Recept Guláš myslivecký podle hajného Vaška Ševčíka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Guláš myslivecký podle hajného Vaška Ševčíka

Úvod

Co jiný moravský region, to jiný guláš. Tento guláš mi uvařil tenhle hajný ze srnčího na mou svatbu a byl vynikající. Sice jsme moc nedůvěřovali, když byl guláš dopraven ( hajný i dopravce jevili znaky podroušenosti), ale byl výborný.

Postup

Rozpálíme hrnec na 4 (my máme O-6 poloh)- nejlepší je hrnec s tlustým dnem- roztopíme sádlo, zpěníme sekanou cibuli, zaprášíme paprikou, případně pálivou a promícháme (musí se spojit se sádlem což trvá min. minutu- paprika nesmí ale zhořknout). Přimíchat kostky masa, kmín a krátce opéci ze všech stran, hned zmírnit teplotu, zakrýt hrnec policí a už dusit. Maso pustí šťávu, ale nesmí zůstat samozřejmě bez ní, takže opatrně přiléváme vývar. Dusíme do polo měkka, což trvá 1-2 hod-podle kvality masa (mladé kratší, starší delší dobu). Zaprašujeme postupně moukou a zároveň mícháme až do velmi husté kaše ( mouka se zapraží a spojí) což trvá cca 4-5 min. Zalejeme teplým vývarem a mícháme aby nevznikaly hrudky. Vzniká houstnoucí omáčka ( po cca 8. min) o konzistenci rajské- dochucujeme solí. Necháme slabě vařit cca 20-30 min, aby se ztratila chuť mouky a zároveň občas mícháme, aby se guláš nepřipaloval. Dusíme ještě tak dlouho, až je maso měkké. Před dovařením přidáme rozemnutou majoránku, česnek, protlak rajský nebo kečup, případně Harissu a hořčici. Jako každý guláš, tak i tento je chutnější odleželý, tedy na druhý nebo třetí den. Na talíři ozdobíme kolečky cibule nasypanými na guláš doprostřed. Dobrý šmak přeju.

Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk

Nahlásit recept

  • 29.01.17 vloženo
  • 1958x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4-6 hod podle zkušenosti kuchaře a druhu

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g jelení plece, nebo plece z laně, či plece srnčí, kančí, anebo hovězí kližky- odblaněné a na kostky 2x2 cm nakrájené, (zvěřina ulovená se samozřejmě nechává vyvržená, visící v kůži odležet min tři dny hlavou dolů v chladu, aby vyzrála. Ne však déle než dvanáct až čtrnáct dnů- podle chladu v místnosti).
  • 600 g cibule žluté jemněji nasekané (nebo objemově stejné množství jako kostek masa)
  • 2 cibule žluté nebo červené nakrájené na kolečka pro ozdobu
  • 1- 2 PL kmínu celého nebo drceného
  • 50 g papriky mleté sladké gulášové nebo maďarské (tj dva sáčky)
  • pálivá paprika dle chuti, nebo pepř
  • 1,5 PL majoránky
  • 6 středních stroužků česneku nasekaného na kostičky ( netřít aby tak nevyprchal)
  • 2-4 PL hladké mouky zarovnaných (méně znamená, že šťáva je více přírodní, avšak řidší- tedy: jak kdo snese), výborné zahušťování je hodně rozdrobenou či strouhanou (podle tvrdosti) střídkou staršího českého chleba (znamená to, že víc mícháte, ale dosáhnete lepší chuti- řekl hajný Ševčík)
  • 500 ml cca vývaru hovězího (případně bujónu z hovězí kostky-masoxu)- ale nic jiného- žádný kuřecí a pod. (změna chuti)!
  • 1-2 PL protlaku rajského nebo 1 PL kečupu sladkého
  • 4-6 PL sádla vepřového (hajný dával více a pak šetřil moukou či chlebem)
  • trochu Harissy Hamé
  • 1 PL hořčice
  • sůl podle chuti (pokud se použije 1 hovězí bujón v kostce tak ten obsahuje sůl, takže se solí opatrně)
  • Příloha: Nejlepší je dobrý čerstvý chléb, případně tarhoňa (Maďaři). Češi a Moraváci rádi houskový domácí knedlík.

Doporučená příloha

  • čerstvý dobrý chléb, houskový knedlík, tarhoňa

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Vasili 18.02.17 20:53

Omlouvám se za ingredience, co se týče mouky a vývaru. Ty původní to měla žena ve verzi pro děti, kterým to takto líp chutnalo. Tak jsme to opravili. A nyní přidáváme foto z dnešního uvaření. Ještě jednou se omlouváme těm, co vařili podle prvního našeho receptu. Ale znáte to, když něco vaříte po sté, už měříte podle oka. A zapíšete pak jinou variantu snadno.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Guláš myslivecký podle hajného Vaška Ševčíka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
di
2451 příspěvků 31.01.17 09:14

@Vasili No, máte fajn přístup, jen tak dál. Určitě musíte být v kolektivu oblíben.

 
casino
4478 příspěvků 30.01.17 23:47
Je to nuda

Já už recepty často nepíši, neb jak se říká „vše už bylo napsáno“ :)
No, pokud ale budu psát recept, tak z tohoto rcp si beru poučení a BUDU PSÁT STRUČNĚ :mrgreen:

 
Vasili
26 příspěvků 30.01.17 22:15

Guláš myslivecký v Beskydech, to není gulášová polévka v Čechách. Není guláš jako guláš. U nas se řika:„Napřed zkusim a potom už musim. A tež se řika, že gulaš ma vařit chlap, bo baba vždycky uvaři gulašovku.“ Ale neni to tak dycky. Tak asi tak. „Uvař a potom pindej.“

Příspěvek upraven 30.01.17 v 22:57

 
di
2451 příspěvků 30.01.17 19:41

@tlustá bába Tlustá bábo, to je zas nějaký pán, který nám tu chce něco prodat (postupně, až napíše víc receptů, a bude vypadat, že už sem patří).
Pokud je to ale opravdu nějaký Vasili někde z východu, kterému nějaký Vašek Ševčík uvařil na jeho svatbu právě takový guláš, tak se Vasilimu i celé jeho rodině za takový guláš omlouvám.

Příspěvek upraven 31.01.17 v 06:58

 
tlustá bába
1211 příspěvků 30.01.17 18:50

Omlouvám se, že remcám… na 80 dkg masa je 60 dkg cibule - člověk by řekl, že už to na zahuštění stačí. Ale ne! Chce to ještě „až 10 pol. lžic“ mouky. A k dispozici je pouze 6 dl vývaru. Když ještě pomyslím, co udělají po dvou a půl hodinách 2 cm kostičky masa… musím se ptát, je-li možná a co to vlastně vznikne?!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz