Recept Garnuszek górniczy - Haviřuv hrnek

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Garnuszek górniczy - Haviřuv hrnek

Úvod

Jídlo z Listę Produktów Tradycyjnych zapsaných jako tradiční polské jídlo v EU. Woj. Śląskie. Jeden z nejvážnějších svátků na Slezsku byla Barborka, sv. Barbora patronka horníků.
„Barbórka jest patronką od śmierci, to każdy szoł w dniu świętej Barbary 4 grudnia do kościoła na nabożeństwo. Górnicy nie pracowali w tym dniu. Przed kościołem grała muzyka a po południu w domach górników wyprawiają gościnę.“ („Górniczy stan w wierzeniach, obrzędach, humorze i pieśniach“ - D. Simonides 1988 r., str. 363 ).
Na Barborku se slavilo, staří mladí u korbele piva, klobásy a nikdy nesměl chybět Garnuszek górniczy.

Postup

Maso pokrájíme na plátky, orestujeme z obou stran na rozpálením tuku. Podlijeme vývarem a dusíme do změknutí. Mezi tím si ze sádla a mouky připravíme zásmažku - do zlatova. Zředíme vývarem, přidáme na kostky pokrájené okurky, fazolku, ochutíme.
Do zapékacího hrnku vkládáme vrstvu pokrájených vařených brambor, překrýváme plátky masa, přeléváme připraveným sosem a vkládáme do rozpálené trouby zapéct.

Vzhledem k tomu, že se jedná o jídlo tradiční nepřekládám název. O to se jistě postarají opisovači na jiných stránkách. Také vypouštím originál text receptu, neb reakce na to nebyly příznivé, někdy dokonce až zarážející. To přenechám Andrzejovi - tomu je to fuk a podezřívám, že má z toho ještě radost. Miloš

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 28.10.09 vloženo
  • 4210x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 250 g hovězí maso
  • 250 g vepřové maso
  • 8 - 10 vařených brambor
  • 50 - 100 g zelené fazolky (lusky)
  • masový vývar
  • 2 kyselé okurky
  • 2 PL mouky
  • 1 PL sádla
  • sůl, pepř, tymiánek, majoránek dle chuti

Doporučená příloha

  • kufel piwa

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Garnuszek górniczy - Haviřuv hrnek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
noskovice
1322 příspěvků 29.10.09 22:25
Re: Garnuszek górniczy - Haviřuv hrnek-Milosku,

dekuji! :-))

noskovice
1322 příspěvků 29.10.09 15:47
Re: Garnuszek górniczy-Alenko,

tiramisu, bigos, borsc, pizza a jeste dalsi a dalsi, jsou uz tak rozlezla po celem svete, ze neni potreba prekladu. Garnuszek bohuzel jeste ne. :-)

Alis
2617 příspěvků 29.10.09 15:38
Re: Garnuszek górniczy

Soni, taky jsem o tom přemýšlela… nakonec jsem se nevyjádřila, protože mě napadlo, že recepty na Tiramisu, Bigos či Boršč taky nepotřebují překlad v názvu…

Recept se mi taky moc líbí, jen budu muset vynechat fazolky :-))
 Alis

noskovice
1322 příspěvků 29.10.09 14:21
Re: Garnuszek górniczy

Zapomnela jsem napsat, ze se mi ten recept moc libi. :-))

noskovice
1322 příspěvků 29.10.09 14:19
Re: Garnuszek górniczy-Milosku,

mne by se ten cesky nazev (treba v zavorce) libil. Nebo aspon pod recept, nez napises doporucenou prilohu. Bude to sice jidlo tradicni, ale ne vsude ho znaji, ze by si rekli: „ted si najdu recept na garnuszek“… :-))
Treba se pletu. Nevadi, ale aspon do soukrome posty mi ten nazev preloz, prosim Te. :-)))
Pa, Sona.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz