždibec másla, obchody zavřené, dort rozkrojený a krém sražený (ne úplně tak, aby se oddělila voda od tuku, zrno od plev, ale přetransformoval se do nechutně vyhlížející krupice). No, jenže co s tím, tak jsem ten krém do toho dortíku holt narvala, zapatlala jím výtvor zboku i shora a nazdobila tak, aby ta hrůza nebyla vidět - oříšky mleté i sekané udělají divy, dozdobit půlkami vlašských také lze. No, a bylo to vynikající! Ten dort zmizel jako zázrakem a všichni se dožadovali receptu! Čímž chci říci, že ne každý malér v kuchyni musí nutně skončit katastrofou. Tak ať se Ti vydaří . . .
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Hm zajímavý možná vyzkoušim, ikdyž moučníky nejsou moji silnou stránkou, když mám pýct něco sladkýho je to katastrofa