Recept Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Postup

Na vále uděláme těsto (je nudlové), mírně osolené a na­stavené vodou. Uhněteme je na tuhé hladké těsto a nechá­me odpočinout asi 20 minut. Pak těsto tence vyválíme a for­mičkou o průměru zhruba šest centimetrů vykrojíme kolečka. Na každé kolečko dáme náplň, těsto přehneme a dobře k sobě přitiskneme okraje. Vaříme v osolené vodě při slabém varu asi 10-12 minut. Příprava náplně - maso ume­leme, přidáme sůl, pepř, zhru­ba šest lžic vody, ustrou­hanou cibuli a tolik strou­hanky, aby byla směs hustá. Dobře při zpracovávání promí­cháme. Hotové pelmeně můžeme na talíři polít rozpuštěným máslem, smetanou (zakysanou i sladkou) nebo je pokapat citrónovou šťá­vou. Také je lze připravit s do­zlatova osmaženou cibulkou.

Recept je z kategorií: Pirohy

Nahlásit recept

  • 04.01.05 vloženo
  • 27248x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na těsto:
  • 300 g hrubé mou­ky
  • 1 vejce
  • 1 dl vody
  • sůl.
  • Na náplň:
  • 150 g hovězího masa
  • 150 g skopového nebo vepřo­vého masa
  • 1 menší cibule
  • 1 lžička soli
  • strouhanka
  • pepř.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 24.10.10 01:52

Ano, masová náplň vícedruhová chutná výtečně, a ještě když nelitujeme času a půlkolečka slepíme jako kloboučky, tato bašta nemá chybu :))

Diskuse k receptu Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

2905
753 příspěvků 24.10.10 01:52

Ano, masová náplň vícedruhová chutná výtečně, a ještě když nelitujeme času a půlkolečka slepíme jako kloboučky, tato bašta nemá chybu :))

Labužník jandule02
1089 příspěvků 13.3.09 19:36
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Šatník mám ve 3 velikostech - letní, zimní a XXL. Poslední dobou se rozhoduji o darování letního a zimního na charitu. Nosím už jen XXL. A to nepolévám smetanou, odpírám si zmrzlinu a večeřím převážně zeleninové saláty. Ach jo.

Sylvie
2302 příspěvků 13.3.09 18:26
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Výborný nápad, já jsem ale trdlo :-)

mrtvola
1394 příspěvků 13.3.09 17:40
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

No, co by? Já si vždycky pořídím kalhoty o číslo větší ;).

Sylvie
2302 příspěvků 13.3.09 17:33
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Mrtvolko, já musím počítat kalorie, přesto bohatě polévám smetanou. Co s tím? :-)

mrtvola
1394 příspěvků 13.3.09 17:14
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Když jsme u těch bramborových náplní, zkuste nahradit tvaroh bryndzou a samzřejmě přidat smaženou cibulku. Není to stylové, ale je to velmi velice jedlé, čímž chci říct, že bych se toho užral ;). Ti kdo nemusí počítat kalorie, můžou polévat lehce ohřátou, mírně přisolenou, zakysanou smetanou.

Sylvie
2302 příspěvků 13.3.09 16:11
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Mně zachutnala bramborovo - tvarohová náplň. Osolená, s cibulkou.

ji
98 příspěvků 13.3.09 14:55
Re: Pelmeně

nás naučila vařit přítelkyně pocházející z Krymu a tak jsou možná trochu jiné, než ty sibiřské. Těsto dělám z hladké mouky, náplň mleté kuřecí + vepřové, syrová cibule,sůl a pepř. Plát těsta rozkrájím na čtverce 4×4 cm, čajovou lžící doplním masem. Každý kousek přehnu napůl, vzniklý trojúhelník obtočím kolem ukazováčku a stisknu cípy k sobě. Výsledkem jsou baculaté kroužky, které zavářím do osolené vroucí vody. Jak vyplavou na povrch, je hotovo. Na talíři je dochutím usmaženou cibulkou - ne tmavou a zakysanou smetanou.
Jde to rychle a ještě rychleji mizí ze stolu.
Jiná varianta jsou vareniky, které se připravují (alespoň podle naší Larisy) těsta z hladké mouky, soli a smetany. Těsto musí být vláčné, vyyválí se na 3 mm, sklenicí se vysekají kolečka. Náplní jsou uvařené brambory rozšťouchané se smaženou cibulkou. Zbytek je stejný, jako u pelmeňů. Ale vareniky se připravují i na sladko.

kydy
99 příspěvků 13.3.09 03:33
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

To Mrtvola: Jasně, to je každýho věc… tady je to diskusní fórum. Do dneška jsem byl přesvědčenej, že bez " udělátka" nic podobnýho neudělám… ale Tvoje poznámka o hrnečku a vidličce mně, jako amatérovi, připadá přímo geniální.

Jen víc různých i protikladných námětů ze všech stran :-)

mrtvola
1394 příspěvků 13.3.09 02:37
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Ok, vzdávám se ;). Vyrábějte si pelmeně pelmenidlem a já si dál budu dělat pirožky hrnkem. 37 najednou jich sice nemám, ale stovku za hodinu udělám.

casino
4494 příspěvků 13.3.09 02:28
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Můžete si to OBJEDNAT ZDE

casino
4494 příspěvků 13.3.09 02:15
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Můžete si to http://www.reproplast.cz/…dobicky.html?…ské%20potřeby&znacka=Formičky,%20zdobičky&cenamin=0&cenamax=0&typvyp=tab

casino
4494 příspěvků 13.3.09 02:06
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Naschvál jsem to spočítal: najednou vyrobím 37 ks třícentimetrových taštiček :-)

anickav
2904 příspěvků 13.3.09 02:03
Re: Sibiřské pelmeně, mrtvuš,

videla si to Ejine udělátko? Zo srdca jej ho závidím!

mrtvola
1394 příspěvků 13.3.09 01:48
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Teda, casino, k čemu ty složitosti? Nejjednodušší je vykrojit kroužky hrnečkem a zavřít po krajích vidličkou ;).

casino
4494 příspěvků 13.3.09 00:03
Re: Sibiřské pelmeně - Eja

Zkuste dát plát těsta na to udělátko, tam kde jsou v udělátku díry dejte náplň, přiložte druhý plát a PŘEVÁLCUJTE válečkem na těsto :-) ...... Já mám tu věc pomalu 30 let; je hliníková, na nožičkách a z toho jsem usuzoval, že taštičky propadnou dolů (dokonce jsem to zkoušel přímo do hrce s vroucí vodou). Nepropadaly a když jsem jim pomáhal, tak to byly zmetky. Roky jsem ji tedy nepoužíval. Před časem, dřív než ji vyhodím jsem učinil poslední pokus. Pomůcku s naplněným těstem jsem chtěl přenést a nechtě jsem zespodu hrábl do těsta a taštička se krásně vyloupla z formy! No, lidé jsou různé :o) Teď míváme tašky co chvíli, já nejraději povidlové…

jirza
1 příspěvek 12.3.09 22:53
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

abych řekl pravdu, tak mě zaráží ta hrubá mouka. Během docela dlouhého pobytu v Rusku jsem nikde neviděl hrubou mouku, ale jen hladkou.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)- mánek

Mánku, já zase mám takové „zmačkávátko“, kam se položíš to těstové kolečko, které zavřeš a tím ten piroh mám pěkně zmáčknutý, ale to používám jen když je dělám na sladko, aby mi třeba nevytekl džem či náplň. No ale udělátka máš báječný, není nad to si všechno usnadnit viď? Pěkný víkend- slyšíš, už přichází!!! T.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Já používám tohle tvořítko na pelmeně a ravioli , které jsem si koupil na dobírku přes internet ještě s dalšími udělátky.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)- HelenaL

Helenko, to víš, že to tak rychle neumím, ale já si vyválím plát (jako na nudle) a vykrajuju skleničkou, pak si je srovnám a dávám kávovou lžičkou vždy namočenou ve dodě masové kopičky a pak jednu po druhé přehnu, konce umačkám (palcema), vzniknou měsíčky.
Tak jsem si Ti pochutnala a pořád chodím zobat, tak myslím, že mi to vydrží na celý den a zamrazovat nic nebudu, cha,cha.T.

HelenaL
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

V Rusku som pracovne strávila dva roky a pelmene ma naučila variť jedna známa - rodená Ruska. Neviem, či to tak robia aj ostatní, ale ona z cesta urobila valček s priemerom 2-3 cm, potom odrezala tenký plátok, trošku pomúčila a rozvaľkala takým maličkým špeciálnym valčekom. Urobila ich naraz asi 5, potom naplnila, potom znovu vaľkala a plnila. Náplň bola presne taká ako napísala Aussie - mäso, soľ, č. korenie a voda - tej vody bolo dosť veľa, až. Vyvaľkané kolieska sme plnili lyžičkou. Lyžička sa vždy najskôr navlhčila na okraji mäsa šťavou, ktorá tam vďaka pridaniu dosť veľkého množstva vody vznikla. Namočenou lyžičkou sme potreli okraje kolieska, aby sa cesto lepšie zlepilo. Konce vytvorených polkoliesok, či mesiačikov sme ešte spojili. Tak vznikla výsledná podoba pelmeňov, ktorú oni výstižne nazývali „kuracie ritky“. Je to dosť prácne, ale im to išlo neuveriteľne rýchlo, vraj ich bežne zvyknú robiť aj niekoľko stoviek. Ja som bola a stále som podstatne pomalšia. robievam ich asi tak 50, možno 60 kúskov pre dvoch. Manžel ich má veľmi rád, deti našťastie nie, predstava, že by som takto mala „ušúľať“ viac ako 100 ma desí.
Domáci ich podávali buď iba poliate maslom, alebo ich prelievali veľmi ostrým nálevom z ruského octa, ruskej horčice, čierneho korenia, soli a vody alebo len hustou kyslou smotanou.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Tuhle ňaminku si dělám témeř vždy, když jsem sama doma manžel je nemusí)- což je dnes, tak jdu na ně. Když jsme jezdili za rodiči, tak mi je maminka dělala a já měla pokaždé radost a pokaždé jsem si pochutnala. Když si pelmeně dělám, tak vždy víc a nějaké si zamrazím, kdyby byla chuť. Polévám je máslem, zakapu citronem a někdy si k nim dělám špenát. Moc mi připomínají dětství a mou maminku. Po mě je má velmi rád i můj synovec. T.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
RE: Aussie, Pilka

iná možnosť - veľa, veľa cibule. Skoro toľko, čo mäsa (na váhu). Umlieť spolu s mäsom, netreba pridávať vodu

Omáčka na peľmene, inšpirácia z Ruska: kyslá smotana, pretlačený cesnak, sójová omáčka - zmiešať v pomere podľa vlastnej chuti.

Aussie
45 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pilko

Tady to je (v „trochu“ větší dávce, ale zato od lidí, kteří je úspěšně vaří leta):

1/2 kg pěkného vepřového masa
1/2 kg pěkného hovězího zadního masa
2-3 cibule
cca polévkovou lžíci soli
cca kávovou lžičku mletého pepře

maso s cibulí umeleš, přidáš sůl a pepř a přileješ 2-3 dcl vody, potom vnoříš ruku a zpracováváš alespoň 5-7 minut. To zapracování vody do masa zamezí tomu svaření masa do hnusné tvrdé kuličky.

Pilka
113 příspěvků 25.1.09 03:43
Náplň ?

Maminka je dělávala a náplň byla zvláštně šťavnatá, trošku drobivá, vynikající. Vždy vyplnila celý prostor taštičky. Chtěla jsem udělat radost manželovi a uvařila jsem pelmeně podle ruské kuchařky - přibližně stejně jako tyto. Náplň ale byla hutná, tuhá a suchá, jak dřevotříska. Navíc se „smrskla“ jak už to maso dělá, a zbývalo dost nevyužitého prostoru uvnitř. Maminka už si nevzpomíná, ale údajně přidávala vždy nějaký zbytek vařeného (z polévky) nebo pečeného masa (tedy nevím, jestli mohlo zbývat nějaké maso, nejedli jsme je tak často jako teď).
Dát tučné vepřové?
Máte zkušenosti, nebo Vám chutná tuhá náplň? Poraďte, prosím.
Mějte se hezky.

Aussie
45 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Další variace od mé tety (původem Rusky) je ochutit je na talíři trochou hořčice. Případně hořčice s trochou sladké smetany.

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Salgo, na ty maličké pelmeně mám takové udělátko, velké asi jako formát A4, kovové, jsou v něm díry tvaru šestihranu s vyvýšeným ostrým okrajem. Je to originál „pelmenidlo“, které jsem před lety dostala.Na dolní plát těsta se dají kousky náplně tak, aby to odpovídalo vzdálenostem děr, položí se horní plát těsta a udělátkem se vykrojí maličké pelmeně. Jde to jako po másle. Já na ně mám nejradši všechno- trochu zředěného octa, rozpuštěné máslo a ještě smetanu. Mńam.

salgo
146 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Moje kamarádka ze Sibiře je jednou u nás připravovala. Byly vynikající, strašně malinké, asi jako nehet palce a polévaly se octovou vodou. Navíc jich udělala hodně a syrové dala do mražáku.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sibiřské pelmeně (s masovou náplní)

Tyto taštičky jsem tu jednou ochutnala na jakési ruské zábavě. Byly moc dobré. Zdejší Rusové si je máčeli v sojové omáčce.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz