Recept Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Opět jeden po babce. Patlažány rozuměj lilek vejčitý.

Postup

Rýži propláchneme v horké vodě a dáme do kastrolu na kousek tuku, zalijeme horkou vodou a dusíme do měkka.
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme posekanou zelenou papriku, na to dáme okořeněné a osolené maso.
Vše zalijeme polovinou kyselé smetany a dusíme asi 30 minut.
Necháme prochladnout a vmíchame celá vejce a vychladlou rýži.
Patlažán (lilek) očistíme, oloupeme, pokrájíme na plátky asi 1 cm silné, které obalíme v mouce a vysmažíme na oleji.
Do pekáčku nebo ohnivzdorné misky dáme vrstvu masité kašoviny, kterou poklademe plátky opečených patlažánů (lilků), pokapeme smetanou a dáme zase kašovinu.
Na konec poslední vrstvu poklademe na kolečka nakrájenými rajskými jablíčky.
Vše pokapeme smetanou a zapečeme v trobě do zlatova.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.07.09 vloženo
  • 5460x zobrazeno

Čas přípravy

  • nezjištěno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 60 dkg patlažánů (lilku)
  • 3 vejce
  • 6 dkg mouky
  • 10 dkg másla nebo oleje
  • 4 rajská jablíčka
  • sůl, pepř
  • 1/2 šálku kyselé smetany
  • Nádivka:
  • 1/2 kg mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 3 dkg sádla
  • 1 zelená paprika
  • 10 dkg dušené rýže
  • 3 dkg slaniny
  • sůl, pepř
  • 1 vejce.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
zlomax
426 příspěvků 07.08.09 15:06
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)-lilkomania

Původně recept od mojí babky jsem s překvapením našel ve dvou kuchařkách.
První je: „Vaříme zdravě,chutně a hospodárně“, kolektiv autorů, první vydání 1956.
Vydalo Státní zdravotnické nakladatelství, n.p. Praha.
Druhá je: Přepracované vydání té první. Vydalo Avicenum 1990.
Moja babča to měla jen přepsáno v sešitě! Zrada!!

 
lilkomania
8 příspěvků 07.08.09 05:43
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Přijde mi to strašný mišmaš. Některé suroviny z balkánu, jiné střdoevropské, dohormady tak trochu pejsek a kočička a ten patlažán se v tom nějak ztrácí, ne?

 
zlomax
426 příspěvků 06.08.09 20:01
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)-Iva

Boj jsem přežil, jak tady na forku, tak i v Kauflandu. Teda takzvaně jsem jako exot nechán na dožití. Ale ber to vše s úsměvem. Sice mě to vše na pár hodin rozhodilo, oklepal jsem se a už zase otravuji. A ještě budu! Ha ha ha!!

 
Alis
2617 příspěvků 06.08.09 19:24
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

stručný výtah z Domácí kkuchařky M.D. Rettigové:
zemčata (brambory), kelruby (kedlubny), hromový kořen (chřest), vodňatka (bílá ředkev), buding (puding), kolník (tuřín), ťopan (krocan), zelené boby (fazolky), patližán (baklažán, lilek) :-)))

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.08.09 19:00
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)-zlomax

přežil jsi boj s důchodci?
Jinak Moussaka v Řecku neobsahuje rýži, nýbrž se vrství brambory, mleté jehněčí maso kořeněné mimo jiné novým kořením a skořicí (kupuji jako suvenýr hotovou kořenící směs), lilky a hojně se zalévá bešamelem.
Tento recept znám jako džuveč.

 
zlomax
426 příspěvků 25.07.09 13:08
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

No to jsem si zase naběhnul! Koukám,že to budu mít stále na tapetě! Že já trubka raději nedržel klapačku. Jdu se uklidnit do fronty s důchodcema před Kaufland.
Jo a pěkný víkend všem!

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.07.09 06:59
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží - Svato,

věřím. Jenom jsem se s tímto slovem nikdy nesetkala.
Jestli to není tím že pocházím až z té druhé polovice minulého století. Ha ha.

 
zlomax
426 příspěvků 24.07.09 19:44
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Milé dámy,nevím odkud se tento název vzal,ale pokud patlažány zadáte do Googlu,zjistíte kolik kuchařek ho používá.

 
svato
1416 příspěvků 24.07.09 18:22
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka) - Esmeralda,

kašovina je naopak úplne starý výraz, stretla som sa s ním len v kuchárskych knihách z prvej polovice minulého storočia.

 
esmeralda
4813 příspěvků 24.07.09 07:36
Re: Moussaka

Patlažány je asi oblastní název.
Můj partner který pochází ze západu Čech říká že jeho babička tak nazývala lilky.

K této krmi se hlásí Řekové, Balkánci, Střední východ a teď vidím že i Češi.

Člověk se naučí něco nového každý den.
A nové slovo: kašovina.

 
jolana
5064 příspěvků 24.07.09 05:33
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Patlazany su prevzane z arabciny ( ti to prevzali od perzanov), a v arabskom jazyku sa to akosi tak dako zda cudzincovi na ucho/pocutie .....
Osobne som sa naucila spisovnejsie a spravnejsie vyslovovat podla " bed en dzan" co je lahke na zapamatanie a znamena to " dom pre dzina" …pozor, to ale neznamena ze baklazan/bedendzan znamena dom pre dzina!-je to len moja osobna kosmeticka uprava ;-)) ..to d totizto nie je ako nase d ale daco ine, jazyk sa pri vyslovovani dava dopredu, ani e nie je ciste e ..
Pred upravou som tam hatlala daco podobne nazvu receptu a to patlanzan a castokrat sa na mna kukali co asi tak chcem kupit…;-))

 
mrtvola
1394 příspěvků 24.07.09 05:19
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Vážený pane inženýre, znám více receptů na musaku. Ano, je pravda, že některé se zalévají bešamelem, ale většina z nich uvádí jen jogurt a vejce, případně kysanou smetanu a vejce. Eia ergo, vaše kategorické tvrzení není zcela přesné.

 
kamilio
551 příspěvků 24.07.09 03:56
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Jamalalicha? Jamalalicha. Jamalalicha, i paprťála, chánua, chánua, e chánua, e chánu, džalala, džalala-a, a paprťála. … patláma, patláma, patláma a žbrluch!

Ale k věci. Drobná připomínka - musaka se vyznačuje tím, že vrstvy surovin jsou předvařeny, předsmaženy, předpečeny a pod. a pak se to zalévá bešamelem. Takže recept dobrý, až na tu musaku.

 
mrtvola
1394 příspěvků 24.07.09 03:01
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Tak to Ti nepovím, protože mám české překlady z první republiky :-). Jméno překladatele je cudně zamlčeno, takže vše jde na vrub nebohému autorovi. Pikantní je odkaz u lžičky curry, použité v jednom receptu. Neznámý překladatel žádá p.t. čtenářstvo, aby mu odvážlivec, který uvedené množství použije sdělil následky.

 
Bali
1254 příspěvků 24.07.09 02:07
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

A jak to tedy ten Pomiane říkal ve francouzštině?

 
mrtvola
1394 příspěvků 24.07.09 01:32
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Jo, a ten recept vypadá moc hezky.

 
mrtvola
1394 příspěvků 24.07.09 01:29
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Pan Pomian používá dokonce i výraz „patližán“. Nikdy jsem nezjistila, zda kvůli patlání.

 
kokoska
97 příspěvků 23.07.09 23:30
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

patlažány :-))))) tak to je hezké.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz