Recept Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

Andrzej Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, jak na placki ziemniaczane. Wyłożyć na sitko perlonowe i odsączyć z nadmiaru wody. Boczek pokroić na drobne kawałki przesmażyć, dodać pokrojoną drobo celulę. Usmażyć na rumiano. Dodać odsączoną pulpę ziemniaczaną i mieszając dokładnie całość krótko przesmażyć z boczkiem i cebulą, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny. Posolić i popieprzyć do smaku. Wystudzić. Z ciasta na pierogi (ja robię z mąki i gorącej osolonej wody) wałkowaćplacuszki, nakładać farsz ziemniaczany i formować pierogi. Gotować jak każde inne pierogi. Podawać na gorąco polane skwarkami Pracovní postup: Na vál nasypeme mouku, uděláme důlek, do důlku vyklepneme vejce a co největším nožem zapracujeme. Těsto dál zpracováváme rukou, až je vláčné, dobré je přidat trochu teplé vody. Těsto dáme odpočinout pod kastrolek. Brambory oloupeme a ustrouháme na jemném struhadle. Přes cedník nebo klůcek vymačkáme vodu do sucha. Bůček nakrájíme na kostky a na pomalém ohni vypustíme tuk, cibulku necháme v tom tuku zrůžovět a přimícháme bramborovou hmotu. Prosmažíme, aby se vše propojilo a bramborové testo ztratilo syrovost. Posolíme, opepříme. Necháme zchladnout. Odpočaté těsto rozdělíme cca na tři kousky a vyválíme placek na stéblo tenký. Nedáváme schnout, ale vykrajujeme nožem čtverce nebo tvořítkem kolečka, která plníme připravenou plnkou, přehneme těsto a prsty postiskáme okraje tak aby se spojily. Vhazujeme do vřící osolené vody a vařené vybíráme cedníkem. Podáváme přelité horkými škvarky.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 30.07.09 vloženo
  • 6335x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 20-30 dkg wędzonego boczku (wg. uznania)
  • sól, pieprz
  • ciasto na pierogi
  • SUROVINY:
  • 1 kg brambor
  • 2 - 3 cibule
  • 250 - 300 g uzeného boku nebo prorostlé slaniny - Oravská, Gazdovská
  • sůl, pepř
  • Nudlové těsto
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 - 2 vejce
  • 1 - 2 PL teplé vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

be04565
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.9.10 16:34
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska - casino

Nu, asi nejsem tak dobrý ajťák :). Ale jinak nemám problém doplnit tu diagnózu, jasně, dle této definice jsem nejen blbec a nejen kvadrát, ale ještě umocněno na vícero, protože ty mezery se mi nestaly poprvé. A ani podruhé :). Zkusím si to napsat na čelo a vtloukat do hlavy …

casino
4496 příspěvků 10.9.10 15:40
Viktore!!!

No, na diagnozou ajťáka (jak píšete ve svém profilu), úchylka dost neobvyklá :) Ale stát se to může. Na druhou stranu, je jakási průpovídka o tom, kdo že to je, co „… udělá stejnou chybu dvakrát“ O spácháni dalších pochybení už ani rčení neuvažuje, takže se zřejmě vymykáte i těm třem tečkám :-()))
Nevím, co vám „na mezery“ poradí kolegyně… Když dovolíte, já bych vzhledem k tomu že se Vaše komentáře dobře čtou, měl jednoduché řešení: Vyplnit mezeru textem :-))))))))

be04565
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.9.10 11:02
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

a doprčic, zas ty mezery

be04565
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.9.10 11:02
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

hm, tak tohle je fakt dobrota … varianty Macieja či Wroclawskie taky žeru, Pierogi podlaskie jsou terminus technicus, chybí mi tu jediné - podávat se má se sosem ogorkowym … :)

Sylvie
2302 příspěvků 6.10.09 22:44
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

Alis,
těsto dělám v domácí pekárně a vykrajuju takovým tím vykrajovátkem na taštičky. Můžu Ti doporučit ty brambory do náplně, moc jsem tomu nevěřila, ale moc mi tam chutnají. A dlouho se nevaří, řekla bych, že jde o chvilku. Dělala jsem je naposledy v červenci, tak přesněji nevím. Škvarky jsem nedala, polévali jsme je zakysanou smetanou a dávali ještě myslím smaženou cibulku.
A ještě, místo uzeného (to nemám v náplni ráda) jsem dala k těm bramborám tvaroh - podle Miloše (má podobný recept v deníčku)
Pěkný večer
Míša

Alis
2617 příspěvků 6.10.09 21:23
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

krásný recept, nějak mi utekl… Míšo, poléváš vždy škvarky? Škvarky u nás doma nikdy nejsou, mám zkusit slaninu? Nebo to zelí, jak říká Soňa?

Je to asi docela piplačka, jak dlouho se s tím děláte? A jak dlouho se vaří?

Zdravím
Alis

Sylvie
2302 příspěvků 6.10.09 19:47
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

Zkoušela jsem pirohy smažit i péct, ale stejně nejraději mám ty vařené. Po těch bych se utloukla. Jen tak trošku na talířek…

dejwyd
24 příspěvků 9.9.09 19:53
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

Noskovice:
to, že to podlít dušeným zelíčkem sice jde (případně to dušené zelí přidat přímo do pirohů), to je pravda. Ale pak to jsou pierogi Macieja či wroclawskie, tedy alespoň podle toho, jak se prodávají ve Varšavě či Katowicích, ve Worclavi jsem je neměl, možná by se tam divili, ale to je jak s bulharkou pomazánkou a Bulhary :-). Ale nic ve zlém, i s tím zelím (předpokládám kyselým) je to fakt dobrota.

dejwyd
24 příspěvků 9.9.09 19:41
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

Ech, po dlouhé době mám tu čest napsat, že s tím, co je tu napsáno souhlasím snad doslova :-). Přítelkyně je z Bialehostoku, no a ty pirožky odtam jsou snad úplně přesně, jak se tu píše :-). Hádat se mohu jen o to, zdali se to zalívá pěti či šesti škvarky (žert, prosím…). A je to fakt dobrota. Ve Varšavě se něco podobného dělá nedaleko Krakovského předměstí směrem na starý rynem, ulice vpravo (název mi vypadl, až jej zjistím, doplním) stojí to 12 zlotých a fakt je to i tam dobrota :-)

noskovice
1322 příspěvků 3.8.09 23:11
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

Já jsem zapoměla napsat, že by to šlo polít škvarkami a podušeným zelíčkem. Moc hezký recept.

noskovice
1322 příspěvků 3.8.09 23:09
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska-srimpiku,

on je ještě mladý, perspektivní ..... muž. Kdybys byla blíž, docela určitě by Tě uhranul. Po tom, cos mu napsala, s ním nebude k vydržení. Ach jo! :-))))))
Přileť a uvidíš. Zdraví Tě Soňa.

srimpik
166 příspěvků 3.8.09 20:16
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska...Milosi,

vidim v Tobe, a to i ze vzdalenosti 8tisic km, chytreho a inteligentiho muze…rada mam Tve recepty a komentare..
Pekne letni dny
Jarka

zlata
1200 příspěvků 3.8.09 06:13
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

Pracovala jsem onehdá s Polkou, bezvadnou to ženskou a ta byla pokladnicí receptíků, pak si šla do důchodu a bylo po doslova „krásných poetických časech“ … , její „Bigos“ je nezapomenutelná dobrota, ale u nás v rodině asi jen já „dětové a moje vnucišťata“, havčovi se moc nechce, on nemusí tu smetanu zakysanou (i … ů), ale …i tam v těch krajinách musí být krásně jako v v těch mých Kašperkách

ma
8 příspěvků 3.8.09 04:11
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

Nebyl by recept na bílé kluzky - z vařených brambor ? Díky Marcela

zlata
1200 příspěvků 31.7.09 19:26
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska .. Miloši,

jsi pokladnice, díky.

gmp
1603 příspěvků 30.7.09 23:14
Re: Pierogi z Podlasia , Pirohy z Podlaska

Podlasie - kraj na severovýchodě dnešního Polska. Województwo podlaskie, o ten kraj se od pradávna přetahovala Rus s Litvou a Mazurami. Po podpisu Unii lubelskiej bylo Podlasie zahrnuto do zemí Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Čas šel dál a zem byla znovu rozdělena mezi Prusy, Rakousko a Rusko. Až po 1. svět. válce se opět vrátilo do Polska. Krajským městem je Bialystok. Je to krajina ještě jen málo dotčená průmyslem, 40% území kraje je chráněnou krajinou oblastí. Na Podlasiu jsou čtyři národní parky, z nich asi u nás bude nejznámější ten Białowieski Park Narodowy . Miloš

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Karbanátky Karbanátky
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz