Recept Paštika z krůtích jater, provedená rozjívenou bábou
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Vím, že je tu spousta paštik, tak mi snad odpustíte další. Navíc, jestli se nemýlím, žádná není z krůtích jater a žádná tolik neholduje alkoholu. Začalo to pošilháváním po Zébulonině receptu Paštika z kuřecích jater na způsob foie gras a po griotce, což probíhalo zároveň a nehodlalo se to oddělit. Pozor!: paštika je velmi jemně nasládlá, což umocníme cibulovou marmeládou. Druhý pozor: paštiky je opravdu hodně - pro velikou rodinu. Třetí pozor: na tu griotku!
Postup
Na 2 lžících másla zpěníme posekanou cibuli, přidáme pokrájená krůtí játra a zprudka osmahneme. Pak přidáme bílé víno a čerstvě umletý pepř a společně podusíme. Hotová játra osolíme a do pánve (už mimo zdroj tepla) přidáme asi 1/3 másla. Játra necháme trochu zchladnout, vložíme je do mixéru a mixujeme a mixujeme. Během mixování přidáváme povolené máslo, koňak a na závěr griotku. Dosolíme, je-li potřeba. Výsledným produktem by měl být hladký krém. Mezitím si podle návodu na výrobku připravíme želatinu - 1 1/2 dl kuřecího vývaru přivedeme k varu, odstavíme, vmícháme práškovou želatinu a když se rozpustí, přilijeme zbytek studeného vývaru. Touto kapalinou postupně "vyplachujeme" formu na paštiku. Každou vrstvu necháme rychle zchladit v lednici. Na dno formy vložíme "vzhůru nohama" ozdobně bylinky, třešně a barevný pepř a celé dílo opatrně zalijeme vyšší vrstvou želatiny. Necháme vychladit. Nakonec do formy přidáme paštiku, povrch uhladíme a paštiku zalijeme zbytkem želatiny a dáme do druhého dne uležet. Druhý den formu na pár vteřin vložíme do horké vody a paštiku vyklopíme na mísu. (Pokud to nepřeženete s ohříváním jako já, budete mít paštiku v krásném "skleněném" kabátku.) K paštice podáváme bílý, nasucho opečený toustový chléb, máslo a cibulovou marmeládu, víno růžové suché nebo lehké červené. Cibulová marmeláda: kolečka červené cibule se špetkou soli chvíli povaříme ve vodě, pak přidáme ocet a hnědý cukr a vaříme do zhoustnutí, až nám cukr téměř začne karamelizovat. Cibule by měla zůstat trochu "skleněná". Trošičku jiný recept na tuto marmeládu sem vložil již Possum. https://www.labuznik.cz/recept/cibulova-marmelada/
- 26.05.13 vloženo
- 10382x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 1/4 hodiny
Počet porcí
- 12 porcí
Ingredience
- Paštika:
- 70 dkg krůtích jater (objevených v mrazáku)
- 2 velké červené cibule
- 40 dkg másla pravého
- 2 dl bílého vína dobré jakosti
- 1/2 dl koňaku
- 1 1/2 dl griotky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Na parádu:
- 4 dl kuřecího vývaru (lze použít i z kostky)
- 1 sáček želatiny v prášku
- šalvějové lístky, kandované třešně, barevný pepř, petrželka, tymián a co vás napadne
- Cibulová marmeláda:
- 2 velké červené cibule
- 1/2 dl vody
- 2 pol. lžíce obyčejného octa
- sůl
- 3 vrchovaté pol. lžíce hnědého cukru
- čerstvě mletý pepř (chcete-li i chilli)
Doporučená příloha
opečený toustový chléb
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku7.6.16 08:33
Tentokrát divoká varianta z dančích jater s portským a koňakem, nabízená s cibulovofíkovým chutney v polních podmínkách
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkůmDiskuse k receptu Paštika z krůtích jater, provedená rozjívenou bábou
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Paštika z krůtích jater, provedená rozjívenou bábou
Dívky, ručičky líbám a děkuji za pochvalu, moc mě to potěšilo!
Svato, však ten Tvůj parožnatec na víně byl také k sežrání!
@tlustá bába, z daňčích jater
krása neskutečná

Jestli toto nabízíš v polních podmínkách, jaké (opulentní) hostiny pak pořádáš doma
. Ten „kytičkový“ aspik zdobící vršek je
nádhera sama o sobě
.
1454 příspěvků 7.6.16 23:00
Verzia z danielej pečene s cibuľovofigovým čatní bola super de lux
4812 příspěvků 29.5.13 02:15
Ach, to je krása, na kterou nemám šanci…
Pane bože, proč jsi mi nadělil dvě levé ručičky?
Děkuji a děkuji též za informaci, kterou spolehlivě zapomenu, jak se znám.

Possum se omlouvám a zdravím ji do země vzdálené.
Morčata! Oni krůté Casino! Nikdy! Morčata jsou milá zviřátka, zvlášť, když vlezou do otomanu nebo do sporáku!
Ale znám tu několik.. a jsou to pěkné krůty, tak kdoví!!!
Už po zkušenosti se zelenou, by měli vědět, že na alkohol jsem odborník. Že podávám Frankovku rosé, pozdní sběr, 2009, vím proto, že je to tam napsané, a čert ví, kde se to tu vzalo, koňak je u nás z léčebných důvodů a dlouho a nelze si jej s ničím splést, neboť vedle stojí jen ta griotka a zelená a ty rozeznám pouhým okem, zaostřím-li. Portské se tu vyskytlo a rychle odskytlo, neb bylo předáno za drobnou zásluhu panu veterináři za nedělní zásah a asi nebylo tak úplně šmejd, neb měl až nepřiměřenou radost - nebo bych si na něj měla začít dávat pozor. Pak by tu byl rum, ale ten nedám, neboť je mi ho třeba - do pečení.
Je to bída, milé Casino, je to bída! Takovou nevzdělanost, aby jeden pohledal! Pro Moravu musím bejt mrtvej muž. Jdu se zastřelit.
…když je tu hafo receptů s drůbežími játry


Uchovávám je pak pro strýce Příhodu
v mrazáku (bez želatiny)
Ale dyby napsala: paštéta z morčacej pečene, to by bylo jiné maso, protože paštik z pečených morčat zde asi moc nebude, že
Také paštiky nenutím aby v srnčím hřbetu plavaly na plechu s vodou v rozpálené troubě
Dávám brandy (koňaku je mi líto) Občas i marsalu a není-li tato, pak portské nebo šery. A pokud si autorka pod vlivem griotky nespojila šery s brandy v Cherry Brandy a nenahradila to zmíněnou griotkou která byla zrovínka po ruce, pak by za tvůrčí přístup zasloužila! Samozřejmě
2453 příspěvků 26.5.13 21:42
Pěkné, jednoduché, efektní.
P. S. Possum je ona, krajanka v Austrálii.
Hele, nezdá se to, ale je to rychlovka.
Pozor na tu nasládlost, ať nejsi překvapená! Ve Francii dávají nějaké likérové víno, nevím jaké, zapomněla jsem a ani ho nemám. Zato tu griotku - no, tu už taky skoro nemám.
Vypadá moc dobře…