Recept Tempura - smažená zelenina Veg Pra

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tempura - smažená zelenina

Úvod

V Japonsku vyprazaju skoro vsetku zeleninu nie len karfiol a sampiony. Takze vyprazana japonska zelenina, cibula, biela redkvicka, zlta paprika, mrkva, spargla a spenatove listky.
Je tu viac receptov isiel som viac do detailu lebo tento recept „funguje“ len ked je velky rozdiel teplot.

Postup

1-Je to pomerne jednoduchy recept, ale na druhej strane velmi zlozity lebo clovek rozmysla tradicne slovensky o vyprazani a trojobale a v tomto pripade musi zabudnut na vsetky tradicne principy slovenskeho vyprazania. Tempura funguje na principe velmi rozdielnych teplot. Takze zelenina a obal je ladovo studeny a sa ponori do horuceho oleja. Vysledok by mala byt oprazena zelenina ale nenasiaknuta olejom. Obal :Nie je slovensky trojobal, ale len muka, voda a vajicko - vsetko musi byt studene. Je vela teorii s vajickom bez (bez vajicka sa tvrdi ze je chrumkavejsia), ja som pouzil dve studene zltka, na miesto vody som pridaval ladovu bublavu mineralku do zmesky pol a pol ladova hladka muka a ladova kukuricna muka. 1: obal premiesajte rychlo, nemal byt vypracovany hladky (to vytvara bubliny), 2-obal je velmi riedky - tekuty, 3-musi byt stale studeny (dobre je ho po premiesani strcit na chvilu do ladnicky), 4-musi byt cerstvy, 5-daktory kuchari si davaju obalovu misku do druhej misky s ladovou vodou.

2-Zelenina, tak isto z ladnicky ladova nakrajana na mensie kusky vypraza sa surova, jedine spargla sa ponori na cca 1-2 minuty podla velkosti do vriacej vody a prudko ochladi. Dakto pomukuje zeleninu pred obalovanim. Ja som ju papierovou utierkou vysusil.

3-Vyprazanie: do horuceho oleja cca 170-180 stupnov vlozime lahko obalenu zeleninu, nedame vela naraz aby nam olej nevychladol a zelenina by sa nasiakla olejom. Zo zeleniny opadavaju kusky obalu, ktore treba zbierat, aby nam olej nezhorel. (Japoncy tieto kusky odkladaju a pouzivaju ich do sushi). Vyprazame do chrumkava ale nie do zlatista lebo nemame priezle. Zeleninu otacame, jedine listky ponorime do obalu len z jednej strany. Tradicne macanie do obalu robia palickami alebo rukou. Vybere sa dierkovanou naberackou a odlozi sa na papierove servitky.

4-Tempura sa serviruje horuca chrumkava, ponara sa do omacky, ktora je zmes sojovej omacky, mirin - ryzoveho vina (skoro ziaden obsah alkoholu) a nastruhaneho cerstveho zazvoru. Kreativite sa medze nekladu takze cukina je prefektna, hribiky, jarne cibulky a ako obvikle pouziva sa na plody mora, ktore sa rychlo pripravia. PS: Cibula su to tie polky so spajglou, aby sa nam to to nerozpadlo.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 06.03.11 vloženo
  • 14891x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Ingredience

  • 4 ks spargla
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks paprika
  • 1 ks mrkva
  • 1 ks redkvička biela
  • spenatove listky cerstve
  • 1 hrncek hladká múka studena
  • 1 hrncek kukuričná múka studena
  • 2 ks zltko studene
  • 1 hrncek
  • minerálka ladova 0,5 l
  • olej na vysmážanie
  • sol
  • omáčka :
  • 2 lyzice sojova omačka
  • 2 lyzice Mirin ryzove vino
  • 1 cm zazvor cerstvy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tempura - smažená zelenina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
blahomyr13
27 příspěvků 09.01.13 17:46

Dnes jsem náhodou padl na tento recept a při zmínce o lásce Japončat ke guláši jsem si vybavil, jak mě kamarád před lety vzal do pražské „japonské“ restaurace a objednal mraky lahůdek. Pak přišel Japonec, usadil se u vedlejšího stolu a japonsky si objednal. Byl jsem zvědavý, co si dá on - a nebyl jsem zklamaný. Přinesli mu uzené maso s křenem a hořčicí. Do toho chlapa jsem se zamiloval, věděl, co je dobré. Jinak, k té tempuře, v Japan e-shopu kupuji směs Tempura-ko (tuším, že je v ní mouka, prášek do pečiva a sušená vejce) a pečlivě dodržuji zásadu rozdílných teplot, suroviny vychlazené a do těstíčka házím kousky ledu, musí se pak jen hlídat jeho hustota, aby je tající led příliš nenaředil, ale když toho člověk nedělá moc… je to fakt skvělý, křupavý, lahodný - sákryš, slintám, jdu si udělat pár krevetek :mavam:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.03.11 09:03

Zase krasne fotky, Bento, fakt .
A cibuli,tu delam jen jednovrstve krouzky.
Jo a take oni udelaji to, ze tu zeleninu nakrajenou na hubene nudlicky smichaji a hulkama vezmou hromadku, kterou usmazi jako ze celou !
Uz dlouho jsem to nedelala, pripomnels, tak uz ted se na to tesim.

Bento
794 příspěvků 06.03.11 07:58

Wydra,to s tou tempurou bude asi ako s ceskou svickovou asi tak 500 receptov a kazdy je dobry a trosku iny.
Neviem mne to hovorili takto aby bola tempura nemastna.
PS:
Pridavam este fotku kde vidno ti cibulu na spajgle.

Příspěvek upraven 06.03.11 v 08:36

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.03.11 07:45

Bento, je to zvlastni, jak to popisujes, tak takhle to po mne Japonci vubec nechteli. V dobach hlubokeho miru jsem par let pracovala v diplomatickych sluzbach a urcitou dobu i ve vile japonskeho velvyslance v Praze a pak v jedne rodine . Tam me tempuru naucili aby ji nemuseli delat sami a vubec o nejakych zmenach teplot nebyla rec. Zkusim jak pises, jestli to opravdu nebude vubec mastne.
Jen pro zajimavost, meli dva kluky, 5 a 9 let a vzdycky tak 1× za dva tydny jsem jim musela varit gulas ! Chlapci se po nem mohli umlatit !

Byl to pro me tehdy velky zazitek po vsech strankach. Ale hlavne jsou Japonci studeni cumaci.

Příspěvek upraven 06.03.11 v 07:50

Bento
794 příspěvků 06.03.11 06:09

A takto to vyzera ked to robia profici.. :palec:

http://www.youtube.com/watch?…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz