Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Lassienka Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem s trochou soli a rozvedlanými žloutky. Přilijeme osmaženou na kostičky nakrájenou slaninu i s tukem (pokud používáme uzené - osmažíme na sádle) a necháme stát, až se všechno vsákne. Přidáme mouku - můžeme přidat nebo ubrat podle potřeby a děláme knedlíky velké jako citron. Vaříme v osolené vodě cca 20 minut. Uvařené rozsekneme vidličkou a podávame přelité osmaženou cibulkou. Jako příloha je dobré sladké dušené červené zelí.
Recept je z kategorií: Knedlíky
červené zelí, pivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Nezkazitelné špekové knedlíky, co se nerozpadnou
Děkuji glamo i tobě wydro za další tipy, jak mít knedlík ještě lepší
… od doby, kdy chodím na
Labužníka bývám přežraná a jsem těžce rozežraná. To je nádhera, jak
se dá s jídlem kouzlit.
4 příspěvky 10.8.11 08:18
Tak jsem špekové knedlíky včera nejenom poprvé vařila ale i poprvé jedla. Jsou úžasné… Moc děkuji za recept.
Vergeliko, TAK jak pise glama, opect na speku , zadne maceni v mlece! Delam spekove knedliky straaaaaaaaaasne let, jen pomer mam vic mouky na tohle mnozstvi rohliku. A jeste jedno vylepseni - uzene pouze koleno nebo zebra! Stejne jako do fleku !
Já dělám zelí bílé, nezadělané, také se špekem, nebo kdyz je vypecená stava z uzeneho, dam do zeli. A urcite do testa davam prášek do peciva a pouzivam polohrubou mouku.
Zkus, budes prekvapena....... a prezrana
Příspěvek upraven 05.01.11 v 19:12
Vergeliko..pokud ti chutná tohle, postup na další level a připrav je podle mého receptu..

Opeč ty houstičky na rozškvařené slanině. Chuťově je to potom o několik tříd výš, než houstičky jenom nakrájené a zalité mlékem..
Ručím vlastní hlavou…
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Proč mi nikdo neřekl, že je špekovej knedlík taková bašta?
Škoda každý gumový housky, která se hodí
do koše !
Ze směsi jsem nadělala 20 knedlíčků, každý vážil 45g (děsně ráda všechno vážim). Houskových kostiček jsem si do směsi nakrájela 380g. No budu je dělat často, ta slaninka v nich je božská
2904 příspěvků 8.4.09 06:01
Pri diskusii o vídeňských knedlíkoch som si spomenula na tento super receptík!
U nás je stále vo veľkej obľube.
609 příspěvků 25.1.09 03:43
pokud dáš do těsta celá vejce, pak výsledný produkt, je poněkud tvrdý. Našlehaný sníh se dává za účelem zkypření těsta, v tomto případě je to opravdu nežádoucí, knedlíkové těsto by bylo moc nakypřené a knedlíky by se rozvářely…
Takže žloutky jsou v tomto receptu dávány proto, aba se těsto dobře spojilo ( obecně se přeci vejce používají jako pojidlo, ikdyž třeba noky uvaříš i bez vejce, stačí smíchat mouku s odpovídajícím množstvím vody, ale to je nyní vedlejší) a výsledný produkt - knedlíky se daly pohodlně rozkousat.
5 příspěvků 25.1.09 03:43
mno, ja jsem tyhle knedliky pouzil jako prilohu ke gulasku a mohu to vsem vrele doporucit. diky za jednoduchy a funkcni recept
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Špekáče máme moc rádi, ale já je vždycky poválela v solamylu a tak zůstaly pohromadě. Ovšem tohle zkusím hned příště a ještě s tím špenátem, vždy jsme to jedli se zelím…
53 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem včera vyzkoušela tento recept a vybrala jsem dobře:-). Všem nám moc chutnaly. Sice jsem měla trochu obavy, ale jak recept sliboval, nerozpadly se a byly skvělé. Díky!:-)
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Přeju dobou chuť! Jinak dobrý k nim je i špenát jako příloha.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
díky. Už se těším jak se nacpu.
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Recept mám dobře vyzkoušený, fakt bez bílků
.
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Esme, bílky nacpi do něčeho jiného, ale ne sem. Těsto s nimi rozblemcáš a bude se to rozvářet. Takže bílky NEDÁVAT!!!
esme ty bílky ušlehej na sníh a zamíchej ho do těsta, tím nic nezkazíš. Já to tak dělám.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky Manku a Ivo. Váhu housky beru v patrnost.
Ty bílky jsou mi stále záhadou. Kdyby se šlehaly tak je mi to jasné, ale tady??
Takové ty obyčejné rohlíky či housky u nás váží cca 35-40g. Proč ale jen žloutky, to Ti, čeče, nepovím - ale u hodně podobných receptů jsem si všiml, že se rohlíky zvlhčují mlékem s rozmíchanými žloutky a ve finále se do těsta „opatrně“ zamíchá sníh - tu závěrečnou fázi při výrobě knedlíků nemám rád a už se mi stalo, že jsem ji i vypustil a dalo se to přežít (knedlíci nebyli tak nadýchání)…
1 houska je 43 g, ať čerstvá, nebo gumová!!!
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Stále se ještě na tyto knedlíky chystám.
A jako obvykle, mám dilema: kolik asi tak váží deset gumových housek?
Housky tu sice máme, ale za ta léta jsem ztratila představu jak velké jsou ty
v ČR.
A ještě otázka: proč se dávají jen žloutky?
86 příspěvků 25.1.09 03:43
Nevím, zda se to dostane někde jinde, já jsem objevil zdroj a tak na něj chodím tam - v InterSparu mají ORAVSKOU SLANINU - používám ji na halušky a jiné pochoutky, kde se tato ingredience užívá a také do těchto knedlíků. Doporučuji.
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky za pochvalu… Recept jsem kdysi odposlechla od někoho ve vlaku a je jediný, který umím vařit tak, aby se knedle skutečně nerozpadly
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Ó, to je od manžela pěkné. Ale myslím, že i my bychom si ze slovenské kuchyně dokázali vybrat.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Včera som knedlíky uvarila so špenátom a celá rodina bola maximálne spokojná. Môj manžel vzdáva autorke hold, pozdravuje a ďakuje. A zdôrazňuje:niet nad českú kuchyňu…
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Vzhledem k tomu, že se mě pár zvědavců ptalo na podrobnosti, tak upřesňuji: stáří gumových housek je tak 2 - 3 dny. Z uvedeného množství vznikne 16 knedlíků velkých jako pořádně veliký citrón. Po jejich uhňácíní doporučuji ještě každý lehce obalit v hrubé mouce a pak teprve vhazovat do vody. A skutečně se nerozvaří. Pochopitelně se nesmí vařit klokem. Jen je potřeba tak po dvaceti minutách jeden zkušebně vyndat, rozkrojit a pokud už není uvnitř mazlavý, je jídlo hotové.