Recept Gravlax
exczech Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Gravlax je marinovane filet z lososa pochazejici ze Svedska
Postup
1. odsranit z filetu pomoci klesticek kosticky 2. oplachnout 3. v hmozdiri rozdrtit stonky z kopru s trochou soli 4. zbytek soli smichat s cukrem a peprem 5. listecky kopru nechat na pouziti v omacce 6. cele file lososa pokryt mixem ze soli a cukru a pepre a polozit do nadoby budto ze skla a nebo nerezu masitou casti dolu. 7. Prikryt filet foliji a zatizit ( cihlou a nebo nejakou konzervou ) 8. Uskladnit filet v lednicce na 72 hodin a otacet kazdych 12 hodin. 9. Nevyhazovat tekutinu ktera se tvori. 10. Seskrabat z filetu marinadu a vyhodit tekutinu. 11. Filet muze vydrzet v lednicce az tyden. 12. Na omacku si smichame horcice, cukr a ocet. 13. Po troskach za staleho michani pridavame olej ( jako na vyrobu majonezy ) 14. Pred podavanim dodat dost nasekaneho kopru a dochutit soli a peprem. 15. Tenkym ohebnym nozem narezeme lososa na tenke platky pod 45 stupnovym uhlem aby platky byly co nejvetsi. 16. Naaranzujem platky na listy libovolneho salatu a ozdobime platkem citronu. 17. Podavame z omackou na strane 18. A podavame jako prilohu otoustovanou veku.
Recept je z kategorií: Mořské
- 29.04.14 vloženo
- 7053x zobrazeno
Čas přípravy
- 72 hodin a 20 minut
Počet porcí
- 8 porcí
Ingredience
- 2 lbs dobre kvality filetu z lososa ( 1 lb = 0.453gramu )
- ¼ cup soli (nejlepe je pouzit morskou sul ) ( 1 cup = 8 unci = 240 gramu)
- 1/3 hrnku cukru
- ½ cajove lzicky mleteho bileho pepre
- 1 svazek cerstveho kopru
- Horcicova omacka
- 3 PL Svedske horcice nebo 3 PL sladke Nemecke horcice
- 1 CL Dijonske horcice
- 1CL octa
- sul,pepr
- 6PL oleje ( ne olivoveho )
- cersve nasekany kopr na drobno
Doporučená příloha
Toustovany chleb
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Gravlax
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Gravlax
@esmeralda, ja vima ze vaha a duta mira jsou rozlisne. A pokud se tyce odvahy vyskouset ten recept, ani to nejni tak tezke jako casove narocne a mit trpelivost i kdyz uz se ti sbihaji sliny
:cert
toto je stranka z ucebnice kterou jsem pouzival kdyz jsem ucil na Art Institute of NYC pastry arts. Ukazuje to rozdily ve vahach a dute mire
Příspěvek upraven 04.05.14 v 15:39
4812 příspěvků 2.5.14 02:37
Zcela rozumím tvému vysvětlení, ale nevidím důvod proč to vysvětlovat v českém receptu.
Proč prostě nenapsat hrnek o obsahu 240 ml.
Snad tě bude zajímat, že ne v každé anglicky mluvící zemi je hrnek (neboli cup) reprezentován obsahem 240 ml.
Jedná se o míru dutou. Váha sypkých přísad se bude různit.
http://www.ask.com/…f-salt-weigh
Ano, bunch je svazek a vůbec nezáleží jak se prodává v ČR. Jde tu jenom o indikaci kolik by toho, v tomto případě kopru, mělo být.
Gravlax je u nás velice oblíbený a můžu ho jíst po kilech.
Moje kamarádka vyrábí a já jen ochutnávám.
Jestli někdy dostanu odvahu, pokusím se o toto mistrovské dílo.
@exczech tak petrželka nebo kopr
jasně kopr, recept je srozumitelný a moc
pěkně napsaný ( že cup je 240 g a ne 24, to bylo jasné).
@esmeralda
Ten slovnik me urcite pomuze
ten kup je hrnek
Vzdyt jem tam pripsal kolik tek cup vlastbe je. 1 cup je v anglictine 8 unci coz je 240 gramu. Ted jsem si vsimnul ze jsem tam udelal chybu a napsal jenom 24 gramu, hned to opravim. Bunch je asi svazek, ovsem nevm jak se u vas petrzelka prodava
Příspěvek upraven 01.05.14 v 13:58
4812 příspěvků 1.5.14 02:41
Moc krásný recept.
Ale těžko budeš očekávat od občanů anglicky nemluvících, že budou vědět co je to cup nebo bunch.
Zcela chápu, žes možná přijel do US jako dítě a tudíž je ti psaná angličtina bližší.
Přikládám odkaz, snad pomůže:
http://slovniky.centrum.cz/
A kdyby sis ani se slovníkem nevěděl rady, ráda pomohu…anytime
.
O tom že jsi dobrý kuchař, nemám pochyb.
Videl jsem ty druhe recepty ale tento jsem ziskal od Svedskeho sefa kdyz jsem delal v hotelu Pierre v NYC na jedne z akci. Tak jsem si rikal jeste jeden recept neuskodi, at je na vybranou
Příspěvek upraven 29.04.14 v 20:55
ale