Recept Guláš myslivecký podle hajného Vaška Ševčíka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Guláš myslivecký podle hajného Vaška Ševčíka

Úvod

Co jiný moravský region, to jiný guláš. Tento guláš mi uvařil tenhle hajný ze srnčího na mou svatbu a byl vynikající. Sice jsme moc nedůvěřovali, když byl guláš dopraven ( hajný i dopravce jevili znaky podroušenosti), ale byl výborný.

Postup

Rozpálíme hrnec na 4 (my máme O-6 poloh)- nejlepší je hrnec s tlustým dnem- roztopíme sádlo, zpěníme sekanou cibuli, zaprášíme paprikou, případně pálivou a promícháme (musí se spojit se sádlem což trvá min. minutu- paprika nesmí ale zhořknout). Přimíchat kostky masa, kmín a krátce opéci ze všech stran, hned zmírnit teplotu, zakrýt hrnec policí a už dusit. Maso pustí šťávu, ale nesmí zůstat samozřejmě bez ní, takže opatrně přiléváme vývar. Dusíme do polo měkka, což trvá 1-2 hod-podle kvality masa (mladé kratší, starší delší dobu). Zaprašujeme postupně moukou a zároveň mícháme až do velmi husté kaše ( mouka se zapraží a spojí) což trvá cca 4-5 min. Zalejeme teplým vývarem a mícháme aby nevznikaly hrudky. Vzniká houstnoucí omáčka ( po cca 8. min) o konzistenci rajské- dochucujeme solí. Necháme slabě vařit cca 20-30 min, aby se ztratila chuť mouky a zároveň občas mícháme, aby se guláš nepřipaloval. Dusíme ještě tak dlouho, až je maso měkké. Před dovařením přidáme rozemnutou majoránku, česnek, protlak rajský nebo kečup, případně Harissu a hořčici. Jako každý guláš, tak i tento je chutnější odleželý, tedy na druhý nebo třetí den. Na talíři ozdobíme kolečky cibule nasypanými na guláš doprostřed. Dobrý šmak přeju.

Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.01.17 vloženo
  • 1807x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4-6 hod podle zkušenosti kuchaře a druhu

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g jelení plece, nebo plece z laně, či plece srnčí, kančí, anebo hovězí kližky- odblaněné a na kostky 2x2 cm nakrájené, (zvěřina ulovená se samozřejmě nechává vyvržená, visící v kůži odležet min tři dny hlavou dolů v chladu, aby vyzrála. Ne však déle než dvanáct až čtrnáct dnů- podle chladu v místnosti).
  • 600 g cibule žluté jemněji nasekané (nebo objemově stejné množství jako kostek masa)
  • 2 cibule žluté nebo červené nakrájené na kolečka pro ozdobu
  • 1- 2 PL kmínu celého nebo drceného
  • 50 g papriky mleté sladké gulášové nebo maďarské (tj dva sáčky)
  • pálivá paprika dle chuti, nebo pepř
  • 1,5 PL majoránky
  • 6 středních stroužků česneku nasekaného na kostičky ( netřít aby tak nevyprchal)
  • 2-4 PL hladké mouky zarovnaných (méně znamená, že šťáva je více přírodní, avšak řidší- tedy: jak kdo snese), výborné zahušťování je hodně rozdrobenou či strouhanou (podle tvrdosti) střídkou staršího českého chleba (znamená to, že víc mícháte, ale dosáhnete lepší chuti- řekl hajný Ševčík)
  • 500 ml cca vývaru hovězího (případně bujónu z hovězí kostky-masoxu)- ale nic jiného- žádný kuřecí a pod. (změna chuti)!
  • 1-2 PL protlaku rajského nebo 1 PL kečupu sladkého
  • 4-6 PL sádla vepřového (hajný dával více a pak šetřil moukou či chlebem)
  • trochu Harissy Hamé
  • 1 PL hořčice
  • sůl podle chuti (pokud se použije 1 hovězí bujón v kostce tak ten obsahuje sůl, takže se solí opatrně)
  • Příloha: Nejlepší je dobrý čerstvý chléb, případně tarhoňa (Maďaři). Češi a Moraváci rádi houskový domácí knedlík.

Doporučená příloha

  • čerstvý dobrý chléb, houskový knedlík, tarhoňa

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Vasili 18.02.17 20:53

Omlouvám se za ingredience, co se týče mouky a vývaru. Ty původní to měla žena ve verzi pro děti, kterým to takto líp chutnalo. Tak jsme to opravili. A nyní přidáváme foto z dnešního uvaření. Ještě jednou se omlouváme těm, co vařili podle prvního našeho receptu. Ale znáte to, když něco vaříte po sté, už měříte podle oka. A zapíšete pak jinou variantu snadno.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Guláš myslivecký podle hajného Vaška Ševčíka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 31.01.17 09:14

@Vasili No, máte fajn přístup, jen tak dál. Určitě musíte být v kolektivu oblíben.

 
casino
4466 příspěvků 30.01.17 23:47
Je to nuda

Já už recepty často nepíši, neb jak se říká „vše už bylo napsáno“ :)
No, pokud ale budu psát recept, tak z tohoto rcp si beru poučení a BUDU PSÁT STRUČNĚ :mrgreen:

 
Vasili
26 příspěvků 30.01.17 22:15

Guláš myslivecký v Beskydech, to není gulášová polévka v Čechách. Není guláš jako guláš. U nas se řika:„Napřed zkusim a potom už musim. A tež se řika, že gulaš ma vařit chlap, bo baba vždycky uvaři gulašovku.“ Ale neni to tak dycky. Tak asi tak. „Uvař a potom pindej.“

Příspěvek upraven 30.01.17 v 22:57

 
di
2451 příspěvků 30.01.17 19:41

@tlustá bába Tlustá bábo, to je zas nějaký pán, který nám tu chce něco prodat (postupně, až napíše víc receptů, a bude vypadat, že už sem patří).
Pokud je to ale opravdu nějaký Vasili někde z východu, kterému nějaký Vašek Ševčík uvařil na jeho svatbu právě takový guláš, tak se Vasilimu i celé jeho rodině za takový guláš omlouvám.

Příspěvek upraven 31.01.17 v 06:58

 
tlustá bába
1204 příspěvků 30.01.17 18:50

Omlouvám se, že remcám… na 80 dkg masa je 60 dkg cibule - člověk by řekl, že už to na zahuštění stačí. Ale ne! Chce to ještě „až 10 pol. lžic“ mouky. A k dispozici je pouze 6 dl vývaru. Když ještě pomyslím, co udělají po dvou a půl hodinách 2 cm kostičky masa… musím se ptát, je-li možná a co to vlastně vznikne?!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Cuketové placky Cuketové placky
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz