Recept Gravlax

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Gravlax

Úvod

Gravlax je marinovane filet z lososa pochazejici ze Svedska

Postup

1. odsranit z filetu pomoci klesticek kosticky
2. oplachnout
3. v hmozdiri rozdrtit stonky z kopru s trochou soli
4. zbytek soli smichat s cukrem a peprem
5. listecky kopru nechat na pouziti v omacce
6. cele file lososa pokryt mixem ze soli a cukru a pepre a polozit do nadoby budto ze skla a nebo nerezu masitou casti dolu.
7. Prikryt filet foliji a zatizit ( cihlou a nebo nejakou konzervou )
8. Uskladnit filet v lednicce na 72 hodin a otacet kazdych 12 hodin.
9. Nevyhazovat tekutinu ktera se tvori.
10. Seskrabat z filetu marinadu a vyhodit tekutinu.
11. Filet muze vydrzet v lednicce az tyden.
12. Na omacku si smichame horcice, cukr a ocet.
13. Po troskach za staleho michani pridavame olej ( jako na vyrobu majonezy )
14. Pred podavanim dodat dost nasekaneho kopru a dochutit soli a peprem.
15. Tenkym ohebnym nozem narezeme lososa na tenke platky pod 45 stupnovym uhlem aby platky byly co nejvetsi.
16. Naaranzujem platky na listy libovolneho salatu a ozdobime platkem citronu.
17. Podavame z omackou na strane
18. A podavame jako prilohu otoustovanou veku.

Recept je z kategorií: Mořské


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.04.14 vloženo
  • 3207x zobrazeno

Čas přípravy

  • 72 hodin a 20 minut

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 2 lbs dobre kvality filetu z lososa ( 1 lb = 0.453gramu )
  • ¼ cup soli (nejlepe je pouzit morskou sul ) ( 1 cup = 8 unci = 240 gramu)
  • 1/3 hrnku cukru
  • ½ cajove lzicky mleteho bileho pepre
  • 1 svazek cerstveho kopru
  • Horcicova omacka
  • 3 PL Svedske horcice nebo 3 PL sladke Nemecke horcice
  • 1 CL Dijonske horcice
  • 1CL octa
  • sul,pepr
  • 6PL oleje ( ne olivoveho )
  • cersve nasekany kopr na drobno

Doporučená příloha

  • Toustovany chleb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

exczech 29.04.14 15:29

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Gravlax

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
exczech
297 příspěvků 04.05.14 15:20
cup versus hrnek.

@esmeralda, ja vima ze vaha a duta mira jsou rozlisne. A pokud se tyce odvahy vyskouset ten recept, ani to nejni tak tezke jako casove narocne a mit trpelivost i kdyz uz se ti sbihaji sliny :twisted: :P :cert
toto je stranka z ucebnice kterou jsem pouzival kdyz jsem ucil na Art Institute of NYC pastry arts. Ukazuje to rozdily ve vahach a dute mire ;)

Příspěvek upraven 04.05.14 v 15:39

 
esmeralda
4813 příspěvků 02.05.14 02:37
Cup versus hrnek

Zcela rozumím tvému vysvětlení, ale nevidím důvod proč to vysvětlovat v českém receptu.
Proč prostě nenapsat hrnek o obsahu 240 ml.
Snad tě bude zajímat, že ne v každé anglicky mluvící zemi je hrnek (neboli cup) reprezentován obsahem 240 ml.
Jedná se o míru dutou. Váha sypkých přísad se bude různit.

http://www.ask.com/…f-salt-weigh

Ano, bunch je svazek a vůbec nezáleží jak se prodává v ČR. Jde tu jenom o indikaci kolik by toho, v tomto případě kopru, mělo být.

Gravlax je u nás velice oblíbený a můžu ho jíst po kilech.
Moje kamarádka vyrábí a já jen ochutnávám.

Jestli někdy dostanu odvahu, pokusím se o toto mistrovské dílo.

 
Eja
3825 příspěvků 01.05.14 14:11

@exczech tak petrželka nebo kopr :mrgreen: :mavam: jasně kopr, recept je srozumitelný a moc pěkně napsaný ( že cup je 240 g a ne 24, to bylo jasné).

 
exczech
297 příspěvků 01.05.14 13:54

@esmeralda
Vzdyt jem tam pripsal kolik tek cup vlastbe je. 1 cup je v anglictine 8 unci coz je 240 gramu. Ted jsem si vsimnul ze jsem tam udelal chybu a napsal jenom 24 gramu, hned to opravim. Bunch je asi svazek, ovsem nevm jak se u vas petrzelka prodava :? Ten slovnik me urcite pomuze :* ten kup je hrnek

Příspěvek upraven 01.05.14 v 13:58

 
esmeralda
4813 příspěvků 01.05.14 02:41

Moc krásný recept.
Ale těžko budeš očekávat od občanů anglicky nemluvících, že budou vědět co je to cup nebo bunch.
Zcela chápu, žes možná přijel do US jako dítě a tudíž je ti psaná angličtina bližší.
Přikládám odkaz, snad pomůže:

http://slovniky.centrum.cz/

A kdyby sis ani se slovníkem nevěděl rady, ráda pomohu…anytime ;).

O tom že jsi dobrý kuchař, nemám pochyb.

 
exczech
297 příspěvků 29.04.14 20:55
ale

Videl jsem ty druhe recepty ale tento jsem ziskal od Svedskeho sefa kdyz jsem delal v hotelu Pierre v NYC na jedne z akci. Tak jsem si rikal jeste jeden recept neuskodi, at je na vybranou :D

Příspěvek upraven 29.04.14 v 20:55

 
Eja
3825 příspěvků 29.04.14 20:43
Krásně podrobně popsáno

ale

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Tažený štrůdl


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz