Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Tomasso Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Miluji Asijskou kuchyni, bohužel ne však jejich smysl pro "pořádek a čistotu". Co mi vadí možná ještě více je, že asijské restaurace začaly ve velkém používat mrkev, ke které mé srdce také moc nepřirostlo.
Maso naložíme do sojovky, sezamového oleje, kari, chilli a solamylu, zakapeme tabascem, Poté směs důkladně pormícháme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme minimálně na 4 hodiny v lednici. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli a následně orestujeme za stálého míchání (nejlépe na pánvi wok) marinované maso společně s ořechy. Když se vám zdá, že maso bude brzy hotové, přidejte nakrouhané zelí, papriku na nudličky, houby, propraný pórek a podlijte směs vývarem. Po cca. 7 minutách smícháme směs u nudlemi. P.S.: Pro normální strávníky to je nejspíše více porcí... Ale u nás doma se hodně papá =)) Fotky budou, až budu opět vařit =D
Thajská jasmínová rýže, rýžové nudle
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Rýžové nudle s kuřečími nudličkami v kari omáčce
Thajské nemám, myslím že jsou japonské. Rozkaz, náčelníku! Vepřové se u vás asi nevede, co?
5068 příspěvků 10.2.14 09:57
Suzanko, pekne
..ale co vsetko tam mas? ja mam nove bryle
(multifokalni, neodporucam ani nepriatelovi-vidim od nevidim do nevidim, sem tam
daco zaostrim )a cez stare vidim fazulu?
..manzel ked kukne do taniera a zbaci nudle
skrizia sa mu okale a zacne na mi mluvit neznamym cizim jazykem…
…hele, aby som stihla este dake nudle pokud
jenom mele


Babo, prosim ta daj daco z tych zositkov,,nudlicky thajske vlasove ak uz smiem poprosit..na tych posledny cas ulitavam..
Jo a cinana si furt davam ku kacacie prso cele zampiony v dakej hnedozlatistej sojovej hustejsej omacke(je podavana samostatne a nie je ani husta plna skrobu ani riedka ako voda)..skvelaaa..nevie niekto ako na to?..
Šunčička? S pěkným proužkem tučného? Pro vybranou obětinu i s kostí nabízená?
Vo frajery by nebylo, ale libový bys pohledala. Tlusťoučký, to jo, to by se našlo. A lákat na perníček!!! Něco křehce masitého by nebylo…
…začnu hledat.

http://www.databazeknih.cz/…chyne-135341
Jsou celkem tři, jedna lepší než druhá.
A já je neznám
(tedy ty kuchařky) - v té době jsem měla
docela přehled (tedy to jsem si doteď myslela
)
Čínská domácí kuchyně, 3 obrazové kuchařky Panoramy z osmdesátých let, autorky Thang Jűngling a Laděna Štíbrová - malé kartičky v kroužkové vazbě, dají se sehnat v antikvariátech, když si vzpomenu, dám návod, jak je získat. Už jsem tu z nich citovala a ne sama. Jsou tam skvělé recepty!
Pardon, to patří do SZ, stydím se, ale ne moc. Tak to tu nechám i pro ostatní.
Kopru přes léto není nikdy dost!!! Tak sem s těmi recepty, už mě nebaví koprová omáčka, kopr v salátu, ryby s koprem, běloruské bramborové kuličky s koprem…
Vyzpovídej paní (nebo pana) Thang Jűngling, třeba těch receptů „pustí“ víc
Je, tak já je uvařím. Ale je to pro kopromily! Zítra, jestli to stihnu! A ještě je skvělá Koprová nať s masem!
To jsou recepty Thang Jűngling, žije v Česku.
@ucitelas, přiznání = polehčující okolnost

@tlustá bába, nezbyde, než použít zde v receptu zmíněná kuřecí prsa.
Hm… taštičky s koprem? Čínská kuchyně užívá kopr
Já bych ho směrovala spíše na Skandinávii,
sever Německa a tam okolo (losos s koprem
). Zajímavé to ale být může 
Tak jo, jsem srdce měkkého. Ale koho potom upečeme?
Kdo jste tady libovej frajer? Kdo má chuť na perníček? Uuuu!
Možná, že, tedy mohl-li bych si vybrat, tak spíše jako host. Jsem stará pečeně. po divokém koření hořknu.
Neboj, soudružko, pozvu Tě na ochutnávku, jen jestli to opravdu není starej kozel.
Určitě se dobrovolně nepřizná!
Plevelíme „čínu“, pardon, napravíme to - tak - hodně zajímavé jsou čínské taštičky s koprem, když je ho teď tolik a mladého, nedřevnatého!
Přidáno: A do namáčecí omáčky ze sojovky by si Tomasso mohl dát chilli co hrdlo ráčí!
Příspěvek upraven 15.06.13 v 15:51
@tlustá bába napsala: Asi Tě upeču ve své staré dobré peci – kvůli lepší stravitelnosti hustě špikovaného tyrolským špekem
Kousek bude již jistě starší, nalož nejdříve do marinády na několik dní
Štědře okořeň divokým kořením a upeč.
Pak požívaje sousta, hojně zalévej je dobrým červeným vínem

P. S. Perníkovou chatrč nemám, ale Ježibaba jsem

@Tomasso, ať mám názor na tvůj recept jakýkoli a nechci tě tady „vláčet v prachu“ (což už učinili jiní
), se slovy v úvodu receptu souhlasím.
Bohužel, je to nešvar v některých Asijských restauracích (ano, nadměrné
používání mrkve coby levné „barevné“ zeleniny
). Ti slušní a poctiví pak doplácejí na
ostatní „zlatokopy“ 
Asi Tě upeču ve své staré dobré peci - kvůli lepší stravitelnosti hustě špikovaného tyrolským špekem, obloženého česnekem v palicích o průměru 12 cm a plodnicemi vatovce obrovského (Langermannia gigantea), naloženými na způsob mřenky!


(No co, pohádka o Perníkové chaloupce je taky nostalgie, nebo ne?! Kdo se nebál, ať se drze přizná!)
Zpátky do mísy: graciézně v podobné úpravě chutná králíček, jen se přimlouvám za omezení chilli - a soya sosu také jen co by vánkem větérku, místo zelí mladá kedlubnička, paprika červená kvůli kráse - a rýžové nudle chválím.
Tomasso, nebuď rozčilenej, víš, kolikrát mě tady vyprali?!
Ani nedomýšlím, ale je pravda, že určitá nostalgie je z vašich příspěvků patrná.
Zocelená socialismem, přetavená dobou…že jo?

Ale no jó, copak vy.
@ucitelas
Troufnu si z pouhých 10 dkg masa vytvořit 2 statečné porce, „čína“ není o čtvrtkilovém řízku. Když je zeleninka, chutě pěkně vyvážené… je i masorád, jako já, spokojen.
@casino
Kolik druhů nudlí, tolik druhů příprav - chce to číst návod. Nedávno jsem zaperlila a vařila to, co mělo být přelito vroucí vodou. Móóóc hezky to vypadalo! Ještě, že mám ráda ty plné špajzky a od všeho dostatečnou zásobu, tak jsme nehladověli.
Masa na osobu se u vás hodně „papá“???
2452 příspěvků 13.6.13 23:42
No, třeba má autor plechovou hmm ústa, no, stejně jako já a kluk mojí dcéry (konečně jsem našla spiklence, porůznu si vyměňujeme různé pálivé omáčky a papričky, sriracha je náš nejlepší kamarád).
Jo, a máme rádi tenhle blog .
… a jak na to teď koukám, tak je to síííla
Pepř?

Myslím to byl Krampol, co použil obratu:
krojová (krojovaná?) specialita

Je to na levačku…
Kari, tabasco, 2KL!!! chilli
Solamyl asi máčený…
Jidášovo ucho pro barevné oživení
S nudlemi zkušenost nemám… Stačí jen tak přidat, nebo se dopředu musí upravit?
No vidím to na takový počeštěný krajový folklor
Tak, tak.
Pardon, ještě doplním: karí bych použila thajské a mnohem méně sojovky, nebo sojovku světlou. Mělo by to takovou mnohem rafinovanější chuť. Ale to je můj názor.

Kritizování jsem daleka.
Ještě jednou pardon, jsem nesoustředěná, Tomasso, opravdu dáváš 2 kávové lžičky chilli?
Mohu doporučit jemnou variantu pouze s mladou kedlubnou a pórkem? Velmi delikátní!
Ale vnucovat se nechci, ani nápad!
Příspěvek upraven 13.06.13 v 23:01
… na nudličky ťi-s (2×2mm) nebo hranolky tchiao (1×1cm) - ale to je muška, chybička se může vloudit…



Nevím, zda by nebylo vhodnější napřed naprudko opražit maso a až pak přihodit cibuli… Obvykle se to tak dělá, ale to je muška
„Když se vám zdá, že maso bude brzy hotové…“
Když se něco zdá, tak je to sen…
Maso (kuřecí prsa) bych dělal jen co zbělají + pár vteřin, pak bych přihodil ostatní a krátce prohodil, max 2minuty… Maso nemá pustit šťávu!
Tož tak