Recept Tatínkovo rybízové víno

marmelada Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Cukr rozpustíme v troše vody a převaříme, vychladíme. Rybíz rozmačkáme. Naplníme do demižonu a dolijeme převařenou vodou. Přidáme živnou sůl a kvasinky. Demižon dolijeme převařenou vodou do dvou třetin. Zavíčkujeme kvasnou zátkou. Po šesti týdnech víno stáhnout buď do jiného demižonu nebo do lahví.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 14.06.05 vloženo
  • 62871x zobrazeno

Čas přípravy

  • 6 tÄ‚ËťdnÄąĹ

Ingredience

  • 1,5 litru rybízu (alespoň 1/3 černého)
  • 1,3 až 1,4 kg cukru
  • živná sůl
  • kvasinky - nejlépe burgunské
  • NA 20 l demižon vše násobíme 4x. (6 l hmoty, 5,20 kg cukru)

Doporučená příloha

  • slané mandličky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Tatínkovo rybízové víno

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tatínkovo rybízové víno

SLaveek
1 příspěvek 25.7.12 20:54
Rada

Zdravím,
já letos zkouším víno po druhé v životě (na první pokus skončilo 40l pokusu v kanále) a dělám to tak nějak po zpaměti jak to kdysi dělával děda ovšem ten vždy dával kvasit celé ovoce nebo zbytky po vaření ovocných šťáv… proto by mě zajímalo jaký je rozdím mezi vylisovanou šťávou a celým naloženým ovocem ;)) bohužel děda už je pryč a na internetu rozumné vysvětlení nemám :,(

RR
45 příspěvků 26.6.11 19:07

Aby se dosáhlo kvalitního vína, musí kvašení probíhat v temnu při teplotách 15-18°C (viz vinné sklepy) Čím je kvašení pomalejší, tím se dosáhne jemnější chuť. Cukr se má přidávat postupně, uvedenou dávku asi nadvakrát. Po skončení, když už neuniká oxid se musí stočit z kvasnic, aby se nezačaly rozkládat.

marmelada
1642 příspěvků 26.6.11 18:26

U nás vždycky kvasilo v koupelně. Takže myslím, že spíž bude fajn.

marmelada
1642 příspěvků 26.6.11 18:26

U nás vždycky kvasilo v koupelně. Takže myslím, že spíž bude fajn.

kecal22
3 příspěvky 26.6.11 18:12

diky za odpoved tak sem ho dneska udelal a dal kvasit tak sem zvedavej jak dopadne aby z toho nebylo projimadlo :) jeste se chci zeptat kde je nejlepsi misto na kvaseni nekdo mi rikal ze za oknem me se to nezda protoze na to bude svitit celej den slunce nebylo by lepsi nekde ve spajzu

marmelada
1642 příspěvků 25.6.11 22:33

U nás se většinou rychle spotřebovalo :) . Ale vím, že vydrželo i do Vánoc.

kecal22
3 příspěvky 25.6.11 22:25

8-o budu to vino zkouset poprve chtel sem se zeptat jak dlouho to vino vydrzi po stoceni do lahvi

kecal22
3 příspěvky 25.6.11 19:44

mam dotaz na kolik litru vina je todle mnozstvi 1,5litru rbyzu a kolik je trochu vody :lol:

JanP
141 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno

Este ku kvasnej zatke… Co sa mi osvedcilo… Na demizon so zakvasom - na hrdlo navleciem igelitove vrecko a prichytim gumickou. Pri kvaseni sa vreco nafukne co je znamka, ze proces prebieha OK> Kyslicnik unika cez miesta, kde igelit celkom neprilieha ku sklu a pri tom sa vytvara dostatocny vankus, ktory brani pristupi vzduchu. Ak vrecko splasne, je to znak, ze kvasny proces skoncil a vino treba stocit aby sa prekyslicilo a este nechat okvasit. Prve stacanie sa robi spravidla po 6 tyzdnoch.

JanP
141 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno

Nuz, mam svoje skusenosti s ribezlakom.
Davam na 1 l stavy vylisovanej na mechanickom odstavovaci 75 dkg cukru. Malo by to mat cukornatost cca 18 st. Kto ma mustomer moze odmerat. Niekto dava na 1 l stavy 1 kg cukru, ale to je privelmi sladke. Vahovy diel cukru ako uvadza recept je asi optimalny.
Ine je ribezlova stava a med. Robil som tzv ovocnu medovinu. U nas nieje velmi znama ale niektore narody - Poliaci, Litovci ju maju v napojovom listku. Neviem ako je to s nizkymi koncentraciami ale zaklad na medovinu by mal mat 29 st. cukornatosti. Viac - uz vznikaju roztoky, ktore tazko zakvasuju. Pridavam vinne kvasinky. Ja som mal k dispozicii badacsony ci tak akosi. Medovina chutila a minula sa velmi rychle.
Kvasinky je mozno kupit v drogerii alebo v specialozovanom zahradkarskom obchode… To mi pripomenulo, ze sa mam po nich popytat.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno

lucianka - veľa zdaru!
a špecialita na záver; ťažké, tmavé, aromatické víno sa dá urobiť s prídavkom medu (miesto časti cukru), škorice a klinčekov do kvasu. Hodí sa kvas čučoriedkový (borůvkový) alebo aj spomínaná baza.
Ale opatrne - je to naozaj ťažké víno a nepiť viac ako 2-3 deci na hlavu a večer - ráno by bolo zlé ;o)

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno

Dík, potěšila si mě.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno

Marmelado,
dělala jsem to přesně dle receptu. Trochu jsem se bála, v jak velké „trošce“ vody musím rozpustit tolik cukru, ale stačí opravdu trocha.
Jen kvasinky nebyly burgunské *
A mojí mamince moc chutnalo:-)

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno Lucianko

Zajímalo by mě, zda jsi to víno dělala podle tohoto receptu. Opsala jsem ho podle receptu, který mi kdysi dal tatínek. Od té doby, co už tady není, jsem ho nepila. Potěšilo by mě, jestli se ti povede a bude chutnat.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno

Lucianko, jsem rád, že ti naše rady pomohly stát se „velkým chemikem“! Ať doma vyrobené skvěle chutná!!! :-)

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno - kltko, manku, Ivo

kltko, manku, Ivo
už několik dní se chystám vyfotit Vám „dílo zkázy“ - zkázy proto, že jsem se do vínování úplně zamilovala a kromě dvou dávek tohoto rybízového (už je stočeno) právě teď „bublám“ víno z bezinek
ivo, manku - podle Vašich rad a ilustrací mi muž sestrojil kvasné zátky a opravdu to parádně funguje
a kvasinky spolu s živnou solí mají normálně v drogerii - to jsem dříve vůbec netušila!

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno

kvasnou zátku mi nakonec muž sestrojil, takže už od soboty fungujeme :-)
trošku probublává *** doufám, že přesně tak to má být

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno

kltko, manku, Ivo
děkuji Vám všem za úžasně vyčerpávající informace
bude-li ze mě „malý“ velký chemik, vězte, že je to jen a jen Vaše zásluha!!!

děkuji ***

lucianka

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno

ešte k tomu hroznu - je naozaj dôležité neumývať ho

do vína sa žiadne kvasinky nepridávajú, oni jednoducho na bobuľkách hrozna sú u:,–(ené. A preto môže strapec hrozna pridaný do kvasu z ríbezlí poslúžiť ako dobrý štartér :o)

Kvasný uzáver je dôležitý v neskorších fázach kvasenia, keď už nie je tak búrlivé. Vtedy, pokiaľ by bol ku už vzniknutému alkoholu prístup vzduchu (kyslíka), tak hrozí riziko, že tento alkohol iné kvasinky zmenia na ocot (to by si mala ríbezľový ocot, ale neviem, či práve po ňom túžiš :o) )

V demižóne (20 a viac litrov) sa väčšinou dokáže kvas ochrániť sám, lebo vznikajúci CO2 je ťažší a ostane nad kvasom, ale uhorková fľaša je trochu háklivejšia (široké hrdlo, malý objem). Ten igelit s dierkami môže pomôcť, lebo obmedzí voľné prúdenie vzduchu a pomáha udržať „vankúš“ z CO2 nad vínom. :o)

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno - Lucianko...

…kvasnou zátku by jsi měla koupit v každé drogerii (alespoň před pár rokama tomu tak ještě bylo). Droždí do vína nepoužívej, ono by to kvašení sice bylo bouřlivější a alkoholu by jsi měla více, ale bylo by to cítit po kvasnicích. Ušlechtilé kvasinky bys rovněž měla lehce sehnat v drogerii.

Zde máš pro ilustraci nákresy použití kvasných zátek:

Na zdraví, Ivo.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno - Lucianka

Kvasnou zátku vyrobíš v domácích podmínkách jednoduše:

Do korkové zátky, kterou ucpeš demižon (nebo jinou nádobu) a utěsníš obyčejnou plastelínou (lepší než vosk, nepraská a kdykoliv je možno jednoduše opravit těsnost), se vyvrtá nebo propálí dírka, kterou protáhneš umělohmotnou hadičku (nechá se koupit ve zverimexu jako hadička na vzduchovací strojek),utěsníš ji opět plastelínou a její volný konec ponoříš do nějaké flašky naplněné vodou (stačí půllitrová plastová). Tím máš kvasnou zátku, o kterou se nemusíš skoro starat, jen kdyby se ve flašce moc odpařila voda, tak ji doplníš.

Manek

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno

děkuji, kltko i manku, za rady
možná vyzkouším nápad s rozmačkaným hroznem

ještě ke kvasné zátce - kdesi jsem slyšela, že je to zátka z korku s brčkem uvnitř, aby mohl odcházet vzduch - a prý v domácích podmínkách nahraditelná igelitem propíchaným na mnoha místech špendlíkem
je to, prosím, tak?

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno - lucianke

alebo ak budeš mať v dobe robenia ríbezľáku k zohnaniu, hoď do kvasu strapec hrozna (vína)- neumývať !, len rozmačkať

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno - Lucianka

Kvasinky prodávají v drogerii, droždím bych je nenahrazoval. Pokud se kvasinky nedají, víno začne kvasit samo od sebe, jenže to už není ono.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Tatínkovo rybízové víno

Marmelado,
neporadíš prosím, kde jdou sehnat kvasinky? Nebo je můžu nahradit trochou droždí?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Zapékané sójové boby

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz