Recept Koláč z kynutého (kvasnicového) těsta s aronií
paul13 Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Aronie černoplodá je keř, neuvěřitelně každoročne úrodný. Příznivé účinky: při srdcovocévních nemocích při hypertenzii (vysokém krevním tlaku) při poruchách štítné žlázy při zažívacích a žaludečních problémech pomáhá předcházet Alzheimerovej nemoci při stárnutí očí (snižuje oční tlak) pomáhá při křečových žilách má protizápalový účinek je žlučopudná podporuje činnost játrových a ledvinových funkcí je vhodná při detoxikci organizmu
Postup
Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je s 1 ČL cukru. Potom přidáme 2 PL mouky a 2 PL vlahého mléka, promícháme a necháme vykynout. Do misy dáme mouku, přidáme kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec přidáme tuk a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout na teplé místo. Po vykynutí rozválíme, dáme na pomaštěný plech a na to poukládáme kuličky aronie promíchané s krystalovým cukrem (s cukrem promíchat těsně předtím, než je dáme na těsto). Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky. Na drobenku dáme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky
Recept je z kategorií: Koláče
- 23.09.15 vloženo
- 5777x zobrazeno
Čas přípravy
- 1+0,5
Počet porcí
- 20 porcí
Ingredience
- 250g polohrubé mouky
- 12g droždí (kvasnic)
- 1 žloutek
- 35g práškového cukru
- 35g tuku (máslo, olej, rostlinný
- tuk, sádlo)
- 1,5 dl mléka
- 1/4 balíčku vanilkového
- cukru
- 1/4 ČL soli
- kůra z 1/2 citronu
- cca 400 g arónie
- krystalový cukr
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku16.9.18 18:28
Konečně jsem nezapomněla vyzkoušet receptík
Pro všechny pochybovače:
Dokonce jsem ani aronie neobalovala v cukru a nedávala jsem drobenku, ale jen
strouhaný perník…
Těsto tedy podle svého, neb bílou mouku nepoužívám, ale vliv to nemělo,
naopak: moje těsto je méně sladké… a přesto byl koláč výborný,
nesvíravý…
Chce to trhat aronie zralé, již začínající scvrkávat se…
Dělala jsem i v minulosti už něco jako bublaninu z aronie, ale
s drobenkou - i tehdy spokojenost pokaždé.
Kdo by chtěl mít jistotu - prostě dodrží recept tak, jak je tu napsán od
autora a pro sychr můžete dát aronie přemrazit…
Ale nebylo to třeba… Správně zralé plody by měly jíst bez ušklíbnutí
i syrové… Plno lidí trhá aronii nedozrálou a pak se diví
Já trhám opravdu rok co rok teprve až začnou plody scvrkávat, ale nesmí
být suché…
Dělám i sirup a marmeládu…
Foto v komentáři…
Diskuse k receptu Koláč z kynutého (kvasnicového) těsta s aronií
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Koláč z kynutého (kvasnicového) těsta s aronií
Konečně jsem nezapomněla vyzkoušet receptík
Pro všechny pochybovače: Dokonce jsem ani
aronie neobalovala v cukru a nedávala jsem drobenku, ale jen strouhaný
perník… Těsto tedy podle svého, neb bílou mouku nepoužívám, ale vliv to
nemělo, naopak: moje těsto je méně sladké… a přesto byl koláč
výborný, nesvíravý… Chce to trhat aronie zralé, již začínající
scvrkávat se… Dělala jsem i v minulosti už něco jako bublaninu
z aronie, ale s drobenkou - i tehdy spokojenost pokaždé. Kdo by chtěl mít
jistotu - prostě dodrží recept tak, jak je tu napsán od autora a pro sychr
můžete dát aronie přemrazit… Ale nebylo to třeba… Správně zralé
plody by měly jíst bez ušklíbnutí i syrové… Plno lidí trhá aronii
nedozrálou a pak se diví
Já trhám opravdu rok co rok teprve až začnou
plody scvrkávat, ale nesmí být suché… Dělám i sirup a marmeládu…
Také děláme doma koláč (z litého těsta), kde je pouze aronie a musím se autora zastat: pokud se aronie hned po omytí obalí ještě vlhká v cukru a použije se sladší drobenka, nemáme s tím doma problém…

Navíc autor zmiňuje v receptu možnost přidání jiného ovoce (švestek).
Ale je to samozřejmě chuti každého z nás a kdo samotnou aronii nemusí, lze nastavit jakýmkoli ovocem.
Měli jsme zrovna nedávno - my s mužem jen samotné bobule aronií a pro mladé s přidáním ostružin.
Je to asi stejné, jako džem z černého bezu: jen z bezinek některým lidem nechutná, přidávají jablka…
U nás zase zásadně jen ze samotných bezinek…
2 příspěvky 24.9.15 14:45
Nedá mi to, ale musím na příspěvek paní zn. „Miina“ reagovat. Zejména proto, aby její reakce neodradila ostatní návštěvníky tohoto webu od ochutnání koláče s aronií.
Koláč s aronií není v žádném případě „šuškavý“. Jen je třeba, jak je v receptu napsáno, promíchat kuličky aronie s krystalovým cukrem. Množství není v receptu uvedeno, každý si je musí odzkoušet, já dávám na těch 400 g aronie cca 1 hrst cukru. A musím (bez sebechvály) uvést, že naší rodině (i sousedům a známým) tento koláč velmi chutná. Zdraví P.
43 příspěvků 24.9.15 06:40
Samotná je nepoživatelná pro silně stahující účinky. Chtěla bych vidět ten obličej, až se do toho kousne. Je potřeba ji smíchat s rybízem a dost osladit, nebo aspoň s jablky.