Recept Koláč z kynutého (kvasnicového) těsta s aronií

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Koláč z kynutého (kvasnicového) těsta s aronií

Úvod

Aronie černoplodá je keř, neuvěřitelně každoročne úrodný.
Příznivé účinky:
při srdcovocévních nemocích
při hypertenzii (vysokém krevním tlaku)
při poruchách štítné žlázy
při zažívacích a žaludečních problémech
pomáhá předcházet Alzheimerovej nemoci
při stárnutí očí (snižuje oční tlak)
pomáhá při křečových žilách
má protizápalový účinek
je žlučopudná
podporuje činnost játrových a ledvinových funkcí
je vhodná při detoxikci organizmu

Postup

Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je s 1 ČL cukru. Potom přidáme 2 PL mouky
a 2 PL vlahého mléka, promícháme a necháme vykynout. Do misy dáme mouku, přidáme
kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou
kůru. Nakonec přidáme tuk a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout na teplé místo.
Po vykynutí rozválíme, dáme na pomaštěný plech a na to poukládáme kuličky aronie
promíchané s krystalovým cukrem (s cukrem promíchat těsně předtím, než je dáme
na těsto). Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky.
Na drobenku dáme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné
přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 23.09.15 vloženo
  • 2955x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1+0,5

Počet porcí

  • 20 porcí

Ingredience

  • 250g polohrubé mouky
  • 12g droždí (kvasnic)
  • 1 žloutek
  • 35g práškového cukru
  • 35g tuku (máslo, olej, rostlinný
  • tuk, sádlo)
  • 1,5 dl mléka
  • 1/4 balíčku vanilkového
  • cukru
  • 1/4 ČL soli
  • kůra z 1/2 citronu
  • cca 400 g arónie
  • krystalový cukr

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.09.18 18:28

Konečně jsem nezapomněla vyzkoušet receptík :)
Pro všechny pochybovače:
Dokonce jsem ani aronie neobalovala v cukru a nedávala jsem drobenku, ale jen strouhaný perník…
Těsto tedy podle svého, neb bílou mouku nepoužívám, ale vliv to nemělo, naopak: moje těsto je méně sladké… a přesto byl koláč výborný, nesvíravý…
Chce to trhat aronie zralé, již začínající scvrkávat se…
Dělala jsem i v minulosti už něco jako bublaninu z aronie, ale s drobenkou - i tehdy spokojenost pokaždé.
Kdo by chtěl mít jistotu - prostě dodrží recept tak, jak je tu napsán od autora a pro sychr můžete dát aronie přemrazit…
Ale nebylo to třeba… Správně zralé plody by měly jíst bez ušklíbnutí i syrové… Plno lidí trhá aronii nedozrálou a pak se diví ;)
Já trhám opravdu rok co rok teprve až začnou plody scvrkávat, ale nesmí být suché…
Dělám i sirup a marmeládu…
Foto v komentáři…

Odkaz na uvaření

paul13 23.09.15 18:38

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Koláč z kynutého (kvasnicového) těsta s aronií

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2272 příspěvků 16.09.18 18:30

Konečně jsem nezapomněla vyzkoušet receptík :) Pro všechny pochybovače: Dokonce jsem ani aronie neobalovala v cukru a nedávala jsem drobenku, ale jen strouhaný perník… Těsto tedy podle svého, neb bílou mouku nepoužívám, ale vliv to nemělo, naopak: moje těsto je méně sladké… a přesto byl koláč výborný, nesvíravý… Chce to trhat aronie zralé, již začínající scvrkávat se… Dělala jsem i v minulosti už něco jako bublaninu z aronie, ale s drobenkou - i tehdy spokojenost pokaždé. Kdo by chtěl mít jistotu - prostě dodrží recept tak, jak je tu napsán od autora a pro sychr můžete dát aronie přemrazit… Ale nebylo to třeba… Správně zralé plody by měly jíst bez ušklíbnutí i syrové… Plno lidí trhá aronii nedozrálou a pak se diví ;) Já trhám opravdu rok co rok teprve až začnou plody scvrkávat, ale nesmí být suché… Dělám i sirup a marmeládu…

Zuzka1973
2272 příspěvků 24.09.15 18:19

Také děláme doma koláč (z litého těsta), kde je pouze aronie a musím se autora zastat: pokud se aronie hned po omytí obalí ještě vlhká v cukru a použije se sladší drobenka, nemáme s tím doma problém…
Navíc autor zmiňuje v receptu možnost přidání jiného ovoce (švestek).
Ale je to samozřejmě chuti každého z nás a kdo samotnou aronii nemusí, lze nastavit jakýmkoli ovocem. :kytka:
Měli jsme zrovna nedávno - my s mužem jen samotné bobule aronií a pro mladé s přidáním ostružin.
Je to asi stejné, jako džem z černého bezu: jen z bezinek některým lidem nechutná, přidávají jablka…
U nás zase zásadně jen ze samotných bezinek…
:mavam:

paul13
2 příspěvky 24.09.15 14:45

Nedá mi to, ale musím na příspěvek paní zn. „Miina“ reagovat. Zejména proto, aby její reakce neodradila ostatní návštěvníky tohoto webu od ochutnání koláče s aronií.
Koláč s aronií není v žádném případě „šuškavý“. Jen je třeba, jak je v receptu napsáno, promíchat kuličky aronie s krystalovým cukrem. Množství není v receptu uvedeno, každý si je musí odzkoušet, já dávám na těch 400 g aronie cca 1 hrst cukru. A musím (bez sebechvály) uvést, že naší rodině (i sousedům a známým) tento koláč velmi chutná. Zdraví P. :)

Miina
43 příspěvků 24.09.15 06:40
Arónii znám.

Samotná je nepoživatelná pro silně stahující účinky. Chtěla bych vidět ten obličej, až se do toho kousne. Je potřeba ji smíchat s rybízem a dost osladit, nebo aspoň s jablky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Cibulačka Cibulačka
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz