Recept Garnuszek górniczy - Haviřuv hrnek

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Garnuszek górniczy - Haviřuv hrnek

Úvod

Jídlo z Listę Produktów Tradycyjnych zapsaných jako tradiční polské jídlo v EU. Woj. Śląskie. Jeden z nejvážnějších svátků na Slezsku byla Barborka, sv. Barbora patronka horníků.
„Barbórka jest patronką od śmierci, to każdy szoł w dniu świętej Barbary 4 grudnia do kościoła na nabożeństwo. Górnicy nie pracowali w tym dniu. Przed kościołem grała muzyka a po południu w domach górników wyprawiają gościnę.“ („Górniczy stan w wierzeniach, obrzędach, humorze i pieśniach“ - D. Simonides 1988 r., str. 363 ).
Na Barborku se slavilo, staří mladí u korbele piva, klobásy a nikdy nesměl chybět Garnuszek górniczy.

Postup

Maso pokrájíme na plátky, orestujeme z obou stran na rozpálením tuku. Podlijeme vývarem a dusíme do změknutí. Mezi tím si ze sádla a mouky připravíme zásmažku - do zlatova. Zředíme vývarem, přidáme na kostky pokrájené okurky, fazolku, ochutíme.
Do zapékacího hrnku vkládáme vrstvu pokrájených vařených brambor, překrýváme plátky masa, přeléváme připraveným sosem a vkládáme do rozpálené trouby zapéct.

Vzhledem k tomu, že se jedná o jídlo tradiční nepřekládám název. O to se jistě postarají opisovači na jiných stránkách. Také vypouštím originál text receptu, neb reakce na to nebyly příznivé, někdy dokonce až zarážející. To přenechám Andrzejovi - tomu je to fuk a podezřívám, že má z toho ještě radost. Miloš

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.10.09 vloženo
  • 4037x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 250 g hovězí maso
  • 250 g vepřové maso
  • 8 - 10 vařených brambor
  • 50 - 100 g zelené fazolky (lusky)
  • masový vývar
  • 2 kyselé okurky
  • 2 PL mouky
  • 1 PL sádla
  • sůl, pepř, tymiánek, majoránek dle chuti

Doporučená příloha

  • kufel piwa

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Garnuszek górniczy - Haviřuv hrnek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
noskovice
1323 příspěvků 29.10.09 22:25
Re: Garnuszek górniczy - Haviřuv hrnek-Milosku,

dekuji! :-))

 
noskovice
1323 příspěvků 29.10.09 15:47
Re: Garnuszek górniczy-Alenko,

tiramisu, bigos, borsc, pizza a jeste dalsi a dalsi, jsou uz tak rozlezla po celem svete, ze neni potreba prekladu. Garnuszek bohuzel jeste ne. :-)

 
Alis
2617 příspěvků 29.10.09 15:38
Re: Garnuszek górniczy

Soni, taky jsem o tom přemýšlela… nakonec jsem se nevyjádřila, protože mě napadlo, že recepty na Tiramisu, Bigos či Boršč taky nepotřebují překlad v názvu…

Recept se mi taky moc líbí, jen budu muset vynechat fazolky :-))
 Alis

 
noskovice
1323 příspěvků 29.10.09 14:21
Re: Garnuszek górniczy

Zapomnela jsem napsat, ze se mi ten recept moc libi. :-))

 
noskovice
1323 příspěvků 29.10.09 14:19
Re: Garnuszek górniczy-Milosku,

mne by se ten cesky nazev (treba v zavorce) libil. Nebo aspon pod recept, nez napises doporucenou prilohu. Bude to sice jidlo tradicni, ale ne vsude ho znaji, ze by si rekli: „ted si najdu recept na garnuszek“… :-))
Treba se pletu. Nevadi, ale aspon do soukrome posty mi ten nazev preloz, prosim Te. :-)))
Pa, Sona.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz