Recept Thajské zelené kari- veganská verze s tofu a zeleninou Veg Bezlep

Thajská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Thajské zelené kari- veganská verze s tofu a zeleninou

Úvod

Thajské zelené kari je asijská klasika, která bodne do chladného počasí. Kari zahřeje na duši, zapálí na jazyku a asijské bylinky ho chuťově nádherně povznesou a vybalancují.
Odkaz na původní recept z mého food blogu najdete zde:
https://chay.cz/…anska-verze/

Postup

1. Ze všeho nejdříve si nakrájíme tofu natural na menší kostičky a usmažíme ho na oleji ze všech stran dozlatova. Tofu si takto zachová svůj tvar a bude mít lepší texturu. 2. Bambusové výhonky řádně omyjeme a převaříme je ve vařící vodě na pár minut, abychom se zbavili trpkosti a hlavně kyanidu, který bývá přítomen v syrovém bambusu. Převařenou vodu z bambusu vylijeme. Po převaření výhonky pokrájíme na tenké plátky dlouhé asi 5 cm. 3. Zelený nebo fialový lilek si pokrájíme na kostky a namočíme ho do nádoby se studenou vodou, lžicí octa a soli, abychom zabránili jeho ztmavnutí. Červenou papriku si nakrájíme na silnější proužky a mladé hráškové lusky zbavíme stopek a omyjeme. 4. Do většího hrnce si nalijeme část kokosového mléka (zhruba 150 ml) a při středně vysoké teplotě provařujeme, dokud se mléko nezredukuje a nezhoustne. Poté přidáme zelenou kari pastu. 5. Kari pastu osmahneme v kokosovém mléce a průběžně promícháváme. Osobně mám velmi ráda svěžest a aroma citronové trávy, a proto jí přidávám 1-2 stonky ke kari pastě (v kari pastě už citronová tráva je, takže můžeme, ale nemusíme přidávat). Citronovou trávu nechávám vcelku, pouze silným stlačením dlaně na plochou stranu nože trávu rozdrtím, aby se z ní uvolnila vůně a celý stonek vkládám do hrnce. Až zelené kari v kokosovém mléce zazvoní a v ideálním případě se nám z kokosového mléka oddělí vrstvička kokosového oleje (od některých výrobců se kokosový olej od mléka neodělí, ale nevadí), přilijeme zbylé kokosové mléko a silný zeleninový vývar. Dochutíme ještě veganskou rybí omáčkou a cukrem (pokud neseženete kupovanou veganskou rybí omáčku, najdete na mém blogu postup na jednoduchou rybí omáčku z ananasu). 6. Do hrnce vložíme již osmažené kostičky tofu a po asi 5 minutách vaření bez pokličky přidáváme nakrájený bambus a lilek. Po zhruba 2 minutách přidáváme mladé hráškové lusky, proužky papriky a kafrové listy. Já povařuju všechny suroviny tak, aby byly uvařené, ale stále křupavé. Koštujeme a případně dochutíme rybí omáčkou, cukrem a solí. Pro pestré zabarvení kari a větší stupeň pálivosti můžeme přidat nakrájené pálivé papričky. 7. Kari pasta bývá bledě zelená a pokud chceme dosáhnout krásné čerstvé zelenkavé barvy naší kari omáčky, tak mám následující tip: rozmixujeme přibližně 10 lístků blanšírované (rychle namočíme ve vroucí vodě a poté zchladíme v ledové vodě) thajské bazalky a menší hrst špenátu s malým množstvím kokosového mléka v blenderu. Tuto směs přilijeme do hrnce ve stejnou dobu jako červenou papriku a kafrové listy. 8. Před podáváním posypeme hrstkou listů thajské bazalky a servírujeme s teplou jasmínovou rýží.

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Bezmasá jídla Pokrmy z rýže Tofu Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 30.10.19 vloženo
  • 240x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 3-4 lžíce zelené kari pasty
  • 1-2 stonky citronové trávy
  • 400 ml kokosového mléka
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 500 g tofu natural
  • 200 g zeleného nebo fialového lilku
  • 200 g bambusových výhonků
  • 1/2 ks červené nebo oranžové papriky
  • 70 g mladých hrachových lusků
  • 3 lžíce veganské rybí omáčky (příp. mořská sůl dle chutě)
  • 1-2 lžíce třtinového nebo palmového cukru
  • 5 ks limetkových (kafrových) listů
  • 1 hrst thajské bazalky
  • červené pálivé papričky
  • * do zeleného kari můžeme použít mladé kukuřičky, cuketu, brokolici, mrkev a jinou zeleninu dle vlastní volby

Doporučená příloha

  • jasmínová rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Thajské zelené kari- veganská verze s tofu a zeleninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Smažená cibulová kolečka

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Chléb s celerem Chléb s celerem
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz