Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Eja Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Očištěné kuře důkladně pomasírujeme solí a sekanými bylinkami, dovnit vložíme kousek másla a bylinky vcelku, ptactvu svážeme nohy a parátkem trošku sešijeme otvory, kudy by mohlo máslo unikat. Očištěnou zeleninu nakrájíme na větší kusy -špalíky, klínky, vložíme do vysokého pekáče, osolíme, posypeme troškou sekaných bylinek, přidáme kousek másla a navrch položíme na záda svázaného ptáka. Přikryjeme poklicí a pečeme doměkka, poměr pečení odkryté/přikryté regulujeme podle množství vypečené šťávy. V ideálním případě je kuře měkké, obloha také a šťávy je jen minimálně - pak přepneme na chvíli na gril a po dosažení žádoucí barvy necháme před porcováním aspoň 10 minut odpočinout. P.S. Já na kuře máslo ani jiný tuk nikdy nedávám, ale v tomto receptu mi přišlo máslo jako nezbytná ingredience a myslím, že to tak opravdu je. P.S. Přišlo mi to jako hodně zjednodušená variace na "novoroční krůtu":http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=20722 , výhodou je, že kuchař se neodpotácí od plotny zcela vyčerpán.
Recept je z kategorií: Kuřecí maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na "Nejlepší kuře na světě" - na zelenině z Apetita
tuto přípravu kuřátka znám… je to fakt výborný recept. Píšu nejen proto, že dnes bylo k večeři, ale i kvůli tomu, abych vyzvedla kvalitu tohoto pokrmu. Já tedy celé kuře peču málokdy, raději mám kuřecí stehna či špalíky… myslím, že to na kvalitě neubere. Důležité je péct déle pod poklicí a pak odkrýt kvůli kůrce… Kuře je nádherně křehké, nekomplikované, jednoduché, přesto výborné chuti… o zelenině nemluvě. Někdy dávám i jiné čerstvé bylinky jako šalvěj či rozmarýn… Též nedoporučuji doplňovat kořením, věčná škoda. Všechny zdravím!!!!
740 příspěvků 12.6.10 21:49
Dnes upecene
Ste ma nejak navnadili, tak som ho
urobila. Bolo uzasneeee, najviac mi chutila mrkvicka a cuketa, tych dam nabuduce
viac
Mali taku bylinkovo kyslastu chut, hlavne ta
mrkvicka a bolo to fakt mnam. Eja, suhlasim, staci sol a bylinky. Ja som dala
asi 4 vetvicky bazalky a asi 8 vetviciek tymianu, mozno aj viac
Vdaka za receptik. Je rychly a hlavne vsetko
v jednom pekaciku
Kuriatko bolo krasne upecene a zeleninka so
zemiacikmi makkucke.
4 příspěvky 12.6.10 08:16
a vazne bylo moc dobre!!!! dekuji Eje za receptik!!!
4 příspěvky 11.6.10 03:45
Tak nejlepsi kure uz je v troube, a ja ted jen trnu, jake to bude.
kure v celku jsem jeste nikdy nepekla, dneska
poprve. ale voni to krasne, a dobre to vypada. Tak snad bude kure mekke! 
19 příspěvků 25.1.09 03:43
Před půl hodinou jsem tento skvost servírovala, teď to tu vypadá tak, že kamarádky jsou svalené do křesel se slastnými výrazy na tváři a já jsem dostala bojový úkol - najít znovu ten recept a vytisknout ve třech exemplářích. Není co dodat než: DÍKY EJO!
…Arny dnes pochopil, že hlad je větší svinstvo než nedopečené kuře a „uklidil“ a my se zamysleli, vnořili jsme ponorné mixéry, přidali cosi smetany, dokoupili knedlík a kuřecí plátky vložili na pánev a vzniklo něco „božího“. Takže i špatné počiny jsou na něco dobré…ať žije duch improvizace.
PS: nepoužili jsme ani gram koření navíc, než jak doporučila Eja a se vší vážností Vám sděluji, že to bylo voňavé jak svi…
tak to je mi líto, to poloupečené kuře vypadá bleeee…Vzhledem k délce pečení doporučuji spíše větší kusy, zejména brambory, ty jsem krájela na čtvrtky ( ale měla jsem spíš menší). Ale obdivuji Tvůj systematický přístup k vaření, já jsem házela nakrájenou zeleninu rovnou do pekáče, abych se myla s tolika talířky
Největší úskalí receptu je podle mne vznik
jakési kaše, což není žádoucí, nejlepší obrana je velmi opatrné a
pokud možno minimální promíchávání obsahu, spíš jen zatřepat.
S výhodou je velký pekáč, aby záverečnou grilovací úpravou se zabarvilo
i co největší množství zeleniny.
Více se o těchto dramatických okolnostech dočtete zde TARGET = _new .
Ivo, vyzkoušej to, a zkus nepřidávat nic navíc. Já jsem od různých grilovacích směsí úplně přešla ke klasice - sůl, čerstvé bylinky, česnek, pepř. Mimochodem, pokud máš rád „čisté“ chutě, vyzkoušej moje vepřové kotlety na limetkách.
…děkuji Ti za recept - to působí hodně zajímavým dojmem. V poslední době mívám také takové manýry, že mě na talíři více zajímá onen zeleninový mišmaš, než samotné maso (viz Tvoje replika ve fóru o Apetitu). No a co se toho koření týká, je to asi o zvyku a člověk prochází jistým vývojem - popravdě řečeno se mi už oškliví takové to různými grilovacími směsemi koření přesypané kuře a přemlouvám ženu, ať ho občas udělá úplně prosté, posolené a obarvit jej pouze v závěru teplem. Ale jak říkám, každému chutná něco jiného. Toto určitě vyzkouším.
1136 příspěvků 5.8.06 00:59
Ja obdobne upravene kure potiram smesi olivoveho oleje, cesneku, papriky, soli a bylinek.
104 příspěvků 5.8.06 00:03
Ja uz to taky skousela, ale prislo mi to mdle az moc - vsichni po naservirovani peprili
))) Je to dobre, ale priste kure jeste opeprim a
opaprikuju.
Mimochodem, pokud by se někomu zdálo, že tam není v podstatě žádné koření, tak doporučuji tam nic nepřidávat, bylinky a zelenina a kuřecí maso a máslo udělají svoje…