Recept Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

(Hodnoceno 1x) Nizozemská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Postup

Bůček nakrájíme na kousky a umeleme (pak v mlýnku umeleme kousek rohlíku, abychom jej vyčistili). Mleté maso promícháme s nastrouhaným sýrem, trochu osolíme a opepříme a do kypré směsi nalijeme mléko. Necháme v chladu, až se mléko zcela vsákne, pak tvoříme z hmoty podlouhlé řízky. Každý obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a zvolna smažíme v dostatečném množství oleje dozlatova. Podáváme s teplým bramborovým salátem. Teplý bramborový salát: Vodu svaříme se sádlem, nakrájenou cibulí, pepřem a octem, podle chuti osolíme a osladíme. Ještě horké uvařené oloupané brambory nakrájíme na plátky, dáme do mísy a postupně je poléváme připravenou svařenou marinádou a sypeme nakrájenými okurkami. Před podáváním salát posypeme nakrájenou petrželkou. Použijete-li strouhanku z čerstvého pečiva, řízky budou mnohem lepší.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 24.09.03 vloženo
  • 44834x zobrazeno

Ingredience

  • 400 g libového bůčku bez kosti
  • 200 g sýru na strouhání (eidamu, čedaru)
  • asi 2 dl mléka
  • 2 vejce
  • 150 g strouhanky
  • 50 g hladké mouky
  • kousek rohlíku (na vyčištění mlýnku)
  • olej na smažení
  • mletý pepř
  • sůl
  • Teplý bramborový salát:
  • 1 kg brambor
  • 1 velká cibule
  • 3 nakládané sladkokyselé okurky
  • 50 g sádla
  • 1,25 dl vody
  • cukr a ocet podle chuti
  • malý svazek zelené petrželky
  • mletý pepř, sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 22.11.15 12:49

Nesmrtelná klasika, která nikdy nezklame :)
Zkusila jsem i ten salát, je zase jiný, než dělávám já, tak se to hodilo, aby se nám salát před svátky neomrzel ;)
Jediná změna: místo mléka dávám smetanu…

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

snezenka
109 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Po alkoholové noci jsem na druhý den vyzkoušela holandský řízek se salátem v meníčku jako jídlo-vyprošťovák. Předpokládala jsem, že stejně nic nebudu schopná pozřít a že mi to asi chutnat nebude (bůček). Ale chtěla jsem vědět, jak to může chutnat. Oproti očekávání jsem řízku snědla 150g (z 200) a jak mi pak bylo dobře! kocovinka byla pryč… nejen díky tomuto zdárnému efektu holandský řízek doporučuju i těm, pro které slovo bůček vyvolává nelibé pocity. Bašta veliká.
Oproti receptu bylo vevnitř něco zeleného, pravděpodobně petrželka, myslím si, že tomu jenom prospěla.

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Landospandos…dekuji moc za radu, urcite tu strouhanku zkusim porobit )).

Landospandos
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Meisje, je to normální sekací el.mlýnek - dva proti sobě umístěné nože. Měla jsem ho, teď mám tak od Moulinexu, ale jako příslušenství k ponornému. Nebo např. jak propagovala Bohdalka, tuším Chopper nebo tak nějak, stejný princip. Rohlíky nebo teda ten tousťák nahážeš, meleš, protřepáváš. Tož to zkus, neměl by to být problém. Ahojky!

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát...c

Zaujala me ta cerstva strouhanka, taky nevim jak na to?!
Lydie: co je to „moulinetta“? Nastavec od robotu zn. Moulinex?
Ja mam doma Kenwood ( kompletni se vsemi nastavci) byla nektera z Vas tak hodna a presne popsala nastavec, ktery pouzivate na vyrobu cerstve strouhanky? Diky predem)).

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

strouhanka z čerstvého pečiva se nejlépe dělá z toastového chleba, okrájí se kůrky, toast se nakrájí na malé kostky a pomele se v moulinettě.
Já někdy dělám podobné řízky z mletého telecího masa a nepřidávám sýr. Řízky se potom zapékají v zapékací formě, polité šťávou z výpeku, do které nalijeme trochu hovězího vývaru. Jsou to potom trochu jiné, máslové řízky, rakouská specialita, ale velmi dobré. Alternativa pro ty, pro které je bůček moc mastný. Jíme k tomu bramborovou kaši.
Do teplého bramborového salátu bych místo sádla dala olej, jak píše mrtvola.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Škoda, že jsem postup nepopsala současně. Bona, já tu čerstvou housku strouhám naplocho … dlaní, protože kdysi jsem si prožila to samé. Tento postup přichází v úvahu pro jednu až dvě housky. Od dob sekacího udělátka … používám, aby se to vyplatilo. Trochu si s tou bolístkou užiješ … ale všechno přejde.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Bohdanko, ještě to bolí?
Jinak tento recept jsem naklikla při otevření stránky jako první, název mě dostal a pak už vše (tuto). :-) Strašně dlouho jsme je neměli, já su z toho prostě paf.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem - Abies :)

Až je budeš dělat, zkus trochu květu a hodně zelené petrželky, nechat odstát do druhého dne v lednici, já je taky můžu :-)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem- Esme,

děkuju za krásný obrázek… Teda, Vy jste na mě tak hodné… Jdu do té sprchy, než budu úplně naměkko. :-))

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Neboj, zítra už bude mnohem líp. Přeju hezké sny, neukrouhané prsty a výborný holandský řízek s bramborovým salátem k tomu. :o))

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Děkuju moc, jsi hodná. Zítra se zastavím v lékárně. To víš, že doma nic takového nemáme…jen ten Framykoin si hýčkám, protože se bez předpisu nekoupí…:-))
Nejhorší je, že částečně pracuji v bavlněných rukavicích (filmařských, střihačských), protože se dotýkám vzácných archivních filmů a s tou náplastí a hromadou gázových čtverečků se do nich nikdy nevejdu…:-(( Nejraději bych se neviděla…:-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky - Bona

Au au au… Taky lituju…

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Bono, nemáš doma čtverečky, odborně: kompresy z gázy nesterilní? Pokud ano, doporučuju natřít ránu Hemagelem (vygoogli si to, určitě najdeš dobré odkazy), nacpat na ni hromadu čtverečků, pak teprve lepit. Ono ti to udělá takový ochranný val a nebude tolik bolet, když o něco zavadíš. Pá a rychlé hojení. :o)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Abies… Jo, je to lepší…:-) Duševně, fyzicky ne - je to chvilinka, kdy jsem si šla ustříhnout novou náplast (do sprchy, ve vodě to totiž děsně pálí…) a rukojeť nůžek se mi zatlačila přesně do té rány…AUU!
S těmi lupínky do strouhanky je to bezva nápad, to vyzkouším. Hlavně, že na to není potřeba struhadlo…:-)) Pa B.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Bedlo, to nevadí, jsme lidi a ty se vždycky nějak domluví. Pěkný večer! T.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát - b

;-)) Lity, lity! Už je líp? :o))

JInak holandské řízky miluju, můžu se po nich utlouct a určitě si je někdy zase ráda dám. Recept ukládám do oblíbených.

Strouhanku navrhuju v sekacím robotu rozsekat ještě s hromádkou kukuřičných lupínků. Pak je obal pěkně křupavý.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

No jasně!!! Vždyť jsem strouhanku takhle dělala na Esmeraldinu rybu, přece… Z toustového chleba v sekacím robotu. Děkuji Vám za odpovědi.

Na struhadle bych to po včerejšku raději nezkoušela, chvíli ho totiž nevezmu do ruky. Vysvětlím - ustrouhla jsem si kus masa asi jako na okurkový salát (struhadlo s velkými oky) ze spodní strany palce na pravé ruce. Lidi, to tak bolí…! Je to víc než 24 hodin, několikrát namazáno Framykoinem, ale když se do toho uhodím, tak se můžu zbláznit. To abyste mě politovali…:-))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Terrinko, teď čtu Tvůj příspěvek opakovaně a omlouvám se. Špatně jsem pochopila … rychle jsem četla.

ji
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: pro Bonu

Strouhanku z čerstvého pečiva vyrobit lze, ale jen v některých mašinkách. V našich podmínkách např. Ronic nebo Thermomix. Nelze v robotech se struhadly.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Děvčata, strouhanku z čerstvého rohlíku … ano. Normálně na struhadle, nebo jak píše Esme.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Terrinko, libový bůček neznám. S tím záměrem jsem vždy kupovala špičku … ta nebyla tak tučná. A pak v těch létech o kterých píši, bůčky to byla hrůza. Jo, dal se tak použít k pečení s králíkem.

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem - Boni,

dělám strouhanku z čerstvého pečiva tak, jak popisuje Esme, z housek nebo rohlíků jeden až dva dny starých. V sekacím robotu se krásně pečivo rozseká. Z pečiva právě vytaženého z pece, jak píše mrtvolka, bych to raději nezkoušela :-).

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky - Mrtvolo,

ne. Nemusí být oschlé. Vytáhnu je přímo z plastikového sáčku.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Mrtvolo, to máš s tím olejem pravdu (mamka to taky s ním dělala), když to sádlo ztuhne tak to nemůže být ani dobrý, ani hezký, raději bych si ho v takové situaci namazala na chleba- ani tam by nebyl nic moc.

Bedlo, ten bůček nesmí být moc tučný, on ten sýr v té mase udělá své a pak to musí být tučné. Jednou jsem to zkoušela z libového kusu masa a víš že to nebylo vůbec ono? Pak mi bylo líto, že jsem neudělala raději klasický řízky. Alespoň je mi to jasné, abych tu blbost neopakovala. T.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Esme, no ale stejně musíš mít ty chleby oschlé, ne? Já bych asi řekla čerstvá strouhanka, jako žes ji čerstvě usekala, ne že je z pečiva čerstvě vytaženého z pece ;)?

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky - Bona

Strouhanku z čerstvého pečiva dělám tak, že pár krajíčků bílého chleba nebo veky dám na pár vteřin do sekacího robotu.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Oprava: poslední větě

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Přemýšlím o té podlední větě… Prosím, jak se dělá strouhanka z čerstvého pečiva?

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

K holadnských řízkům asi nepřispěju, dělala jsem je párkrát a vždycky mi z nich vytékalo cosi, co na pánvi prskalo a připalovalo se. Navíc, jak píše houbička, přece jenom se nám kroutil žlučník, i když nezdravým věcem se nevyhýbáme. Ta sekaná možná vůbec není špatný nápad.
Ale u teplého salátu bych se přimlouvala za použití oleje místo sádla. Pokud se sní všechen, dokud je teplý, je to jedno. Ale pokud zbude a necháme ho do druhého dne v chladu, sádlo se srazí do ostrůvků, které nehezky vypadají a ani v chuti nejsou nic moc. Olej to neudělá.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Tento řízek v naší oblasti procházel vývojem. Do čerstvě semletého, ne tučného bůčku se přililo mléko a nechalo se přes noc vsáknout. Druhý den se solilo, pepřilo, přidala se vejce a málo strouhanky. Vytvořily se škubánkové placičky, šup do strouhanky a už se smažilo. Postupem času se přidával strouhaný sýr, ale na nás to bylo už příliš tučné, prostě nám to nechutnalo. Postupem doby se začala z této bůčkové směsi tvořit plněná sekaná, která se pekla v alobalu a před dopečením se alobal povolil, aby byla pěkná barva. Byla to sedmdesátá léta minulého století. Tak dobrou chuť.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Holandské bůčkové řízky se sýrem a teplý bramborový salát

Dělám téměř stejně, směs si udělám den před pečením a udělám z ní šišku jako na sekanou, dám na tácek do lednice do druhého dne, kdy jí pokrájím na stejné díly, rozplácnu a obalím v trojobalu. Právě dnes jsme si pochutnávali s bramborovou kaší, osmaženou cibulkou a se zeleným salátem- u nás se tomu také říká: košický řízek, jak píše Boris. Ta dlouhá doba v lednici udělá krásně křehký řízek- ty chutě jsou tam takové pěkně rozložené a je jemný.
Ten teplý bramborový salát dělávala moje maminka, dost často k různým pokrmům. Měli ho moc rádi a já ho ostuda ještě nedělala, jedli jsme ho vždy u rodičů a chutnal. T.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Pampeliško (a také Pepíčku)...

…(i když to spíš patří do sekce „Vzkazy tvůrcům serveru“, ale vzhledem k tomu, že se tento problém vyskytnul u tohoto příspěvku, tak se pokusím o tom zmínit zde). Poměrně často se mi stává, že si otevřu Labužníka a teprve po chvíli si všimnu, že nejsem přihlášený pod svým jménem (takže se mi také pár krát stalo, že jsem reagoval jako bezejmenný). Neumím říct, čím se to stává, ale sem-tam se to přihodí. Již dříve jsem si všiml stížnosti některého z Vašich (našich) klientů (a tak jsem sledoval, jaká bude odpověď, ale nedočkali jsme se). Takže občas ta anonymita může být nedorozumění.

Samozřejmě ale děkuji za reakci.

Pampeliska191
1075 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj Ivo

Cely veceraz do tedka mi nesel computer, az ted jsem se dostala na Labuznika a uvidela Tvuj prispevek. Ten nepodepsany prispevek neni ode mne(i kdyz vypada jako ode mne). Posledni dobou se nam nejak na Labuzniku rozmahaji nepodepsane prispevky. Nevim co to ma znamenat, proc se nekdo stydi za svuj podpis. Taktez dalsi dnesni prispevek, kde se dotycna osoba dozaduje o „soutez o nejlepsi recept“. Pokud ma nejaky navrh, tak se mohla s klidem podepsat. podepsat. Ale Ivo, tohle jsem jen odbocila a ted jdu k veci, o ktere jsem Ti chtela napsat.
Co se tyka tohoto receptu, tak si myslim, ze se k tomu hodi ruzne prilohy - podle vlastni chuti. S tim citronem to je bezvadne, tuto radu mi dala pred lety i moje maminka a od te doby to delavam. Nejenom na tyhlety buckove rizky, ale vetsinou ke kazdemu rizku davam citron na pokapani. Mas pravdu, souhlasim s Tebou. Vcera jsem si Ivo na Tebe myslela, zkousela jsem podle jednoho noveho presneho receptu udelat knedliky a byly vyborne. Preji Ti moc hezky den a tesim se opet na Tve receptiky

rastoba
492 příspěvků 25.9.03 02:04
Ivo

Zdravim Te. Diky Ivo, urcite vyzkousim. Mej se hezky-ahoj

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Pampeliško...

…jako přílohu k tomuto jídlu vaříváme brambory, ale jsem přesvědčen, že s tímto salátem to bude rovněž výborné - vyzkouším. Mám jedno maličké doporučení: až budete mít řízky na talíři, tak si jeden pokapejte citrónem - dodá jim to nový zajímavý rozměr.

boris
7 příspěvků 25.1.09 03:43
...

Musim poznamenat,ze tento recept se v ceskych krajich nazyva tez „Kosicky rizek“.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz