Recept Kančí kýta na 2 způsoby

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Úvodem: jedná se o slavnostní jídla a ne poživatinu pro ukojení akutního hladu v pracovním procesu. Proto je způsob přípravy poněkuď náročnější.

Podle váhy masa (2-3 kg) si připravíme potřebná množství dalších surovin.
Začneme přípravou mořidla: kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) nastrouháme na hrubo. Přidáme koření zavázané do gázy, nasekanou cibuli a na kolečka nakrájený citrón. Převedeme do hrnce, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Pod pokličkou vaříme asi 10 minut. Po vychladnutí přidáme ocet a část červeného vína. Vezmeme další hrnec úměrné velikosti (traduje se kamenina, ale kde by jí našinec sebral), na dno nalijeme kus mořidla, pak vložíme flák masa, opět mořidlo a to opakujeme tak dlouho, až obojí dojde. Maso by mělo být zcela ponořeno, jinak ho musíme každý den překládat. Marinujeme 3 dny při 18-20 stupních Celsia, při nižších teplotách déle, při vyšších nám zasmrádne nebo zkvasí. Obojí je špatně.

Maso vyjmeme z mořidla a očistíme od zbytků zeleniny.
Na pekáči na sádle rozškvaříme špek a maso něm zprudka ze všech stran opečeme. Vyjmeme jej z pekáče a vložíme zeleninu z mořidla, kterou lehce orestujeme. Maso dáme zpět, přilijeme tekutinu z mořidla a v troubě dusíme do poloměka. A teď přijde ten krásný podfuk. Polovinu masa vyjmeme, odebereme 1/3 šťávy (bez zeleniny) a obojí dáme stranou. Zbylou část masa dodusíme. Maso odložíme a šťávu přecedíme, na sítě zbylou zeleninu jen lehce vymačkáme a zahodíme. Do procezené omáčky přidáme opět víno, ostrou zavařeninu dle chuti, dále předem na másle udušené žampióny pokrájené na čtvrtky a necháme přejít varem. Pokud se nám zdá omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit lžičkou škrobu rozmíchanou ve víně. Maso vložíme zpět. Tím je maso na prvý způsob hotovo. Podáváme jej s hranolky, plátek masa zdobíme kolečem pomeranče, do jeho středu lžičku brusinek a okolo střikem šlehačky.
Nyní se vrátíme k dříve odložené části masa.
Na kastrole zpěníme cibulku, vložíme maso, potřeme jej prolisovaným česnekem a posypeme kmínem, podlijeme odebranou šťávou a dopečeme stejně jako klasické vepřo. Před dopečením potíráme medem rozmíchaným v pivu. Podáváme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Vím, že popis zní kostrbatě, ale na papíře se nedá popsat děj ve dvou kastrolech najednou.
Ať vám chutná!

Recept je z kategorií: Divočák

Nahlásit recept

  • 20.12.08 vloženo
  • 44951x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4-5 dní

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1 vykostěná kančí kýta
  • kořenová zelenina, cibule a česnek
  • koření (nové, pepř, tymián, oregáno čili dobromysl, jalovec)
  • ocet a olej
  • špek
  • červené víno
  • červené zelí (stačí sterilované)
  • ostrá zavařenina (rybíz, ostružiny)
  • 1 PL medu + 2 PL piva, rozmíchat
  • žampióny
  • brusinkový kompot
  • pomeranč
  • šlehačka

Doporučená příloha

  • hranolky, bramborový knedlík, červené zelí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

taborskyji 09.07.12 22:29

OK, drobné nuance, jako šípek aj.
jinak je to základ svíčkové, trochu upravený o divočinu.
S trochou citu, na tomto základu připravíte chutné jídlo.

Diskuse k receptu Kančí kýta na 2 způsoby

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
majkl1
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kančí kýta na 2 způsoby

Pro srimpika - rád, ale pošli mailovou adresu. Třeba se tady budu chtít s tím receptem vytahovat.
Pac a hezké a hezké svátky do dáli přeje M1

srimpik
166 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kančí kýta na 2 způsoby - Majkl1

Prosim, prosim, napis mi recept na srnci rizek na jalovci a zelenem pepri!!
Pozvala bych Te, jen bydlim par tisic km od Prahy…
 J.

majkl1
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kančí kýta na 2 způsoby

Na srnčí prosím tento recept neaplikovat. Daleko vhodnější použití jsou minutkové recepty. Třeba takový srnčí řízek na jalovci a zeleném pepři, tak to bych bral.

srimpik
166 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kančí kýta na 2 způsoby - majkl1

Majkle1, taky Te musim pochvalit! Mas vtip a smrnc - umis!
Kanci kytu nemam, ale srnciho pekny kus.
Pohodove vanoce a zdravy rok 2009!
 Jarka

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kančí kýta na 2 způsoby- majkl1

Majkle1, víš, že si dobrej? Líbí se mi Tvůj způsob a podání prezentace receptů. Tento recept se mi obvzlášť líbí, tak si ho ukládám! Jistě na něj dojde příští rok, tento už to nestihám. Pěkný den T.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz