Recept Kalmáry plněné rajčaty a sýrem Feta

(Hodnoceno 1x) Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kalmáry plněné rajčaty a sýrem Feta

Postup

Pečlivě očistíme kalmáry zevnitř i zvenku. Odřízneme spodní části s chapadly a pokrájíme je na malé kousky. Rajčatům odřízneme tuhou část okolo stopky a pokrájíme je na kostičky (měla by být zralá a sladká, výborně se hodí tzv. kečupová rajčata ve tvaru soudečku). Fetu buď pokrájíme taktéž na kostičky, nebo ji můžeme nalámat na větší kousky, či rozdrobit úplně najemno (podle toho, jak ji máme rádi). Cibuli nakrájíme na jemné proužky nebo na kostičky. Smícháme s rajčaty a nakrájenými spodními částmi kalmárů, přidáme trochu bílého vína, olivového oleje, oregano a pepř. Feta je dost slaná sama o sobě, ale pokud chcete, přidejte soli kolik je libo.

Ze směsi vytvoříme cosi jako hustý salát, kterým naplníme připravené kapuce kalmárů. Někdo doporučuje použít obrácenou vařečku či lžíci - já osobně používám lžíci pouze pro přenos „nádivky“ a dovnitř kapuce ji pěchuji prsty, jedině tak máte jistotu, že je naplněná správně a bez zbytečného vzduchu, ale každému tento postup vyhovovat nemusí.

Po naplnění zajistíme otvory kapucí buď párátkem, nebo prošitím nitě. Kapuce ze všech stran potřeme olivovým olejem a naskládáme na pekáč. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 - 220 stupňů přibližně 30 minut, podle velikosti kalmárů. Že jsou hotové poznáte podle světlé barvy a zlátnoucího povrchu. Pokud používáme horkovzdušnou troubu, je dobré kalmáry zakrýt, aby se nevysušily a nepopraskaly (odkryjeme je na posledních 5 minut pečení, aby získaly hezkou barvu). Podáváme pokapané citronem.

(Poznámka: Vykuchat kalmáry je snadné, prostě z kapuce vytáhneme rukou či prsty všechny vnitřnosti a posléze odstraníme výztuhu - výztuha je shodná s délkou těla a vypadá jako úzký proužek tuhého igelitu. Snadno ji v kapuci nahmatáme prsty. Není se čeho bát, při kuchání hlavonožců nehrozí nic jako protržení žlučníku a znehodnocení masa, pozor je třeba dávat jen na protržení kapuce, nebylo by ji pak možné naplnit.)

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 12.12.10 vloženo
  • 6160x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • Vykuchané syrové kalmáry (pozor, musí mít neporušené tělo bez děr!)
  • Olivový olej
  • Zralá rajčata
  • Řecký sýr Feta
  • Červená cibule
  • Bílé víno
  • Oregano
  • Sůl
  • Pepř
  • Citron
  • (záměrně neuvádím přesné množství - řiďte se velikostí hlavonožců a vlastní chutí, množství ingrediencí je možné libovolně upravit, např víc fety než rajčat, vynechat pepř, atd.)

Doporučená příloha

  • bílý chléb, řecký salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 04.11.15 23:38

Je to výborné. Ikdyž jsem si netroufl dát je do trouby syrové, ale předtím jsem je hodinku povařil v osolené vodě, jako se dělají chobotnice. Vařené se báječně plní, protože drží tvar a nemusí se špuntovat. I jedno rajče na jednu oliheň je moc, spousta nádivky mi zbyla na salát. :-) Feta nahrazena balkánským sýrem.

Diskuse k receptu Kalmáry plněné rajčaty a sýrem Feta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
2905
753 příspěvků 16.12.10 03:04

I když mořské potvůrky dostupné v marketech nemusím, (na čerstvé si půjčku brát nebudu), recept je jednoduchý, srozumitený a co víc, výsledné dílko vypadá lákavě. :palec:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz