Recept Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Opět jeden po babce. Patlažány rozuměj lilek vejčitý.

Postup

Rýži propláchneme v horké vodě a dáme do kastrolu na kousek tuku, zalijeme horkou vodou a dusíme do měkka.
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme posekanou zelenou papriku, na to dáme okořeněné a osolené maso.
Vše zalijeme polovinou kyselé smetany a dusíme asi 30 minut.
Necháme prochladnout a vmíchame celá vejce a vychladlou rýži.
Patlažán (lilek) očistíme, oloupeme, pokrájíme na plátky asi 1 cm silné, které obalíme v mouce a vysmažíme na oleji.
Do pekáčku nebo ohnivzdorné misky dáme vrstvu masité kašoviny, kterou poklademe plátky opečených patlažánů (lilků), pokapeme smetanou a dáme zase kašovinu.
Na konec poslední vrstvu poklademe na kolečka nakrájenými rajskými jablíčky.
Vše pokapeme smetanou a zapečeme v trobě do zlatova.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.07.09 vloženo
  • 5399x zobrazeno

Čas přípravy

  • nezjištěno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 60 dkg patlažánů (lilku)
  • 3 vejce
  • 6 dkg mouky
  • 10 dkg másla nebo oleje
  • 4 rajská jablíčka
  • sůl, pepř
  • 1/2 šálku kyselé smetany
  • Nádivka:
  • 1/2 kg mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 3 dkg sádla
  • 1 zelená paprika
  • 10 dkg dušené rýže
  • 3 dkg slaniny
  • sůl, pepř
  • 1 vejce.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
zlomax
426 příspěvků 07.08.09 15:06
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)-lilkomania

Původně recept od mojí babky jsem s překvapením našel ve dvou kuchařkách.
První je: „Vaříme zdravě,chutně a hospodárně“, kolektiv autorů, první vydání 1956.
Vydalo Státní zdravotnické nakladatelství, n.p. Praha.
Druhá je: Přepracované vydání té první. Vydalo Avicenum 1990.
Moja babča to měla jen přepsáno v sešitě! Zrada!!

 
lilkomania
8 příspěvků 07.08.09 05:43
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Přijde mi to strašný mišmaš. Některé suroviny z balkánu, jiné střdoevropské, dohormady tak trochu pejsek a kočička a ten patlažán se v tom nějak ztrácí, ne?

 
zlomax
426 příspěvků 06.08.09 20:01
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)-Iva

Boj jsem přežil, jak tady na forku, tak i v Kauflandu. Teda takzvaně jsem jako exot nechán na dožití. Ale ber to vše s úsměvem. Sice mě to vše na pár hodin rozhodilo, oklepal jsem se a už zase otravuji. A ještě budu! Ha ha ha!!

 
Alis
2617 příspěvků 06.08.09 19:24
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

stručný výtah z Domácí kkuchařky M.D. Rettigové:
zemčata (brambory), kelruby (kedlubny), hromový kořen (chřest), vodňatka (bílá ředkev), buding (puding), kolník (tuřín), ťopan (krocan), zelené boby (fazolky), patližán (baklažán, lilek) :-)))

 
iva  06.08.09 19:00
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)-zlomax

přežil jsi boj s důchodci?
Jinak Moussaka v Řecku neobsahuje rýži, nýbrž se vrství brambory, mleté jehněčí maso kořeněné mimo jiné novým kořením a skořicí (kupuji jako suvenýr hotovou kořenící směs), lilky a hojně se zalévá bešamelem.
Tento recept znám jako džuveč.

 
zlomax
426 příspěvků 25.07.09 13:08
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

No to jsem si zase naběhnul! Koukám,že to budu mít stále na tapetě! Že já trubka raději nedržel klapačku. Jdu se uklidnit do fronty s důchodcema před Kaufland.
Jo a pěkný víkend všem!

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.07.09 06:59
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží - Svato,

věřím. Jenom jsem se s tímto slovem nikdy nesetkala.
Jestli to není tím že pocházím až z té druhé polovice minulého století. Ha ha.

 
zlomax
426 příspěvků 24.07.09 19:44
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Milé dámy,nevím odkud se tento název vzal,ale pokud patlažány zadáte do Googlu,zjistíte kolik kuchařek ho používá.

 
svato
1415 příspěvků 24.07.09 18:22
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka) - Esmeralda,

kašovina je naopak úplne starý výraz, stretla som sa s ním len v kuchárskych knihách z prvej polovice minulého storočia.

 
esmeralda
4813 příspěvků 24.07.09 07:36
Re: Moussaka

Patlažány je asi oblastní název.
Můj partner který pochází ze západu Čech říká že jeho babička tak nazývala lilky.

K této krmi se hlásí Řekové, Balkánci, Střední východ a teď vidím že i Češi.

Člověk se naučí něco nového každý den.
A nové slovo: kašovina.

 
jolana
5064 příspěvků 24.07.09 05:33
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Patlazany su prevzane z arabciny ( ti to prevzali od perzanov), a v arabskom jazyku sa to akosi tak dako zda cudzincovi na ucho/pocutie .....
Osobne som sa naucila spisovnejsie a spravnejsie vyslovovat podla " bed en dzan" co je lahke na zapamatanie a znamena to " dom pre dzina" …pozor, to ale neznamena ze baklazan/bedendzan znamena dom pre dzina!-je to len moja osobna kosmeticka uprava ;-)) ..to d totizto nie je ako nase d ale daco ine, jazyk sa pri vyslovovani dava dopredu, ani e nie je ciste e ..
Pred upravou som tam hatlala daco podobne nazvu receptu a to patlanzan a castokrat sa na mna kukali co asi tak chcem kupit…;-))

 
mrtvola
1394 příspěvků 24.07.09 05:19
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Vážený pane inženýre, znám více receptů na musaku. Ano, je pravda, že některé se zalévají bešamelem, ale většina z nich uvádí jen jogurt a vejce, případně kysanou smetanu a vejce. Eia ergo, vaše kategorické tvrzení není zcela přesné.

 
kamilio
548 příspěvků 24.07.09 03:56
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Jamalalicha? Jamalalicha. Jamalalicha, i paprťála, chánua, chánua, e chánua, e chánu, džalala, džalala-a, a paprťála. … patláma, patláma, patláma a žbrluch!

Ale k věci. Drobná připomínka - musaka se vyznačuje tím, že vrstvy surovin jsou předvařeny, předsmaženy, předpečeny a pod. a pak se to zalévá bešamelem. Takže recept dobrý, až na tu musaku.

 
mrtvola
1394 příspěvků 24.07.09 03:01
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Tak to Ti nepovím, protože mám české překlady z první republiky :-). Jméno překladatele je cudně zamlčeno, takže vše jde na vrub nebohému autorovi. Pikantní je odkaz u lžičky curry, použité v jednom receptu. Neznámý překladatel žádá p.t. čtenářstvo, aby mu odvážlivec, který uvedené množství použije sdělil následky.

 
Bali
1254 příspěvků 24.07.09 02:07
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

A jak to tedy ten Pomiane říkal ve francouzštině?

 
mrtvola
1394 příspěvků 24.07.09 01:32
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Jo, a ten recept vypadá moc hezky.

 
mrtvola
1394 příspěvků 24.07.09 01:29
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

Pan Pomian používá dokonce i výraz „patližán“. Nikdy jsem nezjistila, zda kvůli patlání.

 
kokoska
97 příspěvků 23.07.09 23:30
Re: Patlažány zapečené s masem a rýží (Musaka)

patlažány :-))))) tak to je hezké.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz