Recept Rybízové víno Pra

babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Dobře vyzrálý rybíz dáme i se stopkama do dřevěné nádoby a necháme v ní asi týden, aby ovoce změklo a začalo kysati. Denně musíme promíchati, aby neplesnivělo a přikrýti, aby se neznečistilo prachem. Když ovoce dosti změklo, počneme ho lisovati. Vylisovanou čistou šťávu smícháme se stejným dílem vody (1:1). Na 1l směsi přidáme pak 400g krystalového cukru, nebo dobrého medu a naplníme nádobu, nejlépe doudek od vína, až do 3/4 tak, aby směs mohle kysati. Potom nádobu lehce zazátkujeme a uložíme, kde teplota neklesá pod 12°C. Aby se šťáva s cukrem sloučila, jest nutno asi 8 dní denně dřevěnou hůlkou šťávu promíchati, nebo soudkem zahýbati. Druhý týden stačí zamíchati třikrát, třetí a čtvrtý týden jenom dvakrát. Pak soudek uzavřeme a dáme do studené místnosti do doby stáčení. Poté stáčíme víno do lahví, až příjdeme na kvasinky na spodku soudku. Víno však můžeme stočit a píti za kratší dobu v tom případě, když bylo ponecháno v teplejší místnosti a prodělalo proces kvašení za kratší dobu. Kvalita vína je však závislá na jeho stáří a čím je starší, tím je lepší. Zdálo-li by se nám víno příliš silné a málo sladké, což záleží právě na jeho stáří, pak můžeme přidat na každý litr vína několik dkg cukru, nebo medu. V tom případě musíme nechat víno opět delší dobu v soudku a opět dobře promíchat. Velikou výhodu takové víno má, že nevyžaduje žádného ošetřování, nebo přílévání, ať je nádoba plná, nebo jen zčásti. Víno tím naprosto netrpí a vydrží stejně. V malém množství se toto víno dá vyrábět i v lahvích. Postup výroby je stejný, jak bylo již uvedeno. Lahve však nesmí být plné a těsně uzavřené, protože by při kvašení praskly. Při výrobě tohoro vína nesmíme míchat bílé plody s červenými. Je nutno dáti každé zvlášť.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 19.05.03 vloženo
  • 34969x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1 litr šťávy
  • 1 litr vody
  • 400g cukru, nebo medu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rybízové víno

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rybízové víno

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rybízové víno (PRA).

Už vím, informovala jsem se. Dřevěné nádoby mají být vysmolené a to pak vínu neškodí, ale naopak dodá dobrou a charakteristickou chuť..Škoda, že takovou nádobu nemám..

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rybízové víno (PRA).

Babi, prosím, v ingrediencích není uvedeno množství rybízu, můžeš ho prosím doplnit? Děkuji, rybízové vínko mne láká. Ale ještě se chci zeptat, někde jsem slyšela, že při kvašení dřeva vzniká methyl, po kterém se může oslepnout. Proto bych se bála dřevěného nádoby…Nevíš nebo nevíte někdo, co je na tom pravdy?
Můj táta nechával víno kvasit ve skleněném demižónu, to se mi zdá nejlepší..

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz