Recept Kachní prsa na rybízovoperníkovovinném sósu

vv.zurek Švýcarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Kachní prsa na kůži několikrát nařízneme a do zářezů vetřeme sůl a mletý pepř a opatrně prošpikujeme slaninou. Necháme cca 30 minut odležet. Celá prsa z prudka opečeme na oleji ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Do pekáčku vložíme plátky slaniny na ně lístky šalvěje a na to porce kachny. Podlijeme červeným vínem, přihodíme jalovec, ňů koření, a pár jehliček rozmarýnu. Pečeme cca 30-40minut. Občas podléváme vínem. Potom porce kachny vyjmeme a dáme do tepla "odpočinout". Do výpeku přidáme nastouhaný perník postupně aby to moc nezhoustlo (jinak ředit vínem). Povaříme až se perník uplně rozvaří. Poté přidáme rybízovou marmeládu/rosol, rozšleháme metličkou. Přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu z pomeranče. Lehce povaříme aby pomeranč nezhořkl. Nakonec zahustíme trochou smetany, a kachní prsa vrátíme zpět do pekáčku. Dáme na chvíli do již vypnuté trouby. Řapíkatý celer a cibulku nakrájíme na cca 3cm dílky a dáme na talíř. Porce prsou na talíři přelejeme ribízovoperníkovovinným sósem.

Recept je z kategorií: Kachna

Nahlásit recept

  • 01.12.05 vloženo
  • 8466x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 porce kachních prsou v celku (mohou být i s kostí nebo bez)
  • 4-5 dl červeného vína - sladšího
  • 150 g slaniny
  • 50 g perníku na strouhání
  • 50 g rybízové marmelády nebo rosolu
  • řapíkatý celer, jarní cibulka
  • 1 pomeranč
  • 10 kuliček jalovce
  • 4 lístky šalvěje, rozmarýn
  • sůl, pepř 4barev, ňů(nové) koření
  • olivový olej
  • smetana

Doporučená příloha

  • krokety, nebo ještě lépe bílé pečivo ciabatta a pod.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kachní prsa na rybízovoperníkovovinném sósu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kachní prsa na rybízovoperníkovovinném sósu

daduuja
1150 příspěvků 9.6.14 10:53

Hledala jsem kachní prsa a řapíkatý celer a našla toto, což vypadá velice dobře na sobotní deštivý den :-)
Vlastně všechny recepty w. zureka vypadají dobře a nejen kvůlivá tomu dobrému rumu :-)

vv.zurek
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na rybízovoperníkovovinném sósu

Tak jo, „i-y“ jsem už opravil, co se týče Vařečky, tak já se tím láduju ve Švýcarském Homrechtikonu už asi osm let, fakt že mi to ta Vařečka připoměla, komu to vadí ať to nevaří. Nevěděl jsem, že se tu strhne taková bouře jazykotepců. No a aby bylo o čem a koho tepat tak jsem přidal ještě jeden můj oblíbený, najděte si „Mls Kapitána Morgana“ a tepejte, tepejte.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na rybízovoperníkovovinném sósu

Zurku, New York se třeba tak vyslovuje, ale píše se NEW YORK. A my tady píšeme recepty. A v nemčině se rybíz nepíše ribíz, ale Ribisel.

vv.zurek
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na rybízovoperníkovovinném sósu

Jo a ten ribíz je v němčině fakt s měkkým y… ale když to konzumuju je mi tvrdost iiiiiyyyyy úplně ........

vv.zurek
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na rybízovoperníkovovinném sósu
vv.zurek
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na rybízovoperníkovovinném sósu

No přece New York se taky vyslovuje Ňůjork. Navíc jsem měl spolužačku z Ostrožské nove vsi ale neřekla tomu jinak než Ostožská ňů ves. Tak asi tak.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na ribízovoperníkovovinném sósu

Ejo, asi new spice :-) ???

Eja
3884 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na ribízovoperníkovovinném sósu

Vv.zurku, prosím!!!!! řekni nám, jak jsi přišel na to ňů !!!!!! pochopila bych zkratku třeba nkř nebo něco podobného, ale to ňů mi nedá spát.....
I nebo Y - Slováci mají taky ríbezle s měkkým I :):)

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na ribízovoperníkovovinném sósu

Ivo, nejsi sam. Kdyby to nebylo „prelozene“ :-)))) v ingrediencich, tak bych taky nevedela:-)))))) Vidis, co se tady naucime :-)))))

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Eji...

…co myslíš, jsem mentálně retardovaný, když mi trvalo zhruba hodinu, než mi docvaklo, co to „ňů“ znamená?.....hihi

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na ribízovoperníkovovinném sósu

tak vv.zurka prosim vas nekamenujte. Neni to jedno, odkud je recept. Ja se na Prima varecku nemohu divat, tak ho mam tady. Je to jediny jeji/jeho recept, takze jeste nezna jak to tu chodi.
V rakouske nemcine, se rybizu rika Ribisel, latinsky ribes rubrum. A ted nekamenujte mne, vim, zde se pisi jenom ceske recepty :-))

Labužník Vendík02
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na ribízovoperníkovovinném sósu

RYBÍZ na všechny způsoby vždy s tvrdým!!!!! Y

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na ribízovoperníkovovinném sósu

Je to přesně včerejší Prima-vařečka. Být autorem, tak se k tomu alespoň přiznám. Už jsem se zde jednou tak ozývala............
P.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na ribízovoperníkovovinném sósu

Divoká kachna na pomeranči a portském víně - vysíláno na Primě, 30. 11.
Porce kachny osolíme a vložíme do pekáčku. Poklademe plátky slaniny, podlijeme vodou, vínem a přidáme šalvějové lístky.
Pečeme přiklopenou za stálého podlévání asi 1½ hodiny. Ke konci přidáme rybízový rosol, podle potřeby podlijeme vínem a dopečeme dozlatova.
Upečenou kachnu vyjmeme, vlijeme zbytek vína, vložíme pomerančovou kůru a šťávu, omáčku zredukujeme, přidáme smetanu, provaříme a zahustíme nastrouhaným perníkem.
Kachnu servírujeme s uvařeným kuskusem.

Divoká kachna s kuskusem a perníkovou omáčkou
Kachnu rozporcovanou na čtvrtky prošpikujeme slaninou, osolíme, a dáme péct s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Podléváme červeným vínem. Kuskus spaříme horkou vodou a necháme nabobtnat. Upečenou kachnu vyjmeme a výpek přecedíme. Dáme do něj pomerančovou kůru, rybízový rosol, zbytek červeného vína a svaříme. Zahustíme nastrouhaným perníkem a dochutíme solí. Na oleji zpěníme cibulku, zaprášíme kurkumou, přisypeme hotový kuskus, a promícháme. Upečenou kachnu servírujeme s perníkovou omáčkou a kuskusem.

Schválně vkládám oba recepty, porovnejte si je sami. Já jsem se na to dívala docela se zájmem a vidím, že nejen mě to přijde hodně, hodně podobné!

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na ribízovoperníkovovinném sósu

Dámy, měl jsem tentýž dojem, tak jsem se díval i tam. Není pravda, jen se trochu podobá! :-)

Eja
3884 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na ribízovoperníkovovinném sósu

Eleeen, předstihla jsi mne snad o sekundu :)

Eja
3884 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na ribízovoperníkovovinném sósu

To mi dost nápadně připomíná včerejší Prima vařečku… Ale ňů je bomba, to by člověk nevěřil, jak tahle dvě písmena vedle sebe vypadají legračně :)

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na ribízovoperníkovovinném sósu

ať žije Primavařečka!

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kachní prsa na ribízovoperníkovovinném sósu

To putuje do oblíbených, protože kachní prsa můžu v jakékoliv podobě, a tato vypadá dobře! :-D

Díky!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz