Recept Paštika z krůtích jater, provedená rozjívenou bábou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Paštika z krůtích jater, provedená rozjívenou bábou

Úvod

Vím, že je tu spousta paštik, tak mi snad odpustíte další. Navíc, jestli se nemýlím, žádná není z krůtích jater a žádná tolik neholduje alkoholu.
Začalo to pošilháváním po Zébulonině receptu Paštika z kuřecích jater na způsob foie gras a po griotce, což probíhalo zároveň a nehodlalo se to oddělit.
Pozor!: paštika je velmi jemně nasládlá, což umocníme cibulovou marmeládou.
Druhý pozor: paštiky je opravdu hodně - pro velikou rodinu.
Třetí pozor: na tu griotku!

Postup

Na 2 lžících másla zpěníme posekanou cibuli, přidáme pokrájená krůtí játra a zprudka osmahneme. Pak přidáme bílé víno a čerstvě umletý pepř a společně podusíme. Hotová játra osolíme a do pánve (už mimo zdroj tepla) přidáme asi 1/3 másla.
Játra necháme trochu zchladnout, vložíme je do mixéru a mixujeme a mixujeme. Během mixování přidáváme povolené máslo, koňak a na závěr griotku. Dosolíme, je-li potřeba.
Výsledným produktem by měl být hladký krém.
Mezitím si podle návodu na výrobku připravíme želatinu - 1 1/2 dl kuřecího vývaru přivedeme k varu, odstavíme, vmícháme práškovou želatinu a když se rozpustí, přilijeme zbytek studeného vývaru.
Touto kapalinou postupně „vyplachujeme“ formu na paštiku. Každou vrstvu necháme rychle zchladit v lednici.
Na dno formy vložíme „vzhůru nohama“ ozdobně bylinky, třešně a barevný pepř a celé dílo opatrně zalijeme vyšší vrstvou želatiny. Necháme vychladit.
Nakonec do formy přidáme paštiku, povrch uhladíme a paštiku zalijeme zbytkem želatiny a dáme do druhého dne uležet.
Druhý den formu na pár vteřin vložíme do horké vody a paštiku vyklopíme na mísu. (Pokud to nepřeženete s ohříváním jako já, budete mít paštiku v krásném „skleněném“ kabátku.)
K paštice podáváme bílý, nasucho opečený toustový chléb, máslo a cibulovou marmeládu, víno růžové suché nebo lehké červené.
Cibulová marmeláda: kolečka červené cibule se špetkou soli chvíli povaříme ve vodě, pak přidáme ocet a hnědý cukr a vaříme do zhoustnutí, až nám cukr téměř začne karamelizovat. Cibule by měla zůstat trochu „skleněná“.
Trošičku jiný recept na tuto marmeládu sem vložil již Possum.
 https://www.labuznik.cz/…a-marmelada/


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.05.13 vloženo
  • 6959x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 1/4 hodiny

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • Paštika:
  • 70 dkg krůtích jater (objevených v mrazáku)
  • 2 velké červené cibule
  • 40 dkg másla pravého
  • 2 dl bílého vína dobré jakosti
  • 1/2 dl koňaku
  • 1 1/2 dl griotky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • Na parádu:
  • 4 dl kuřecího vývaru (lze použít i z kostky)
  • 1 sáček želatiny v prášku
  • šalvějové lístky, kandované třešně, barevný pepř, petrželka, tymián a co vás napadne
  • Cibulová marmeláda:
  • 2 velké červené cibule
  • 1/2 dl vody
  • 2 pol. lžíce obyčejného octa
  • sůl
  • 3 vrchovaté pol. lžíce hnědého cukru
  • čerstvě mletý pepř (chcete-li i chilli)

Doporučená příloha

  • opečený toustový chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 07.06.16 08:33

Tentokrát divoká varianta z dančích jater s portským a koňakem, nabízená s cibulovofíkovým chutney v polních podmínkách

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 26.05.13 21:14

Uvaření se již líbí 9 labužníkům

Diskuse k receptu Paštika z krůtích jater, provedená rozjívenou bábou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1202 příspěvků 13.06.16 11:28

Dívky, ručičky líbám a děkuji za pochvalu, moc mě to potěšilo!
Svato, však ten Tvůj parožnatec na víně byl také k sežrání! :lol:

 
birkana
1663 příspěvků 08.06.16 09:25

@tlustá bába, z daňčích jater :srdce: krása neskutečná :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Jestli toto nabízíš v polních podmínkách, jaké (opulentní) hostiny pak pořádáš doma :think:. Ten „kytičkový“ aspik zdobící vršek je nádhera sama o sobě :palec:.

 
svato
1415 příspěvků 07.06.16 23:00

Verzia z danielej pečene s cibuľovofigovým čatní bola super de lux :jazyk:

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.05.13 02:15
Och, och, och....

Ach, to je krása, na kterou nemám šanci…
Pane bože, proč jsi mi nadělil dvě levé ručičky?

 
tlustá bába
1202 příspěvků 26.05.13 23:25

Děkuji a děkuji též za informaci, kterou spolehlivě zapomenu, jak se znám.
Possum se omlouvám a zdravím ji do země vzdálené.
:mavam:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 26.05.13 23:22

Morčata! Oni krůté Casino! Nikdy! Morčata jsou milá zviřátka, zvlášť, když vlezou do otomanu nebo do sporáku!
Ale znám tu několik.. a jsou to pěkné krůty, tak kdoví!!!
Už po zkušenosti se zelenou, by měli vědět, že na alkohol jsem odborník. Že podávám Frankovku rosé, pozdní sběr, 2009, vím proto, že je to tam napsané, a čert ví, kde se to tu vzalo, koňak je u nás z léčebných důvodů a dlouho a nelze si jej s ničím splést, neboť vedle stojí jen ta griotka a zelená a ty rozeznám pouhým okem, zaostřím-li. Portské se tu vyskytlo a rychle odskytlo, neb bylo předáno za drobnou zásluhu panu veterináři za nedělní zásah a asi nebylo tak úplně šmejd, neb měl až nepřiměřenou radost - nebo bych si na něj měla začít dávat pozor. Pak by tu byl rum, ale ten nedám, neboť je mi ho třeba - do pečení.
Je to bída, milé Casino, je to bída! Takovou nevzdělanost, aby jeden pohledal! Pro Moravu musím bejt mrtvej muž. Jdu se zastřelit. :lol:

 
casino
4463 příspěvků 26.05.13 22:29
No, ohánět se krůtími játry je poněkud krůté...

…když je tu hafo receptů s drůbežími játry ;) :mrgreen:
Ale dyby napsala: paštéta z morčacej pečene, to by bylo jiné maso, protože paštik z pečených morčat zde asi moc nebude, že :mrgreen:
Také paštiky nenutím aby v srnčím hřbetu plavaly na plechu s vodou v rozpálené troubě :) Uchovávám je pak pro strýce Příhodu v mrazáku (bez želatiny)
Dávám brandy (koňaku je mi líto) Občas i marsalu a není-li tato, pak portské nebo šery. A pokud si autorka pod vlivem griotky nespojila šery s brandy v Cherry Brandy a nenahradila to zmíněnou griotkou která byla zrovínka po ruce, pak by za tvůrčí přístup zasloužila! Samozřejmě :palec:

 
di
2451 příspěvků 26.05.13 21:42

Pěkné, jednoduché, efektní.
P. S. Possum je ona, krajanka v Austrálii.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 26.05.13 21:32

Hele, nezdá se to, ale je to rychlovka.
Pozor na tu nasládlost, ať nejsi překvapená! Ve Francii dávají nějaké likérové víno, nevím jaké, zapomněla jsem a ani ho nemám. Zato tu griotku - no, tu už taky skoro nemám. :lol:

 
Zuzka1973
2071 příspěvků 26.05.13 21:22

:palec: Tak tuhle paštičku si ráda uložím :palec:
Vypadá moc dobře… :kytka:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz