Recept Kysané zelí
Vali Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Nakrouhané zelí dobře rukama promíchat a promačkat s uvedenými ingrediencemi, dát do igelitového pytle, dobře uzavřít, nechat přikryté (ve tmě) při pokojové teplotě 7 až 10 dní kysat. Kontrolovat, zda je zelí dobře ponořené, případně domáčknout. Ochutnat, je-li dostatečně kyselé, dát volně do sklenic ( nemačkat), dolít šťávou z pytle. Sterilovat při 80 ° C asi 15 minut.
Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny
- 04.09.04 vloženo
- 165129x zobrazeno
Ingredience
- Na 1 kg hlávkového zelí:
- 20 - 30 g soli
- 20 g cibule (drobně rozkrájené)
- 10 g cukru
- špetka kmínu
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Kysané zelí
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Kysané zelí
2 příspěvky 21.10.21 15:32
Takže si to doma vyrábíte nebo někde kupujete?
1 příspěvek 20.10.21 13:03
To už se dostáváte ke kimchi, to je korejská národní specialita, kdy nechávají fermentovat, tedy kvasit, směs zeleniny. Je to pak mnohem lepší, než jen samotné zelí, protože to nabízí mnohem větší škálu chutí. Kimchi doma milujeme, popravdě jsem to poprvé ochutnal právě v Koreji na dovolené a pak jsem to začal jíst pravidelně.
2 příspěvky 19.10.21 22:02
Zkoušel jste někdo míchat se zelím i jinou zeleninu a dělat to jako kvašené?
Myslím si, že sterilací se zničí ty vitamíny, které má právě kysané zelí obsahovat, nebo né? Já zelí natlačím do sklenic pod víčka.
38 příspěvků 30.9.13 09:22
Babčo, jednou mi zelí změklo taky a dopátrala jsem se, že se má prokládat kousky křenu, aby nezměklo. Tak to dělám a od té doby už se mi to nestalo.
Díky za info…ale to sterilování do sklenic dělám proto, že zelí kvasí v igelitových pytlích jen krátce a nebylo by vhodné (možná i zdravé) ho takto skladovat. Recept jsem vložila hlavně pro toho, kdo nedělá zelí do klasických kameninových nádob na zelí a nebo pro toho, kdo si chce připravit menší množství.
1 příspěvek 18.12.09 16:17
Pro Vali: nádobu s kysaným zelím přechováváme celou sezónu (říjen, resp. listopad až únor, resp. březen) normálně na balkóně (lodžie) v lepenkové škatuli. Stačí, když je zima - pod nulou - škatuli zabalit do deky a je vše OK. ZELÍ NEMŮŽE ZMRZNOUT!!! Že může zmrznout, to je omyl skoro každého, s kým o tom mluvím. MEMŮŽE, protože osahuje sůl!!! do -15 °C se nic neděje!! Věřte mi mých dvacet let zkušeností. Zdravím a přeju úspěch.
..věřím, že je tvoje zelí výborné, ale co mají dělat ti lidé, co nemají možnost skladovat v 10°C. Proto jsem dala tento recept, kde se zelí steriluje a je po starosti. Dále si ho je možné připravit i z menšího množství zelí. Mě také vyhovuje více zelí ve sklenicích i když zeláky mám a sklep taky. Zvykla jsem si však už na tohle.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Již několik let nakládáme zelí tak že 10 kg zelí nakrouháme a přimícháme -18 dkg kuchyňské soli; 2 dkg kmínu; asi 3 nakrájené cibule; 1 dkg koprového semínka. Vše promícháme a do kameňáku dáme igelitový měkký pytel a do něj ho pěkně napěchujeme; puštěnou zelnou šťávu odebíráme a necháme jí jen tolik, aby zelí bylo potopené.Konec pytle kroutíme, aby k zelí nemohl vzduch a na zkrut položíme čistou dlažební kostku.Kameňák přikryme víčkem a žlábek zalijeme vodou. Asi 3 dny necháme v teplotě kolem 20 °C a pak přenesem do teploty kolem 10 °C. Po 10 dnech překontrolujeme kvašení a podle potřeby doléváme převařenou vodou s troškou soli (na 1 l - lžička soli) a po 20 dnech je možné jej již odebírat čistou vidličkou a na ruce si dáváme gum. rukavice. Zelí v kameňáku necháme až do úplného vybrání a díky této sterilitě nám zelí nikdy neplesnivělo
ani se jinak nekazilo a bylo výborné.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Je třeba rozlišovat zelí zimní a letní. A kysané zelí se dělá jen z toho zimního. ..říkala babička, ale proč nevíme.
2 příspěvky 25.1.09 03:43
babco, poslední roky mam skoro stejný problém. Zelí neprokysá a je pořád takové bílé oproti tomu co jsem dřív míval. Teprve až ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm mi jedna stařenka poudala, že můj problém spočívá v nákupu levného zelí, které prodávají supermarkety. Toto zelí vozí z Polska, ale není určeno ke krouhání nýbrž k rychlé spotřebě. Chce to sehnat kvalitní České krouhárenské zelí.
paličinky=palačinky
vali…já též v Rusku nebyla…
a nezavařovala jsem cirka už 5 let…od doby,
co nežiji s expřítelem u nás nikdo extra neholduje ani okurkám, kompoty
nejíme a úroda ze zahrady a lesa skončí většinou v mrazáku…buchty
peču zá:,–(ně z ovoce mraženého, ani ho před pečením nerozmrazuji,
stejně jako ho nerozmrazuji do ovocných knedlíků…marmelády na paličinky
mívám od sestry nebo je kupuji..teď už nemusím, protože mám habánka,
který mi je vozí
…a kysané zelí máme stále ještě od
babičky…a letos udělala mamka speciální višňovou šťávu, nechtělo se
nám nic moc vymýšlet, , a tak je odpeckovala, nandala do mísy a prosypala
cukrem…šťáva, co pustila, je onen višňový sirup, který se záhadně
vůbec nekazí a to ho máme stále v kuchyni a višně jsou v mrazáku a
čekají na zpracování třeba do koláčů… 
Milá Pendo, v Rusku jsem sice nebyla, ale 60 už mi bylo , tak snad už můžu taky radit, mimo jiné letos mám 100 lahví okurek, 80 lahví meruněk, nějaké švestky a třešně, všelijaké marmelády, teď zrovna dělám ostružinovou a zavářím červenou řepu. Ostružin už jsem sklidila 19 kg.
dělám tímto způsobem zelí již několik let, je to vyzkoušené, musí být zamačkané do šťávy, taky přidám dovnitř asi dvě pěkná jablíčka, výhodou tohoto postupu je, že se může dělat třeba jen 5 kg, každý rok ho dělám tak 30 kg. Do lahví se nesmí mačkat pouze volně vkládat, jinak by bylo bez šťávy a tmavé. Toto zelí jíme rádi k bramborovým plackám. Jinak je výborný salát - 1 díl pokrájeného zelíčka, 1 díl šunkového salámu, spojit s majolkou, přikusovat chleba. Musí stát v teplejším prostředí, aby rychleji kvasilo, přikryté, potom nezplesniví, ještě se mi to nestalo.
babčo…tak to nechávám na odborníky, maximálně se můžu ještě zeptat babičky…letos už jí bude 96 let a má paměť jako slon…
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendo, zelí si pěstuji sama. Takže v tom to není. Vždy jsme měli čerstvé kys. zelí od listopadu až do února (pokud se nesnědlo dříve). Já jsem ho nikdy nezavařovala. Letos asi vyzkouším nejprve „4 litrovku“ a ..... pak zelák ???
glamo, ale v tom pytli je to jen 10 dní..a pak se to steriluje…že by těch 10 dní mělo vliv na zplesnivění zelí?
babčo, já tomu teda vůbec nerozumím, ale jen tak z laického pohledu, nemohlo to být třeba ovlivněno druhem zelí nebo špatným skladováním oněch hlávek? Pokud máš kupované zelí, myslím si, že je to klidně možné, ale jak říkám, je to jen laický pohled
Děvčata, mluvíte všechny o něčem jiném! Všechny děláte zelí v kameninovém soudku a recept je na zelí v igelitovém pytli!!!
Toho bych se ale opravdu bála!!!! Nějak to na mě nepůsobí důvěryhodné a to zplesnivění docela realisticky předpokládám!
Jo, soudek je soudek a generacemi prověřený postup též.....
holky…změna stavu…zplesnivět…jinak u nás dělávala kvašené zelí babička, tátova maminka a je fakt, že nezplesnivělo nikdy…ale nikdy jsme ho nestačili ze soudku sníst, a tak jsme ten zbytek zavařovali…jinak jsem vyčetla v chytré knížce, že kvašené zelí se může připravovat jak do keramických soudků (náš případ), 50 l barelů, velkoobjemových nádob, tak i do obyčejných zavařovacích sklenic, takže jestli bude zájem, můžu sem ty postupy vložit
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Kysané zelí přikrývám ubrouskem, který je namočený ve slaném převařeném roztoku. Vždy při otevření zeláku zase ubrousek přeperu a znovu namočím. Vše zůstává čisté bez plísně. Už to dělám 10 let a v pohodě. Mám, ale jiný problém, loňského roku mi zelí změklo a to tak, že bylo jak vařené. Nevím, jestli to bylo teplým počasím, mám letos obavy se s tím dělat, aby se to neopakovalo. Ví někdo radu, jak na to !!!
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Doma každý rok nakládáme zelí a nikdy nám nesplesnivělo.
Musíš stále udržovat stejnou hladinu vody v „kanálku“ a jednou za 14 dní to vymývat horkou vodou.
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Je to vyzkoušené ? Když jsem se několikrát pokoučela o výrobu kyselého zelí, vždycky mi to splesnivělo.