Recept Slepice na paprice, prudce lahodná

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slepice na paprice, prudce lahodná

Postup

Slepici rozdělíme na čtvrtky, odstraníme kůži a krk. Pak kura osolíme a potřeme citronovou šťávou a dáme pod poklopem do lednice. čas od času kousky v míse překládáme a poléváme tvořící se šťávou, která se pod kurem shromažďuje a zčásti obsahuje citrónovou šťávu. Necháme odpočinout minimálně 12 hodin. To, že citrónová šťáva dokončila fermentační pochod zjistíme tak, že přičichneme k masu – slepice nesmí být cítit po citrónu. V tu chvíli je slepice (platí ale i pro každé jiné maso ošetřené citrónem !!!) připravena k tepelnému zpracování. Pro přípravu pokrmu použijeme Papinův hrnec. Cibuli nakrájíme na kostičky a na oleji v hrnci zvolna vysmahneme. Cibule se musí hodně hlídat, nesmí se připálit a ke konci přípravy ztrácí cibule hodně na objemu, nesmí však začít hnědnout. V závěru procesu přidáme papriku a vmícháme jí do cibule. Nesmíme ale ponechat takto dlouho, jinak paprika zhořkne. Jde opravdu jen o pár vteřin, pak ihned přilijeme vodu, může být i vařící, vložíme slepici a osolíme. Hrnec zavřeme a přivedeme k varu. Otevřeme jej cca po 30 minutách a zkoumáme tvrdost ptáka. Pozor! U mladších opeřenců se může stát, že již po 45 minutách varu v Papinově hrnci bude maso opadané z kostí. To je efekt naložení ptáka do citrónové šťávy, kdy i nejtvrdší pták zcela spolehlivě a brzy změkne. ;-) Stranou si připravíme do ½ l hrnečku smetanu, do které přidáme cca 1-2 dcl teplé vody. Přidáme hladkou mouku a pořádně rozkvedláme. V této fázi přípravy pokrmu máme poslední možnost dodat do omáčky více papriky, když seznáme, že jsme jí dali málo. Papriku přimícháme do hrnku a pořádně rozmícháme. Obsah hrnku vlijeme za neustálého míchání do hrnce se slepicí, který jsme předem stáhli z ohně. Po řádném promíchání přivedeme k jemnému varu, který udržujeme po několik minut. Pokrm případně opatrně dosolíme. POZNÁMKA: naložení jakéhokoliv masa do citrónové šťávy propůjčuje masu neobyčejnou křehkost. Vláknité maso naložením tuto strukturu zcela ztrácí a pakliže dodržíme zásadu, že tepelná úprava může proběhnout až poté, co maso ztratí charakteristickou vůni po citrónu. Také platí zásada, že kuřecí a slepičí maso snese citrónu poněkud více, než maso vepřové (u hovězího jsem to zatím nezkoušel). Když se totiž množství citrónové šťávy u vepřového masa přežene, tak má maso pak po přípravě poněkud nakyslou chuť. Mám vyzkoušeno, že na 1kg vepřového postačuje šťáva z 1 středního citronu (citrónová šťáva se do masa vtírá). Efekt citronu je ale opravdu vynikající, myslím, že opravdovou a vážnou konkurencí je jen recept glamy – recept č. 4506 "Nejúžasnější jogurtové kuřecí řízky". Vyzkoušel jsem jogurt jak na kuřecí prsa, tak i na jiná masa a je pravdou, že maso je opravdu ještě křehčí, než při použití citrónu. Mám ale dojem, že s jogurtem dochází k jeho drobnějším chuťovým změnám. Proto jsem se vrátil zpět ke svému osvědčenému citrónu, který, když se to nepřežene, nezanechává chuťové změny na mase žádné. Vřele vám doporučuji vyzkoušet jak použití citrónu, tak i jogurtu podle glamy pro naložení veškerého masa, je to fakt jedna labužnická báseň.

Recept je z kategorií: Slepice

Nahlásit recept

  • 15.08.04 vloženo
  • 77397x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 700 g slepice - bez kůže, a krku
  • 1 citrón
  • sůl
  • 500 g cibule
  • 2 lžíce olej rostlinný
  • 4 vrchovaté kávové lžičky červené papriky, mleté ( POZOR množství záleží na kvalitě papriky…)
  • ¾ l voda
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 3 lžíce mouka hladká
  • 1 lžička soli (přibližně)

Doporučená příloha

  • houskový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 01.05.13 12:45

Výborné.
Použila som kuracie prsia (600 g), 400 g cibule, 5 dl pravého slepačieho vývaru, 2 dl vody, 6 ČL mletej červenej papriky, 3 PL passaty, pol zeleného baranieho rohu, nakrájaného na kolieska, 1 PL cukru, 2,5 dl šľahačkovej smotany 38 %, 3 PL hladkej múky. Omáčku som nemixovala, ani nepasírovala.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 13.09.12 10:08

****** :mrgreen:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

raczek 27.11.10 16:56

Výborný recept, moc jsme si pochutnali. Což je co říct, protože můj minulý pokus o toto jídlo skončil „poživatelně“. Děkuji

Diskuse k receptu Slepice na paprice, prudce lahodná

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
cracker
36 příspěvků 15.04.13 22:45

A sákryš :(

casino
4488 příspěvků 14.04.13 00:30
A jak to dopadlo s těmi stejky?

Ne podle očekávání 8)
Oba kusy masa byly společně opékány na pánvi 4´z jedné a 3´z druhé strany.
Poté se v alobalu 7´vzpamatovávaly z tepelného šoku.
Byly udělány oba „medium“ - na řezu růžové, trošku dočervena.
To maso marinované citronem bylo o poznání tužší… :think:
Tož tak… :nevim:

casino
4488 příspěvků 10.04.13 21:35
Ještě se dnes vracím k poznámce v postupu

Hodlám porovnat vliv citronové marinády na hovězinu.
Snad nedělám volovinu, když jednu porci údajně odleželého masa (mladý býk narozený v Rakousku, nabouráný v Německu) jsem nechal ve vakuu a druhé jsem dal možnost aby se nadechla; maso jsem osušil a impregnoval šťávou z poloviny malého citronu. Cítíl jsem se trošku trapně když jsem maso masíroval, dyby bylo z mladé kravičky, či dokonce z hovězí panny, asi by si to užil :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Foceno bylo po cca pěti minutách marinování a maso NEVONĚLO (nebylo citit) PO CITRONU! :think: VONĚLO krásně jen masem :palec:
Tož nevím, esi nedělám s tou hovězinou kravinu :nevim: :)
Možná uvidíme 8) :)

casino
4488 příspěvků 10.04.13 13:40
Znovu jsem si recept přečetl...

Proč autor slepici podrobuje striptýzu? :nevim:
Předpokládám, že kvůli cholesterolu to nebude :think: :)
Asi proto, aby se maso dalo impregnovat citronádou celoplošně, že.
Ale co dál s kruponem? Vyhodit?
Proč jídlo ochuzovat o prospěšný glutin?
Proč si „nenamazat“ klouby? :mrgreen:
Ale především, proč vývar ochuzovat o složku, dodávající jídlu „plnost“ :)
I z tohoto důvodu KUŘE na paprice vařím v kožuchu a věřte, je to znát :palec:
Přiznám se, že občas při vaření (i jiných jídel) přihodím kus kože z prasete…
Naposledy jsme porovnávali jídlo vařené bez kůže se stejným jídlem vařeným s kůží zde u tohoto, jinak totálně zmršeného receptu kde, gggdyž byla smazána smysluplná diskuze novou Viktorkou, která nemá o vaření patrně ahnung, tak by mohla konečně rozpustit a vypustit i recept, že ;) 8)

cracker
36 příspěvků 10.04.13 11:10

Hledala jsem nějaký dobrý recept a tenhle se mi líbí, tak jdu vyndat slepici z mrazáku a vyšťavit citrón. Jen ještě zkusím na radu tuso použít rajčata a papriky. Už začínám docela slintat :oops: Věřím, že se povede :)

Sylvie
2302 příspěvků 13.09.12 11:21

Tuso, díky za nápad s rajčetem a paprikou.

tuso
99 příspěvků 13.09.12 10:22

Fermentování citronem nebo limetou používám na hovězí maso. Pokapu citronem, zavakuuju a nechám v nulové zásuvce v lednici 7-10 dní. Pak je maso krásně uleželé a jako stvořené na steaky. Tímto postupem nahrazuji to, co by měl udělat řezník. Bohužel u nás ne.
A všem doporučuji do tohohle receptu místo šlehačky použít kysanou smetanu a na začátku vaření přidat rajče a zelenou papriku. Pak se to propasíruje nebo zcedí. Dělají to tak v Maďarsku a je to skutečně úžasné.

casino
4488 příspěvků 13.09.12 10:08

Nebyla použita slééépka, anóbrž kuřátko a proto ani nebyl k vaření použit ten ďáblův vynález, kterému se stejně vyhýbám jako čert kříži :mrgreen:
Ale chutné to bylo,,, velice chutné! :potlesk:
A že to bylo s rýží? No co, knedlíky došly ;)

raczek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.11.10 16:56

Výborný recept, moc jsme si pochutnali. Což je co říct, protože můj minulý pokus o toto jídlo skončil „poživatelně“. Děkuji

zlata
1200 příspěvků 06.10.09 06:18
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná .. habano,

třeba budeš někdy číst. Opravdu lahodná. Děkuji za recept. Vždy jsem šoupla rovnou na zesklovatělou cibuli a pak předlouho čekala až se slípka po dlouhém boji s teplem konečně unaví a změkne.
Chutnalo výborně a díky papiňáku mnohem jednodušší vaření než rodinný poklad i když ten má též něco do sebe.
Ale u Tvého receptu jsem nemusela dlouho míchat … a ani mě nožky nebolely … :-))

Labužník Ráďa02
3 příspěvky 29.09.09 20:04
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

naše oblíbené jídlo, místo šlehačky používám smetanu 12%, a nakonec přidávám petželovou nať.

blanca.xy
647 příspěvků 30.05.09 19:50
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Jinak, glamo, tvoje řízky jsou opravdu úžasné :-)

blanca.xy
647 příspěvků 30.05.09 19:41
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Glamo, podívej se sem http://prirucka.ujc.cas.cz/?… :-).

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.05.09 19:25
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Velmi důrazně upozorňuji Habanu, že moje kuřecí řízky jsou nejůůůůůůůůůůžasnější! úúúúúúú jim naprosto nesluší! :-)))))))
Děkuji za opravu :-)))

snezenka
109 příspěvků 30.05.09 19:05
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

krásné a jednoduché. A co kuře místo slepice a bez papiňáku? Mám omezené možnosti :( Pak je otázka, zda to péct v troubě či vařit v hrnci, ale to už by byl jiný recept.

Landospandos
256 příspěvků 28.05.09 05:42
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Ach jo, zase jste mi připomněli dětství a jídlo, které jsem milovala a které již neokusím, neb máti, která ho vařila bezkonkurenčně, je již na pravdě boží, já to tak nesvedu, chuťové buňky už taky nejsou to, co bývaly a manžel cokoliv na smetaně nesnáší. Dovolím si drobnou poznámečku - máti tuto lahůdku dělávala bez cibule. Zkuste, je to zase takové JINÉ. Obecně dost jídel vařím bez cibule (fazolky na smetaně, dušenou mrkev). Tak jsem to odkoukala právě od mé máti. Citronuju kuře před pečením, ostatní maso po doporučení Habanou zkusím. A risknu i to hovězí. Jo a morák (i morka) říkáme u nás na Moravě.

marci2
15 příspěvků 28.05.09 03:12
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Díky za tento výborný recept. Včetně toho citronu. Jenom jsem na závěr dochutila troškou octa. Přidávám do oblíbených.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Pokud se týká marinování mas za účelem zkřehnutí - na doporučení jednoho z našich nejlepších šéfkukařů jsem zkusila kombinaci citron - vodka á 12 hod. - efekt fantastický. Jiný alkohol nepoužívat, je to potom v mase cítit, ale vodka ne. Alkohol se samozřejmě vypaří, takže výsledný pokrm mohou i batolata a ti nejpřísnější abstinenti.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Od včerejška „pipina“ v lednici, pokapaná citronem a už se dusí! U nás docela frekventované jídlo, i třeba kuře na paprice. Dělám i z vepřového a svého času i z telecího- když bylo levnější a k sehnání, ale „pipina“ je nej…má tu omáčku prudce pikantní!
Parádní víkend! Terrinka

sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Byla dnes k večeři, a to prudce lahodná, ještě teď mi splaskávají boule za ušima. Ještě zbylo zítra k obědu, to bude zase hezky uleželá. Oj, oj… to bude zase bašta. Zdraví Libuše.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná, VAROVÁNÍ !!!

SMAZÁNO

Příspěvek upraven 20.05.13 v 21:04

Mamut
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jazykové okienko

Celkom presné to nie je - morkin manžel sa po slovensky povie moriak, nie morák.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Díky, Jen.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Teda abych to nekomplikovala - krocan.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Esme, to je po slovensky kluk od morky, tj. krůty po česku.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

JPBA, co je to morák? Ve slovníku jsem to nenašla.

jitkap
115 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Habano, potvrzuji z praxe použití citrónu, dostala jsem recept z libanonské kuchyně, kde se do citronové šťávy nakládá maso z moráka, zvlášť stehenní porce, dochucené mletou skořicí a velkým množství česneku - výsledkem je vynikající pečínka.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slepice na paprice, prudce lahodná

Habano, ty nejsi kuchař, ty jsi vědec!!!! Vypadá to náramně a definitivně to musím vyzkoušet.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz