Recept Pečená krůta

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pečená krůta

Postup

Krůtu očistíme, osolíme, můžeme přidat i trochu speciálního koření na krůtu (nebo na kuře, popřípadně i trochu grilovacího koření), prsíčka a stehna prošpikujeme hranolky slaniny, ze stehen odstraníme tvrdé šlachy. Krůtu potřeme částí rozehřátého másla, vložíme jí na pekáč, podlijeme drůbežím vývarem a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme za občasného přelití výpekem, podlití vývarem a potření máslem. Až jedna strana zezlátne, krůtu obrátíme a dopékáme ji i z druhé srany. Ke konci pečení obložíme zbylými plátky slaniny, aby se maso příliš nevysoušelo. Stále však potíráme máslem. Krůtu pečeme zpočátku přikrytou pekáčem nebo alobalem a až ke konci pečení ji odkryjeme a necháme zezlátnout. Měkké maso vyjmeme a naporcujeme.Výpek zalijeme vodou, rozmícháme, napečenou šťávu seškrábneme, přidáme lžíci másla a společně povaříme. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem přelitým šťávou a se zeleninovým salátem nebo kompotem.

Recept je z kategorií: Drůbež

Nahlásit recept

  • 24.03.04 vloženo
  • 103166x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 menší krůta
  • sůl
  • 200 g másla
  • 150 g slaniny
  • drůbeží vývar z kostky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

parles 26.2.14 11:03

Krocan byl větší! A toto je speciální porce pro znalce a silnější povahy, navíc z každého krocana jen jediná! Pečený krocaní biskup a k tomu knedlíky k mastným jídlům od Mánka a Oldovo karamelové zelí.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Pečená krůta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pečená krůta

daduuja
1145 příspěvků 19.8.14 10:05

V Norsku asi vyslechtili 1,5kg kruty, nebo Nira nemela brejle :-)

gegina
358 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená krůta

Právě dojedeno a moc jsme si pochutnali. Jen jsem k máslu přidala ještě trochu Hery. Podávalo se s chlupatýma knedlíkama a se zelím. Prostě dobrůtka :o)

petrunka
102 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená krůta

hezke svatecni dopoledne.
neporadil by mi nekdo jak z krutich stehen odstranit ty tuhe slachy? jsme to ted zkouseli, ale nejak to nejde. kdyz to narizeneme u tech nozicek, tak jsou ty slachy videt, ale uz se nedaj vytahnout. asi by to chtelo nariznout jeste tam,kde konci, ale to nevim, kde je a zase nechci mit tu krutu celou rozrezanou :)
dekuji za radu.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená krůta

pokrm typický pro Den Díkůvzdání, že?…doma připravujeme jen krůtí řízky koupené jako polotovar…protože celou krůtu bychom jedli asi týden… :-))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz