Recept Kuřecí „salpikon“ pro holčičky Pro Děti
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Snažila jsem se uvařit tak, abych jídlo mohla, bez velkých úprav, podat jak malým, tak velkým strávníkům. Snad mi bude odpuštěna ta trocha bílého vína a bílého pepře. Kuře se zeleninou můžeme podávat i bez bílé základní omáčky, např. s vařenými bramborami. Samotnou zeleninu zase k pečenému kuřátku (nejlepší je, samozřejmě, mladá jarní zeleninka). Dodatečně přidávám foto "paštiček".
Postup
Nejprve si dáme vařit zvlášť květák a brokolici (do vody přidáme pár kapek citronové šťávy a trošku soli), vaříme do křupava. Obojí poté prudce zchladíme v míse s ledovou vodou a odložíme. Mezitím si v misce připravíme těsto na noky, odložíme a necháme krupičku „nabobtnat“. Na másle zprudka osmahneme plátky žampionů a odložíme. Na zahuštění si na másle připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme studeným kuřecím vývarem a mlékem, pak přidáme několik lžic smetany, muškátový květ a bílý pepř a dobře do husta provaříme. Kuřecí prsa pokrájená na kostky vložíme na rozehřáté máslo, zprudka opečeme, trochu osolíme a přilijeme bílé víno. Když se odpaří, přihodíme mrkev nakrájenou na kolečka, na kostičky nakrájenou kedlubnu, nasekanou naťovou cibulku, řapíkatý celer, trochu osmahneme a přidáme 1 – 2 naběračky kuřecího vývaru a krátce dusíme. Když je zelenina měkká, jen lehce křupavá, přidáme mražený hrášek (a příp. trochu vývaru) a prohřejeme. Poté vmícháme základní omáčku a přidáme na tenká kolečka nakrájený kousek pórku, květák a brokolici. Zároveň si v osolené vodě uvaříme noky, které utahujeme dvěma polévkovými lžícemi. Měly by být hotové, když vyplavou na povrch. Pokud si chceme přidělat práci, upečeme pro rodiče paštičky, které plníme a ozdobíme na másle smaženými žampiony.
Recept je z kategorií: Drůbež Hlavní jídlo Kuřecí maso Maso Prsa
- 23.02.13 vloženo
- 10157x zobrazeno
Čas přípravy
- 1,5 hod
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- 5 kuřecích prsou
- 5 mladých mrkví (ty s natí)
- 1 střední kedlubna
- 3 naťové cibulky
- 2 stonky řapíkatého celeru, dobře "oloupané"
- 1/3 sáčku mraženého hrášku
- 1/2 hlávky květáku
- 1/2 hlávky brokolice
- 0,5 - 1 dcl bílého vína
- kousek pórku
- 1 - 2 špetky soli (dle slanosti vývaru)
- máslo
- kuřecí vývar
Na základní omáčku:
- kousek másla
- 1 polévkové lžíce hl. mouky
- kuřecí vývar
- trochu mléka
- několik lžic smetany 12%
- 1 špetka muškátového květu
- na špičičku nože bílého pepře
Na noky:
- 3 vajíčka
- 1 hrnek dětské krupičky
- trochu mléka
- špetka soli
- petrželka
Odměna pro rodiče:
- na másle osmažené plátky z 5 žampionů
- paštičky z listového těsta
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku29.3.13 14:34
Výborné. Pošmákla si holčička i chlapeček. Já jsem tedy neodolala a do omáčky přistrouhala goudu a brokolici jsem jen přiložila (připravenou na pařáčku). U nás zařazeno v kategorii „mamíí, kdy zase uvaříš…?“.
Líbí se miDiskuse k receptu Kuřecí „salpikon“ pro holčičky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Kuřecí „salpikon“ pro holčičky
Všeho do času - než Ti začnou chodit do mekáče!
Těší mě, že vám chutnalo!
Hezkej reces spis.
Doplnila jsem to chybějící foto „paštiček“ a upravila počet porcí - rozuměj = min. 6 porcí.
Ten snad v malém pěstovat lze. Jestli se ale může beztrestně osít plantáž
, to nevím 
To nic není, já mák. Už jsem neměla mák z makovice 13 tisíc let. Možná mě zavřou. Někteří spoluobčané jsou snaživí.
Čočka by mě ani nenapadla, bydlím v 720 m n. m.; tady je dlouho a zase brzy zima.
A levandule chce nejméně
první rok v zimě přikrýt, jinak ráda vymrzá (pokud ji máš venku). Jen
tak mimochodem, letos chci pokusně pěstovat proso (ne to ptačí, k jídlu
) a pohanku. To jsem veselá kopa, což 
Jeden závidí a přitom nevidí (zatímco dřepí doma), jak musíš ohýbat hřbet na záhumenku. Jenom se, prosím Tě, nepokoušej pěstovat čočku jako já. Lusky o velikosti 1 cm, čočičky nebyly ani vidět. A nebo nejsem ten správnej blbej sedlák.
Taky mi nejde levandule. Rozmarýn se drží jen silou vůle. Zato na bazalku a oregáno můžu s kosou.
Já měla srnčí předek v mrazáku
To víš, lovec si nechal kýty a hřbet, zbytek
mi podaroval. Tedy vlastně vyměnil za domácí eko-brambory na salát,
naložené okurky a houby 
@Eja Děkuji, jsem ráda, že Ti chutnalo. Jsi pekelně rychlá

zatímco já
@birkana … jsem toho jelena ještě ani neulovila. Doufám, že už se brzo mí řezníci vrátí z teplých krajů.
Jaro sice ještě není, ale kvalita zeleniny koupené v mém oblíbeném krámku byla taková, že jsem nečekala na jaro. Vynikající - dovolila jsem si přidat maličkou špetičku muškátového květu.
pro vegetariány klidně bez kuřete a místo
kuřecího vývar zeleninový.
Určitě stejně jako já dokážeš uvařit z mála i hodně masa stejné množství porcí (tím míním 70 - 200 g na porci podle vkusu každého soudruha
). To jen někteří zde se
v receptech či diskusích nimrají a hledají „vady na kráse“
. Já bych to už neřešila a ty se nemáš
proč kát a popelit

@birkana
Teď jsem si všimla, že u receptu se objevily 4 porce, ale já opravdu psala 4 - 6.
Vysvětlení níže (13.35 hod.). Tak se kaju a sypu si popel(na hlavu).
Bodejť, a jak potom po takovém tanečku vytráví! Ať si někdo vykládá, že plnotučná bryndza není to pravé ořechové dle současných požadavků na správnou výživu (nenávidím nízkotučné a odtučněné sr..ky a nechápu odtučněné kakao).
Použila jsi slova „hostovská izba“ a připomněla mi, jak se mi stýská po bývalé kolegyni, která nám Čechům opravovala gramatiku (!) - a jaká to byla kuchařka! A pořádná hospodyně!
A k té muzice, lidová muzika je úžasná - a moudrá. A kdo na to zapomene, toho je mi líto, přestává, podle mého, stát nohama na zemi.
Až dodatečně jsem si povšimla u nadpisu dodatek (kategorii) PRO DĚTI. Tak se omlouvám, @ucitelas

@birkana Děkuji za pochvalu, moc si toho považuji.
K těm porcím, napsala jsem 4 - 6, měli jsme 4 dospělé porce, 2 holčičí a ještě si odvezli domů. S přílohou opět oběd minimálně pro 2 + 2 malé (třetí je cucávče). Díky té zelenině toho bylo opravdu dost! Asi jsem kdekoho zmátla. Podle mě pro dva lidi by 1 kuřecí prso a přiměřeně zeleniny bohatě stačilo. A přestože se umím „najíst“, klidně příště bez přílohy, jak říkáš.
Porce a množství surovin u receptu je snad uváděno pro dospělé, nebo ne?
A z vlastní zkušenosti vím,
že takové dítko vstupující do puberty, doslova žere jak kyselina, neb je
ve vývinu
Otázka další je, zda pak
sportuje a nebo čučí do PC 
Vaše jasnozřivost je galaktická. Trochu šmrnclá gruntovním selským rozumem. Stvrzuji, že jsem si ani na okamžik nemyslel, že by po receptech Tlusté báby, mohli vzniknout z holčiček tlustí dědkové. A vy nato okamžitě, bez mrknutí oka přijdete. Bravo volám.
birkanko
, bavíme se o dětech.
5068 příspěvků 24.2.13 13:20
..obrovsky gramofon, platna a otec vzdy pripraveny..a uz ma vytacal po celej hostovskej…milujem tieto melodie, klasiku a nase ludove…
http://www.youtube.com/watch?…
Tak já nevím, 5 kuřecích prsou na 4 porce je pro dospělýho snad tak akorát
Tučnýho tam není, zelenýho
docela dost, tak je snad dokonce i zdravý
A dala bych si to klidně i bez noků - jen
tak s tou zeleninkou - vypadá to prudce jedle

Jolanko, prostě nádhera, pěju ódy na staré „gramoplatně“. A když to z reproduktrů ještě trochu praská, je to jako oheň v kamnech, prostě idylka.
Vysvětlení: to není pro holčičky, jsou tam ty žampiony, ale talíř pro mě, ostatní měli teplé jídlo, v porcích přiměřených. Pomněte, že se musím dostat do rakve ve formě, ne jako nějaký chcípáček, od kterého se úhyn čeká každou vteřinou!
Kupodivu, přes tu smetanu, to není
„těžké“ jídlo. Ale, musím přiznat, že dva noky byly až dost.

@ucitelas Co z nich vyroste nevím, ale určitě to nebude tlustej dědek!
@jolana Musím se na to podívat pořádně, ale vypadá to jako žánrové obrázky z naší domácnosti, až na to, že stařík nečte noviny, ale drnká na kytáru a mě na nervy.
Jako správná socialistická žena jsem se pokoušela včera nakrájet zelí jednou rukou, ve druhé jsem třímala tu nejmladší, která je na zemi menší, než nejmenší pes, což považuje za nevýhodné, zatímco na ruce je King Kong. Šlo to blbě - to krájení zelí.
Hlasovala bych pro uvádění fotografií z průběhu vařby, byla by to určitě větší sranda. A měla bych hlavně zdokumentovaný vznik originálních knedlíkopahalušků, které vytvořily ty dvě starší. Moc jim pak chutnaly. Uklízím doteď.
5068 příspěvků 24.2.13 11:24
Predsa tie kvoli ktorym sa cely svet toci..
http://www.youtube.com/watch?…
Ale co z nich pak vyroste???

5068 příspěvků 24.2.13 09:14
Ucitelas, moc..priprava do zivota aby boli mocne predsa

http://www.youtube.com/watch?…
Příspěvek upraven 24.02.13 v 09:18
Na holčičky moc jídla?

5068 příspěvků 24.2.13 07:15
Tlusta babo, prijemny recept, mily..presne ako slubuje nazov..pripravim, ja su taky holcicka..
