Recept KHOYBIZ - libanonský plochý chléb Pita

(Hodnoceno 2x) Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

KHOYBIZ - libanonský plochý chléb Pita

Postup

V míse smíchat vodu s kvasnicemi a lžičkou cukru a nechat kvanice vzejít, až jsou rozpuštěné a krémové, asi 10min. Pomocí elektrického mixéru zapracovat 2 hrnky mouky, olej, sůl a šlehat po 3min. do hladka. Sem tam seškrábnout stěny mísy. Pomocí dřevěné vařečky zapracovat dostatečně zbývající mouky, aby vzniklo tuhé těsto. Přendat těsto na lehce pomoučený vál a hníst těsto asi po 10min., až je lesklé, hladké a pružné. Čistou mísu vytřít olejem a vložit do ní těsto. Otočit ho tak, aby bylo pomaštěné na všech stranách. Přikrýt těsto utěrkou, nebo olejem potřeným mikrotenovým filmem. Nechat kynout po 1 až 1 1/2 hodiny, nebo až se těsto zdvojnásobí v objemu. Rozdělit těsto na stejné kousky podle toho jaké velikosti chcete Pita chleby 16, nebo 32. Na trochu pomoučeném vále každý kousek vyválet na placku velikosti 17cm (16 ks Pita), nebo 10cm(32ks Pita). Placky přikrýt a nechat dalších asi 15min. kynout, až trochu vzejdou. Mezi tím rozehřát suchý těžký plech v horké troubě vyhřáté na 240°C. Pomocí pomoučené špachtle bleskově přenést 2-3 připravené Pita placky na plech a ihned je vložit do horké trouby. Péct placky asi 3-4 min., nebo až se nafouknou jako balón a začnou se na okrajích barvit do zlatova. Pokračovat s ostatními plackami. Trouba musí být vždy plně vyhřátá. Po upečení placky nechat zchladnout mezi navlhčenými utěrkami. Placky zplasknou a trochu změknou, ale kapsa uvnitř zůstane. Chcete-li křupavé Pity, tak je nechat zchladnout na mřížce. TIP: Zabalené Pita chleby do plastických sáčků se mohou zmrazit, až po 1 měsíc. Pita chleby se mohou vložit do trouby, aby se staly křupavými. P.S. Chléb má mnoho použití, jak k různým dipům, tak na přípravu chlebů s různými náplněmi atd.

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 24.08.02 vloženo
  • 38897x zobrazeno

Ingredience

  • 2 hrnky vlažné vody
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 7g suchých kvasnic, nebo 16g čerstvých
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 5 hrnků obyčejné hladké mouky, nebo směs hladké s polohrubou

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

gurmanx 28.7.13 09:20

Jednoduché, rychlé, prosté a prostě jiné! :-) Jen to ještě vychytat v detailech. Některé placky se nenafoukly, jiné se nafoukly ale duté stěny rychle ztvrdly. Jen pár bylo takových jak asi mají být. Trochu mi to připomíná obilnou placku od babičky, kterou nechala zvolna péci na kraji tálu.
Rozhodně tento recept budeme opakovat … Díky!

Odkaz na uvaření

MarketaA85 31.7.12 21:43

Vynikající placky, jsou přesně tak, jak mají být!!! :-) Moc děkuji za super receptík a doporučuji všem k vyzkoušení:-))

Odkaz na uvaření

modrypezotek 22.1.11 07:55

Děkuji za recept, a jídla tohoto druhu

Diskuse k receptu KHOYBIZ - libanonský plochý chléb Pita

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na KHOYBIZ - libanonský plochý chléb Pita

rnk
31 příspěvků 23.10.13 23:23

Mám dotaz. Na jak silné placky se to má rozválet? Já to udělal asi na 2 mm a po rozválení mi už nenaskočily a při pečení se nenafoukly celé, jen se udělaly bubliny. Tak nevím kde byla chyba, že by kvasnice? Ale snědl jsem je skoro hned (dělal jsem 1/3 množství, na zkoušku).

casino
4491 příspěvků 6.4.13 22:06
babi,

KUKU 8o
No jo, no… na rozdíl od vás například vím, že DESTILOVANÝ OCET je nebetyčná pitomost…

Edit:
výměna smajlíka: místo tohoto :P vložen případnější, korespondující více s odkazem, hihi

Příspěvek upraven 07.04.13 v 12:17

babi
6360 příspěvků 6.4.13 21:29

Rada bych poradila, avsak neznam skalu ceskych vyrobku a druhu mouky. Ziji v Kanade, avsak mozna nekdo velice znaly by Ti mohl odpovedet jako na priklad CASINO, ktery jak se zda, vi vsechno.
Jinak Ti mohu rict, ze osobne nekdy do testa pridavam sezamova seminka, cernuchu atd. Doufam, ze se Ti zadari… chleb se hodi k mnoha pokrmum a je dobry.
Zdravim!

plechovicka
7 příspěvků 6.4.13 20:54
mouky

Prosím prosím o radu, kterou celozrnou moukou lze nahradit obyčejnou hladkou, polohrubou a hrubou mouku děkuji :)

babi
6360 příspěvků 4.9.12 20:00

Je mym potesenim, ze se libanonske chlebiky dari…dekuji Vam za vyzkouseni receptu :!

modrypezotek
1 příspěvek 22.1.11 07:55

Děkuji za recept, a jídla tohoto druhu

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: KHOYBIZ - libanonský plochý chléb Pita - ircaaota :-)

Jolany recepty tě určitě uspokojí :-)

ircaaota
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: KHOYBIZ - libanonský plochý chléb Pita.

Babi, zdravím vás.Komentáře jsou staré, doufám, že se mi ještě ozvete.Byla jsem vloni v Izraeli a velmi mi chutnal libanonský chléb, našla jsem si ten váš. V izraeli jsem s ním ochutnala falafel, ale i šawarmu-což nikde nemůžu najít v receptech. Nemáte na ni-něj vy recept. děkuji.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KHOYBIZ - libanonský plochý chléb Pita.

Renee, to mám opravdovou radost! Jsi dobrá, protože mnoho lidí co znám, úspěch nemělo ;o) Děkuji Ti za milou poznámku, které si víc jak vážím!

Příjemný den!

Renee
93 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KHOYBIZ - libanonský plochý chléb Pita.

Babi, tak na druhy pokus se KONECNE chlebiky nafoukly jako kopaci mice - a krasne se plnily falafelem (z Tveho receptu…). Opravdu stezejni je nechat placky jeste dobre vykynout, pak se nafukuji jako o zivot.

A tezky plech nemam, jenom takove chcipaky a plynovou troubu, ale na obycejny plech jsem dala papir na peceni a vysledek byl bezvadny…

Takze diky moc… Stava se ze me Tva fanynka!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
KHOYBIZ - libanonský plochý chléb Pita - starý recept nové Foto

Děkuji Ti Pepíčku za jeho přidání ;o)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz