Recept Gróbska husacina s lokšami (starodávný pokrm)
babi Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Očištěnou, dobře umytou a osušenou husu nasolíme 4-6 hodin před pečením, aby se dobře prosolila. Dáme do keramického pekáče, posypeme kmínem, podlejeme vodou a za častého polévání pečeme. Když je husa měkká, slijeme skoro všechno sádlo a dáme do kameninové misky, nebo jiné nádoby pro jiné upotřebení. Při dalším pečení husu potřeme 2-3 krýt smetanou a nakonec prudce dopečeme. Husa takto dostane velice dobrou chuť a pěknou barvu. Husu podáváme naporcovanou na 8 částí s domácími kvašenými okurkami a lokšemi. Lokše: Studené brambory nastrouháme, osolíme je, přidáme vejce, mouku a ze všeho vypracujeme tuhé těsto. Ined těsto rozdělíme na 20 kousků, které vyválíme do tvaru placek a ulečeme je postupně na suché, mírně horké sporákové plotně, nebo suché těžké, železné pánvi. Opékáme je tak dlouho, až dostanou puchýře, otočíme je a opečeme na druhé straně. Lokše namáčíme do husí šťávy a podáváme k nim porci upečené husy.
Recept je z kategorií: Husa
- 19.10.03 vloženo
- 32718x zobrazeno
Počet porcí
- 5 porcí
Ingredience
- celá mladá husa
- sůl
- kmín
- 1dl sladké plnotučné smetany
- Lokše:
- 1kg vařených, oloupaných brambor
- 2 vejce
- 200-300g krupičkové mouky, nebo podle potřeby
- sůl
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku11.11.19 17:30
Hledala jsem recept, který by šel použít jen na porcovanou husu..
Jednoduché, moc dobré… Děláno jen z husích stehen, na celou husu si sami
ve dvou netroufneme
K hotovým zelí a lokše zásadně bez vajec… pouze brambory a mouka…
Foto v komentáři.
18.10.13 20:42
Klasika, super …aj ked kaloricka
Diskuse k receptu Gróbska husacina s lokšami (starodávný pokrm)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Gróbska husacina s lokšami (starodávný pokrm)
Hledala jsem recept, který by šel použít jen na porcovanou husu.. Jednoduché, moc dobré… Děláno jen z husích stehen, na celou husu si sami ve dvou netroufneme

K hotovým zelí a lokše zásadně bez vajec… pouze brambory a mouka…
Estétům se předem omlouvám, že moje porce na fotce je už vykostěná… snad to přežijete
1455 příspěvků 18.10.13 22:34
Na lokše treba predovšetkým kvalitné zemiaky, najlepšie domáce, inak cesto prakticky okamžite redne, treba pridávať múku, no a také lokše sú potom tvrdé a menej chutné. Mňa babička naučila robiť lokše s hladkou múkou(tou tmavšou, T650) bez vajec a pečené na suchej liatinovej platni.
bez vajec
Thomasi, to me mrzi, ze jsi mel problem s bramborovymi plackami. Vis, s kazdym bramborovym testem se musi pracovat rychle, protoze cim dele lezi, tim ridci bude. Take, jak jsi sam podotkl, mozna to bylo pouzitymi bramborami. Zatim jsem nemela problem. Priste muzes pridat jenom jedno vejce, nebo, dve ale mala. Dekuji Ti vsak za vyzkouseni receptu a tesi me, ze husa byla dobra
197 příspěvků 27.11.10 14:34
Husička byla jedna radost. S lokšemi to bylo horší. Prvních 36 se mi nepovedlo,
zřejmě jsem měl nějaký jiný typ
brambor. Na uvedené množství inkrediencí zahučelo přes půl kila mouky,
aby to vůbec drželo pohromadě. Ale výsledek byl vynikající. Nevím sice,
jestli to byly pravé lokše, protože jsem je nikdy neviděl, ale chutnalo to
znamenitě. 
Na Václava jsem udělala klasickou pečenou husu (při pečení potírala smetanou), zelí a lokše podle tohoto receptu. Fantastické!!!!!!!!!!
Palculienko, tak u Vás se dělají lokše vez vajec? Ty já dělávám potřené sádlem s mákem a povidlím…ó, to je to pohádka!
Měj se pěkně
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Moja babka je odbornik na super lokse s kackou a dusenou kapustou. Lokse sa u nas robia takto: Uvaria sa zemiaky v supke, vychladnute nastruhaju na jemnom struhadle a zmiesaju s polohrubou mukou. Kolko muky si zemiaky pytaju tolko im dame aby cesto nebolo moc lepkave. Potom vygulame tenke placky a pecieme na vyhriatej platni, ak sa tvoria bubliny, prepichneme ich nozom. Milujeeeeeeem ich a vsetci sa oblizujeme az za usami na hody .....dobre su aj bez kacice, potrite si ich kacacim alebo husacim tukom, osolte a papajte s kyslou kapustou lepsia mnamka neexistuje, hned ked pridem dom si ich pojdem spravit hehe