Recept Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Na vále uděláme těsto (je nudlové), mírně osolené a nastavené vodou. Uhněteme je na tuhé hladké těsto a necháme odpočinout asi 20 minut. Pak těsto tence vyválíme a formičkou o průměru zhruba šest centimetrů vykrojíme kolečka. Na každé kolečko dáme náplň, těsto přehneme a dobře k sobě přitiskneme okraje. Vaříme v osolené vodě při slabém varu asi 10-12 minut. Příprava náplně - maso umeleme, přidáme sůl, pepř, zhruba šest lžic vody, ustrouhanou cibuli a tolik strouhanky, aby byla směs hustá. Dobře při zpracovávání promícháme. Hotové pelmeně můžeme na talíři polít rozpuštěným máslem, smetanou (zakysanou i sladkou) nebo je pokapat citrónovou šťávou. Také je lze připravit s dozlatova osmaženou cibulkou.
Recept je z kategorií: Pirohy
- 04.01.05 vloženo
- 32567x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- Na těsto:
- 300 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 dl vody
- sůl.
- Na náplň:
- 150 g hovězího masa
- 150 g skopového nebo vepřového masa
- 1 menší cibule
- 1 lžička soli
- strouhanka
- pepř.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku24.10.10 01:52
Ano, masová náplň vícedruhová chutná výtečně, a ještě když
nelitujeme času a půlkolečka slepíme jako kloboučky, tato bašta nemá
chybu
Diskuse k receptu Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)
Ano, masová náplň vícedruhová chutná výtečně, a ještě když nelitujeme času a půlkolečka slepíme jako kloboučky, tato bašta nemá chybu
Šatník mám ve 3 velikostech - letní, zimní a XXL. Poslední dobou se rozhoduji o darování letního a zimního na charitu. Nosím už jen XXL. A to nepolévám smetanou, odpírám si zmrzlinu a večeřím převážně zeleninové saláty. Ach jo.
2302 příspěvků 13.3.09 18:26
Výborný nápad, já jsem ale trdlo
No, co by? Já si vždycky pořídím kalhoty o číslo větší
.
2302 příspěvků 13.3.09 17:33
Mrtvolko, já musím počítat kalorie, přesto bohatě polévám smetanou. Co s tím?
Když jsme u těch bramborových náplní, zkuste nahradit tvaroh bryndzou a samzřejmě přidat smaženou cibulku. Není to stylové, ale je to velmi velice jedlé, čímž chci říct, že bych se toho užral
. Ti kdo nemusí počítat kalorie, můžou
polévat lehce ohřátou, mírně přisolenou, zakysanou smetanou.
2302 příspěvků 13.3.09 16:11
Mně zachutnala bramborovo - tvarohová náplň. Osolená, s cibulkou.
98 příspěvků 13.3.09 14:55
nás naučila vařit přítelkyně pocházející z Krymu a tak jsou možná trochu jiné, než ty sibiřské. Těsto dělám z hladké mouky, náplň mleté kuřecí + vepřové, syrová cibule,sůl a pepř. Plát těsta rozkrájím na čtverce 4×4 cm, čajovou lžící doplním masem. Každý kousek přehnu napůl, vzniklý trojúhelník obtočím kolem ukazováčku a stisknu cípy k sobě. Výsledkem jsou baculaté kroužky, které zavářím do osolené vroucí vody. Jak vyplavou na povrch, je hotovo. Na talíři je dochutím usmaženou cibulkou - ne tmavou a zakysanou smetanou.
Jde to rychle a ještě rychleji mizí ze stolu.
Jiná varianta jsou vareniky, které se připravují (alespoň podle naší Larisy) těsta z hladké mouky, soli a smetany. Těsto musí být vláčné, vyyválí se na 3 mm, sklenicí se vysekají kolečka. Náplní jsou uvařené brambory rozšťouchané se smaženou cibulkou. Zbytek je stejný, jako u pelmeňů. Ale vareniky se připravují i na sladko.
99 příspěvků 13.3.09 03:33
To Mrtvola: Jasně, to je každýho věc… tady je to diskusní fórum. Do dneška jsem byl přesvědčenej, že bez " udělátka" nic podobnýho neudělám… ale Tvoje poznámka o hrnečku a vidličce mně, jako amatérovi, připadá přímo geniální.
Jen víc různých i protikladných námětů ze všech stran
Ok, vzdávám se
. Vyrábějte si pelmeně pelmenidlem a já si
dál budu dělat pirožky hrnkem. 37 najednou jich sice nemám, ale stovku za
hodinu udělám.
Můžete si to OBJEDNAT ZDE
Můžete si to http://www.reproplast.cz/…dobicky.html?…ské%20potřeby&znacka=Formičky,%20zdobičky&cenamin=0&cenamax=0&typvyp=tab
Naschvál jsem to spočítal: najednou vyrobím 37 ks třícentimetrových taštiček
2904 příspěvků 13.3.09 02:03
videla si to Ejine udělátko? Zo srdca jej ho závidím!
Teda, casino, k čemu ty složitosti? Nejjednodušší je vykrojit kroužky hrnečkem a zavřít po krajích vidličkou
.
Zkuste dát plát těsta na to udělátko, tam kde jsou v udělátku díry dejte náplň, přiložte druhý plát a PŘEVÁLCUJTE válečkem na těsto
...... Já mám tu věc pomalu 30 let; je
hliníková, na nožičkách a z toho jsem usuzoval, že taštičky propadnou
dolů (dokonce jsem to zkoušel přímo do hrce s vroucí vodou). Nepropadaly a
když jsem jim pomáhal, tak to byly zmetky. Roky jsem ji tedy nepoužíval.
Před časem, dřív než ji vyhodím jsem učinil poslední pokus. Pomůcku
s naplněným těstem jsem chtěl přenést a nechtě jsem zespodu hrábl do
těsta a taštička se krásně vyloupla z formy! No, lidé jsou různé
) Teď míváme tašky co chvíli, já nejraději
povidlové…
1 příspěvek 12.3.09 22:53
abych řekl pravdu, tak mě zaráží ta hrubá mouka. Během docela dlouhého pobytu v Rusku jsem nikde neviděl hrubou mouku, ale jen hladkou.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Mánku, já zase mám takové „zmačkávátko“, kam se položíš to těstové kolečko, které zavřeš a tím ten piroh mám pěkně zmáčknutý, ale to používám jen když je dělám na sladko, aby mi třeba nevytekl džem či náplň. No ale udělátka máš báječný, není nad to si všechno usnadnit viď? Pěkný víkend- slyšíš, už přichází!!! T.
Já používám tohle tvořítko na pelmeně a ravioli , které jsem si koupil na dobírku přes internet ještě s dalšími udělátky.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Helenko, to víš, že to tak rychle neumím, ale já si vyválím plát (jako na nudle) a vykrajuju skleničkou, pak si je srovnám a dávám kávovou lžičkou vždy namočenou ve dodě masové kopičky a pak jednu po druhé přehnu, konce umačkám (palcema), vzniknou měsíčky.
Tak jsem si Ti pochutnala a pořád chodím zobat, tak myslím, že mi to vydrží na celý den a zamrazovat nic nebudu, cha,cha.T.
98 příspěvků 25.1.09 03:43
V Rusku som pracovne strávila dva roky a pelmene ma naučila variť jedna známa - rodená Ruska. Neviem, či to tak robia aj ostatní, ale ona z cesta urobila valček s priemerom 2-3 cm, potom odrezala tenký plátok, trošku pomúčila a rozvaľkala takým maličkým špeciálnym valčekom. Urobila ich naraz asi 5, potom naplnila, potom znovu vaľkala a plnila. Náplň bola presne taká ako napísala Aussie - mäso, soľ, č. korenie a voda - tej vody bolo dosť veľa, až. Vyvaľkané kolieska sme plnili lyžičkou. Lyžička sa vždy najskôr navlhčila na okraji mäsa šťavou, ktorá tam vďaka pridaniu dosť veľkého množstva vody vznikla. Namočenou lyžičkou sme potreli okraje kolieska, aby sa cesto lepšie zlepilo. Konce vytvorených polkoliesok, či mesiačikov sme ešte spojili. Tak vznikla výsledná podoba pelmeňov, ktorú oni výstižne nazývali „kuracie ritky“. Je to dosť prácne, ale im to išlo neuveriteľne rýchlo, vraj ich bežne zvyknú robiť aj niekoľko stoviek. Ja som bola a stále som podstatne pomalšia. robievam ich asi tak 50, možno 60 kúskov pre dvoch. Manžel ich má veľmi rád, deti našťastie nie, predstava, že by som takto mala „ušúľať“ viac ako 100 ma desí.
Domáci ich podávali buď iba poliate maslom, alebo ich prelievali veľmi ostrým nálevom z ruského octa, ruskej horčice, čierneho korenia, soli a vody alebo len hustou kyslou smotanou.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Tuhle ňaminku si dělám témeř vždy, když jsem sama doma manžel je nemusí)- což je dnes, tak jdu na ně. Když jsme jezdili za rodiči, tak mi je maminka dělala a já měla pokaždé radost a pokaždé jsem si pochutnala. Když si pelmeně dělám, tak vždy víc a nějaké si zamrazím, kdyby byla chuť. Polévám je máslem, zakapu citronem a někdy si k nim dělám špenát. Moc mi připomínají dětství a mou maminku. Po mě je má velmi rád i můj synovec. T.
iná možnosť - veľa, veľa cibule. Skoro toľko, čo mäsa (na váhu). Umlieť spolu s mäsom, netreba pridávať vodu
Omáčka na peľmene, inšpirácia z Ruska: kyslá smotana, pretlačený cesnak, sójová omáčka - zmiešať v pomere podľa vlastnej chuti.
45 příspěvků 25.1.09 03:43
Tady to je (v „trochu“ větší dávce, ale zato od lidí, kteří je úspěšně vaří leta):
1/2 kg pěkného vepřového masa
1/2 kg pěkného hovězího zadního masa
2-3 cibule
cca polévkovou lžíci soli
cca kávovou lžičku mletého pepře
maso s cibulí umeleš, přidáš sůl a pepř a přileješ 2-3 dcl vody, potom vnoříš ruku a zpracováváš alespoň 5-7 minut. To zapracování vody do masa zamezí tomu svaření masa do hnusné tvrdé kuličky.
113 příspěvků 25.1.09 03:43
Maminka je dělávala a náplň byla zvláštně šťavnatá, trošku drobivá, vynikající. Vždy vyplnila celý prostor taštičky. Chtěla jsem udělat radost manželovi a uvařila jsem pelmeně podle ruské kuchařky - přibližně stejně jako tyto. Náplň ale byla hutná, tuhá a suchá, jak dřevotříska. Navíc se „smrskla“ jak už to maso dělá, a zbývalo dost nevyužitého prostoru uvnitř. Maminka už si nevzpomíná, ale údajně přidávala vždy nějaký zbytek vařeného (z polévky) nebo pečeného masa (tedy nevím, jestli mohlo zbývat nějaké maso, nejedli jsme je tak často jako teď).
Dát tučné vepřové?
Máte zkušenosti, nebo Vám chutná tuhá náplň? Poraďte, prosím.
Mějte se hezky.
45 příspěvků 25.1.09 03:43
Další variace od mé tety (původem Rusky) je ochutit je na talíři trochou hořčice. Případně hořčice s trochou sladké smetany.
Salgo, na ty maličké pelmeně mám takové udělátko, velké asi jako formát A4, kovové, jsou v něm díry tvaru šestihranu s vyvýšeným ostrým okrajem. Je to originál „pelmenidlo“, které jsem před lety dostala.Na dolní plát těsta se dají kousky náplně tak, aby to odpovídalo vzdálenostem děr, položí se horní plát těsta a udělátkem se vykrojí maličké pelmeně. Jde to jako po másle. Já na ně mám nejradši všechno- trochu zředěného octa, rozpuštěné máslo a ještě smetanu. Mńam.
146 příspěvků 25.1.09 03:43
Moje kamarádka ze Sibiře je jednou u nás připravovala. Byly vynikající, strašně malinké, asi jako nehet palce a polévaly se octovou vodou. Navíc jich udělala hodně a syrové dala do mražáku.
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Tyto taštičky jsem tu jednou ochutnala na jakési ruské zábavě. Byly moc dobré. Zdejší Rusové si je máčeli v sojové omáčce.