Recept Tempura - smažená zelenina Veg Pra

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tempura - smažená zelenina

Úvod

V Japonsku vyprazaju skoro vsetku zeleninu nie len karfiol a sampiony. Takze vyprazana japonska zelenina, cibula, biela redkvicka, zlta paprika, mrkva, spargla a spenatove listky.
Je tu viac receptov isiel som viac do detailu lebo tento recept „funguje“ len ked je velky rozdiel teplot.

Postup

1-Je to pomerne jednoduchy recept, ale na druhej strane velmi zlozity lebo clovek rozmysla tradicne slovensky o vyprazani a trojobale a v tomto pripade musi zabudnut na vsetky tradicne principy slovenskeho vyprazania. Tempura funguje na principe velmi rozdielnych teplot. Takze zelenina a obal je ladovo studeny a sa ponori do horuceho oleja. Vysledok by mala byt oprazena zelenina ale nenasiaknuta olejom. Obal :Nie je slovensky trojobal, ale len muka, voda a vajicko - vsetko musi byt studene. Je vela teorii s vajickom bez (bez vajicka sa tvrdi ze je chrumkavejsia), ja som pouzil dve studene zltka, na miesto vody som pridaval ladovu bublavu mineralku do zmesky pol a pol ladova hladka muka a ladova kukuricna muka. 1: obal premiesajte rychlo, nemal byt vypracovany hladky (to vytvara bubliny), 2-obal je velmi riedky - tekuty, 3-musi byt stale studeny (dobre je ho po premiesani strcit na chvilu do ladnicky), 4-musi byt cerstvy, 5-daktory kuchari si davaju obalovu misku do druhej misky s ladovou vodou.

2-Zelenina, tak isto z ladnicky ladova nakrajana na mensie kusky vypraza sa surova, jedine spargla sa ponori na cca 1-2 minuty podla velkosti do vriacej vody a prudko ochladi. Dakto pomukuje zeleninu pred obalovanim. Ja som ju papierovou utierkou vysusil.

3-Vyprazanie: do horuceho oleja cca 170-180 stupnov vlozime lahko obalenu zeleninu, nedame vela naraz aby nam olej nevychladol a zelenina by sa nasiakla olejom. Zo zeleniny opadavaju kusky obalu, ktore treba zbierat, aby nam olej nezhorel. (Japoncy tieto kusky odkladaju a pouzivaju ich do sushi). Vyprazame do chrumkava ale nie do zlatista lebo nemame priezle. Zeleninu otacame, jedine listky ponorime do obalu len z jednej strany. Tradicne macanie do obalu robia palickami alebo rukou. Vybere sa dierkovanou naberackou a odlozi sa na papierove servitky.

4-Tempura sa serviruje horuca chrumkava, ponara sa do omacky, ktora je zmes sojovej omacky, mirin - ryzoveho vina (skoro ziaden obsah alkoholu) a nastruhaneho cerstveho zazvoru. Kreativite sa medze nekladu takze cukina je prefektna, hribiky, jarne cibulky a ako obvikle pouziva sa na plody mora, ktore sa rychlo pripravia. PS: Cibula su to tie polky so spajglou, aby sa nam to to nerozpadlo.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.03.11 vloženo
  • 14457x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Ingredience

  • 4 ks spargla
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks paprika
  • 1 ks mrkva
  • 1 ks redkvička biela
  • spenatove listky cerstve
  • 1 hrncek hladká múka studena
  • 1 hrncek kukuričná múka studena
  • 2 ks zltko studene
  • 1 hrncek
  • minerálka ladova 0,5 l
  • olej na vysmážanie
  • sol
  • omáčka :
  • 2 lyzice sojova omačka
  • 2 lyzice Mirin ryzove vino
  • 1 cm zazvor cerstvy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tempura - smažená zelenina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
blahomyr13
27 příspěvků 09.01.13 17:46

Dnes jsem náhodou padl na tento recept a při zmínce o lásce Japončat ke guláši jsem si vybavil, jak mě kamarád před lety vzal do pražské „japonské“ restaurace a objednal mraky lahůdek. Pak přišel Japonec, usadil se u vedlejšího stolu a japonsky si objednal. Byl jsem zvědavý, co si dá on - a nebyl jsem zklamaný. Přinesli mu uzené maso s křenem a hořčicí. Do toho chlapa jsem se zamiloval, věděl, co je dobré. Jinak, k té tempuře, v Japan e-shopu kupuji směs Tempura-ko (tuším, že je v ní mouka, prášek do pečiva a sušená vejce) a pečlivě dodržuji zásadu rozdílných teplot, suroviny vychlazené a do těstíčka házím kousky ledu, musí se pak jen hlídat jeho hustota, aby je tající led příliš nenaředil, ale když toho člověk nedělá moc… je to fakt skvělý, křupavý, lahodný - sákryš, slintám, jdu si udělat pár krevetek :mavam:

 
wydra  06.03.11 09:03

Zase krasne fotky, Bento, fakt .
A cibuli,tu delam jen jednovrstve krouzky.
Jo a take oni udelaji to, ze tu zeleninu nakrajenou na hubene nudlicky smichaji a hulkama vezmou hromadku, kterou usmazi jako ze celou !
Uz dlouho jsem to nedelala, pripomnels, tak uz ted se na to tesim.

 
Bento
794 příspěvků 06.03.11 07:58

Wydra,to s tou tempurou bude asi ako s ceskou svickovou asi tak 500 receptov a kazdy je dobry a trosku iny.
Neviem mne to hovorili takto aby bola tempura nemastna.
PS:
Pridavam este fotku kde vidno ti cibulu na spajgle.

Příspěvek upraven 06.03.11 v 08:36

 
wydra  06.03.11 07:45

Bento, je to zvlastni, jak to popisujes, tak takhle to po mne Japonci vubec nechteli. V dobach hlubokeho miru jsem par let pracovala v diplomatickych sluzbach a urcitou dobu i ve vile japonskeho velvyslance v Praze a pak v jedne rodine . Tam me tempuru naucili aby ji nemuseli delat sami a vubec o nejakych zmenach teplot nebyla rec. Zkusim jak pises, jestli to opravdu nebude vubec mastne.
Jen pro zajimavost, meli dva kluky, 5 a 9 let a vzdycky tak 1× za dva tydny jsem jim musela varit gulas ! Chlapci se po nem mohli umlatit !

Byl to pro me tehdy velky zazitek po vsech strankach. Ale hlavne jsou Japonci studeni cumaci.

Příspěvek upraven 06.03.11 v 07:50

 
Bento
794 příspěvků 06.03.11 06:09

A takto to vyzera ked to robia profici.. :palec:

http://www.youtube.com/watch?…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz