Recept Pita (suchá obilná placka)

Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouku dáme do mísy, přidáme sůl a s vodou vypracujeme těsto. Vodu přidáváme pomalu, těsto musí být tužší, musí se však nechat válečkem rozválet na tenko. Těsto necháme pod miskou na válu 30 minut odpočinout. Pak jej rozdělíme na několik kousků (*podle velikosti pánve nebo plotýnky*), vytvarujeme koule a ty postupně rozválíme válečkem na tloušťku asi 2 mm. Placky pečeme buď přímo na plotýnce elektrického sporáku nebo na plotně, nebo na suché těžké pánvi. Při pečení plackami pohybujeme a několikrát je přehodíme. Jednu pitu pečeme asi 10 minut. *Pity z dobře zpracovaného těsta se při pečení nadouvají, utvoří uprostřed kapsu - dutinu.* *Tip:* Pity se připravují především v zemích Orientu. Jsou zde každodenním chlebem. Jejich příprava je nenáročná, lze je upéci i v polních podmínkách na ohništi - na plochém kameni nebo na dnem vzhůru obráceném hrnci. Pitu jíme jako přílohu k jakémukoliv jídlu, je vhodná jako základ pro pomazánky, kapsu můžeme i naplnit a pitu zapéci.

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 21.05.04 vloženo
  • 30959x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g pšenické mouky celozrnné
  • (*můžeme smíchat v poměru 1:1 s pšeničnou moukou hladkou nebo ovesnou, kukuřičnou či žitnou*)
  • cca 150 ml vody
  • 2 ČL soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pita (suchá obilná placka)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pita (suchá obilná placka)

Lenka11
7 příspěvků 18.7.10 20:16
Re: Pita (suchá obilná placka)

Děkuji za skvělý recept, dnes jsem ho vyzkoušela.
Použila jsem „plnohodnotnou mouku předměřickou“ a těsto jsem nechala zadělat v domácí pekárně na program nudlové těsto, pak odpočinout a pekla jsem v troubě na rozpáleném suchém plechu při 200°C na horkovzduch cca 7 - 8 min. Placky se krásně nafoukly a jsou křupavé - úplně jiné, než ty z obchodu.
Díky!

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pita (suchá obilná placka)

ahoj, Elí…ano, i libanonský chléb se mu říká…já to psala jako odpověď na dotaz na diskuzi…a Tobě přeji též krásný večer… :-))

Ela
276 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pita (suchá obilná placka)

Ahoj, Pen.
Myslím, že sa to volá aj Arabský chlieb a ja to kupujem hotové v obchode, ale vyskúšam to aj doma, ďakujem. Plním to všetkým možným a vždy je to dobré.
Pekný večer, pen.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Vánoční likér

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz