Recept Rajské chlebíčky

(Hodnoceno 1x) OlgaW Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Rajské chlebíčky

Úvod

Obložených chlebíčků dělám několik druhů, všechny mají vždy úspěch, ale nakonec to často vyhrávají ty nejjednodušší a celkem i málo náročné jak časově, tak finančně. Hodí se hlavně na letní období, jsou totiž velmi osvěžující.

Postup

Plátky veky namažeme majonézou, na slabé plátky pokrájená rajčata položime nahoru (rajčata krájím na V-kráječi napříč, aby byla vidět na řezu taková krajková kresba), poklademe na tenká kolečka pokrájenou cibulí, posypeme nastrouhanou Nivou nebo balkánským sýrem a ozdobíme zelenými bylinkami - petrželkou, výborně se hodí i bazalka.

Recept je z kategorií: Obložené chlebíčky

Nahlásit recept

  • 08.11.09 vloženo
  • 20662x zobrazeno

Ingredience

  • chlebíčková veka
  • rajská jablíčka
  • cibule
  • majonéza
  • balkánský sýr nebo Niva
  • petrželka nebo bazalka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 1.6.17 18:48

Recept je to výborný. Chlebíčky su osviežujúce. Použila som turecký syr. Paradajky som trošičku osolila čerstvo namletou morskou soľou.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

glama 8.5.11 15:35

Odkaz na uvaření

glama 8.5.11 15:23

Dělám ještě jednodušší.
Veku namazat máslem, na to rajčata, osolit je, pak majonézu, na majonézu nakrájenou cibuli, ideálně jarní cibulku a nakonec opepřit.
Solení rajčat je důležité, jinak jsou chlebíčky takové mdlé, nedochucené..
Děláme je celé léto..

Diskuse k receptu Rajské chlebíčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rajské chlebíčky

Eja
3882 příspěvků 4.6.17 07:46

@esk přesně tak, na dobrém chlebu jsou podle mne lepší než na bílém pečivu, vece apod.
Většinou dělám ještě víc zjednodušenou Glaminu verzi - kousky chleba velikosti plátku rajčete, ničím nemažu, rajče trochu osolím, malou lžičku majonézy, cibulku nebo pórek, nepatrně pepře z mlýnku.
Ale včera jsem přidala nahoru nadrobenou fetu a trochu pažitky a bylo to výborné.
Kreativitě se meze nekladou - základ rajče + majonéza nezklame.
:mavam:

Lyduska
384 příspěvků 3.6.17 20:07

@esk, posolenú zeleninu ani ja nemám rada, ale v tomto prípade trošku soli na paradajky som dala.

esk
124 příspěvků 3.6.17 19:25

Potvrzuji, jsou božské.
Ač nemám ráda posolenou zeleninu, dle zdejších rad jsem posolila, podávala na žitném chlebu a jsou prostě úžasné.

Eja
3882 příspěvků 11.5.11 18:51

Souhlasím s Glamou - dcera je vegetariánka, má to velmi dobře teoreticky zvládnuté, takže jsem ani nic nenamítala v těhotenství, narodil se kluk jak buk :-) . Není důvod to někomu vymlouvat, maso opravdu není pro přežití nezbytné ( u veganů už mám dost odlišný názor, ale to může být nedostatečným vzděláním v této problematice…). No na „slepice na paprice“ z plátků sojového masa je skoro k nerozeznání od „pravé“ - musím ji zase někdy uvařit.
Moje variace na recept - chleba na velikost sousta, plátek rajčete, osolit, majonéza, otočit pepřovým mlýnkem, kroužky pórku. To jsem schopna si udělat talíř třeba v deset večer, když dostanu na něco chuť, tohle nikdy nezklame.

Anitta
521 příspěvků 10.5.11 20:52

A to vsechno zavinila Anitta….! :-x Ze si mazla chlebicek veganskou majonezou a Zebulon to skoro neprezila… :mrgreen: A jelikoz ma skupinu „A“, tak by mela byt vegetarianka…neco na tom bude. Maso tedy opravdu kazdy den mit nemusim. A kdyz mam, tak drubez, morsky potvory, obcas kousek veproveho, a o to dalsi, vcetne uzenin a pastik nestojim. Take davam pozor, aby tahle masova havet nebyla krmena chemikaliemi, hormony a antibiotiky. Rekla bych, jezme, co nam chutna a koukejme, aby v tom nebyla premira nezdravosti. Je take zbytecne delat valky mezi masozravci a bylozravci, nebo se rozcilovat nad nazvy. Dulezity je obsah, z ceho je to vyrobeno, ne jak se tomu rika! :wink:

Alis
2617 příspěvků 10.5.11 11:42

A takový to byl hezký, jednoduchý a radostný recept … :-)

Pokud se budeme bavit o názvech potravin, pak se asi všichni jakž takž shodneme, že nás trochu iritují názvy jako „sójové maso“ – zvlášť, když nás jeho vyznavači budou přesvědčovat, že ho od masa nerozeznáte… To je debata o názvech, kterými to tu celé začalo. Rostlinná majonéza se mi jako název nelíbí, sojanézu už skousnu… a tak bych mohla pokračovat se vším. Dnešní doba ztratila kreativitu, co se týče vymýšlení nových názvů :-(

Pokud zabrousíme k tématu všežravců a býložravců – ano, souhlasím. Příroda nám dala úžasné tělo. Pokud chce někdo odsuzovat vegetariány a tvrdit, že jdou proti přírodě, pak by titíž měli odsoudit ty, co si tělo mrzačí, hyzdí (pro jiné formují i krášlí) propichováním uší, tetováním, piercingem… o obřízce ani nemluvě. Kdyby přece příroda chtěla, dala by nám tělo korytnačky, ne? :D

A proto nechápu, jak může někdo zatracovat volbu člověka, co bude jíst (je to totéž, jako co někomu chutná a co nechutná, co dobře tráví a co mu nedělá dobře) a zároveň obhajovat mrzačení lidského těla… :twisted:

Zpět k chlebíčkům: po celý rok se u nás objevují různé šťavnaté zeleninové chlebíčky. Jednodruhové rajčatové, kedlubnové, s ledovým salátem, s barevnými paprikami, vícedruhové s rajčaty a cibulkou, s ředkvičkami a pažitkou… tisíc kombinací dle zeleniny a stavu ledničky. Jsou efektní, osvěžující, ale občas se děsně blbě jí :lol:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.5.11 11:31

Zébulon: jj, veg nemůže být každý.
Někoho tělo to neunese. Pak je správné se vrátit k všežravosti. Tělo si řekne samo co potřebuje (občas ale nehorázně kecá ;-) :-D )
Prý krevní skupina A jsou přirození veg a tak se jejich tělo s podobným stravováním vyrovnává přirozeně. A těm lidem to svědčí.
Naopak O jsou totální masožrouti a ti by nepochybně strádali.
Já bych taky veg asi nevydržela být..Maso mám ráda, i když se bez něj obejdu. I jsem měla období, kdy jsem maso nejedla vůbec, několik měsíců, nechutnalo mi.. :-) (Jsem AB)
:mrgreen:

jolana
5068 příspěvků 10.5.11 11:14

Glamo, mne je to jedno co jedia vegetariani alebo vegani alebo hocikto a kto je kto a co je…pokial to nie je z mojho taniera. :-)
No a co tvrdia a ako dokazuju vegetariani ze to ich je sravne je hodne zavadzajuce..este aj zuby mame prisposobene na to aj to a oriesok masla sa vyplati-ono aj to maslo pomaha k tomu aby zenam fungovali spravne hormony a az pridu do veku aby neboli fuzate napriklad jednoducho povedane..jednoducho a prosto nahradzat musia! a to je bez reci predsa a vsetko ostatne su reci..a prave preto som pisala tento koment, nic proti nikomu, len pre to aby sme nezabudli na maticku prirodu a ako nas stvorila a co vsetko nam dala..:)

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.5.11 10:50

jolano, dekuji, presne tak se na to take divam.

glamo, muj syn byval vegetarian, rekneme take z ideologickych duvodu, jako tve dcery. Zabyva se ovsem velmi velmi namahavou cinnosti, je furt na cestach, provozuje narocne fyzicke ukony - a ejhle, po nekolika mesicich vegetarianskeho stravovani - a to upozornuju, ze se pohybuje v komunitach, kde se takhle lidi bezne stravuji, tak ne, ze by nevedel, jak a co jist - telo zacalo vypovidat sluzbu, zacalo protestovat a nechtelo se mu fungovat v takovem zaprahu. Takze nezbyvalo, nez se pokorne vratit k pestre vsezravecke strave. A bylo po potizich.

A na zaver chci rict, ze je mi zcela uprimne jedno, co kdo ji, nikoho nesoudim. Jen se usmivam nad sojovym salamem a sojovou majonezou. Podle me je zdrava pestrost ruku v ruce se stridmosti. Tot vse :- ).

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.5.11 09:43

Jolano - pěkný článek, podepisuji krví, jak moc souhlasím!!!
Náhražky nesnáším. Jím máslo, piji víno, mám ráda kus masa. (Ale mít ho nemusím) :-D

Vegetariáni/vegani nežijí náhražkový život, ale alternativní. Plnohodnotný, jen trochu jiný, než my ostatní.
Maso se ve výživě nahradit dá. (výživově, ne gastronomicky) Zelenina, ovoce aj. ne.

Ptala jsem se kdysi své dcery:„A to fakt už si nikdy maso nedáš? Ano kdybys umírala hlady???
A ona mi řekla:“Mami, kdybych umírala hlady, sním třeba vlastní nohu!! Ale dokud mám možnost volby, budu jíst takhle."
A to mi nezbývá než respektovat :-)

PS. Veg by ti vysvětlili na konkrétních příkladech, jak je to s naším masožravectvím (zuby, trávení aj.) Existuje na to spousta studií.
A veganství bylo dokonce uznáno odborníky jako plnohodnotná strava, vyhovující člověku v každém věkovém stádiu.
Zdůrazňuji, že správně! řízené stravování.
Ale odborník na to nejsem, jen zájemce :-D :mrgreen:

jolana
5068 příspěvků 10.5.11 00:36

Glamo, clovek je bylinozravec& masozravec od prirody a odkedy existuje… Jeho organizmus pracuje teda zijeme -teda sme! na tomto zaklade. Ak vynechame jedno alebo druhe nerobi nam to „dobrotu“…
Ak by sme to nepotrebovali ,nebudeme nahradzat daco-dacim predsa ak mame vsetko k prezitiu len z jednostrannej stravy…asi by sme sa liahli ako bylinozrave korytnacky..hm?! :-)

..daco ..jarne ..:)
http://wolprecht.blog.idnes.cz/…ahrazek.html

Pekny vecer :)

Anitta
521 příspěvků 10.5.11 00:31

Aha, zrovna jsem se chtela zeptat, co je sojove maso… :mrgreen: Zda se, ze tofu, coz nase mlada vegetarianka neji, budu muset vymyslet nejakou „nahrazku“, diky :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.5.11 00:20

Já ho nedělám, holky si vaří samy (žijí samostatně)
Ale dělají ho ze sojového masa (http://vegetarian.blog.cz/…/sojove-maso), a používají sojovou smetanu.
Jinak je to běžný segedín :-) Standartní postup .
:mrgreen:

Anitta
521 příspěvků 10.5.11 00:15

Glama, jak delas vegetariansky segedin? Prosim recept, diky :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.5.11 00:08

Jolano . nesouhlasím :-) náhražkou to je pro člověka, který maso jí..
Variantou, plnohodnotnou, je to pro vegana/vegetariána, který nic jiného nejí..
Proč se ochudit o chuť segedínu, jsem-li vegan. Jen ho udělám z „mých“ surovin (dcerky ho milují), protože jinak bych si ho dát nemohla. :-)
Trošku si hrajeme se slovíčky.
„Náhražka“ vzbuzuje dojem něčeho…levnějšího, horšího, než je pro nás to „správné“. Pro VEG ale to naše „správné“ prostě není konzumovatelné. :-D Pro ně to není náhražka, ale jediná možnost :-)

Dcery jsou veganka (12let) a vegetariánka (ještě déle) a tak si téhle problematiky všímám.
A docela mě baví občasné reakce „masožroutů“ když nechápou, že holky ten salámek nebo řízeček fakt nepozřou. A následné vychvalování dobroty a úžasu, že takovou dobrotu nechtějí…
Ale…je to úplně stejné, jako snažit se mě přesvědčit, o co přicházím, když nejím ryby :-D
Prostě je to marné, je to marné, je to marné :-D
:mrgreen:

Anitta
521 příspěvků 9.5.11 23:32

Naprosto nadherne napsano Glama :potlesk: To ja to jen tak v rychlosti odbyla… :wink:

jolana
5068 příspěvků 9.5.11 23:28

jeej Glamo :)) lubi sa mi ako si to vysvetlila..len to ma maly hacik..vies, ak vyrobim salam zo soje a nazyvam ho salamom a pozivam a pouzivam ako salam tak to je nahrazka masneho salamu pre vegosov a tych co to radi konzumuju a daju si a aj pochutia –preco nie.. a ked vyrobim majonezu a pouzivam ju ako majonezu kde sa pouziva majoneza tak to bude tak isto nahrazka..varianta je predsa len daco ine :-))..to len tak na okraj.. :-P ..ked uz mas rada nazyvat veci pravym menim tak preco nie..ja mam kamosku full vegan a hladna teda je ..aj po nahrazkach :))) a ked jej daco vyrobim tak bastii a to sa nemusim pri tych nahrazkach ani vyhrazat..a ked sa podari nahradit chut tak celkovo ako original ..ohoooo..stastna ako blcha :DD
Pekny vecer :)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.5.11 22:40

Nic ve zlém, ale „náhražkami“ to nazývá jen člověk, který tomu nerozumí a svůj způsob stravování považuje za jediný… „normální“?… :-)
Mé dcery říkají, že nebudou jíst mrtvoly, že si nebudou dělat ze žaludku hřbitov. Váže se k tomu i spousta jiných postojů a názorů. Není to samoúčelné.. Je to životní postoj.
Ony a jim podobní, to rozhodně „náhražkami“ nenazývají…jsou to prostě různě zpracované rostlinné potraviny.. Zpracované do různých podob. Jsou salámy náhražkami masa? Jsou sýry nebo jogurty náhražkami mléka?
Ne…je to jen různě zpracovaná základní surovina. A stejné je to se sojou např.
Mně sojový salám taky nechutná. Ale vegetariánům ano. A chutná jim ne proto, že ho výrobce nazval „salámem“, ale proto, že je ze soji.. a není z masa.. A majonéza je vyšlehaný krém jako základ studených omáček. Nazvat to majonézou je jen způsob, jak rychle přiblížit zákazníkovi, jakou konzistenci či použití má čekat.
Nejsou to „náhražky“ ale VARIANTY.
Občas se musím usmívat nad takovým nepochopením..ale chce to jen podívat se na věc z jiné strany než jen ze své a respektovat preference druhých.. :-)
:mrgreen:

Anitta
521 příspěvků 9.5.11 21:57

Zebulon, rekla bych, ze organicky, nebo jak vy rikate - bio - sojovy protein a kvalitni olej, v mem pripade z hroznovych seminek, je rozhodne zdravejsi, nez ta vase „real“ majoneza :mrgreen:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.5.11 19:04

Anitto, pochopila jsem, ze nejsi vegetarianka, ale musim se proste nad temi nahrazkami usmivat. Nekdo se rozhodne byt vegetarianem a pak si kupuje sojovy salam, ktery vypada a chutna jako nejhorsi junior, nebo „majonezu“ vyslehanou z oleje a sojovych proteinu.

Anitta
521 příspěvků 9.5.11 18:33

Tak jste mi opet dali napad! :-) Zacinaji vedra, tyhle chlebicky budou prima.
A budou bez masla, s organickou Vegenaise (majoneza pro vegetariany) i kdyz vegetarian nejsem, jinou majonezu stejne nejim, tak mi tahle chutna a Feta cheese, nejaky zeleny nahoru, solit se nebude, ale mam rada barevny pepr a cayenne, neco z toho pouziju, uz se tesim :-D

Alis
2617 příspěvků 9.5.11 13:16

Patřím mezi ty, které jsou na soli závislí. Proto mě dnes potěšil článek na Seznamu:

http://www.novinky.cz/…i-vedci.html

:-)

Prostě každý extrém je škodlivý :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.5.11 08:22

Pozor děvčata..pokud dáváte balkán nebo nivu, solit opravdu nemusíte. Ale pokud děláte rajské chlebíčky ala já, na másle, čistou majonézu a cibulku či pažitku, tam se solit musí. Majonéza není tatarka a je ochucená jen veeelmi decentně. U těchto mých chlebíčku je posolení rajčat nezbytné. Jinak jsou mdlé chuti…

Frantiska
927 příspěvků 9.5.11 08:15

esme :) taky mi prijde, ze u nas se zbytecne moc soli

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.5.11 01:14

Ano, esme, nejen nazor ! Ale i chutove bunky , ktere si neumi predstavit krmi (chlebicky s rajskym ) a kralovstvi bez soli. U nas je totiz SUL NAD ZLATO :-P

esmeralda
4813 příspěvků 9.5.11 00:03

Nevím odkud je OlgaW. Možná také ze země kde se nesolí tak jako v ČR.
Vždyť ty sýry a někdy i majonéza obsahují soli dost. I rajčata obsahují sůl. Ve 100 gramech asi 11 miligramů.
Ve svém životě jsem měla několikrát jídlo, které by bylo chutné kdyby nebylo přesolené.
Ale každý má na to asi jiný názor.
Recept je moc pěkný, ale pro mě bude nezměněný - bez přidání soli.

dag
544 příspěvků 8.5.11 18:50

Rajské chlebíčky jsou opravdu výborné.
Mám ale několik změn. Místo majonéozy, mažu plátky veky máslem. Místo cibule dávám pažitku a nedávám sýr.Neříkám, že se sýrem nejsou dobré, ale i bez něho, tedy jednodušší jsou skvělé.
Poznámku o osolení pokládám za důležitou.
Dostala jsem na ně, teď v neděli podvečer chuť,ale doma není veka. Tak až zítra.
Jen tak mimochodem, škoda že kupované veky jsou tak mizerné.

Příspěvek upraven 09.05.11 v 07:46

casino
4497 příspěvků 8.5.11 17:13

Hmmm, suši mám rád, ale na hlad je skutečně lepší toto,
nebo t o t o či TOTO :mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.5.11 16:20

ANO ! Hlad je lepsi nez sushi se zelenym koriandrem :lol: :lol: :lol:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.5.11 16:13

Wydro…i bez těch rajčat, cibule, másla a chleba je to pořád lepší než sushi… :wink:
:mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.5.11 15:42

glama, ono jen chleba s maslem a platkama rajcat, koleckama cibule , posolit a kam se hrabe sushi (brrr) :-P

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.5.11 15:23

Dělám ještě jednodušší.
Veku namazat máslem, na to rajčata, osolit je, pak majonézu, na majonézu nakrájenou cibuli, ideálně jarní cibulku a nakonec opepřit.
Solení rajčat je důležité, jinak jsou chlebíčky takové mdlé, nedochucené..
Děláme je celé léto..

Wolfg
584 příspěvků 8.2.10 17:19
Re: Rajské chlebíčky

Recept je geniální ve své jednoduchosti a co víc, dobré chuti netřeba si přát. Komu vadí ostrá chuť cibule, zkuste pokapat rajské tatarkou, na ni pažitku a je tu pohlazení i pro oči

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.11.09 15:55
Re: Rajské chlebíčky

tyhle mám také ráda. Jsou výtečné i s Eidamem, ale dělám je bez cibule, je pro nás příliš těžká. Zkusím cibuli spařit, to se mi osvědčilo do pomazánek.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz